Ana içeriğe atla

İNADINA HER 27 MAYIS'TA 27 MAYIS DEVRİMİ

27 MAYIS 1960’İN ÖYKÜSÜ HALKIM SANA SÖYLÜYORUM HALKIM SEN ANLA:
27 MAYIS VE 1961 YASASI DEVRİM OLARAK YANSINDIĞI İÇİN BUGÜNLERE GELİNDİ!! AMERİKALI FRANSIZ VE RUS GÖZÜYLE 27 MAYIS 1960 DEVRİMİ

Geçen sene; “’27 Mayıs 1960 Devrimi’ bir darbe mi idi” başlıklı yazımı şöyle sonlandırmışım: “Bunlar benim ‘27 Mayıs 1960 Devrimi’ ile ilgili görüşlerim. Her ortalama vatandaşın görüşü de bu doğrultuda.

Yadsınamayacak gerçek şu ki; sayın Menderes’in ‘Yassıada’da başlayan’ ve talihsiz bir şekilde sonlanan yaşamı, sağ kesim tarafından siyasi ranta dönüştürülmüştür ve bu anlayış hala sürdürülmektedir.

Sayın Menderes ve arkadaşlarının ‘belki de’ bu bağlamda kaderleri resmedildi. Dahası amaçlı olarak mağdur ve mazlum-ki öyledir- gösterilip, yaratılan duygusallığı gelecek nesillere taşımak ve siyasi rant elde etmek için idam edildi” diyenlere sakın tepki duymayın. Çünkü, sayın Menderes ve arkadaşlarının sadece idam edilişleri yazıldı ve özellikle elleri arkadan bağlı sırtı dönük idam sehpasına götürülüşü görsellendi (Sevgili Annemin, rüyalarında yer alışı ve göz yaşlarına boğuluşu hiç aklımdan çıkmıyor). Asla, gizemli olduğunu düşündüğüm, perde arkası işlenmedi ve de işlenmiyor da…
Bu konuda bir de emperyallerin, yani Amerikalı, Fransız ve Rusların görüşlerine yer verelim;

Ama seneye (yazı hazır, belli olmaz birkaç gün sonra da yer verebilirim, fakat büyük olasılıkla seneye). Çünkü, 27 Mayıs 1960 Devrim’ine saldırılar, doğrusu ‘salt o iğrenç idam anlarını ve basit yargılamalarını işleyen ve olgunun arka bahçesinde olanlara değinmeyen tek taraflı değerlendirmeler seneye de devam edecek.”

Geçen yıl yazdığım yazının bağlantısı( Link):

http://blog.milliyet.com.tr/27-mayis-1960-devrimi-bir-darbe-mi-idi-/Blog/?BlogNo=364691

Geçen yılın yazısında; 27 Mayıs 1960’ın bir “Devrim” olduğunu vurgulamaya çalışmıştım.

Evet; bugün ’27 Mayıs 1960 darbesi’ olarak adlandırılan olgu bir devrim idi.

Çünkü; 53 yıl önce, anayasa ve hukuk dışı tutum ve davranışları ile meşruluğunu yitirmiş bir iktidara karşı direnme hakkı kullanılarak 27 Mayıs 1960 Devrimi gerçekleştirilmişti. Halkın, büyük kesiminin böylesi bir iktidardan kurtuluşunu sokağa dökülerek sevinç gözyaşları ve coşkuyla günlerce gösterilerde bulunması, askerle bütünleşmesi 27 Mayıs’ın halk tabanındaki desteğinin en belirgin kanıtıdır.

Ülkemiz için bu yeni bir aydınlanma döneminin açılması demekti. Bu aydınlanma dönemi hazırlanan 1961 Anayasası ile kurumsal sürece sokuldu. Bu nedenle ’27 Mayıs’ Özgürlük ve Anayasa Bayramı ilan edildi.

27 Mayıs 1960 günün sabahı; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Atatürk devrimleriyle demokrasiye sahip çıkmak için giriştiği bu hareketi, tartışmasız bir “Devrimin”, öncü hareketi (Arapçası, ihtilal) olarak görmeliyiz. Askerle bütün bir direniş olarak, geniş halk hareketi olarak tanımlanmalıdır. Çünkü 1961 Anayasası başta olmak üzere getirdiği yeni ve çağdaş kurumlarla, 17 aya gibi çok kısa sürede özgür seçimlere gidilmesiyle, 27 Mayıs tartışmasız bir “devrim”dir.

3 Nisan 1963’te,27 Mayıs Hürriyet ve Anayasa Bayramı”, ilan edildi. Fakat; 12 Eylül faşist darbesi; 1961 Anayasayla birlikte bu ulusal bayramı yürürlükten kaldırdı (Ulusal değerlerle birlikte, bayramların yok edilmesi 1980 faşist darbesiyle başlatıldı ve 2002’de alabildiğine yoğunlaştırıldı. Düşünün, bugün 27 Mayıs 1960 devrimine faşist darbe diyenler, 12 Eylül 1980 faşist darbecileri göstermelik yargılama ile aklarken, darbe senaryolarıyla, halkla bütün askerler karalanıyor).

Bunların yaptıklarından çok, CHP’nin duruşu rahatsız edici… CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, İstanbul'un Fethi'nin yıl dönümü olan 29 Mayıs'ın resmi tatil olarak kutlanması için kanun teklifi vermesi(Olabilir. İstanbul’un Fethi evrensel bir süreçtir. Fakat aynı genç arkadaşımızın, ulusal bayramların içi boşaltılırken aynı duyarlılığı göstermesi gerekirdi).

27 Mayıs 1960 Devrim sürecine, bir de Amerikalı, Fransız ve Rus gözüyle bakalım; Önce, kısada olsa, özellikle ABD’nin Osmanlı ve T.C ile olan tarihsel ilişkilerine bir bakalım: Çoğu insanımız bilmez; ABD ile ilişkilerimizin Osmanlı döneminde başladığını.

ABD, dünya siyaset sahnesine ‘ikinci dünya savaşında’ katıldığı bilinir. Aslında; ABD dünya siyaset ve ekonomi sahnesine 18. yüzyılın sonunda (4 Temmuz 1776) bağımsızlık bildirgesi sonrası çıktı. Bu süreçte; ABD Akdeniz havzasındaki devletlere büyük önem vermekte idi. Bu nedenle; bölgenin tek gücü olan ve üç kıtaya yayılmış Osmanlı Devleti ile ilgilenmeye zorundaydı. Çünkü Ticaret gemilerini Akdeniz’e ve Afrika’nın kuzeyine çıkarmak istiyordu.

Böylelikle Osmanlı-Amerikan ilişkilerinin temelleri atılmaya başlandı. Günümüzün dünya jandarmalığını üstlenmiş ve istediği devletlere her türlü ambargo uygulayabilen ABD ile İlişkilerde öylesi bir süreç yaşandı ki, bu süreç bugünkü ABD-Türkiye ilişkilerinin karşıtı bir ilişki idi. Çünkü Osmanlı, 1783-1793 yıllarında ABD’nin ticaret filolarına el koymuştu ve ABD yıllarca Osmanlıya vergi ödemek zorunda kalmıştı.

ABD, 1861-1865 yılları arasındaki ‘Kuzey-Güney Savaşı’ sonrası birliğini sağladıktan sonra hızla gelişip tarım ve endüstrileşme yolunda büyük ilerlemeler kaydedince, ürünleri için topraklarının dışında Pazar ve hammadde aramak zorunda kaldı. Bu nedenle; Osmanlı Devleti, Amerika için küçümsenmeyecek bir dış pazar ve hammadde açısından yabana atılmayacak zenginlikte bir ülke olarak ABD’nin karşısına çıktı..

Ve sonrası herkesin bildiği bir gerçek. Yani, ABD; 1939’da başlayıp 6 yıl süren küresel askeri çatışmadan (2.Dünya savaşı) sonra, dünya ticaretinin ve siyasetinin belirleyicisi, yani kürenin efendisi oldu. Askeri, ticari ve siyasi tek egemendi artık ABD.

İşte, dün Osmanlıya vergi ödeyen ABD, bugün adeta ülkemden acısını çıkartırcasına vergi alan durumuna geçmiştir. 1950’den bu yanı, ülkemde ABD’nin izni olmaksızın, hiçbir toz ve tüy havalanamaz durumu yaratılmıştır. İstediğini istediği yere taşıdığı gibi, istediğini deliğe süpürebilmektedir.

1959’da Türkiye’ye gelip 1961’de ayrılmış ve olayları yakından izlemiş olan Amerikalı bilim adamı, Walter F. Weiker’in 1963’te kaleme aldığı ve Türkiye’de 1967’de yayınlanan “Amerikalı, Fransız, Rus Gözüyle 1960 Türk İhtilalı’ yapıtından yaralanarak, daha doğrusu, buradan alıntılar yaparak 27 Mayıs 1960 Devrim gerçeğini anlatmaya çalışacağım: “ABD, 2. Dünya savaşının sonunda önceki ilişkilerden farklı olarak Türkiye ile ilgilenmiştir. Amerika’nın bu ilgi bağlamındaki ekonomik ve askeri yardım programları Türkiye’de amaçlarından çoğuna ulaşmıştır. Bu bakımdan 1947 yılında Truman Doktrini’nin ilanından beri (1947-1963 yılları kastediliyor) Amerika’nın, 1952’de 500 binlik ordusuyla Nato’ya da üye olan Türkiye’ye yaptığı yardımların tutarının 3 milyar dolara yaklaşmış olması boşuna değildir.

2012’ye dek yaptığı yardımları düşünebiliyor musunuz?!

İşte bu ilgi; 2002’den sonra abartılı ve de düşündürücü şekilde süreçleşmeye başlamıştır. Özellikle; AKP iktidarıyla BOH’tan bir ilgi, yani, Büyük Ortadoğu Haritası bütününde, Türkiye’ye olan ilgisini yoğunlaştırmıştır.

Aslında bir başka söylemle Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) ve o’nu tümleyen ‘Ilımlı İslam Projesi ile bizi yönlendirmeye başlamıştır (demek ki biz bugüne dek ılımsız İslam ile kandırılmışız).

Amerikalı bilim adamı Walter F. Weiker’e göre; “ ABD aynı zamanda Türkiye’nin dahili sağlığı konusunda da büyük çapta yardımlarda bulunmuştur (Dediği gıda olarak verdiği süt tozu ve Amerikan peyniri ise, her ikisinden de iğrendiğimi söyleyebilirim. Samsun Riza Nur İlkokulu’nda okurken süt kazanının içine, Çarşambalı Yaşar’ın; Demokrat Parti İktidar’ında dağıttığı için demokrat denen kara lastiğini attığım için, Gülşen Onat hocamdan değil, müdürden yediğim dayağı hiç unutmam).

Atatürk ve kendinden sonrakilerin Türk ulusunu siyasal ve ekonomik bakımlardan modernleştirmekte araç olarak kullandıkları otoriter hükümet biçimi (Bu ifade çok önemli. Otoriterdi, çünkü bazı karanlık güçler batılılaşmaya kâfirleşme olarak baktıkları için, halkı isyana yönlendiriyorlardı), ikinci dünya savaşından sonra bir liberalleşme dönemine girdi.

1950 yılındaki ilk serbest seçim, muhalefeti büyük çoğunlukla iktidara getirdi ve ‘doğuş halindeki’ ulusların hayatında çok az rastlanan bir olay-iktidar partisinin büyük bir uysallıkla, düzen içinde iktidarı devrettiği- görüldü (Evet, otoriterlikle suçlanan Atatürk ve İnönü döneminin hiç de otoriter düşünceye sahip olmadığı, aksine adı ‘Demokrat’ olan Menderes’in partisinden de demokrat olduklarının göstergesidir bu. Yani, zorunlu nedenlerle uygulanan geçiş döneminin otoriter duruşunda asla direnilmedi. Direnebilirdi de. Ve 1950 seçimleri tüm batıyı ve dünyayı hayrete bırakacak şekilde serbest ve özgürlükçü bir seçim oldu ve 487 sandalyeden 416’sını DP kazandı. Acaba bugün, yani önümüzdeki seçim CHP 550 sandalyeden, 500’ün alsa akp ne yapardı?)…

1923 ile 1946 arasında hükümet politikasında, devletin her türlü ekonomik faaliyette yararlı ve ister istemez geniş bir çapta bir rol oynadığı görüşüne önem verildi. Bu süre içinde endüstrileşme hamleleri hemen-hemen sadece devlet tarafından yapıldı ve yine bu dönemde özel teşebbüs alanında çok az bir gelişme görüldü (Nasıl görülebilirdi ki? Toplum % 95’i ile yoksuldu ve girişimci sermayesi kimsede yok denecek boyuttaydı).

1946’da ortaya çıkan Demokrat parti; devletçiliğin yerini ekonomik Liberalizmin alması gerektiği görüşünü inatla savundu(Antidevlet anlayışının kendini gösterdiği yıllar). Devletçiliğin 1920’lerde ve 1930’larda gerekli olduğu hususunda yetkililerin çoğunluğu birleşmektedir… Atatürk’ün reformları yerleştirmek için yarattığı belli başlı kuruluşu C.H.P’dir. CHP Anadolu ve Rumeli’de İstiklal Savaşı’nı destekleyen “Müdafaai Hukuk Cemiyeti”’nin yerini almak üzere kurulmuştu (Halk Fırkası 1923 )….

Kendini iç çekişmelerden çok, savaş çabaları gerisinde ulusu birleştirmeye adayan Müdafaai Hukuk Cemiyeti, dağınık kuruluşu içinde, yabancı istilacılara ve onlarla işbirliği politikası güden İstanbul’daki padişah hükümetine şu veya bu sebepten ötürü karşı çıkan Türk liderlerinin tümünü toplayabilmişti…..

İstiklal savaşında Atatürk’e yakın işbirliği yapmış olan ve hemen-hemen onunla eşit üne sahip, ama toplumsal reformlar konusunda Atatürk’ten daha muhafazakar bir grup, istifa ederek Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nı kurdu (17 Kasım 1924). Bu partinin ömrü birkaç ay sürdü. Atatürk bunu, reformların hızla geliştirilmesini baltalayacak bir engel olarak gördü (İşte bu noktadır, sağlaşmanın odağında Osmanlı hilafet mantığının yattığı. Dahası Türkiye’de sağlaşma gizli Osmanlı yandaşlığında kendini bulduğu nokta).

Walter F. Weiker bu noktada önemli bir şey söylüyor; “Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (İlerici Cumhuriyet Partisi)’nın kapatılışı(1924-1925), Türkiye’nin yetenek ve tecrübe sahibi liderlerinden çoğunun sürgün edilişi ya da emekliye sevk edilişi, C.H.P. iktidarının ikinci muhalefet partisinin ortaya çıktığı 1930 yılına kadar her türlü muhalefet kaygısından uzak bir döneme girmesine yol açtı.

Gelenekleri silip süpüren reformların çoğu işte bu beş yıllık dönem içinde yapıldı. C.H.P. bütün gücünü, Laik, demokratik siyaset görüşünü, bu yeni fikirleri halka aşılama ve değişmeye karşı çıkabilecek her türlü muhtemel engeli ortadan kaldırmaya adadı. Güçlerin tek yönlü harcanışı-Halkın çıkarlarının ve ihtiyaçlarının neler olduğunu araştırmak Türk politikacılarının hâlâ yabancısı oldukları bir şeydi- ve Terakkiperver Fırkanın kapatılışıyla en önemli grupların tutumlarını izleyebilme imkânı ortadan kalktığından C.H.P. kendi kendini aldatarak reformların Türk ulusu tarafından iyi karşılandığı ve geniş çapta benimsendiği inancına kapıldı.”

Weiker’in ‘İhtilalın Zemini’ bölümünün 11. Sayfasının ikinci bölümcesinde/paragrafındaki bu söylemi, ülkemizin hala değişmeyen ve yazgı haline gelen siyaset yapma geleneğinin adeta özetidir. Çünkü, bölümcenin ‘C.H.P. kendi kendini aldatarak reformların Türk ulusu tarafından iyi karşılandığı ve geniş çapta benimsendiği inancına kapıldı’ cümlesi, resmen günümüzü tanımlamaktadır.

Yani, AKP iktidarının ‘reform’ dediği değişiklikleri toplumun %55’i karşı iken, toplumun %100’ü benimsiyor izlenimi yaratması gibi. Buradaki önemli gerçek, Atatürk döneminde, ‘Kurtuluş Savaşı’ ile kendini gösteren kaçınılmaz özgün koşulsuzlukların C.H.P’yi öne çıkarması ve C.H.P. ile karşıtları susturmasıdır. Doğrusu; C.H.P aracılığıyla; Laik, demokratik siyaset görüşü doğrultusundaki yeni fikirlerin halka aşılaması ve değişmeye karşı çıkabilecek olası engelleri ortadan kaldırılmaya çalışılmasıdır.

C.H.P’nin işletmek zorunda kaldığı bu sürecin; Anadolu’nun tarihten gelen ve katılıkla varlığını koruyan özgün sosyal ve kültürel yapısını ötelemesi, yani Gelenekleri silip süpürüp reformları yaşama geçirmesi, sonrasının C.H.P’si için şansızlıktır. Çünkü, bu noktada; Osmanlıdan kalan özgün siyasi ve sosyal yapının, radikal reformlarla harmanlanması gerekirken, C.H.P. aracılığıyla tek boyutlu dayatılması, yeni bir Anadolu özgünlüğünün ortaya çıkmasını engellemiştir.

Burada işleyen yanlış sürecin tek suçlusu Atatürk ve C.H.P’si değildir, karşıt grupların da bu ‘yeni ile eskinin harmanlamasına’ şiddetle karşı çıkıp, Osmanlı siyasi yapısının devamını istemeleridir. Özellikle Terakki perver Cumhuriyet Partisi gizdeki amacının bunlar olduğu savlanmıştır. Atatürk ‘Nutuk’ta ; Terakkiperver Fırka kurucularını; Cumhuriyet düşmanlığı, saltanatçılık, halifecilik, İngiliz yandaşlığı, isyan kışkırtıcılığı ve vatan hainliği ile suçlar.

Bu duruş, Atatürk duruşundan daha etkin olmuş olmalı ki, Hilafet’in tekrar geri getirilmesi konusundaki TBMM yetkisi kaldırılmamış ve günümüze dek hala kendini koruyabilmiştir. Ve o hilafet mantığı günümüze dek taşınmıştır. Eğer, muhalifler bu bağlamdaki katı duruşlarını kırabilseler , emperyal güçlerden ülkelerini kurtarmak için verdikleri Kurtuluş Savaşı’ndaki silah arkadaşlarını ürkütmeseler ve onlarla uzlaşabilseler-uzlaşıya yanaşsalar-, Anadolu için, batılılaşma (modernleşme) boyutundaki yeni bir özgün sosyal ve kültürel yapıyı oluşturabilirlerdi.

Her ne kadar liberalizm yanlısı olduklarını söyleseler de, tıpkı bugünkü iktidarının reformları kullandığı gibi , serbestlik(Liberalizm) anlayışını, Hilafet ve Osmanlıya dönüşün aracı olarak kullanmayı amaçlamışlardı. Ve bunu yaşattıkları olaylarla kanıtlamışlardır. Örneğin; Şeyh Said İsyanı’nın başlaması (Şubat 1925) ve ardından İnönü hükümeti nin, “Huzurun Sağlanması Yasası (Takrir-i Sükün)”adıyla otoriter yasa çıkarması (Mart 1925). Sonrasında; Mustafa Kemal Paşa’ya düzenlenecek ‘İzmir Suikastı’nın ortaya çıkarılması (Haziran 1926) ve 1927’de kapatılan, devrim mahkemeleri niteliğindeki İstiklal mahkemelerini tekrar devreye sokulması.

Tüm bunlar; önceki yere dönüş (İrtica), yani Hilafete dönüşün önünün almak ve bu bağlamdaki toplumsal tepkileri tetikleme olasılığı olan basını ve muhalifleri susturmak için yaşama geçirilmişti. Daha net söylemle; önceki koşullara dönüş olan, Osmanlı saltanatını ve Hilafetini isteyen aşırı tutucu ve ilerlemelere karşıtı, toplumsal ya da siyasi bir hareketin önünü almak için yasalar ve Mahkemeler gündeme getirildi.

Uğur Mumcu'nun dediği gibi, savaş ve ihtilal gibi özel durumlarda isyancı, bozguncu ve karşı devrimcilerin yargılandığı anti-demokratik "infaz kurulları" olan İstiklal mahkemeleri ve yasalar bir boyutuyla İdeolojiyi besleyen yapılanmalardı. Muhalifler bunun adını ‘Kemalist otorite’ diye tanımlayarak, günümüze dek taşıdılar.

Bu karşıtlığı işleyenler günümüzde yeni bir otoriter süreci başlattılar. Ve, 21. Yüzyıldaki günümüz iktidarı, ödün verdiği batı emperyalleriyle bütün hareket edip ‘Hilafeti kurumsallaştırma’ savaşı verme noktasına getirdiler, olayları. Öyle ki, 1954-1958 yılları arasında 238 gazeteci iktidara karşı yazılar yazmak suçundan mahkûm edildi.

Günümüz Türkiye’sine bakıldığında AKP hükümetinin neden Menderes dönemini desteklediğini daha iyi anlayabiliyoruz. Atatürk ve arkadaşları, salt zamanlarında değil ileriki zamanlar için de böylesi politik yapı tehlikesi gördüğü için, geçici otoriter bir yapıyı korumuşlardır, ta ki 1946’lara dek. Zaman-zaman, belli süreç korunması gerektiği konusunda düşünceye kapılmak, günümüzü izlerken hiç de yanlış bir düşünce olmadığını söyleyebilirsiniz.)

F.Weiker, Atatürk dönemindeki modernleşme değerlendirmesi ile ilgili ise şunları söylüyor; “1930 yılında Türk politikasının modernleşmesindeki en önemli olaylardan biri, Atatürk’ün en yakın arkadaşlarına kurdurduğu bir muhalefet partisi olan ‘Serbest Fırka’nın ortaya çıkışıdır (12 Ağustos 1930). Serbest Fırka, türlü renklerdeki muhaliflerin canlanarak içerisnde toplandıkları bir kuruluş haline geldikten ve 99 gün yaşadıktan sonra dağıldı.

Bununla birlikte Terakkiperver Fırkayla Serbest Fırka’nın, 1946’dan sonra Türk politik hayatındaki acı çekişmelerde ön plana geçecek üç mesele ortaya çıkarmış olmaları manidardır (anlamlı). Terakkiperverler, reformların çok hızlı gerçekleştirildiğinden, laikliğin de gerektiğinden fazla zorlayıcı olduğundan şikâyetçidirler. SF ise daha çok siyasal ve bireysel özgürlük istiyor, aynı zamanda C.H.P.’nin ekonomide devlete fazla rol veren politikasına çatıyordu.

Serbest F’nın uğradığı başarısızlık, Atatürk’ün 1930’lardaki reform politikasının tuttuğu yepyeni yönün temelini meydana getiren noksanları ortaya koymuş olması bakımından önem taşır. Serbest F. denemesi, önceki dönemlerde Türkiye’yi çok partili hükümete hazırlama çabalarının ne kadar yetersiz olduğunu ortaya çıkarmıştır. Siyaset alanındaki elit tabaka Cumhuriyet fikrini kabul etmiş ve bütün Cumhuriyet kurumlarına sıkı-sıkı bağlanmıştı. Fakat parti doktrininin aşılanışındaki sertlikle parti tahakkümünü kontrol edememe bir araya gelince, elit tabakanın bağlılığına, çok partili durumda gerekli siyaset ustalığının eklenmesini engelleyen bir sonuç doğurdu.

Serbest F’nin başarısızlığı biraz da elit tabakanın, müsamahakâr bir “sadık Muhalefeti”nin ihtiyaçlarına cevap vermeyişindendir… Bu elit sadece halka dikte etmeye çalışmıştı, serbest bir seçimde kazanmalarını sağlayacak şekilde halk desteğini kazanmak için halkın çıkarlarına hizmet etmesini bilmiyorlardı; ekonomik toplumsala kalkınmada gerçek hamleler yapmak için gerekli yoldan halkın enerjisini harekete geçirebilme yeteneğinden yoksundular. SF serüveni aynı zamanda geniş halk yığınlarının reformlardan etkilenmediğini ve daha eski muhalefet gruplarının ardı sıra gitmeyi nasıl olmuşlarsa, SF’da kümelenen gerici fırsatçıların ardı sıra gitmeğe de o derece hazır oldukları gerçeğini ortaya koymuştu”.

Bu, Atatürk döneminde çok partili sisteme neden geçilmediğinin en somut tanımıdır. Hatta, 1946 döneminin de erken bir çok partili döneme geçişin tanımı… Fakat bunu demokratik bir doğru olarak görmeniz ne kadar yanlış olmaz ise, Kurtuluş Savaşı’ndan yeni bir çıkmış yaralı bir toplumda, disipliner süreci işletmeden, erken başlatılan bir demokratik seçim ortamının gerici güçlerin yönlendirmesiyle, toplumu ideolojilerine eklemlendirecekler tezi de o denli yanlış olmasa gerekir.

Şu ifade bu savı doğrulamaktadır;SF’da kümelenen gerici fırsatçıların ardı sıra gitmeğe de o derece hazır oldukları gerçeğini ortaya koymuştu” F.Weiker devam ediyor:“ 1930’larda üzerinde en çok durulan husus, elit tabakaya demokratik hükümet tekniğini öğretmek ve halk yığınlarını modernleşmeye ikna edebilme aracı olarak şehirle köy arasında bağlantılar oluşturmaktı…

Halk topluluğu merkezleri olarak (köylerde de halk odaları) kuruldu. Bunlar grup çalışma merkezleri olarak tarım ve dülgerlik konularında pratik bilgiler verdiği gibi, modern Cumhuriyetin esasına ve çıkarlarına uygun siyasal eğitim de sağlıyordu. C.H.P ise katı bir parti hüviyetinden daha esnek bir kuruluş hüviyetine kaymış, ademi merkeziyeti sağlamak ve topluluktaki öteki öğelerle ilişkileri geliştirmek için de büyük çabalar harcamıştı…

Atatürk’ün 1938 yılında ölümünden sonra de durum hemen hiç değişmeden sürdü. Bununla birlikte, Atatürk’ün halefi İsmet İnönü’yü Cumhurbaşkanı olarak C.H.P. içinde destekleyen Liberal unsurlar gittikçe artıyordu…. gittikçe sabırsızlanan bir grup genç parti liderine cesaret verdi. 1946’da uluslar arası durum normal siyasete dönülmesine elverdiği anda, muhalefet partileri serbest bırakıldı. Demokratik Parti de(D.P.) C.H.P. gibi Türkiye’nin dört bir bucağına nüfuz eden bir örgüte sahip oldu…

Muhalefeti destekleyenlerin arasında Türkiye’nin en muhafazakar köylüleri, iş çevrelerinin büyük bölümü ve aydınların çoğu buluşuyordu. DP’nin ilk önderlerinin çoğu C.H.P. içinde değerli bir eğitim ve tecrübe kazanmışlardı. Partinin kurucusu, Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan, 1946’da C.H.P’ye başkaldırana kadar, bu partinin üyeleri ve milletvekilleri idiler…

D.P, bütün saldırılarını C.H.P’nin tek parti devrinde empoze edip ikinci dünya savaşı sırasında artırdığı C.H.P. devletçiliği ve medeni özgürlük kısıtlamaları iddiaları üzerinde yoğunlaştırdı… Bununla birlikte her iki parti arasındaki çekişmelerin özü, devletçilikle serbest teşebbüsün, ya da tam siyasal özgürlükle kısıtlı siyasal özgürlüğün karşılaştırılmasından çok, bu fikirlerin Atatürk ihtilalının daha geniş çaptaki çatısıyla olan ilişkisi üzerine idi….

Türkiye’nin o sıralarda-ve hala da- ekonomik kalkınmanın sayısız işlerini başaracak yeter sayıda tecrübeli müteşebbisten yoksun bulunduğu bir gerçekti… 1946’ya kadar iş çevreleri CHP’ye düşman kesildiler ve DP’yi destekleyerek siyasete ağırlıklarını koyma fırsatından yararlanmaya baktılar. Siyasal özgürlük CHP zamanında kısıtlanmıştı, ama yetkililer bunun gerekli olduğuna inanmışlardı.

Öteden beri demokratik olmayan etkenlerle hareket eden ve başlıca laiklik aleyhtarlarından meydana gelen grupları siyaset sahnesinden uzak tutmanın gerekli olduğu görüşü savunuluyordu.…. CHP iktidarı otoriter olmakla birlikte asla totaliter değildi, ne var ki, toplumsal reformları hızlandırmak isteyenlerle istemeyenler arasında bir çatışma çıktığı zaman daima hızlı reform taraftarları ağır basardı. …”

Halk Fırkası (9 Eylül 1923) ve sonradan Cumhuriyet eklenerek Cumhuriyet Halk Fırkası (10 Kasım 1924), Terakki Perver Cumhuriyet Fırkası (17 Kasım 1924), Serbest Cumhuriyet Fırkası (12 Ağustos 1930), tüm bu partiler, demokrasiye geçişin sancılı kurumlardır. Eğer Atatürk Otoriter faşist bir yapıya evet diyen bir kimlik olsa, neden parti kursun veya partiler kurdurtsun ki.

Parti kurduruyor, kurdurttuğu parti ben senin devrimlerini ve düşünceni yıkacağım deyince Atatürk otoriter oluyor.

Soruyorum, Kurtuluş Savaşı’nın yarattığı özgün koşulsuzlukların devam ettiği süreçte kurmuş olduğunuz Cumhuriyet’i, modernleşme ve aydınlanma sürecini korumak için siz ne olurdunuz? Dahası, Hilafeti geri getirmek isteyen ve de emperyallerin sürekli sizin açığınızı kolladığı anda, siz ne kadar özgürlükçü demokrat olabilirdiniz?

Atatürk’ün bu koşuların getirdiği otoriter duruşunu batı asla totaliterlikle örtüştürmemesine karşın, bugün birileri Atatürk ve dönemini diktatörlük olarak tanımlamaları size düşündürücü gelmiyor mu? DP’nin kuruluşuna amacına baktığınızda; özgür demokratik toplum yapısı istemi yatmaktadır. Buna kimsenin itirazı yok, hatta o dönemin CHP’sinin de. Fakat detaya indiğinizde, DP’yi kuranların birçoğunun Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kurucuları olduğunu görüyorsunuz.

Kimler DP’yi istiyordu ve kurdu?

Kuranların büyük kısmı için CHP’nin bir nevi okul olduğunu öncelikle belirteyim. Aşırı Muhafazakar Anadolu insanı (Özellikle, kafirleşiyoruz diyen ve dedirtilen köylüler), CHP’ye karşı olanlar, Laik Cumhuriyete karşı olanlar ve hilafeti isteyenler, CHP’nin devletçiliğine şiddetle karşı olan ve yabancı sermayenin Türkiye’ye girmesini isteyen yerel eşraf.

Batı bile; serbest girişimin koşullarına yerine getirecek yerli burjuvazinin olmadığını, üzerine basa-basa söylerken, yerel eşrafın ‘ ille de yabancı sermaye ve serbest girişim ‘direnişi, üzerinde durulması gereken konuların en önemlisi. Dahası, ülkenin kalkınamamasının ve de bugüne gelinişin miladi...Bugün kalkınıyoruz söylemlerin, DP’nin ilk yıllarının da söylemi olduğunu unutmayalım.

Kurulan tüm partilerin-ki DP dahildir- programının açıklanırken "Parti, dinî düşünce ve inançlara saygılıdır" ilkesinin vurgulanmasıdır.Hatta bu durumu Atatürk Nutuk’ta şu şekilde eleştirmiştir; "...'Parti, dinî düşünce ve inançlara saygılıdır' ilkesini bayrak olarak eline alan kimselerden iyi niyet beklenebilir miydi?

Bu bayrak, yüzyıllardan beri cahilleri, bağnazları ve hurafelere inananları kandırarak özel çıkarlar sağlamaya kalkmış olanların taşıdıkları bayrak değil miydi? Türk milleti, yüz yıllardan beri, sonu gelmeyen felâketlere, içinden çıkabilmek için büyük fedakârlıkların gerekli olduğu pis bataklıklara, hep bu bayrak gösterilerek sürüklenmemiş miydi: Cumhuriyetçi ve yenilikçi olduklarını zannettirmek isteyenlerin, yine bu bayrakla ortaya atılmaları, din! bağnazlığı coşturarak, milleti, Cumhuriyet'e, ilerlemeye ve yenileşmeye karşı kışkırtmak değil miydi?

Günümüz siyasi oluşumlarının tıpkısının aynısı değil mi?

DP Hükümetinin 1950 Mayısında kuruluşundan, 27 Mayıs 1960’da devrilişine kadar geçen on yılın en belirgin özelliği, Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasındaki, hiç durmadan artan kutuplaşmadır. İki parti arasında, 1960 yılında zirvesine ulaşan giderilmesi imkânsız husumet, Demokratların iktidara gelişinden az sonra başladı. Bellibaşlı iki meseleden biri dinin Türk hayatındaki rolü, öteki de siyasal özgürlüklerin sürdürülmesi idi. Ekonomik politikaların önemi bunlardan aşağı kalmıyordu” diyerek, ‘Demokrat Partinin yükselişi ve Çöküşü’ bölümüne giren Amerikalı Walter F.Weiker söylemlerini şöyle sürdürüyor:

“Laisizm alanında, 1949’da CHP, anne ve babalar yazılı olarak çocuklarının din dersi almalarını istedikleri taktirde, okullarda din eğitimi görmelerine razı olmuştu. Hâlbuki Demokratlar bunu değiştirerek, anne ve babalar çocuklarının din dersi almaların istemediklerini yazılı olarak bildirmedikçe bütün Müslüman çocuklarının din dersi görecekleri şekline getirdi.

Yeni din liderleri yetiştirmediği taktirde Müslümanların ya toptan yok olacağı ya da cahillerin eline kalacağı şeklindeki esaslı itirazı önlemek amacıyla CHP, Ankara’da bir ilahiyat fakültesi kurulmasını, ayrıca imamların müstakil eğitim görmesini kararlaştırmıştı. Demokratlar İmam yetiştiren kurumların sayısını artırdıkları gibi bu kurumların muhafazakâr bir renk almalarına da göz yumdular.

1950’de azanın Arapça okunmasını yasaklayan, 1928 yılında konulmuş olan kanunu da kaldırdılar. Bütün Türkiye’de, derhal Türkçe ezan bırakıldı ve Arapça ezan okunmaya başlandı… Dinsel yayınların ortaya çıktığı görüldü. Çeşitle tarikatların kalıntıları yavaş-yavaş başını kaldırmaya başladı… Bu tarikatlar içinde, mesela nur tarikatı gibi en belalılarına karşı da 1959-60 yılları arasında şiddetli bir sindirme politikası uygulandı. CHP’lilerin yapabilecekleri en somut eleştirme, belki de, hükümet fonlarının büyük kısmının şehir, kasaba ve köylerde cami yapmaya harcanmış oluşudur.

Diyanet İşleri Müdürlüğünce yapılan bir tahmine göre, 1950 ile 1960 yılları arasında 5 bin cami kurulmuştur. Bu sayı Milli Eğitimi Bakanlığı tarafından verilen, aynı süre içinde yapılan yeni okul sayısına eşittir. Bir muhabirin değdi gibi, ‘….kıt mali kaynakları ele geçirmek için yapılan sessiz mücadele, Türkiye’de Laiklikle Müslümanlık arasında cereyan eden daha büyük mücadelenin sembolüdür.’

DP döneminin Laikliğe ihanet, dini istismar, ibadet özgürlüğünün ihyası (geliştirilmesi) dönemi mi, yoksa yeni bir ‘Modernleşmiş Müslümanlık’ döneminin başlangıcı mı olduğu konusunda Türkiye’de daha uzun yıllar tartışmalar sürüp gidecektir(Bu noktada şu antparantezi açmak zorundayım. Modernleşmiş Müslüman.

Soruyorum, analarımızın, yanı Anadolu kadının ‘görünen saçının perçemiyle o’na güzellik katan‘ o kutsal başörtüsünü modernleştiriyorum diyerek türban karanlığına dönüştürenler ve bunu ‘ılımlı İslam yalanıyla besleyenler’ bugün daha mı modern Müslüman yarattıklarını düşünüyorlar ?) ….

İkinci önemli mesele, gerek uluslar arası, gerek Türk politika çevrelerinde en çok gürültü koparan ve en sonunda Menderes’in devrilmesine yol açan mesele, siyasal özgürlük idi. DP liderlerinin bazıları daha 1950’deki seçim zaferlerinin üzerinden çok az bir zaman geçtikten sonra, eleştirmelere karşı aşırı bir hassaslık göstermeye başladılar.

1953 yılından itibaren, en sonunda basın, üniversiteler ve muhalefet partileri üzerine şiddetli koyan seri halinde kanunlar geçirildi Meclisten. Pek tabii, bu kanunların hiç biri bu eleştirme müesseselerinin özgürlüğüne açıkça karşı değildi. Kanunların çoğu Atatürk ihtilalı çatısı içinde akla yakın gösterilebilecek bir çerçeve içine oturtulmuştu. Asıl önemli mesele bu kanunların uygulanmasının yorumlanışıydı.

Mesela, 1953’te yargıçların…., siyasi tayinlerin yapılabilmesini mümkün kılacak şekilde, pek çok yargıç makamının boşalması sağlandı… Profesörlerin siyasi faaliyette bulunmaları yasaklandı. Dinin propaganda aracı olarak kullanılmasını yasaklayan kanun, CHP’yi, dinin muhalefete karşı kullanılacağı korkusuna düşürdü. (Zannedsem DP bu kanunun kaldırınca CHP böyle bir korku yaşadı denmek isteniyor) Ve yine 1953 yılının sonlarında hükümet, tek parti döneminde halk parasıyla gayri kanuni olarak kazanılmış olduğu gerekçesiyle CHP’nin bütün mal ve mülküne el koydu.

1954’de hükümete, yargıtaya başvurma hakkı tanınmadan memurları işten uzaklaştırma yetkisi verildi.. Seçim kanununda daha sık kısıtlamalar getirildi, devlet radyosunun siyasal propaganda aracı olarak kullanılması yasaklandı (Buradaki, yasaklama muhalefet için geçerli idi, aksine DP Radyoyu partizan emelleri için kullandı). 1955 yılında, yurt içinde konuşma yapmak için geziye çıkan CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek tutuklandı.

İnönü’nün damadı, Metin Toker hapse atıldı. Ulus gazetesi ile birlikte 5 gazete kapatıldı. İstanbul’da 6-7 Eylül’de Rum azınlığa karşı girişilen saldırı (6-7 Eylül Kanlı Pazarı) hareketlerinin, Kıbrıs anlaşmazlığında görüşünü kabul ettirmek amacıyla hükümet tarafından bilerek organize ettiği düşünülüyordu.1956 yılında aynı şeyler daha da fazla olmak üzere görüldü (Ne kadar benziyor günümüz iktidarına değil mi?)... gazetelerin kapatılmasını, gazetecilerin hapse atılmasını mümkün kılan ikinci bir basın kanunun birincisine eklendi.

Genel seçimlerden önceki 45 günlük süre dışında siyasi parti toplantılar menedildi.. Aynı yasaklama her türlü seçim propagandasına da uygulandı ve polise, ‘gayrikanuni siyasi topluluklar’ üzerine ateş açma yetkisi verildi.. Bu kanuna dayanılarak, yurt içinde gezide bulunan Kasım Gülek vatandaşla tokalaştığı için tutuklandı. Üniversitelere müdahale edilmeye başlandı.

Yaklaşan 1957 seçimleri dolayısıyla, muhalefetin birleşik cephe kurmasına imkan vermemek için… koalisyonu meneden bir kanun çıkarıldı. Bir ilde en çok oy alan partinin-oyların çoğunluğu olmasa bile- o vilayetin bütün milletvekillerini kazanmasını öngören yeni bir seçim kanunun da DP’nin seçimlerde zafer kazanmasını büyük ölçüde garantilemiş oluyordu… Milletvekillerinin bakana sorabileceği soruların sayısı azaltıldı…, basına haber verilmesi yasaklandı.

1958’den itibaren Türkiye düzenli bir hızla kaba kuvvet politikasının eşiğine doğru itilmeğe başladı. 1957 seçimlerinin dürüst yapılmadığı suçlamaları, hükümetin seçimlerin genel sonuçlarını hiçbir zaman resmen yayınlamamsı yüzünden daha da önem kazandı. Cezaevlerindeki gazetecilerin sayısı günden güne artmağa başladı.

1959 yılın ilk ciddi kaba kuvvet hareketi görüldü… İnönü, Uşak’ta DP partizanlarının attığı taşla yaralandı. …İnönü dönüşte İstanbul’da da DP partizanlarınca hedef alındı. Ve tüm bunlar basında sansürlendi.

1959 yılında geçen bir başka olayı da unutmamak gerekir. Bu yılın Şubat ayıda, Kıbrıs antlaşmasını imzalamak üzere Londra’ya giden Türk Delegasyonundan 15 kişinin öldüğü uçak kazsında Menderes sağ salim kurtuldu; kazadan kurtulması üzerine kör inançları olan birçok köylünün gözünde nerdeyse insanüstü bir nitelik kazandı.

Böylelikle Başbakanın köylüler arasında zaten güçlü olan desteği daha da güçlendi ve bu destek Milli Birlik Komitesine, Yassıada’da Adnan Menderes’e ölüm cezası verip verilmemesi konusunda hayli düşündürdü (Kazada, 14 kişi yaşamını yitirirken; Rifat Kadizade, Şefik Fenmen, Melih Esenbel ve Adnan Menderes kurtulmuştu. Benim; politik duruşunu muhafazakarlıkla yönlendiren köylüm, sadece Menderes7i erenler mertebesine çıkarıyor )..

F.Weiker,Menderes Rejiminin Sonu’ bölümündeki değerlendirmeleri günümüz iktidar duruşu ile birebir örtüşmektedir; “…Menderes’in en büyük gafı belki de, siyasal karışıklıkları bastırmakta orduyu kullanmış olmasıdır. Genel Kurmay Başkanı Rüştü Erdelhun’un, kendi kendini olduğu kadar Başbakanı da ordunun hükümete sadık kalacağına inandırmış olduğu anlaşılıyor. Bununla birlikte, olaylara doğrudan karıştırılmamış olsaydı bile, ordunun gittikçe kötüleşen siyasal durumun ortasında uzun zaman kayıtsız kalmayacağı belliydi…

İnönü ve birkaç milletvekili Kayseri şehrine gitmekte oldukları sırada, yolları askerlerce kapatılmış, K ayseri valisi İnönü’nün bulunduğu kompartımana gelerek, Kayseri halkının kendilerine karşı galeyan içinde olduğunu bildirdi ve emri tebliğ etti. İnönü emri yırttı… İnönü kompartımanında otururken kalabalık gruplar halinde subaylar, askerler ve siviller gelerek CHP liderinin ellerini öpmüşler ve o’na saygılarını sunmuşlardı.

Subaylar, yolu sadece emre itaatsızlık yüzünden divanı harbe verilmemek için kapadıklarını İnönü’ye açıkça söylemişlerdi…. CHP, TBMM’ine, yolsuzluk idialarıyla ilgili bir soru önergesi verdi. Eski bakanlardan sadece birinin yolsuzluk kazancı 7.500.000 TL olduğu iddia ediliyordu….

Samet Ağaoğlu’nun bir saat süren ve doğrudan doğruya İnönü’nün kişiliğini hedef tutan saldırıcı konuşmasını yaptı. Demokrat Parti’nin en partizan üyelerinden olan başkan TBMM başkanı bile İnönü’nün bu saldırılara cevap verme ve iddiaları yalancı çıkarma hakkını tanımazlık edemedi; tecrübeli devlet adama ünlü konuşmasanı yaparak, ‘Eğer bu yolda devam ederseniz sizi ben bile kurtaramam’ dedi…. DP milletvekillerinden biri (meclis yasalarını ihlal ederek) tabanca çekti, ama arkadaşları herhangi bir zarar vermesinin önüne geçtiler.

Tabanca çeken DP’linin yerine, kavga çıkardı diye CHP’li milletvekili çıkarılınca, bütün CHP Meclis Grubu başta İnönü olmak üzere salonu terk etti. Önceden düzenlendiği besbelli bir plana uygun şekilde, CHP salonu terk edişinden birkaç dakika sonra, Meclis oyuyla Tahkikat Komisyonu kuruluverdi…. Tahkikat Komisyonu, DP’nin en partizanları olarak tanınmış 15 milletvekilinden meydana geliyordu.

Komisyon, kurulur kurulmaz, memlekette bütün siyasi faaliyeti ve soruşturmasıyla ilgili her türlü yayını yasaklayan bir karar aldı. Bununla birlikte, Tahkikat komisyonunun resmen geniş yetikler veren Kanunun çıkmasıyla, çok kısa bir süre sonra, ayaklanmayı doğracak olay yaratılmış oldu…Yeni kanun ve İnönü’nün Meclis’ten tardının (Türkçesi kovulma. Tart Fransızca ve Arapça bir sözcük) uyandırdığı tepkiler, 28-29 Nisan’da İstanbul ve Ankara Üniversitelerinde kanlı çatışmalara yol açtı….

27 Mayıs İhtilalı 4 saat içinde tamamlandı. Stratejik noktalar ele geçirildi…27 Mayıs sabahı erken saatlerde TSK Türk ulusuna ve dünyaya bir mesaj yayınlayarak….”

27 Mayıs 1960 Devrimi’ni algılayabilmek için yaşanan süreçleri harmanlayarak tekrar gözden geçirelim; 20 Nisan 1957'de işçi sendikaları konfederasyonu ardından, 5 büyük sendika birliği daha kapatıldı. Aynı zamanda muhalif partilere karşı sert tedbirler alındı. Partilerin seçim dönemi dışında açık hava toplantısı yapmalarını içeren kanun çıkarılarak yasaklar getirildi.

Kapalı yerlerdeki toplantılar Valinin veya yörenin en büyük mülkî amirinin iznine bağlandı. "Hedef göstermeksizin ateş açmak" yetkisi getirildi. 1954 seçimlerinden sonra kendilerine oy vermeyen şehirleri cezalandırıldı. Kırşehir ilçe yapıldı. Malatya ikiye ayrılarak, bir bölümüne Adıyaman dendi.

DP; Orduya el attı; olası sıkıntıları aşmak amacıyla emekli Mareşal Fevzi Çakmak'ı 1946 seçimleri öncesinde 14 generalle birlikte milletvekili adayı gösterdi. 1946 seçimlerinden sonra CHP yönetiminden memnun olmayan alt rütbeli subaylar DP saflarına aldı.

1950 genel seçimlerini kazandıktan sonra, askerlerin tepkisi konusunda endişe duydukları için; Menderes hükümeti güvenoyu alır almaz, sadakatlerinden kuşku duydukları generallerle birlikte Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını görevden alarak geniş çaplı tasfiye hareketi başlattılar. Belli süreçlerde bu tasfiyeler devam etti. 

Örneğin bir Tasfiye sürecinin doğrudan nedeni olarak bir albayın darbe girişimini Menderes'e bildirmesi gösterilir (AKP iktiraının eylemleriyle örtüşmediğini söylemek çok büyük yanlışlıktır). DP’nin kendisini rahatsız etmesi normaldir, çünkü; İnönü'nün sınıf arkadaşı Abdurrahman Nazif Gürman, Genelkurmay Başkanıdır. CHP'nin baskıcı yönetiminden şikayetçi olanlar, DP iktidarıyla fazlasıyla rahatsız olmaya başladılar.

1957 Aralık ayında dokuz subay tutuklandı. Savunma bakanlığı geniş çaplı bir komplodan dolayı bu tutuklamaların olduğunu duyurdu(AKP iktidarı resmen Menderes icraatlarının kopyacısı, yani abartılı uygulayıcısı, çünkü subayların yanında paşaları da tutukladı. Bir fark var, DP döneminde askerler beraat etti.)

Ve; 27 Mayıs 1960 İhtilalin-Ki bana göre iki nokta hariç, 10 üzerinden 8 Devrim idi- düğmesine basıldı. Olaylar, 27 Mayıs gününe dek beli süreçlerde devam etti. Ve bu olaylarda, İstanbul Üniversitesi’ni basan polislerin açtığı ateş sonucu, Turan Emeksiz adlı öğrenci öldürüldü.

Bu süreçlerde başka yaşamını yitirenler de oldu, fakat tümü kaza ölümleri olarak kayıtlara geçti. Örneğin, Teğmen Ali İhsan Kalmaz Ulus PTT binasını teslim alırken, paniğe kapılan askerin silahındn çıkan kurşunla yaşamını yitirmiş, TED İlkokul öğrencisi Ersan Özey, 27 Mayıs’ı kutlarken Tankın üzerinden düşerek yaşamını yitiren Lise öğrencisi Nedim Özpulat ve Harp Okulu öğrencisi Sökmen Gültekin’in de ateş alan silahla yaşamını yitirdiği söylenir.

Bu da 27 Mayıs 1960 Devrimi’nin kanlı bir darbe olmadığının, aksine totaliter sürece giren sivil otoritenin, meşruiyete dönüştürülmesinin, sivil asker bütünselliğindeki hareketi olduğunun göstergesi.

Elbette ki Menderes ve Arkadaşlarının idamı, bu özelliği tümden yok eden bir antidemokratik duruşla birlikte evrensel insan hakları ihlalidir. Yıllardır; bu idam olayı üzerinde çeşitli savlarda bulunuldu.

Ve hala bulunulmakta ve 27 Mayıs’ı gerçekleştirenler içinde birileri bu konuda suçlanmaktadır; Örneğin; ülkenin köklü yapısal sorunları çözülmeden kısa süre içinde yapılacak seçimlerle iktidarın sivillere bırakılmasını reddeden 14 subay grubu bunların başında gelmektedir.

TSK’ne mensup 38 kişiden oluşan ve Başkanlığını, hareketin lideri iken kalp krizi geçirerek ölen General Nejat Tacan’ın yerine Cemal Gürsel’in getirildiği Millî Birlik Komitesi(MBK), Ilımlıların başında gelen Korgeneral Cemal Madanoğlu'nun yürüttüğü bir tasfiye sonucu, demokratik yaşama geçişe karşı çıkarak ordunun yönetimde kalmasını savunan 14 üyenin yurt dışına görevli olarak gönderilmesi ile(Fazıl Akkoyunlu, Rıfat Baykal, Ahmet Er, Orhan Erkanlı, Numan Esin, Orhan Kabibay, Mustafa Kaplan, Muzaffer Karan, Münir Köseoğlu, Muzaffer Özdağ, İrfan Solmazer, Şefik Soyuyüce, Dündar Taşer, Alparslan Türkeş.) üye sayısı 23'e düşmüştür.ve de askeri yönetimin geçici olmasını savunan grup yönetimi kesin biçimde ele geçirmiş oldu.

M B K çıkardığı ilk kanunla birlikte 1924 Anayasası'nın birçok hükmünü değiştiren geçici bir anayasal süreçle, 27 Mayıs 1960 harekatına ‘Devrim’ niteliği kazandıran ve uygar toplum yapısını kurumsallığa sokan yeni bir Anayasa hazırladı. (9 Temmuz 1961) ve ardından 15 Ekim 1961'de yapılan genel seçimlerden sonra 25 Ekim 1961'de M B K'ne, dolayisiyle askeri rejime son verdi.

İşte bu noktada, askeri rejimin sivilleştirilme süreci başladı ve MBK üyeleri, yeni anayasa gereği kurulan Cumhuriyet Senatosu'nun ömür boyu "doğal üye"leri oldular-ki bu askeri vesayeti başlatan ve hiç de demokratik olmayan bir sürecin başlangıcıdır- Bu sürece karşı çıkan C.Madanoğlu’dur.

Madanoğlu için Amerikalı bilim adamı, Walter F. Weiker bakın ne diyor; “Bir dereceye kadar ilgi çekici olan ikinci kişi de Tümgeneral Cemal Madanoğlu’dur. Tam anlamıyla bir asker olan ve görünüşe göre kişisel politik ihtirası bulunmayan Madanoğlu, MBK’nin, on dört radikalı atan “Müdediller (Ilımlılar) kanadının lideri idi..

Ordunun politikadan tamamıyla ayrı durması ilkesine bağlı kalan Madanoğlu, iktidar sivillere devredildikten sonra Tabii Senatör olarak Senato’ya giren MBK üyeleri arasında kendisine ayrılan koltuğu kabul etmemiştir. Gelecekte durumu belli olmamakla beraber, ordu politikada tekrar rol aldığı taktirde-ki kısa zamanda olacağa da benzemektedir-Madanoğlu adının yine geçeceğine şüphe yoktur (İsabetli bir tahmin, çünkü Madanoğlu böyle bir süreç yadı.

Şöyle ki: Toplumsal ve siyasal huzursuzlukların artması karşısında, 1971 yılında ordu içinde alternatif çözüm yolları üretilmesine yol açmıştı. Sivil Kemalist, sol aydınlar ve Kemalist aydın askerler Doğan Avcıoğlu’nun öncülüğünde bir araya gelmeye başladı. Düşünce kaynağı D.Avcıoğlu’nun ‘Türkiye’nin Düzeni’ adlı kitabı, Yön Dergisi ve Devrim Gazetesi oldu. Sivillerden, İlhan Selçuk, Hasan Cemal, Uluç Gürkan ve İlhami Sosyal, askeri kanattan Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur, Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler ve emekli Cemal Madanoğlu bulunmaktaydı.

Amaç, sosyalist askeri sivil yönetimdi. Fakat içlerinden bir generalin ihbar etmesiyle, askeri sağ kanat o ünlü “12 Mart Muhtirası”ni verdiler. Sol aydınlar bu muhtırayı yandaşlarının verdiğini düşünüp aldandılar ve çoğu göz altına alındılar ve Ziverbey Köşkü’nde işkencelere tabi tutuldular. Cemal Madanoğlu tutuklanarak yargılandı. Ardından, üç fidan; Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilerek, Menderes ve arkadaşlarının intikamı alınmış oldu…)

İktidarın sivillere bırakılmasını reddeden 14 subay grubunun başında Alpaslan Türkeş gelmekteydi. Alparslan Türkeş, bilindiği gibi; 14'ler ile ilişkisini sürdürdü. Çünkü; yurt dışında sürgünde bulundukları süre içerisinde mevcut fikirlerini yaşama geçirmek istiyordu.

Yani, Türkeş; sürgün yıllarında ülke hakkındaki düşüncelerini pratiğe geçirmek için yeni bir darbe zemini arıyor olmalı ki; Türkeş, milliyetçi çevreleri bir araya getirmek isterken, öte yandan, "İsmet'i asacağım" diyen ve 22 Şubat 1962-20 Mayıs 1963 darbe girişimcisi Harp Okulu Komutanı Albay Talat Aydemir - Fethi Gürcan ikilisiyle temas kuruyordu. Talat Aydemir'le anlaşamayıp darbeyi hükümete haber vermesine karşın yargılandı.

Amerikalı bilim adamı, Walter F. Weiker Türkeş için şunları yazmaktadır: “MBK’nin üzerinde özellikle durulması gereken üçüncü sıması, hakkında çok yayın yapılan, çeşitli tartışmalara yol açan, Albay Alpaslan Türkeş'tir. Radikallerin lider olan bu zatın, kişisel politik ihtiras sahibi olduğu hemen herkesçe kabul ediliyordu ve on dörtler MBK’den uzaklaştırılana kadar, Türkeş, hemen-hemen her tarafta, C.Gürsel’in ardında ‘perde’ arkasındaki adam’ sayılıyordu…

Turancılıktan yargılanan Türkeş’in Turancılığa duyduğu ilgi hala devam etmektedir…. 1957-58’de Türkiye7nin Washington Askeri Ataşeliğini yapan Türkeş, Mükemmel İngilizce konuşmaktadır. 27 Mayıs’tan az önce, Ankara’daki NATO Kara Kuvvetleri Kumandanlığı’nda bir göreve atanmıştır…

Türkeş’in ihtilal öncesi faaliyeti hakkında dolaşan söylentilerden biri de, onun diğer bazı subaylarla birlikte ihtilalı ta 1956’dan beri hazırlamakta olduğu iddiasıdır… Türkeş konuşmalarında, Türkiye’nin her şeyden önce Atatürk’ün ulusu yönettiği döneme damgasını basan, özellikle halkçılık, Laiklik ve Devrimcilik alanındaki hızlı ve ‘hekimliğin sosyalleştirilmesi, toprak reformu ulusun kültürel kalkınması için’ zorlayıcı reform siyasetine dönmesi gerektiği şeklindeki görüşünü tekrar-tekrar belirtmiştir.”

Alparslan Türkeş’in ilginç ve gizemli bir geçmişi var; Kendisi gibi Lefkoşe doğumlu olan İzmit Milletvekili Hüseyin Sırrı Bellioğlu’nun yardımıyla Kuleli Askeri Lisesine geçici olarak kaydoluyor ve T.C vatandaşı yapıldıktan sonra aslî kaydı gerçekleşiyor.

1944'te üsteğmen rütbesindeyken Nihal Atsız'la birlikte "Irkçılık-Turancılık" davasından yargılanıyor, 1945 yılında Askeri Yargıtay kararıyla tahliye edilip 1947'de beraat ediyor. Ardından; 1955'de Harp Akademisi'ni bitiriyor ve de sonrasında ABD'ye gönderiliyor ve burada Amerikan Harp Akademisi'ni ve piyade okulunu bitiriyor.

1955-1957 yılları arasında Washington'da NATO Daimi Komitesi'nde Türk genelkurmayı temsil heyetinde görev yapıyor. 1959'da Almanya'da Atom ve Nükleer Okulu'na gönderildikten sonra Albay yapıldı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı NATO şube müdürlüğüne getirildi.

En önemlisi; 27 Mayıs 1960'dan kısa süre önce Elazığ'daki birliğinden Ankara'ya atandı ve Albay Talat Aydemir'in önerisiyle Milli Birlik Komitesi'ne (MBK) alınmasıdır. Darbeyi planlayıp yürütecek olan 37 kişilik MBK içinde yer aldı.

Darbe bildirisini 27 Mayıs 1960 günü radyodan okuyan bu boğuk ve ürkütücü sesin sahibi olan hırslı ve amaçlı radikal kimlik sanki gizemli bir güç sürekli bir yerlere taşımış.

Şu, yadsınamayacak bir gerçektir, gizli bir güç, birilerini sürekli bir yerlere hazırlar. Zannetmeyin ki bu hazırlanan kişinin yeteneğinden kaynaklı. Ülkemde öylesine yetenekler var ki, neden onlar değil de bunlar hazırlanır?

14’ler sürecinde Türkeş'in liderliğini kabul etmeyen Orhan Kabibay, Orhan Erkanlı, İrfan Solmazer üçlüsü Türkiye'ye (sürgünden) döndükten sonra 1965'te CHP'den, Muzaffer Karan her iki grubun da dışında kalarak TİP'ten meclise giriyorlar.

Bu da gösteriyor ki; 14’ler içinde görüş birliği yok. Farklı ideolojilere sahipler. En radikalleri de; sonradan adını MHP yaptıkları, CKMP (Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi)’ye dahil olan, Alparslan Türkeş, Rıfat Baykal, Numan Esin, Muzaffer Özdağ grubudur. Ve MHP’ile başlayan sürecini biliyorsunuz.

Burada dikkat edilmesi gereken; 12 Eylül 1980 faşist darbesi yapıldığında tutuklanan Türkeş’in, ‘düşüncelerimiz iktidarda, biz içeride’ sözüdür. Bu da, ne denli radikal olduğu ve böylesi askeri darbeden yana olduğunun göstergesi.

Tüm bunlardan dolayı ve; "Biz bu harekete bir asayiş hareketi ve Ak Devrim dedik, 27 Mayıs bir ihtilâl değildir, bir ihtilâl olarak hazırlanmamıştır” ve de ; “DP'lilerin suçlu olanları varsa onlar mahkemeye verilir. Haklarındaki hüküm ancak mahkeme kararıyla tespit edilir” diyen Alparslan Türkeş’in; Yüksek Adalet Divanı 'nda yargılanan Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam edilmelerinin doğru olmayacağını vurgulayan-ki katılıyorum- ve sonradan Milli Yol dergisinde yayınlanan mektubu bana inandırıcı gelmiyor.

Türkeş’in; ihtilalı 1958-1959 yıllarında Talat Aydemir'den öğrendiğini, sonradan ‘İsmet’i asacağım’ diyerek 27 Mayıs sonrası 2 darbe girişiminde bulunan ve asılan bu Aydemir’in kendisine hükümeti devirip Halk partisini, İsmet Paşa’yi getireceklerini, İsmet Paşanın büyük adam olduğunu söylemesi karşısında, kendisinin de; Atatürk gibi ordunun politika dışı kalması gerektiğini, ayrıca da bir siyasî partiyi tutup onunla beraber olmayı diğer bir partinin iktidarına karşı hareket yapmayı da Türk Silâhlı Kuvvetlerinin şerefine uygun görmüyorum şeklindeki “Çok doğru söylemleri” ise bana hiç inandırıcı gelmiyor.

Çünkü; Talat Aydemir'e ret cevabı vermesine karşın Kurmay Albay Faruk Ateşdağlı'nun teklifini kabul edip Elazığ'da bulunduğu 1958 yılında ordu içindeki gizli teşkilâta girmiş olması ve 27 Mayıs 1960 Devrim’ planın için; “Millî Birlik Komitesi, seçimlere kadar bir Kurucu Meclis'le birlikte teşrii(yasal) organı olarak görev yapacak, seçimlere Millî Birlik Partisi* olarak girecektir” demesi; en önemlisi, sonradan faşist ırkçılar tarafından katledilen. ADD’nin kurucusu, ’61 Anayasası’nın hazırlayıcısı Prof. Dr. Muammer Aksoy’un; ihtilal hukukunda idamlar hukukidir dediğini savlaması, benim aklımı tümden karıştıran bir Türkeş duruşu ile karşı-karşıya bırakıyor.

Yıllardır; din, ırk ve eski değerler (muhafazakarlık) üzerinden siyaset yapanlar, ‘Menderes’in idamını siyasi rant aracına dönüştürdüler ve oya tahvil ettiler. Özellikle, 27 Mayıs 1960 harekâtının, militan öncü kimliği Alparslan Türkeş’in Menderes üzerinden politikasını yadırgamanın ötesinde bana düşündürücü geldi.

Düşündürücü gelen, yıllardır Amerikancılıkla suçladıklar ve Antiamerikancı duruşlarını milli görüşlerinin temel amacı getiren din üzerinden siyaset yapan ve de bugün iktidar olan siyasal erkin Menderes ve arkadaşlarının politikalarını örnek almaları ve idamları siyasi ranta dönüştürmeleri ve de Menderes’in yanına resimlerini koyup kendilerini demokrasi kahramanı ilan etmeleri…

Burada üzerinde durulması gereken olgunun; günümüz iktidarının duruşu ile Menderes iktidarının duruşunun örtüşmesi. İnanın, her iki iktidarın eylemleri ve politikaları müthiş benzerlikler taşıyor. İkisini birbirinden ayıran özellik, bugünkü iktidarın Menderes iktidarına öykünürken, 27 Mayıs 1960 hareketine gelinceye dek yaşananları dikkate alarak politika ürettiği ve bağlamda duruş sergilediğidir.

Bu duruştaki amaç; 1950-60 deneyimini kullanarak ömrünü uzatmaktır-ki karşıtların kuşku uyandıran duruşları bu sürecin sarkmasına katkıdır- 27 Mayıs 1960 Devrimi’ne darbe vuran Menderes olayından sonraki ikinci olay; 28 Ekim 1960’da askeri cuntanın altı Türk Üniversitesinden 147 öğretim üyesini** işten uzaklaştırdığına dair Ankara’dan gelen haber, gerek Türkiye içinde, gerek dışındaki akademik çevrelerde bir şok etkisi yaptı diyen F. Wieker’in değerlendirmesidir.

Walter F. Weiker, bu konuda şunları söylemektedir: “Yakın zamanlarda sivil hükümetlerin alaşağı edildiği öteki ülkelerde iş başına geçen askeri idarelerden ‘başka’ olduğu iddia edilen Türk askeri idaresinin karakterine, bu görünüşte keyfi hareket hiç de uygun düşmüyordu. Yaraya tuz biber eken tarafta, ihtilala yol açan düşüncesizce hareketlerin üniversiteler çevresinde yoğunlaşmış oluşuydu…

1923 yılında Cumhuriyet’in ilanından bu yana ,üniversite muhtariyeti (özerkliği) üç döneme ayrılır. İlk on yıl içinde üniversiteler geniş bir muhtariyet sahibi idi. 1933 yılında hükümet yüksek öğretimi esaslı şekilde gözden geçirmeye karar verdi ve üniversiteleri sıkı bir kontrole tabi tutmaya başladı.. Üniversitelerin düzenlenmesi için atılan adımlardan biri, eski Dürülfünün’ün (Fen evleri-Üniversite) kapatılıp, modern İstanbul Üniversitesi’nin açılışı oldu.

Fakültenin modernleştirilmesi, eski 151 profesörden sadece 59’ününn yeniden işe alınıp, Hitler rejiminden kaçan birçok Alman Profesörünün getirilmesiyle gerçekleşti. Her ne kadar hareket hukuken usule uygun idiyse de, 147’lerin kovuluşuna emsal teşkil etmiş olabilir. Bununla birlikte, işaret etmek yerinde olur ki, hükümet, açıkça devrim aleyhtarı hareketler veya beyanlar dışında (mesela Komünizm ve Turancılık) akademik özgürlüğe büyük saygı gösteriyordu.

Üçüncü dönem, 1946’da Üniversiteler Kanunu’nun çıkışıyla başladı. Bu kanun Üniversitelere kendi rektörlerini seçme hakkını verdiği gibi, Üniversite Senatolarını ve fakülte üyelerini hareketleri veya fikirleri yüzünden yargılama hakkına sahip(yine fakülteler tarafından seçilen) Üniversitelerarası Meclis’i yarattı…

1948 yılında hükümet, Marksist görüşlere yanaşmakla suçladığı bazı profesörleri işlerinden uzaklaştırmak isteyince, kurnazca metotlara başvurmak zorunda kaldı ve Üniversitelerarası kurul Meclis profesörlerin işten uzaklaştırılmasını kuvveden fiile (tasarlanan şeyi gerçekleştirmek) çıkarmayı reddedince de, Ankara Üniversitesi Profesörlerinden dördünün bütçe tahsisat (ödeneği) kaldırıldı.

1946 kanunun, Üniversiteleri Alman sistemine göre-çeşitli konulardaki kürsüler çevresinde, kürsüyü işgal eden Ordinaryüs Profesöre ek ve onun altında bir fakülte kadrosu ile-düzenlenmişti. Kanuna, emirle emekliye ayrılma hükmü olmayışı da eklenenice, bu düzen pek nadir olarak bir kürsünün boşalması dışında, terfi imkanlarını aşırı derecede sınırlandırıyordu.

Alt kademedeki bir öğretim üyesinin terfi etmesi için ancak birisinin ölmesi gerektiği söyleniyordu ki, bunda büyük gerçek payı vardı… Durumun böyle olduğunu en iyi gösteren şeylerden biri de, Üniversite Profesörleri, akademik ve politik faaliyetler arasında asgari bir ayırım yapmaya bile zorlayamamalarıydı.

Bununlar profesörlerin siyasetle uğraşmamları gerektiği söylemek istemiyoruz, ama edebiyat hocalarının gerçekten de derslerde, seminerlerde siyasetten söz etmeleri, adap sınırlarını da, hassas bir politik çevrede, basiret (ön görüş, sezgi) sınırlarını da aşan bir şeydi… Ama 1953’de, seçimler yaklaşırken, üniversitenin hükümeti gittikçe daha fazla eleştirmesi karşısında DP’lileri de etkilemiş ve düşüncelerini değiştirmiştir.… 147’lerin kovuluşunun başlıca sorumlusunun 14’ler olduğuna genellikle inanılmaktadır.

Her ne kadar bu hareketi MBK üyelerinin hemen-hemen tümü onayladılarsa da, kovulacak profesörlerin listesini hazırlamak v.b. ilk adım teşkil eden hazırlıklarda inisiyatifin(önceliğin) 14’lerin elinde bulunduğunu bizi inandıracak noktalar vardır. Ayrıca, Üniversite Senatosu, 147’lerin durumunu yeniden gözden geçirmek için onların dosyalarını istediği vakit, MBK’nin, bu dosyaları 14’lerin ‘Özel’ evrakıyla birlikte, onların atılışından sonra ortadan kayboyduğu cevabını vermesi dikkati çeker-syf 154...

(Üniversite hocalarının siyaset dışında düşünülmesi, faşizan bir duruştur. Bu duruş; böylesi faşisan düşünceye sahip kimliklerin dayatmasıdır ve 27 Mayıs’ın devrimci çizgisini örselemiştir. Örseleyenler de 14’lerdir)”

27 Mayıs 1960 harekatına ‘Devrim niteliği kazandıran 1961 Anayasasının yapılış için Walter F.Weker şunları yazıyor: “Türkiye’de 1961’de Liberal bir anayasanın ilanı, 20.yüzyılın manidar (anlamlı) siyasal gelişme örneklerinden birinde önemli bir dönüm noktası teşkil etmiştir… Anayasa bir yandan hükümete ve siyasal partilere azami manevra yeteneği sağlamakta, öbür yandan da, Menderes rejimindeki gibi çok az bir oy farkıyla kuvvetin bir tek parti elinde toplanması yolunda girişilebilecek rekabeti önlemeye çalışmaktadır…

1961 Anayasasını yapanlar da, kendilerinden öncekiler gibi, Batı Anayasalarını örnek aldılar. Türkiye’nin ilk Anayasası, 1876 Osmanlı Anayasası, 1831 Belçika Anayasası örnek alınarak hazırlanmıştır. Bu Anayasa ‘Liberal, Monarşik (siyasal yetkinin babadan oğla geçişi) ve Fransızca yazılmış… Türkçeye adapte (uyarlama) edilen Belçika Anayasası, Türk şartlarına uygun düşmediği gibi, pratik olmaktan da tamamıyla uzaktı…

1878 ve 1908 yılları arasında II.Abdülhamit tarafından rafa kaldırıldı, ancak 1908 Jön Türkler ayaklanmasıyla yürürlüğe girebildi… Jön Türkler iktidarı kendi ellerinde tutabilmek için meclisin hükümranlığı (egemenliği) ilkesini çiğnediler…

Hakimiyetin millete ait olduğu prensibini resmen ilk defa Atatürk, 20 Ocak 1920 yılında TBMM7inin kabul ettiği Anayasa Kanunun ile ilan etti. Ulusu yönetmek için gerekli bütün kudreti TBMM kendi elinde topladı; her ne kadar bu kuvvetlerin, Halife İstanbul’daki müttefik (anlaşmış, bağlaşık) işgalinden kurtuluncaya kadar onun adına kullandığı ifade edildiyse de, TBMM’nin Halifenin yerini alışı daimiydi. 20 Nisan 1924 yılında TBMM tarafından yeni bir Anayasa kabul edildi. İşte 1960-61’de değiştirilen Anayasa bu Anayasa idi…

1924 Anayasası ile bütün yetkileri TBMM’ne verilen Parlamenter bir Cumhuriyet kuruldu, ama adliye, tayin edilen görevlerini yerine getirmekte muhtardı (yetkili). Kişi hakları ve özgürlükleri, en Liberal Avrupa Anayasalarından alınmıştı. Daha sonraki yıllarda, Medeni Kanun, Ceza Kanunun, Ticaret Kanunun ve diğer kanunların esası bakımında Avrupa modellerinden yararlanıldı. Bu bakımdan, 1960’da, bilim adamlarının ilk işi, mevcut bütün Batı Anayasalarını incelemek oldu.

Anayasaları geliştirilme seyri bir yıldan fazla sürdü ve bu süre içinde, ulusun bütün aydınlarının oyuna başvuruldu, referandum yapıldı ve bir sürü siyasal tartışma oldu. MBK7nin iktidarı alır almaz giriştiği ilk işlerden biri, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi profesörlerinden yeni Anayasayı yazacak bir heyet tayin etmek oldu…. MBK başkanı Gürsel, yeni Anayasa’nın tek odalı meclis yerine 2 odalı meclis sitemi, nispi seçim usulü (Oransal seçim usulü, partinin aldığı oranda milletvekili kazanması; günümüz sistemi), bir Anayasa Mahkemesi gibi, Türk liderlerinin (Menderes hükümeti hariç) yıllardan beri üzerinde anlaşmaya varmış oldukları noktaları içine alacağını bildirdi..

Komisyon 2 gün içinde, bütün bu noktaları doğrulayan, aynı zamanda Anayasa’ya siyasal azınlıklar için insan hakları ve demokratik haklar sağlayan maddelerin de konulması teklifini ileri süren ilk raporunu verdi… En derin görüş ayrılığı, ihtiyatlı olmak bakımından ‘Kanuncular Grubu’ ile ‘Politik Grup’ diye adlandırabileceğimiz 2 grup arasında idi. Kanuncular grubu, kendi iddialarına göre Menderes hükümetinin Türkiye’nin demokratik politik sistemini değiştirmeye kalkışmasına imkan veren boşlukları dolduracak, imkan dahilindeki bütün koruyucu tedbirlerin ve kısıtlamaların Anayasa’ya alınması fikrini savunuyordu..

Kanuncular, hangisi olursa olsun, iktidarı alacak siyasal partinin hareket özgürlüğünün sınırlandırılmasından yanaydılar. İki grubun en sonunda bir adım bile atamayacak şekilde çatıştıkları nokta buydu…. Politik grup, kanuncuların ortaya attığı meselelerin hepsine karşı idi. Onlar hızlı bir toplumsal, ekonomik, ve politik kalkınma için gerekli dinamizmin sağlanması bakımında başlıca, 7iler görüşlü’ siyasal partilere dayanılması tezini savunuyorlardı..

Politik alandaki herhangi bir yeniliği engelleyebilecek her şeyden kaçınılması taraftarı olmalarına rağmen, bir çoğunluk despotizmine karşı en önemli koruyucu tedbirleri (yani, 2 odalı meclis, nispi seçim usulü ve Anayasa mahkemesi) kuvvetle de desteklemekte de devam ediyorlardı.. Politik Grubunu düşüncelerinin önemli bir bölümü planlama fikri üzerinden yoğunlaştığından, bunlar politik olmayan daimi devlet planlama teşkilatının kurulmasını teklif ediyor ve bu konuda CHP tarafından destekleniyorlardı…

Sonunda politik grubu kontrolü ele geçirdi… T.C’nin 1961 Anayasası birçok önemli hususlarda 1924 Anayasasından üstündür. Medeni özgürlüklerin garantiye alınışında, en çok yardıma muhtaç grupların hayat seviyelerinin yükseltilmesi yolunda v.b. ileri adımlar atıldığı gibi, hükümet teşkili alanında da 2 odalı meclis, gerek kanunların daha dikkatle gözden geçirilmesini sağlamakta, gerek bütün güçleri tekelinde bulunduran bir çoğunluğun yeniden despotizme yönelmesini önlemekte faydalı olabilir….

Bununla birlikte yeni Anayasa sadece Türkiye için değil, hızla gelişmekte olan diğer ülkeler içinde ileride büyük önem taşıyabilecek başka bir mesele ortaya koymaktadır. Bu da Liberal Anayasaların hızlı bir toplumsal değişim için elverişli olup olmadığı meselesidir. Anayasayı hazırlayanlar arasında politik grubun, kanuncular grubu karşısında kazandıkları zafer, kalkınma için gerekli siyasetin tayinini ve bu siyasetin sonuçlarıyla ilgili sorumluluğu hemen-hemen tamamıyla siyasal partilerin omuzlarına yüklemiştir…

Nispi temsil usulünün yarattığı parçalanmanın ve Menderes tipi hakimiyetin tekrarını önleyecek diğer tertiplerin aslında daha felaketli bir sonuç doğurabilecek potansiyelde olup olmadığı sorusu ortaya atılmıştır. Bu soruya verilecek cevap, büyük ihtimalle ‘Hayır!’ olacaktır. Daha 27 Mayıs’tan çok önce, Türkiye’de bütün siyasal görüş sahipleri ve askerler, eğer çok partili bir demokrasi sistemi muhafaza edilecekse bir takım değişikliklerin yapılmasının da zorunlu olduğu inancındaydılar.”

Bu son cümle,Otoriter tek partili düzenin korunmasını savunan CHP’dir’ suçlamasın tümden çürütmektedir. Bu da, Türkiye’ye çok partili demokrasiyi getiren CHP’dir. Fakat DP dönemi bu tek partili hükümranlık (egemenlik) dönemini, iktidara gelişindeki söyleminin tersi kurumsallaşmaya gitmiştir.

ABD’nin, köy enstitülerden sonra en çok şiddetle karşı olduğu ‘5 yıllık kalkınma planları’ 1961 Anayasası ile başladı. İşte bu 5 yıllık kalkınma planları günümüz AKP iktidarı tarafından kaldırılmak üzere.

27 Mayıs 1960 hareketine devrim özü katan, bu 1961 Anayasasıdır. İşte bu Anayasa’yı 12 Eylül 1980 faşizmi ortadan kaldırdı ve 1980 Anayasası’nı getirdi. O’nu da AKP iktidarı kaldırmaya çalışıyor, bakalım AKP’yi, doğrusu onun kurumsallaştırıp sivil faşizmin önünün açacak olan Anayasa’sını kimler kaldıracak?!

27 Mayıs 1960 Devrim’in örseleyenler, evrensel kimliğini indirgeyenlerin başında ‘On dörtle Grubu’ gelmektedir.

Amerikalı Bilim adamı, Walter F. Weiker bu konuda şunları söylüyor: “İkinci buhran, MBK radikal üyelerinin Kasım ayında uzaklaştırılışı pek de beklenmedik bir olay değildi, zira MBK’nin yaptığı en büyük gaftan, yani Ekim ayı sonlarında 147 profesörün atılışından herkes Albay Türkeş ile ondörtler’in öteki üyelerini sorumlu tutuyordu…

Bu temizlik hareketinin MBK’ne erken seçimlere gitme yolunu tamamıyla açtığına şüphe yoktur…. Ondörtler ağzı laf yapabilen, zeki ve enerjik bir gruptu… Üçü, Orhan Erkanlı, Numan Esin ve Muzaffer Özdağ yüksek öğrenim, hukuk ve mülkiye öğrenimi görmüşlerdi… Atatürk reformlarının sıkı bir merkezi kontrolle ele alınması ve askeri iktidarın daha uzun bir süre devamı taraftarı oldukları ileri sürülebilir. Buna rağmen, ondörtler’in bir blok halinde faaliyet gösterdiklerine dair elde kesin bir delil de yoktur….

Genç subaylardan bazıları eski rejimi andıran alışkanlıklar edinmeğe, yani Ankara’nın gece kulüplerine sık-sık uğramağa başlamışlardı…. Ondörtler’in atılışında doğrudan doğruya rol oynayan olay, Türkiye Ülkü ve Kültür Birliği kurulması teklifidir. Bir çeşit süper Bakanlık şeklinde düşünülen bu kuruluş; Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Beder Eğitimi ve Vakıflar, Din İşleri, Basan ve Radyı Genel Müdürlüklerinin yerini alacaktı…

Gayeleri arasında şunlar vardı; Ulusun kültürünü, ilerici ve medeni Türk ulusunun bilincini artıracak ve ulusu bu gayelere doğru ilerletecek şekilde kuvvetlendirmek için bütün enerjisiyle belirli meseleler üzerinde çalışmak üzere harekete geçirmek… Kültür Birliği Direktörü, Adliyeden, Genel Kurmay’dan, Askeri mahkemelerden ve Üniversite rektörleri arasından alınan delegelerin tavsiyesi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından, altı yıllık bir süre için seçilecek….

Direktörün kabinede bir koltuğu olacak, ama kendisi hiçbir bakanlığa (başbakanlığa da) bağlı olmayacaktı. Direktör dilediği ve gerekli gördüğü her türlü alt kademe daireyi kurabilecek, temel meseleleri gün ışığına çıkarmak, bu meselelerin halli için gerekli raporları hazırlayıp, Kültür Birliği’nin Danış Komitesine sunabilmek üzere köylerde, şehirlerde, okullarda, üniversitelerde, fabrikalarda ve ordu içinde ‘sürekli irtibatı’ bulunacaktı…

Ankara ve İstanbul’da, üniversiteli ve sivil aydınlar bunu derhal ve kesin bir dille protesto ettiler.. Bazı subayların gözünde Ondörtler bir çeşit kahraman oldular, hatta etkilerin kaybetmek şöyle dursun, sürgüne gönderilişlerinden sonra onlar hakkında adeta mistik (doğaüstü özelliğe yakın görme) bir duygu doğdu…

Daha Ondörtler sürgüne gönderildikten birkaç hafta sonra, MBK üyeleri, Ondörtler’in aslında birer hain olmadığını, komitenin geri kalan üyelerinin onları ülkü arkadaşı saydıklarını söylemek lüzumunu hissettiler… Varlıklarını güçlü bir şekilde halkoyuna duyurmak için, içlerinden altısı, Ottawa’dan, Delhi’den kalkıp Paris’e gelerek, 30 Ekim 1961’de orada toplandılar ve bir basın konferansı yaptılar.

Son Türk seçimlerinde hiçbir partinin çoğunluğu kazanamayışı üzerinde yorumda bulunarak, bir grup adına konuşmuşlar ve ferdi demeç vermediklerini reddetmişlerdir;Bunun böyle olacağını biz bir yıl önce söylemiştik. Tahminlerimiz doğru çıktığına göre, siyasi partilerde bulunan arkadaşlarımıza yeni teklifler yapmamız da normal olacaktır’ dediler…”

Tüm bunlar; 27 Mayıs harekâtı tamamen ırk temeline dayalı bir faşizan kurumsallığa sürüklenmek istendiğini göstermektedir. Öyle ki, birliğin amaçları arasında ‘Zararlı ideolojiler ile savaş’ ilkesi bunu kanıtlar bir işlevdir. Bu yaklaşım 27 Mayıs’ı devrim olmaktan çıkaran önemli etkenlerden biridir.

Bu yaklaşım sahibinin; Paris’teki toplantıya Delhi’den gelen ve ‘daha önce Turancılıkla yargılanan Alparslan Türkeş olduğunu söylemeye, bilmem gerek var mı? Ondörtler olayının Menderes’in oylarını paylaşma savaşı olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bunun için de, geleneklerine bağlı, dinsel değerlerle yaşamını biçimlendiren kesime kendilerini anlatmak için oluşumlara, örneğin köylere dek uzanan ‘Kültür Birliğini’ yaşama geçirmeye çalıştılar. İşte bu kesim Ondörtlere mistik özellikler yükler oldu. Yani, bilinçsizce, Tanrıya ve yaşamın anlamına , mantık ve bilim yerine duygu vs ile ulaşmak isteyenlerin felsefi yaklaşımıyla (Mistik) baktılar Ondörtlere. Bu yaklaşımlarıyla, günümüz iktidarını da beslemektedirler.

Amerika’nin “27 Mayıs’a” bakışını bir Amerikalı bilim adamından öğrendik. Fransa’nın “27 Mayıs’a” nasıl baktığını ele alamı: 1966 yılında Fransa’da Dijon Üniversitesinin Hukuk ve Siyasal Bilimler Fakültesi ile Siyasi Munasebetleri incelem merkezi tarafından, “Sosyal Birliği gerçekleşmemiş memleketlerde Ordu’nun askerlik görevi dışındaki rolü ve etkiler” konulu bir açık oturum düzenlendi… Türkiye'nin durumu Orta Doğu ülkeleri arasında incelendi. Bu konudaki raporu sunan kimliğin adı ‘E…’ diye belirtilen ama kimliği açıklanmayan Fransız ordusundan albaydı.

E…’nin sunduğu rapOr:

“Türkiye sosyal birlik bakımından yetersiz bir memlekettir ve ordu işe karışmadan politik ve sosyal gelişmesini gerçekleştiremeyeceğe benzemektedir.

Mustafa Kemal Atatürk “Türkiye’nin asıl sahibi, asıl hakimi gerçek müstahsil olan köylüdür… Bu vatanın efendisi de, sahibi de odur” demişti (1 Mart 1922). Nitekim nüfusun % 80’i geçimini tarımdan sağlamakta ve %75’i köylerde yaşamaktadır. Fakat, 1953 yılı bir yana bırakılırsa, tarım milli gelirin ancak % 42’sini teşkil etmekte ve mahsul halkın beslenmesine yetmemektedir.

Bu milli ortalama nihayet nispi bir değer taşır, zira toprakların yüzde 80’i, geçimini tarımdan sağlayanların yüzde 22’sine, genel nüfusun ise yüzde 17.2’sine aittir ve milli gelirin üçte birinden fazlası nüfusun kırta birini teşkil eden bir azınlığın eline geçmektedir… Türk halkının yüzde 70’i okur-yazar değildir. 40 bin köylüden ancak 21 bin’inde okul bulunmaktadır…

Sayıları hakkındaki tahminler değişmekle beraber yüz binden fazla olmadıkları anlaşılan ve kanun yasağına rağmen kendilerinden hala ağalar diye bahsedilen mülk ve itibar sahipleri, eşraf sınıfı, 40 bir köyün de sahibidir. Bunlar mahsullerini, dünya piyasalarına oranla daha yüksek bir bedel ödeyen Toprak Mahsulleri Ofisine satarlar. 1950’de 6 bin olan traktör sayısı 1960’da 45 bini yükselmiştir. Bu durumdan da ağalar faydalanmıştır.

Devlet bankalarının, özellikle seçim önceleri pek cömertçe dağıtılan kredilerinden faydalananlar da onlardır….1946’da CHP’nin teşebbüs ettiği toprak reformu, DP 1950’de gelir gelmez bir yana bırakılmıştır. Kanundan faydalanarak CHP’nin birkaç il’e dağıtabildiği topraklara sahip olan köylüler ise, DP zamanında Devlet Bankalarından kredi alamamışlardır. Köylü yine Osmanlı İmparatorluğu devrindeki durumuna düşmüş ve gittikçe artan faizleri ödeyebilmek için tarlalarını ve tarım araçlarını bir-bir elden çıkarmak zorunda kalan köylüler, mütegallibe (zorba) ağaların hâkimiyeti altında ücretli işçi durumuna inmişlerdir.

Seçimlerde oylar, o bölgede sözü geçen ağanın göstereceği adaya verilir... Seçilen büyük çiftçi veya orta halli bir köylü olsun, hangi partiye girerse girsin daima aynı çıkarları, sadece ağanın çıkarlarını savunacak ve bu demokrasi rejimi devam ettikçe hiçbir sosyal devrim gerçekleşmeyecektir. ‘Sosyal demokrasi gerçekleşmedikçe, siyasal demokrasi var olmayacağına’ göre, Türkiye’nin içinde bulunduğu çıkmaz budur…

21 Mayıs 1960 günü Harp Okulu Ankara sokaklarında sessiz bir yürüyüşle Atatürk’e bağlılğını gösteriyor. 19 Mayıs’tan, yani tam 41 yıldan beri ilk defadır ki Türk ordusu kışla ve kanun hudutlarını aşarak 27 Mayıs 1960 cumu günü bir hükümet darbesi yapıyor…Belirtilere göre bu müdahale zorunluluğu ve müdahaleyi hazırlama kararı 6 Eylül 1955’te alınmıştır…

Bu 6 Eylül 1955’in üzücü olayları (Azınlıklara yapılan saldırı ve yağma), Yassıada’da okunan ve yalanlanmayan ‘Rum Patriği Athenagoras’ın Menderes’e yazmış olduğu 12 Eylül 1955 tarihi mektubu çok iyi anlatmaktadır; ‘….Mevcut 80 kilisden 70’i yakılarak tamamen tahrip edilmiştir… Bunlar bir yerden işaret almışçasına Rumlara karşı dehşet verici surette tecavüze geçmişlerdir…’ … 6 Eylül 1955 günü, İslam taasubunun (bağnazlık) Atatürk’ün ölümünden 17 yıl sonra ne kadar canlı olduğunu ve Müslüman kalabalıklarını kendi dinlerinden olmayan bütün yabancılara, ama aynı zamanda zenginliğe karşı harekete geçirme gücünü göstermiştir…

Halka Anayasa gereği olan hürriyetlerini iade etmekti amaç. Ordu demokratik bir iktidarı devirmemiştir, aksine eski iktidar tarafından kapatılan bir kapıyı, demokrasiye giden kapayı yeniden açmıştır… Feodlal tipte bir sosyal yapıyı korumayı asla düşünmeksizin, sosyal adalet temeli üzerinde bir Cumhuriyet’e götürecek reformları gerçekleştirmektir amaç… 27 Mayıs sonrası 2 farklı görüş belirmiştir; biri üniversite mensuplarıyla Genel Kurmay çevrelerinin eğilimi, diğeri genç subaylar eğilimi (Bu 2 eğilim; genç subayların kalalım, Genel kurmay ve Üniversitenin kalmayalım, sivillere teslim edip demokrasinin önünün açalım eğilimi şeklinde oldu…) olarak kendini göstermiştir…

9 Temmuz 1961’de, yeni Anayasa için halkın onayını almak üzere yapılan referandum, seçmen kitlesinin hala eşraf hakimiyeti olduğunu ve sözü geçen yenilikleri benimsemediğin gösteriyor, çünkü seçmen kitlesinin yüzde 40’ı yeni Anayasaya ‘Hayır!’ oyu vermiştir… 27 Mayıs günü akşamı alınan ilk tedbir, DP hükümetinin 1956’da kaldırmış olduğu sendika hürriyetinin yeniden kabulü oldu…15 Ekil 1961 seçimleri vesilesiyle anlaşılmazlıklar ve hayal kırıklıkları yeniden başlamıştır… 27 Mayıs hareketinin sırtını CHP’ne dayayacağı çok söylenmiştir.

Bu yorum kabul edilemez, çünkü sözü geçen bütün partilerin dışında orijinal bir harekettir… 15 Ekim 1961 günü kayıtlı seçmenlerden %75’i oylarını kullandı, sonuç cesaret kurucu idi;…kubul edilen seçim sisteminin farklılığı yüzünden (Meclis için nispi temsil, senato için çoğunluk sistemleri), Millet Meclisinde CHP’yi, Senatoda DP’nin mirasçısı olan Adalet Partisi daha fazla sandalye kazanmışlardı… Albay Talat Aydemir, 20 Şubat 1962’den bu yana, emekliliğinden sonra ikinci bir ayaklanma gerçekleştirdi, 20 Mayıs 1963’te.

Adamlarından üçü can verdi, ama karşı taratan da, meşru kuvvetlere bağlı 5 kişi öldürülmüştü. Başarıya pek yaklaşmışken boyun eğmesinde, 2 taraflı kayıplardan Aydemir’in duyduğu dehşetin herhalda rolü olmuştur… Yassıada’da Domokrat liderlerin yargılanması ve bunlardan Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’nun idam edilişlerine bir karşılık olarak, Talat Aydemir ve Fethi Gürcan idam edildiler(Bu yorum ilginç; gösteriyor ki, askerin içinde hala Menderes yanlıları var…

Bunlar ondörtler içindeki isimler olabilir mi?)… MBK tarafından girişilen ve ihtilalın esasını teşkil eden ilerici hareketin ömrü 6 aydan fazla olmamış ve cuntanın ‘radikal’ bilinen Ondört üyesinin uzaklaştırılmasıyla adeta geriye dönülmüştür. Nitekim o andan itibaren toprak reformu tasarısından, bankaların ve basının da millileştirilmesine yol açacak plan ve programdan vazgeçilmiştir (Ondörtlerin bazılarının amacı, milli demokratik devrim olabilir mi?

Dahası, ırkçılıktan soyut milliyetçilik, yanı ulusalcılıkla solu harmanlayan bir nevi ‘Şevket Süreyya Aydemir benzeri’ Milli Demokratik Devrim… Bu sürecin içinde Albay Türkeş’i var saymak olası değildir, çünkü Fransız Türkeş’in şu sözüne yer vermesiyle bu olasılığı tümden kaldırıyor: ‘ Eski rejimin bozuluşu, 28 Nisan 1960 tarihinde, yani sessiz gösteri yapan üniversite öğrencilerinin üzerine DP hükümetinin ateş açtırması ile başlamadı. Birkaç yıldan beri yıldan beri bazı subay arkadaşlarımızla aramızda, eğer memleketimiz komnizm için kolay bir av haline gelmesini istemiyorsak, sosyal mesellerin mutlak ele alınması gerektiğini konuşuyorduk.

Halkın ezici çoğunluğu sefalet içinde inlerken, bir mutlular azınlığı lüks içinde yüzmekteydi.’ Türkeş’in bu ifadesi gösteriyor ki, demokrasi, toprak reformu ve sosyal adalet bahane, asıl amaç salt ordunun yapacağı darbe ile iktidarı ele geçirmek.. )…Türkiye’deki durum şöyle özetlenebilir: Büyük kitle hem cahil, hem fakirdir. Cahil ve fakir olmayan bir azınlık vardır. Ve bu Türkiye’de, cahil olmadığı halde fakir olan sadece Ordu ve Üniversite mensuplarıdır. Bir müdahale ancak ordudan gelebilir hükmünü işte bu durum açıklamaktadır..”

Bu değerlendirmeler; 27 Mayıs Devrimini meşrulaştıran doğru bir yorumdur. Fakat;Fransız öylesine bir yorum yapmaktadır ki, ‘bu koşullar ihtilal için yeterli koşullardır, fakat Türkler farklı boyutlarda ihtilal yapmaktadır’ gibi.

Burada ilginç olan, yoksulların yine toprak ağası ve eşraf ağasından yana duruş sergileyen partiye oy vermesi…

Rusların 27 Mayıs’a bakışı: 1965 yılında Moskova’daki Sovyetler Birliği Akademisi’nin Asya Ulusları Enstitüsü “Modern Türkiye” adlı kitabının 27 Mayıs ve sonrasıyla ilgili görüşler: “İkinci Dünya Harbinin sona erdiği günlerde Türkiye büyük huzursuzluk içindeydi. Sınıf ayrılıkları, halk kütleleri arasındaki hoşnutsuzluklar azalacağına artiyordu. Halk partisi içindeki bir grup tüzüğün değiştirilmesini, serbest seçimlerin yapılmasanı teklif ettiler.

Ancak teklifler parti kongresinde reddedildi. Bunun üzerine partiden istifa ederek Ocak 1946’da ileride Türkiye’nin kaderinde büyük rol oynayacak DP’yi kurdular… Aynı yıl yapılan mahallı seçim neticeleri ilan edilince Adana, Bursa, Konya, Balıkesir gibi şehirlerde gösteriler oldu. O günlerde İnönü hükümetinin gayesi, rejimi askeri bir baskı altında da olsa korumak, dış politikada ise İngiltere ve bilhassa Amerika’ya dayanmaktı.

Esasen Amerika harp sonrasında Türkiye ile özel bir şekilde ilgilenmeye başlamıştı. Gayesi Yunanistan ve Türkiye’yi Sovyetlere karşı ileri bir karakol haline getirmekti. Trüman doktrini ile de bu sağlanmış oldu. 12 Temmuz 1947 günü imzalanan anlaşma ile, Türkiye Amerika’dan 100 milyon dolarlık askeri yardım alacaktı. Anlaşmadan hemen sonra Amerikan askeri şahsiyetleri gelmeye başladı. Ödevleri yeni hava alanları, askeri limanlar kurmaktı…

Türkiye’de koyu bir Amerikan propogandası başlamıştı. Dış politikada Amerika ile tam bir görüş birliğine varılmıştı. 14 Mayıs 1950’de yapılan seçimleri DP ezici bir üstünlükle kazandı… Ne var ki DP bu zafere büyük bir demagoji kampanyası sonunda halkı aldatara ulaşmıştı. DP’nin hükümet programı özel sektörün lehine olmak üzere devletçiliği sınırlamak, sözüm ona vergilerdeki adaletsizliği yok etmek, söz ve basın hürriyetini sağlaman ve aynı zamanda sol akımlarla mücadele etmekti…”

Görüldüğü gibi, Amerike 1947’lerde CHP’yi değil de, kendi politikalarına ‘Evet’ diyen bir DP7yi hazırlamış. 2002’de son olarak yazdığı ‘Sağ iktidar modeli’ senaryosunu ilk 1950’lerde yazdığını gözlemliyoruz. Neden son senaryo dedim? Çünkü, Amerika Türkiye için yazdığı sağ senaryolarının son versiyonunun 2002’DE akp OLARAK SUNDU. Kesinlikle şunu belirteyim, artık sağ iktidar alternatifi senaryosu kalmamıştır.

1950 Menderes iktidarı ile 2002 Tayyip iktidarı öylesine örtüşüyor ki, insanın inanası gelmiyor. Ve ben bu nedenle AKP sağın son seçeneğidir diyorum.

Sovyetler Birliği Akademisi’nin görüşleri şöyle devam ediyor: “Kasım 1951’de DP hükümeti ‘mevcut iktisadi ve sosyal nizamın’ yıkılmasına çalışan insanların ağır cezalara çarptırılması için bir kanun kabul etti. Gaye ülkedeki solcuları sindirmek, yok etmekti. Öğretmen ve Profesörlerin politika ile uğraşmalarını, basında yazılar yayınlamalarını da yasak etti. Azınlıklar üzerinde baskılar kurmaya çalıştı.

İktidar dincileri ve aşırı milliyetçileri destekliyor, kuvvetlendiriyordu. Özellikle Rumlara karşı beklenen hoşnutsuzluk semerisini 6-7 Eylül 1955’de verdi. Menderes hükümeti tarafından tertip edilen yağma sırasında İstanbul ve İzmir’de birçok Rum evleri, okulları, kiliseleri tahrip edildi. Menderes hükümeti devrinde dini propoganda da azami haddine ulaştı…. Ankara Üniversitesi’nde bir İlahiyat Fakültesi kuruldu.. İlk ve Orta okullara din dersi kondu. Birçok şehirlerde İmam-Hatip Okulları açıldı…

Hükümetin bu tutumu, irtica kuvvetlerini memnun etmişti. 1957’de Şeyh Said-i Nursi adında bir dini lider kendisine peygamber süsüs vererek vaazlara başladı.. Avrupa usülü giyimin karşısında idi. Kadınların çarşaf giymesini istiyordu. Bu dini lider yalnız kendi taraftarlarından değil, aynı zamanda DP’nin birçok ileri gelenlerinden ve iktidardan kuvvet alıyordu. Birgün Said-i Nursi vaazlarını kafi bulmayarak hükümete bir karşılıklı işbirliği teklif etti. 1957 yılında irtica kuvvetleri Bursa7da ‘dini hakların iadesi’ için cihad açalım parolası altında gösterilere kalktılar…

Mürteci hocalar, karşılarında olan kütleye devamlı hücum ediyorlardı. İleri gazetelere tehdit dolu mektuplar geliyor, din yolundan ayrılanların şiddetle cezalandırılacağı bildiriliyordu. Bu olaylar sonrasında 14 kişi yaralandı. Mürteciler milleti din yoluna döndürmeye, laiklikle mücade etmeye, hatta halifeliği tekrar ihyaya çalışıyorlardı. Bu yayınlar arasında sık-sık Pantürkist düşüncelere de raslanıyordu.

Lenderes’in sözde basın ve söz hürriyeti, Müslümanlığın devletin resmi dini olarak ilan edilmesine kadar geldi. Ama memleketteki ilerici güçler bu tutuma karşı çıktılar… 1950 yılından sonra Türkiye’deki aydınlar seslerini duyurmaya başladılar. İlk olarak dünyadaki demokrasi taraftarlarının desteği ile ihtilalcı bir şair olan Nazım Hikmet’i hapisten çıkarılması sağlandı. Aynı tarihlerde işçi hareketleri artmaya, sendikalar gelişmeye başladı.. Birçok şehirlerde Türkiye’nin NATO’ya girmesini önlemek için beyannameler dağıtılıyordu...

1954’te yapılan yeni seçimlerde halkın büyük bir kısmı katılmadı. DP iktidarda bulunuşundan faydalanarak seçimleri daha farklı kazandı. Seçimlerde Çoğunluk sisteminin kaldırılması, Nisbi seçimin kabul edilmesi, Senato’nun kurulması, üniversite muhtariyeti ve grev hakkı isteniyor, devlet düzeninin bozulduğu, rüşvet salgının artığı ve hatta DP ileri gelenleri arasında bile rüşvetin alıp yürüdüğü iddia ediliyordu.

Halk menfaati ile bağdaşmayan iç politika yüzünden gittikçe zayıflayan DP son çare olarak seçimleri zamanıdan önce yapmak yolunu tercih etti ve 1957’de çoğunluk sistemi syesinde de yine oyların büyük kısmını alarak iktidarda kaldı… Bu arada 1957 yılında Amerika’ya karşı çıkan işçi hareketlerini destekleyen Vatan Partisi’nin lider Hikmet Kıvılcım ve 48 arkadaşı tevkif edildi..

Vatan Partisi Türkiye’nin bağımsızlığını savunuyor, ağır sanayinin kurulmasını, yabancı sermayenin memlekete sokulmamsını, toprak reformu yapılmasını, Ortaçağ Derebeyliği kalantılarının ortadan kalkmasını istiyordu. Ve ülkede 1957 ile 1960 arasında bütün ülkede iktidara karşı bir direnme başladı. Buna karşı Menderes Vatan Cephesi buluşuyla kudretini artırmak istiyordu. Ama hiçbir şey Menderes iktidarının devrilmesine mani olamayacaktı….

İhtille müteakip iş başına gelen MBK 18 ay iktidarda kaldı ve bu arada 200 kadar kanun kabul edildi. MBK’nin önemli kararlarından biri, dinin politikaya alet edilmesini yasaklamasıydı…. Aradan çok geçmeden komite içinde 2 grup doğdu. Biri yüksek rütbeli subaylardan kurulu mütedil (ılımlı) gruptu, diğeri ise özellikle genç subaylardana kurulmuş ve ülkede beklenen reformların bir an önce yapılmasını talep eden gruptu.

Mütediller en kısa zamanda iktidarın siyasi partilere teslim edilmesini , genç grup tersini düşünüyordu. Ama bu grubun yanıldığı çok önemli bir husus vardı. Bu genç subaylar ‘Büyük Türkiye’ meydana getirmek ve Türkçe konuşan bütün milletleri aynı bayrak altında toplamak istiyorlardı…Bu onların sonunu getirdi ve MBK7dan ‘ondörtler’ olarak tasfiye edildiler,,,,”

Rusları değerlendirmesi de, Menderes iktidarı ile AKP iktidarı arasındaki benzerlikleri işaret etmesi bağlamında, Amerikan ve Fransız değerlendirmesinden farksız…

Evet; 27 Mayıs 1960 Devrimi, gerçekten halkla askerin bütün olduğu bir “Devrim” idi ve Türkiye’nin o güne dek değil, bugüne dek(2012) en demokratik Anayasası’nı yapmıştı. Bu 1961 Anayasası; Sosyalizmin önünü açtı, bu bağlamda, başta partiler olmak üzere irili ufaklı dernekler kuruldu, hak ve özgürlükler alabildiğine genişletildi. Şu bir gerçek ki,12 Mart ve 12 Eylül darbeleri, 27 Mayıs anayasası ile verilen haklar ve özgürlüklerin geri alınması, solun ve aydınların ezilmesi için yapılmış 27 Mayıs 1960 Devrim karşıtı faşist darbelerdir.

Ülkemde bu iki faşizan hareketi hala solcuların yaptığını savlayan enbesiller var. Ve bunlar bugün, 1980 faşist Anayasası’nı daha geriye götürmenin kurgusu içindeler, yeni Anayasa çalışmalarıyla. 27 Mayıs öncesi Menderes döneminde demokrasi çiğnenmese, insanların özgür istencine, düşüncelerine darbe vurulmasa, üniversiteler ve üniversiteli gençler susturulmasa, siyasal haklar gasp edilmese, basın susturulmasa ve iç savaş körüklenmese 27 Mayıs hareketi olmazdı.

Eğer; 1961 Anayasası tüm işlevleriyle işlerlik kazansa, dahası uygulansa, CIA güdümünde, MİT ve Konrgerilla örgütlenmeleriyle derin -karanlık devlet oluşturulmasa, Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş ve Necmettin Erbakan tüm bunlara zemin hazırlamasa; 12 Martlar,12 Eylüller ve 28 Şubatlar yaşanmaz ve bugünün siyasal iktidarı oluşmazdı.

Şu bir gerçektir; 12 Mart ve 12 Eylül Süleyman Demirel’i, Alpaslan Türkeş ve Necmettin Erbakan’ı kurtardı, 28 Şubat ise üçünü de siyaset sahnesinden silerek, teslimiyetçi, antikapitalis ve anti Amerikancı dinden ve ırktan geçinen sağın son seçeneğini iktidara taşıdı.

Sevgili halkım sana söylüyorum; ülkem sen anla: “Bu yazı, askeri darbelerin ne olduğunu, özellikle ’27 Mayıs 1960’ askeri harekatinin ‘Darbe’ mi, ‘Devrim’mi olduğunu anlatan ve askerin hiç de ‘Bekçi Murtaza’ olmadığını anlatmaya çalışan bir yazıdır. Yani; ülkesini, siyasal , sosyal , ekonomik ve kültürel alanda düşünebilen bir sen-ben olduğunu gösteren yazıdır.

Bugün askeri aşağılayan, sorgusuzu sualsiz ‘Silivri Toplama Kampında’ toplayan AKP iktidarı, kendinden olan askeri milletvekili yapan iki yüzlü duruşu bile, askerin her alanda düşünebilen bir sen-ben olduğunun kanıtıdır.

Tüm amaçları; Menderes dönemi yanlışlıklarını kullanarak ve 1961 Anayasası’nın tüm izlerini silerek ‘Kendi Anayasaları’ ile ulusal ve evrensel değerleri yıkıp, İslam Cumhuriyeti kurmak tır.

  • *: "Bizim görüşümüz bugün başsız kalmış bir DP'li vatandaş kitlesi var. Mademki ileride demokrasiye dönmekten bahsediyoruz,, bu DP'li vatandaş kitlesini toparlayalım,organize edelim, sonra da seçime gidelim. Ben öyle zannediyorum ki bu şeklide hareket edersek seçimi kazanabiliriz ve bu seferde seçim kazanmış iktidar olarak işe devam ederiz. İşte bizim düşüncemiz buydu(Tüm amacı; Menderes ve iktidarını siyasi ranta dönüştürmek; idam umurunda değil-ki idam sağ oluşumların için büyük siyasi rant ortamı yaratmıştır)"
  • **: Tembel, yeteneksiz veya rejim düşmanları oldukları iddiasıyla 147 öğretim üyesinin üniversiteden atılmaları üzerine üniversite rektörleri Turhan Feyzioğlu, Sıddık Sami Onar, Fikret Narter ve Suat Kemal Yetkin istifa ederek, MBK'nin tasfiye hareketini protesto etmişlerdir.

Ord.Prof. Ekrem Şerif Egeli, Ord. Prof. Ali Fuat Başgil, Ord.Prof. Recai Galip Okandan, Ord.Prof. Mazhar Şevket İpşiroğlu, Ord.Prof. Ratip Berker, Prof. Tarık Zafer Tunaya, Prof. Takiyettin Mengüşoğlu, Prof. Sahabattin Eyüboğlu, Prof. Yavuz Abadan, Prof. Bülent Nuri Esen, Prof. Aziz Köklü, Prof. Emin Bilgiç, Prof. Hasan Eren, Prof. Zafer Baykoç, Prof. Nusret Hızır, Prof. Tevfik Berkan, Prof. Memduh Yaşa, Prof. Mina Urgan, Doç. İsmet Giritli, Doç. Adnan Benk, Doç. Mukbil Özyörük, Dr. ihsan Ünlüer, Doç. Haldun Taner, Asistan Özer Ozankaya...

gibi çeşitli ilim dallarındaki çalışmaları ile tanınan 147 öğretim üyesine ancak 28 Mart 1962'de çıkarılan kanun ile üniversiteye dönme imkânı sağlandı.

ŞEVKET ÇORBACIOĞLU
TEKNOPOLİTİKALAR PLATFORMU
evesbere@gmail.com
GSM. 0506 609 00 32

Yorumlar

Konular-Yazılar

18 Mart Çanakkale zaferi2 19 Mayıs17 19 Mayıs çocuklarının Sakarya zaferi1 19 MAYIS TURNUVALARI SAMSUNSPOR1 1977 katliamı5 2 Temmuz 19931 20. yüzyıl ideolojileri metal yorgunu1 2002 seçim1 2018 seçim vaatleri1 2023 Seçim1 21 Temmuz 20041 21.YY KEMDİ İDEOLOJİSİNİ YARATMALI1 22 Ağustos 20101 23 Ekim 20111 23 Nisan12 27 Mayıs devrimi41 27 Nisan1 27 Nisan e-muhtırası10 27-28-29 Temmuz 2021 yangınları5 28 ŞUBAT1 29 Ekim2 3 BÜYÜKLER 4.SEZON KİM ŞAMPİYON?!1 3 büyükler operasyonu1 3 BÜYÜKLER; 3 KÜÇÜKLERE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR MU?1 3 ÇOCUK1 3 fidan1 3 KEZ KALEMİZE GELEBİLEN B.MUNİH 3 GOL ATTI VE DE BURUK’UN TEK HATASI ULUSLARARASI DENEYİMİ OLAN ANGELİYO’YU DEĞİL DE DENEYİMSİZ KAZIM’I OYNATMASIYDI1 3 SEZONDUR SIRAYA KONAN ŞAMPİYONLUKLAR1 3. Havalimanı3 30 Ağustos7 30 Mart seçimleri1 4 MEVSİMİ BOZANLARA ŞİİR1 4+4+411 40 MİLYAR1 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu1 6 GOL1 6 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞUNU EVLENDİRENLER1 65 yaş üstü corona1 696 sayılı KHK1 7.7 DEPREM DEĞİL BU KIYAMET TİR CEHENNEMDİR BUNU SEN YARATTIN ÜLKEYİ İNŞAAT SEKTÖRÜ İLE KALKINDIRACAĞIM DİYEREK1 75 ve 100.Yılında kim şampiyon oldu!!??1 8 Mart Dünya kadınlar günü2 A.O.Ç.2 Abant gezisi1 ABD 6.FİOSUNU KIBLE YAPANLAR VE ABD'Yİ SAVUNANLAR ŞİMDİ ABD DÜŞMANI OLDU AMA ABD'NİN ORTASINDA GÖKDELENİ VAR1 ABD politika1 ABD-TÜRKİYE gerilimi1 Abdulhamit torunu1 Abdulkadir Selvi1 Abdullah Gül3 ABDÜLKADİR SELVİ ABDÜLKADİR SELVİ ABDÜLKADİR SELVİ1 Ad verme töreni1 ADANA BABAMIN İLK GURBETİ1 ADANA DEMİRSPOR DARBESİ1 Adana gezisi1 Adana yangını2 ADANA'NIN YOLLARI TAŞTAN1 ADANA'YA GİDEK Mİ1 ADI DUYULUNCA RAKİPLERİ KORKAN OKAN1 ADI ICARDI SÜREKLİ GOL ATARDI GALATASARAY DURUDURULMAZ GİBİ1 Adnan Kahveci2 Adnan Menderes72 Afad1 Afganlar29 Afrikalı Aydın John Kenyatta1 Agora Meyhanesi1 Ağustos böceği hikayesi1 AHA1 Ahfeş'in keçisi1 AHMET ÇALIK1 Ahmet Davutoğlu56 Ahmet Hakan Coşkun3 Ahmet Özal2 Akil insanlar1 Akkuyu nükleer santral13 AKP1 AKP ilkesi1 AKP YANLIŞ ADAY GÖSTERDİ1 akp'LİLER EFSUNLU MU1 Akrabalarım-dostlarım1 alamet-i farika nedir?1 Alanya1 Alev Alatlı1 Ali Ağaoğlu1 Ali Semerkandî1 Allah ile aldatmak2 Allahını seven üzerime toprak atsın1 Almanya1 ALT LİGİN EN ALTINDAKİNE ELENEN ASLAN GALATASARAY1 Altın direnişi1 ALTINBOYNUZ'U BOYNUZLAMIŞLAR1 Altınova gezisi4 ALTIPARMAK1 ama kim?!1 Amentü1 Amiraller2 Anacığım1 Anarşist olmak3 Anarşist olmamak1 Anasına babasına bakmaz ite bakar1 Anayasa1 Anayasa değişikliği1 ANAYASA İNAŞSINDA MÜHENDİS VE MİMAR YANINDA DÜZ İŞÇİ VE KALİFİYE USTA DA GEREKLİ1 Anayasa Tarihi1 Anıtkabir1 Ankara17 Ankara beton cangılı2 Ankara bilim kurgu kenti1 Ankara derelerin ıslahı10 Ankara dolmuş sorunu1 Ankara Manifestosu1 Ankara Papazın Bağı1 Ankara saldırısı2 Ankara su sorunu1 Ankara trafik sorunu1 Ankara-Ulus1 Ankaralılık1 Ankaranın en uzun sokağı1 Anneler33 Anneler günü11 Annem62 Anonim şirket1 Anzak askerlerine atfen1 aptallık vergisi1 araba modern silah1 Arabayı at gibi sürmek1 Araf Suresi’nin 7/1791 Araplar2 Archimets2 ARDA TURAN1 ArdaTuran1 Arhavi65 Arhavi köyleri1 Arhavi projelerim1 ARHAVİ VE DÜNYA1 Arhavi ve Laz gerçeği1 Arhavide sel3 Arhavili lazlar1 Arhavispor1 ARHAVİSPOR ŞAMPİYONLUĞU HAK ETTİ2 Arhaviye aşık eden kişiler1 Arhavli olmak1 Arşiment2 Artvin3 Artvin berta köprüsü1 Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfı15 Artvin kurtuluş1 Artvin Tanıtım Günleri3 Artvin-Arhavi sorunları1 Artvin-Cerattepe10 Asal sayı3 ASELSAN9 ASLAN KARTAL'IN KANATLARINI1 ASLI BAYKAL HAKLI MI? ATAÇ BAYKAL1 ASLI BAYKAL SİYASET OYUNLARINA GELMEMELİ1 ASLI BAYKAL'IN CHP'DEN İSTİFASINI NASIL OKUMALI1 Astroloji4 Aşı mitingi1 Atasözleri2 Atatürk42 ATATÜRK ARMASI1 ATATÜRK DEVRİMLERİNİ ANLATIRKEN ATATÜRK'Ü ANMAMAK1 Atatürk evrensel değerleri2 Atatürk Havalimanı7 Atatürk İnkılapları1 Atatürk Orman Çiftliği1 Atatürk ve Cumhuriyet1 Atatürk'ün "Evrensel Kurtuluş Felsefesi"ni yok sayamazsınız!!!2 Atatürk'ün veciz duruşu karşısındaki aciz duruşlar1 Atın sırtından attığı1 Atilla Kart6 Atilla Taş1 Atma Rcep1 Atmosfer kirliliği2 AVCI FIRTIN VAR DEDİ FIRTINAYA YAKALANDI1 Avrupa başarısı1 Avrupa durduramıyor GS yi çünkü TFF ve MHK'leri yok1 AVRUPA KUPALARİNDA EN ÇOK PUAN TOPLAYAN 10 TÜRK TAKIMI ARASINDA 34 PUANLA 6.OLAN ATATÜRK ARMALI VE DE BALKAN ŞAMPİYONU SAMSUNSPOR'UN YAKASINDA NEDEN AY YILDIZ YOK!!!???1 Avrupa parlamentosu10 Avukatlar günü1 Avusturya1 Ayağı kesik güvercin1 Ayasofya25 Ayazmend gezisi1 Aydın Muratoğlu1 Aydınlar dilekçesi2 Ayet-el Kürsi1 Ayetlere tersine mühendislik1 Ayır1 Ayni hakemin Galatasaray'ı da katletmesi1 Ayşe Kulin1 Ayşen Gruda1 Ayvalık1 Aziz Nesin32 Aziz Sancar1 Aziz Yıldırım93 Baba Vanga kehanetleri1 Babaannem2 Babalar günü1 Babam2 Bacasız Endüstri1 Bakara makara1 Balat1 BALKON TARIMI1 Balyoz57 Bana yapılanlar1 Barajlar genel bilgi1 BARCELONA GALATASARAY1 BARCELONA VE GALATASARAY1 Basımevi1 Basın metni1 Baş ağrısı1 Başakşehir1 Başarısızlıklardan öğrenme1 Başçavuş sokak16 Başı yerden kalkmayan insanlar1 Başıbozuk paşası1 BAŞKAN YÜKSEL YILDIRIM1 Başkanlık sistemi71 Başkent amblem1 BAŞKOMUTAN1 BATAN FUTBOLUN MALLARI BURADA GEL SEN DE AL1 Batı Anadolu Fay Hattı1 Batıkent4 Batıkent Botanik Bahçesi2 BATIKENT: "BOTANİK KENT" OLABİLİRDİ1 Batılılar-Afrika1 BAZEN DE YILDIZLARININ OYUNUYLA…1 Bedri Baykam2 Beka sorunu2 Ben ne yaptım?1 BEN SÖYLEYİNCE DARBE SEN SÖYLEYİNCE DEMOKRASİ1 BENCE MESSİ MARADONA DAN DAHA BAŞARILI1 Benim haykırışım14 Beraber yürüdük biz bu yollarda1 Beritan aşireti5 Berkin Elvan9 Beşar Esat21 Beşiktaş10 Beyazıt Öztürk1 Beyin kanaması1 Biat kültürü-Aleaddin Şenel1 Bilgi paylaşımı3 Binali Yıldırım1 Bir çift kadın memesi4 BİR GOMİS YETER Mİ? GALATASARAY SALT GOMİS İLE OLMAZ GALATASARAY DA KATILMALI GOLLERE...1 Bir Lale Orta düştü futbolumuzun ortasına1 BİRİNCİ KANAL İSTANBUL RİSKLERİ1 Biz bu boku niye yedik?1 BJK2 Blog yazma işi1 Bloglara yorumlarım1 BOEY FAYDASIZ DİYENLERE KAPAK OLSUN1 Bor1 Boyun ağrısı1 Bozkurt sel felaketi1 Böl-yönet1 Bölünmüş yol15 Bu görüntü siyasi rantın seçim versiyonu..1 BU MAÇ BUNU GÖSTERDİ!!1 BU ÜLKENİN EZENLERİ VE EZİLENLERİ..1 Bulaşıcı hastalıklar2 Burak Elmas2 Burçak Çubukçu2 Burçlar6 Bursaspor1 Bülent Arınç43 Bülent Ecevit46 Büyü ve sihir1 Büyükada7 Can Dündar22 Cansel Malatyalı1 CEHENNEMLERDE YANASIN..1 Celal Şengör1 Cem Uzan1 CEMAAT1 CENNET ÜLKE'Mİ CEHENNEME ÇEVİRENLER1 Cennetin izdüşümü1 Cerablus4 Cerattepe mücadelesi24 CESARET1 Cesur Yeni Dünya1 Ceviz ağacı3 Che Guevara5 CHP66 CHP mitingler1 CHP neden suskun1 CHP olağan kurultayı1 CHP ÖZELEŞTİRİSİ ÜVEY ELEŞTİRİ VE KARALAMA ASLA DEĞİLDİR1 CHP ÖZELEŞTİRİSİ YIKICI DEĞİL YAPICIDIR1 CHP'yi bitirme süreci1 CHP'yi yazmak1 CIA ajanı1 Confidential3 Corona günleri1 Corona virüs11 Covid delta varyantı1 Covid savları13 Covid-19 Delta1 Covid-19 için öneriler2 COVİD-19 TÜCCARLARI1 COVİD-19 VE FUTBOL1 Covid-19 Virüs6 Cumhur ittifakı8 Cumhuriyet Bayramı1 Cumhuriyet gazetesi2 Cumhuriyetimizin 501 CUMHURİYETİMİZİN YÜZÜNCÜ YILINDA GALATASARAT ŞAMPİYON1 Cumhuriyetin ilanı1 Cyborg3 Çağcıl kent nasıl olmalıdır?1 Çalışan gazeteciler günü1 Çanakkale şehitleri1 Çay1 Çay nasıl demlenir1 Çay neden önemli1 Çaykur Rizespor1 ÇED54 Çevre duyarlılığı1 Çevre temizliği1 Çeyrek akıl Eyüp1 Çığlık1 Çığlıklarım2 Çılgın projeler6 Çocuk Milletvekili1 Çocukları kör karanlıkta okula göndertmek neyin eğitimi?! İçimizdeki 4 mevsimi bozduğumuz noktada kendimizin ve kentimizin de iklimini bozduk!1 çok derin futbol1 Çukur dizisi1 Çukur ormanı1 ÇÜRÜK BİNALAR DEĞİL ÇÜRÜK YAPI YAPANLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ..DEPREM MANİFESTOSU1 çürük binaları değil çürük binaları yapanları güçlendiriyoruz..1 D&R1 Dadybra1 Dani Rodrik3 Darbe3 Darbe hazırlıkları1 Darbe kurgucusu Hande Fırat1 Darbe kurgusu1 Darbe Mısır1 Davranışsal ekonomi1 DED1 Demokrasi3 Demokrasi manifestosu1 Demokratik açılım1 Demokratik devlet1 Deneme yanılma1 Deniz Baykal31 Deniz feneri16 Deniz Gezmiş16 Deniz Som1 Deprem17 DEPREM ALANINA SEÇİM KÜRSÜSÜ1 Deprem manifestosu9 Deprem manifestosu önemi1 Deprem önlemleri1 Deprem programında ne demeli? Çok yaşa padişahım1 DEPREM TARTIŞMALARINDA KANAL İSTANBUL1 DEPREM TOPLANMA ALANI DOLAR TOPLAMA ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ1 Deprem vergileri nerede harcandı?1 DEPREMİ DEPREMLERDE TARTIŞANLAR1 Depremi unutmama ve doğal afet günü1 DEPREMİN DEPİVERMESİNİ RANTA DÖNÜŞTÜRENLER1 Depremleri sadece depremlerde değil sürekli gündemde tut1 DERE TAŞKINLARI1 Ders notlarım1 Dever nedir?11 Dever olgusu2 Devlet bahçeli1 Devlet Bahçeli bile mahir ünal'in densizliğine çıldırdı1 Devlet ihale yasası2 Devlet yönetimi12 Devleti batırma projesi1 DİE1 Dikey yapılaşma6 Diktatör nasıl olunur?1 Dilipak2 DİN VE IRK SENTEZİ..1 Dinler ve dinleyenler1 DİPLOMA ÇADIR 350 BİN KONUT VE MUHARREM İNCE İNTİHARI1 Diyanet34 Dizayn42 Diziler1 DNS amacı nedir?1 DOĞA GÜCÜ YAPAY İNSAN GÜCÜ1 Doğa konseyi1 DOĞA VE DOĞAN1 DOĞA VE DOLAR1 Doğal afet29 Doğal Hayatı Koruma Vakfı1 Doğal yalan-doğalgaz gazı vermek1 Doğanın dengesi1 Doğanın yok oluşu1 DOĞAYA VE DOĞANA SAYGI1 Doğu Anadolu Fay Hattı1 Doğu Karadeniz Gerçeklerin 27 yıl önceki Gez Gör Yaz öyküsü1 Doğu Perinçek2 Dokunan yanar1 Dolar yeşili1 Domuz gribi2 Dostlar buluşmalar1 Doyum döner1 DÖNEKLİK İLE UZLAŞIYI KARIŞTIRMAMAK GEREK1 Dönüş vanası1 DÖNÜŞLERİN DE ASALETİ VARDIR BUNU BOZMAK DÖNEKLİKTİR VE 2002 SONRASI KURUMSALLAŞMIŞTIR1 Dövize endeksli hesap DEH1 Dries Mertens1 Dua1 Duvara konuşmak1 Duygu Asena1 DÜĞÜN2 DÜNYA DEVİ VE DÜNYA MARKASI KARŞI KARŞIYA1 DÜNYA FUTBOLU PETROL BARONLARININ VE OLIGARKLARIN ELİNDE1 Dünyanın merkezi İstanbul1 DÜŞÜNCE DEĞİŞİKLİĞİNDEKİ KESKİN VIRAJ KİMLİKLERİ UÇURUMA SAVURUR1 Düşünenler-peşinden koşanlar1 Düzce10 Düzce su felaketi1 Düzensiz göç1 E-ret1 ECECAN-BURAK2 ECEVİT DEPREM BÖLGESİNE GİTMEMİŞ..CEVİZOĞLU'NUN KIRDIĞI CEVİZ BİNİ AŞTI..DEPREM BÖLGESİNE GİTMEDEN GEÇECEKLERİ GÜZERGAHLARI ASFALTLATANLAR..1 EGOSANTRİK TERİM VE OYUNCULAR1 Eğitim sistemi8 Ekonomik kriz kitabı1 Ekrem İmamoğlu35 Ekrem İmamoğlu yasağını nasıl okumak gerek1 Ekrem İmamoğlu'na önerim2 EKREM İMAMOĞLU'NUN EKMEĞİNE OY SÜRDÜ1 Elazığ depremi1 ELEKTRİĞE %5 ZAM POSTMODERN BİR TEKAFİL-İ MİLLİYE'DİR1 Elektrik kayıp-kaçak oranı3 elektronik genel kurul1 Ellerde ağrı1 Elmadan değirmenlerim1 Emre Belözoğlu39 EN GÜZEL HEDİYE HEDİYE ALMAKTIR..1 ENERJİ ALANLARI2 Enerji yatırımları yeterli enerji üretir projeleri midir?1 ENFLASYON1 Engin Arık1 Entegre havza yönetim planları1 ERBAKAN1 ERBAKAN EV HAPSİNE ÇARPTIRILDI!!1 ERBAKAN VE ERDOĞAN 28 ŞUBAT'IN NERESİNDE İDİ ŞİMDİ NEREDELER!?..28 ŞUBAT DAVALARIYLA SÖZDE ERBAKAN'IN İTİBARI KURTARILACAKTI..1 Erdal İnönü15 Erdem Gül4 ERDOĞAN2 Erdoğan mı Bay Kemal mı1 Ergenekon64 Ergenekon başlangıç noktası1 ERKAN BAŞ KAZAK GİYEMEZ1 Erman Toroğlu73 ERMAN TOROĞLU SAHTEKAR VURGUSU1 Ermeni meselesi4 Ertuğrul Günay16 Ertuğrul Özkök2 Esin kaynağı1 Eşek1 Evlilik töreni1 Evrensel Atatürk ve felsefesi3 Evrensel birleştirici kimlik1 Evrensel değerler42 Evrensel kimlik1 Evrensel kurtuluş felsefesi47 Eymir gölü5 Fadıl Akgündüz2 Faiz caiz mi?1 Fal1 Falcılık1 Farkındalık1 Fas1 Fatih Altaylı1 Fatih Terim4 FATİH TERİM1 Fatih'in tablosunu saraydan kaçırma1 Fatma Betül Sayan Kaya1 Faydasız1 Fecr1 FEM1 Fen liseleri1 Fenerbahçe15 FENERBAHÇE NEREYE KOŞTURULUYORLAR?1 FENERBAHÇE VE LALE ORTA ORTASI1 FENERBAHÇE'NİN HAYALİ YILDIZ AVCILIĞI1 Fenike gezisi1 Ferguson1 Fethi Sekin1 FETÖ eylemleri3 Fetö tehditleri1 Fetullah Gülen64 Fetullah Gülen savaşı1 Fetullah Gülen terör örgütü1 FIFA SIRALASI SONUNCUSU FAROE ADALARI VE ULUSAL TAKIMIMIZ1 Fırsat maliyeti2 Fidel Castro3 FİKRET ÇORBACIOĞLU1 Fikri Sağlar2 FİLENİN SULTANLARINA KAFİR DE! VAKIF TECAVÜZLERİNE SES ÇIKARMA1 First Lady Bettina Wulff1 Fitch3 FİYAT BELİRLEMELERİ1 Foreign Policy dergisi1 Fransa1 FRANSIZ KALMAMAK İÇİN "BİR LİSAN BİR İNSAN"1 Fransızca öğrenme kolaylığı1 Fransızca ve İspanyolca öğrenelim hep beraber..1 Fredrik Midtsjö1 Fuat Avni9 FUAT ÇAPA'NIN ÇABASINA ALKIŞ1 FUTBOL1 FUTBOL BU; BAZAN TAKIM OYUNUYLA KAZANDIRIR1 FUTBOL FUTBOL OLMAKTAN VE ÇİLEDEN ÇIKTI1 Futbol simsarları2 FUTBOL YATAĞINA DOLAN İNSANAT ARTIKLARI FUTBOLU KİRLETİYOR1 FUTBOLDA OLİGARŞİ1 FUTBOLUN YENİ EFENDİLERİ SAMSUNSPOR'UN AMBLEMİNDEN RAHATSIZ1 GALATASAR VE ZANİOLO VE İLKLERİN TAKIMI OLDUĞUNUN KANITI YENİLMEZLİK REKOR1 GALATASARAIN SAHA İÇİNDEKİ OYUNU SAHA DIŞINDAKİ OYUNLA ENGELLENİYOR1 Galatasaray364 GALATASARAY BARCELONA AŞKIN KARTAL'I YENDİ1 GALATASARAY BAŞARILI FUTBOLUYLA VEDA EDEREK UEFA AVRUPA LİGİ'NE HAREKET ETTİ1 GALATASARAY BAŞKAN ADAYI1 GALATASARAY BU SAATTEN SONRA DURDURULAMAZ1 GALATASARAY DURDURULAMIYOR FAKAAAAT....1 GALATASARAY DURMUYOR..SACHA BOEY GOL DA ATMAYA BAŞLADI1 GALATASARAY EFORUNU BAYERN MAÇINDA BIRAKMIŞ HATAY'A GETİREMEDİ1 GALATASARAY GÜMRÜĞE TAKILDI BİRİLERİNİ GEÇEMEDİĞİ İÇİN1 Galatasaray Güneş'i kararttı1 Galatasaray hakeme karşın Trabzonspor'u Icardi ile yendi1 GALATASARAY HATA MAÇINDA HATA YAPMADI FAKAT ALİ KOÇ HATA ÜSTÜNE HATA YAPIYOR1 GALATASARAY İNİŞE GEÇER DİYENLERİ UMUTSUZLUĞA İTTİ..1 GALATASARAY KORKUSU1 GALATASARAY KUPADA DA LİG'DE DE GOMİS İLE VAR!! İYİ DEĞİLKEN DE KAZANIRSAN ŞAMPİYON OLURSUN!1 GALATASARAY LAZİO1 GALATASARAY MARSİLYA'DA TESLİM OLMADI1 GALATASARAY OPERASYONU DEĞİL FUTBOLU SEVER1 GALATASARAY PALABİYİK PALASI İLE DOĞRANDI1 GALATASARAY ŞAMPİYONLUK ŞARKILARINI SÖYLETMEYE BAŞLADI1 Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligine koşuyor1 Galatasaray ve Lale Orta1 GALATASARAY YENİ YILA LİDER GİRDİ1 GALATASARAY'DA OKAN BURUK1 GALATASARAY'DAN HAYLİ KORKUYORLAR1 GALATASARAY'I DURDURAMIYORLAR1 Galatasaray'ı eleştirmesi sevgisinin isyanı idi..1 GALATASARAY'I İHRAÇ EDİN BU KADAR YORMAYIN KENDİNİZİ1 GALATASARAY'I NE HAKEMLER NE DE DİREKLER DURDURABİLİYOR1 GALATASARAY’IN 2-0'DAN GERİ DÖNÜŞÜ GRUPTAN ÇIKACAĞININ İŞARETİ1 GALATASARAY'IN AVRUPA HAFIZASI BAŞARI GETİRİYOR DA BUNU AVRUPA HAZMEDEMİYOR GİBİ1 Galatasaray'in Okan sesleri1 GALATASARAYIN CORONA VİRÜSÜ İLE UĞRAŞMASI VE FUTBOL VİRÜSÜ1 Gandhi Kemal1 GDO2 Geleneksel tıraş1 GENÇLERBİRLİĞ VE KONYASPOR1 genel kurul1 Geniş aile1 Geniş aile bireylerim2 George Bernard Shaw1 GES1 Getto55 Gez-gör-yaz15 GEZDİM GÖRDÜM YAZDIM5 Gezegenimizi hangisi ele geçirir?1 GEZERİM GÖRÜRÜM YAZARIM1 Gezi eylemcileri6 Gezi parkı halk hareketi62 Gezi şifresi1 Gezilerimiz2 Gırgır dergi2 GOMİS VE DİĞERLERİ1 GOMİS VE GALATASARAY ADANA DEMİRSPOR1 Göçmen politikası1 Gökçeada7 GÖKHAN ZAN VE ÜNAL KARAMAN'IN SİYASETE TRANSFERLERİ1 GÖRSEL KİRLİLİK1 Gösteri namazı1 Graham Fuller1 Greenpeace5 Greenwich2 Gtech2 Guggenheim Etkisi1 Guus Hiddink2 Güldüşümlerim7 Güldüşün çorbası9 Günaydın1 Gündemlerin efendisi30 Güngör Uras3 Gürsel Tekin15 Gürültü kirliliği29 HABİTLARA SAYGI1 Hagi92 Haiti depremi1 HAK EMEN HAKEM ÖRGÜTÜ TFF1 hak emen hakemler1 Hak emenler iş başında..1 Hakan Şükür1 HAKEMLERİ KORUYACAKLAR YA BU SEFER TOPU YAYINCI KURULUŞA ATTILAR1 Haliçte yaşayan simonlar1 Halifelik5 Hamza Yiğit Akman1 Hanefi Avcı4 Harem1 Harf devrimi4 Haris Seferovic1 Hasan Cemal1 Hasan Sıtkı Özkazanç1 Hava kirliliği7 Haydarpaşa Manhattan1 Haydarpaşa tren garı2 Haymana Kaplıcası1 Hayrünnisa Gül1 Hedef 2023 sloganı1 HER BAŞARISIZLIK SONRASININ RUTİN KAOS TEKRARLARI1 HES3 HES izin1 Hes-savar doğa projeleri2 HESLER21 HESLER SALDIRGANLARI BESLER1 Hıncal Uluç33 Hıncal Uluç da ışıklara yol aldı1 Hızlı tren kazası5 Hicr1 Hidrolik enerji4 Higgs bozonu1 HİJYEN ERDOGAN VE PANDEMİ1 Hilafet2 HİLAFET MI DEDİN!? HADE BE ORADAN!!!1 Hint varyantı1 Hitit güneşi5 Hitler Almanyası6 Hollanda4 Hopa fekaleti1 HOŞGÖRÜ EVRENSEL BARIŞIN KATALİZORUDUR1 HOŞGÖRÜ VE İNSAN OLMANIN ERDEMİ1 HURDA ÇELİK HURDA EV1 Hülle nedir?1 Hülya Koçyiğit6 Hürrem1 HÜSEYİN EROĞLU HÜSEYİN KALPAR BAŞARISINI YAKALAR MI?1 Hüseyin İnan11 Hüseyin Sağ1 Icardı1 ICARDI2 ICARDI BU ELBET YIKARDI1 ICARDI MUSLERA BARDAKÇI TORERİA NELSON KEREM YUNUS OLIVERA VE OKAN BURUK VE DE DURSUN ÖZBEK YÖNETİMİ1 ICARDI YIKARDI VE DE YIKTI...GALATASARAY SAHADA DEĞİL DE SAHA DIŞINDA BİTİRMEYE ÇALIŞILACAK GİBİ1 ICARDİ ASİST KRALI DA OLACAK GİBİ çünkü ADAM ATAMAYINCA ATTIRIYOR!!1 Ilımlı İslam projesi1 IMF1 Irkçılık1 Isınmada tasarruf yöntemi1 Işıklara yolculuk1 IŞİD1 İBO ŞOV VE CELAL KILIÇDAROĞLU1 İbrahim Müteferrika1 İbrahim Özden Kaboğlu1 İbrahim Tatlıses2 iç savaşa hazırlık1 İçerik çalmama uyarısı1 İçerik üreticisi1 İdam1 İdeolojiye endekslemek1 İKİNCİ KANAL İSTANBUL1 İKTİDAR A PLANI DIŞINDA B VE C PLANINI DEKLARE EDERKEN MUHALEFETİN A PLANI BİLE TARTIŞILIR..1 İktisat bilimi2 İlber Ortaylı1 İlhan Selçuk'u aramızdan ayrıldı1 İlk alan çalışmam1 İlk deprem manifestosu1 İlk Tarım Kredi Kooperatifi1 İlker Başbuğ26 İltizam-Mültezim1 İMAM2 İmam-ı Azam1 İmamoğlu yasağı Erdoğan ın minareli süngülü yasağı ile örtüştürmek yanlışlığı1 İMPARATÖR DERKEN1 İmrahor vadisi1 İNCE İNCE GİDİNCE1 İnfaz yetkisi1 İnsana dokun-yüreğine dokun-kalbine dokun1 İnternet1 İnternet nedir?1 İRTİCA1 İslam burjuvazisi1 İslam yeşili1 İsmet Berkan1 İsmet İnönü2 İsmet Özsoylu1 İspanya gezisi2 İspanyol gribi3 İsrail3 İstanbul gezisi3 İstanbul Havalimanı2 İSTANBUL HÜZNÜ AZALTILIYOR1 İstanbul silüeti61 İSTANBUL-ÇATALCA RESİMLERİ1 İSTANBUL'DA DOĞAYA VE DOĞANA SAYGI1 İstifa kurumu1 İstihdam yalanı1 İstiklal Marşı1 İSTİNAT DUVARLI ANROŞMAN1 İstismar1 İsviçre1 İş hukuku1 İşsizlik16 İtalya4 İttifak dışı partiler1 İzmir-Karaburun gezisi1 Jeo Biden2 JES1 JET EGZOZLU ARAÇLAR1 Juan Mata1 Kabahatler kanunu1 Kabahatli kentli2 Kaçak elektrik3 Kaddafi nasıl öldü?1 Kader değiştirmek1 Kadir Mısıroğlu1 KAFATASI1 Kafkas usulü çay1 Kahrolsun deprem alanına giren muhalefet mı diyelim..1 Kalıcı önlemler18 KALLEŞ ÖLÜM1 Kamilet Vadisi12 Kanal İstanbul18 Kanal İstanbul-Musilaj2 Kanunî Sultan Süleyman1 Kaostan beslenenler1 Kapisre deresi7 Kapkara1 KAR BEYAZI ŞİİR1 KARA BEYAZI HAYATLAR İÇİN ŞİİR1 KARA PARA1 Karadeniz yollar1 Karagümrük maçında MHK Galatasaray ın ağzına bir parmak bal çalmış olmasın1 KARAMSALLIK TESLİMİYETTİR1 KARAMSARLIK KÖTÜYE ALAN AÇMAKTIR..1 karar organı1 karar yeter sayıları1 Karargâh rahatsız1 Karbondioksit-oksijen eşitliği1 Karl Marx5 Karşı duruş33 Karz-ı hasen1 Kaset komplosu3 KASTAMONUSPOR GALATASARAY MAÇINDA 25 DAKİKA DİRENÇ GÖSTEREBİLDİ1 KATAR FUTBOLA NE KATAR1 Katolik nikahı1 Kaya gazı1 KAYSERİ MAÇINDA GALATASARAY'İN 1 PENALTISI 1 DE GOLÜ VERİLMEDİ 3 PUAN RAKİBİNE VERİLDİ1 Kazım Koyuncu2 Kazımcan Karataş1 Kazuistik anayasa1 Kebabçı1 Kehanetlerim1 Kemal Kılıçdaroğlu28 KEMAL KILIÇDAROĞLU NUN SİYASİ ANATOMİSİ1 Kemalpaşa1 Kenevir1 KENT TARIMI1 KENT-KOOP3 Kentini dinle1 Kentsel dönüşüm37 KEREM2 KEREM AKTÜRKOĞLU1 KEREM KINIK VE 12 ŞİRKETİ VE DE DFB'NİN KURULMASI1 KHGM1 KILIÇDAROĞLU GÜNDEMSİZ DİYENLER1 Kılıçdaroğlu Manifestosu4 KINA2 Kırık sandalye2 Kırılma noktası19 Kıtlık bilimi1 KIYAMETİN YAŞANDIĞI DEPREM BÖLGESİNDE MESCİT Mİ ÖNEMLİ ÇOCUK BEZİ VE MAMASI MI?1 Kızılay1 Kızılderililerin atasözü2 Kilo problemi1 KİM FETÖCÜ ÖCÜ???!!!1 Kişisel görüşlerin dinleştirilmesi1 Kitaba yazacaklarım2 Kitabım1 Kitaplar1 Kitapyurdu1 Klasik tıraş1 Kloz1 Koalisyon1 Komplo teorisi17 Konfüçyüs2 KONYASPOR1 korkmuyorum6 Korku imparatorluğu21 Korona1 KÖHES4 KÖPRÜ1 Kötek2 Kötü uygulama1 Kötülük1 Köy enstitüleri10 KÖYÜM SİDERE DERESİNDEKİ BU TAŞ DÜŞSÜN KAFANIZA KAFASIZLAR..1 Kriz raporu2 Kriz-pandemi93 kronik subdural hematom2 KSH1 Kuğulu park3 Kur'an şifreleri1 Kurgu6 Kurtlar vadisi karakterleri1 Kurtuluş destanı26 KUŞAKLARLA KUŞAK GEÇMEK1 Kuşkularım2 KUTLARIM1 KUTSAL RİTÜEL EVLİLİK1 Kuzey Anadolu Fay Hattı1 Kuzey Marmara otoyolu9 Küba13 KÜÇÜCÜK ZORBAY KÜÇÜK1 Küresel efendiler5 Küresel ısınma11 Küresel sömürü denklemi: “AB+ABD=ARBD”16 Küreselleşme aldatmacası4 Kürtler65 Kütahya-Simav depremi1 Laik devlet6 Laiklik1 Larry Diamond1 Laz dilbilgisi1 LAZ LOBİSİ NEDEN YOK!?1 Lazca1 Lazlar13 Le Figaro1 Leo Dubois1 Levent Üzümcü1 LİDER ÇIKAR İNŞALLAH1 LİGDE TRABZON'A 5 ATAN ALANYA ELENDİ1 Lizbon1 Lokomativ Moskova1 LÖSANTE1 Lösemili Çocuklar Vakfı1 LÖSEV1 Lucas Torreira1 LÜTFÜ SAVAŞ VE HATAY LÜTFÜ SAVAŞ VE HATAY1 M.Akif Ersoy1 Macaristan1 Maça bombalı saldırı1 MADEN İŞÇİSİ MAHPUS1 MADENCİ SERBEST1 MADENLER1 Madımak10 Madımak-Auschwitz-Reistag1 Mahir Çayan1 Makarnacılar10 Malazgirt savaşı7 Manavgat8 MANCHESTER UNİTED GALATASARAY’I HAŞAT EDER DİYEN E.TOROĞLU’NU DA DEVİRDİ!!!1 Manisa-Soma2 Mansur Yavaş21 Maraba kültürü ve ağa17 Marcao olayı1 Marduk8 marka spor ayakkabı1 Market zincirler1 Marsilya1 MATA HATAYSPOR'U MAT ETTİ1 matbaanın geç gelmesi2 Matematik nedir?1 Mathias Ross1 Matthıas Ross1 Maval okumak12 Maya takvimi kıyamet1 Mayasızlar1 Mayınlı alanlar8 MECZUP1 Medyan nedir?1 Mehmet Barlas4 Mehmet Özhaseki1 Melih Gökçek30 Meral Akşener11 MERAL AKŞENER TARİH YAZMADI TARİHTEN SİLDİ KENDİSİNİ İYİ GELEN AKŞENER GERİ DÖNDÜ1 Merkez Bankası1 Merkezkaç kuvveti8 Mersin Gazi çiftliği1 Mersin gezisi1 Mersin-Alata1 MERT İNSAN MERTENS'İN HARİKA GOLÜ1 MERTENS MEST ETTİ MERTENS ALANYA'YI BİTİRDİ1 Mesleki sorumluluk sigortası5 MESSİ MEST ETTİ ARJANTİNLİLERİ1 Mesut Yılmaz15 Metal yorgunluğu3 METE YARAR KİME YARAR!!??1 Metin Oktay3 MHK1 Mılot Rashıca1 Milenyum kupası1 MİLENYUM KUPASI VE GALATASARAY1 Millet ittifakı6 MİLLET İTTİFAKI NEDİR NE DEĞİLDİR..1 Milletimizle alay etmeyin!1 Milletvekili dokunulmazlığı13 MİLLETVEKİLLİĞİ Mİ MİLLETİN VEKİLLİĞİ Mİ!?1 Milli Piyango şaibe3 Milliyetblog yazılarım2 MİT54 Mod nedir?1 Modern kölelik2 Modern tıraş aletleri1 Moğollar4 Monaco35 Montrö sözleşmesi2 Motorlu kuryeler1 MPİ Genel Müdürü İhya Balak3 Muammer Kaddafi5 Muaviye-Küfeli-Hz. Ali1 Mucur1 Muhalif duruş2 MUHARREM İNCE7 MUHARREM İNCE KALIN OYNUYOR OY OY DİYE İNLEYENE KATKI VERMEK ADINA1 Muhsin Yazıcıoğlu1 Muhteşem Yüzyıl dizisi10 Murat Bardakçı7 Murat Karayalçın34 Muru3xi1 Musilaj1 MUSLER SAKATLANDI1 MUSLERA1 Mustafa Balbay31 Mustafa cengiz1 Muvazzaf5 Mümtaz İdil1 Müslüm Gürses1 Nabi Avcı1 Naci Görür2 Nagehan Alçı2 Nasıl Galatasaraylı oldum?1 National Geographic3 Nazım Hikmet26 Nazlı Ilıcak17 Ne düşünüyorsun?1 Ne istediniz de vermedik1 Ne oldu?1 Necdet Hoşcan1 NEDEN SÜPER KUPA SAMSUN'DA DEĞİL DE ARABİSTAN ÇÖLLERİNDE1 Negatif bilgi1 Negatif uzmanlık1 New York Times10 NİCE NİTEL BAYRAMLARA1 NİCELERİ AKADEMİLİ1 Nicolae Ceaușescu1 NİKAH1 NİYE BİR ALANYASPOR OLMASIN!!??1 NOBEL BENİM HAKKIM HAKKI!!1 Nuh tufanı10 Nur Suresi 30-31. ayetler3 Nuray Mert12 Nurettin Veren2 Nurettin Yıldız3 Nuri Asan1 Nush ile uslanmayanı etmeli tekrir-tekrir ile uslanmayanın hakkı kötektir1 Nükleer1 Nükleer enerji1 Nükleer santral46 Nükleer tehlike1 OFLU HOCALAR OKUMASIN OFSPOR'U1 Ofspor1 OFSPOR NEREDE İSE GALATASARAY'I ELİYORDU1 OGG1 OKAN BURUK İLE GALATASARAY ARTIK KORKUTUYOR1 OKAN BURUK1 Okan Buruk 5 kez üst üste maç kazanarak Galatasaray'ı 17.kez Şampiyonlar Ligi'nde1 OKAN BURUK ANTALYASPOR'A BURUKLUK YAŞATTI..FUTBOLUMUZU OLİGARKLAR VE 7 BÖLGELİ LİG ÖNERİSİ1 OKAN BURUK REKORLARA DOYMUYOR1 OKAN BURUK VE ÖĞRENCİLERİ İLLE DE ICARDI SÜPER LİG'İ YIKARDI VE DE YIKTI DA!! FB'Yİ GS'İN DEPLASMANDA 3-0 YENMESİ AYRİ BİR HARİKA1 Okan Buruk'u istemeyenlere kötü haber1 Okan Emre'yi 7 bitirdi1 Okan içerde sinmiş Danimarkalıları üzdü1 Oktay Ekinci4 Okumak1 Ola1 Oligark15 One Munite6 OnPunto1 Opsiyon1 Orantısız yağdanlıklar1 ORDAN BURDAN PARDON MARDON..1 Orduspor1 Orhan Gencebay1 ORHAN PAMUK MU YOKSA ATATÜRK MU AĞIR GELİR1 Osama1 Osmanlı11 Osmanlı yönetimi6 Oturarak çalışmak1 Oturuş ergonomi1 Oy depoları1 OYUN VE KOYUN1 OZAN KABAK1 Öğrenilmiş çaresizlik1 Öğretmen27 Ölüm4 ÖLÜM GERÇEKTEN ADIN KALLEŞ1 Ömer Çelakıl2 Ömer Dinçer2 Önerim var15 ÖSO1 Öteki dünya önlemleri1 ÖYLE BİR KALECİ Kİ ICARDİ'YE BİLE GOL ATTIRMADI1 Özel istihdam büroları1 Özelleştirme40 Özer Akdemir1 Özgün çalışma11 Özgür düşünce53 ÖZGÜR ÖZEL SİYASET OYUNLARINI BİLENLERİN SİYASİ TİMSAHLARIN OLDUĞU HAVUZA İTİLENDİR1 Özhan Canaydın1 PageRank1 Papazın bağı nereden geliyor?1 PARTİLİ CUMHURBAŞKANI SÖZÜ DOĞRU DEĞİL1 Patalojik sorun1 PDY5 Pearl Harbor3 Pedofili1 PEHLİVANLARA ÖDÜL FİLENİN SOLTANLARINA LGBT1 PELE1 Pelikan1 Pelin Çift1 Pers1 Petek ısınma sorunu1 PETROL VE FUTBOL1 Peygamberler1 Pherma-sharp1 Pınar Selek1 Pierre Loti1 Pierre Webo1 Pisa Kulesi1 Pisagor4 Piyangolar1 Plansız yapılaşma1 Polo Dayı1 POLONEZKÖY1 Portekiz gezi1 Portekiz gezisi8 Porto1 Poşet meselesi4 PROF. ATAÇ BAYKAL1 Prof.Dr. Bülent Arı2 Prof.Dr. Ioanna Kuçuradi1 PROJE1 Pukiya1 Rant14 Rantsal dönüşüm5 Raşa1 Recep Yazıcıoğlu1 Referandum9 Reglaj ayarı1 Reina saldırısı1 Rejim1 Rektör Melih Bulu1 Reptilian1 RES16 Reşat Nuri Güntekin1 Reyting kaygısı2 Rıdvan Dilmen14 Rıza Sarraf6 Ribery1 Richard Feynmann1 RİZE ARTVİN HAVAALANI ARTVİN İÇİN HAVA RİZE İÇİN ALAN1 Rize felaketi3 Rizespor katledildi1 ROK2 Romantik bir hafta sonu1 Rothschild1 Rus bakışı1 Rus büyükelçisi vuruldu2 Rus uçağı düşürülmesi1 Rüyam1 SABRIN SABRINI TAŞIRAN SABIR SABIR OLMAKTAN ÇIKAR TESLİMİYETE DÖNÜŞÜR1 SACHA BOEY1 Safranbolu gezisi1 Sağlıksız kent politikaları1 SAHA İÇİNDE KAZANAN GALATASARAY SAHA DIŞINDAKİ OYUNLARA ASLA KULAK VERMEMELİ1 Sahte fatura1 Salgın hastalıklar1 Salgınlar2 Sami Karaören3 Samsun 19 Mayıs Lisesi29 SAMSUN ŞAMPİYONLUĞU HAK EDEN BİR KENT1 Samsun'un tarihi 19 mayıs 19191 Samsunspor157 SAMSUNSPOR AMBLEMİ1 SAMSUNSPOR BAŞKANI TAKIM YERİNE FUTBOLCU ALMALI!!!1 SAMSUNSPOR İYİ GİDİYOR HÜSEYİN EROĞLU İLE1 Samsunspor morard1 SAMSUNSPOR SEMT İ KUTSAL EYÜP TAKIMI EYÜPSPOR U PERİŞAN ETTİ. SAMSUNSPOR UN ÇALIŞTIRICIS HÜSEYİN EROĞLU1 SAMSUNSPOR SİVAS'TA İYİ BAŞLADI1 Samsunspor'u birileri aşağı çekiyor1 SAMSUNSPOR'UN 14 MAÇI1 Samsunspor'un armasına saldırmak1 SANIK SANDALYESİNE OTURTULMASI GEREKEN 20 YIL İKTİDARDA OLAN MUKTEDİRDİR1 Sansür16 Sapadere kanyonu1 SAPANCA CENNETTİN İZDÜŞÜMÜ1 Sapıklıkla suçlamak1 Saray darbesi1 SARAYDAN TABLO KAÇIRMAK1 Sarı inek2 sarı saçından güç alan Icardi attı üç puan geldi1 Sarp1 Sayısal Oyunlar4 Seçim hile1 SEÇİM HİLELERİNİN ANATOMİSİ1 Seçimlerde hile24 SEÇİN YAZMACA BUNLAR1 Seçmen profili1 SEÇSİS1 SED1 Sedat Peker11 SEFEROVİÇ1 Selahattin Demirtaş1 Selin Sayek Böke3 SEO-SERP1 SERGEN YALÇIN1 Sergio Oliveira1 Serhıy Perkhun1 SERİ FARKLI YENİLGİLER1 Seslendiklerim1 Sevgililer günü2 sevr anlaşması1 Seyduna21531 Seyit onbaşı1 Sezen Aksu8 Sırt ağrısı1 side1 SİDERAYEPE3 Sidere29 SİDERE DERE ISLAHI İÇİN ANROŞMAN ÖNERİSİ1 SİDERE NİN ALTINI ÜSTÜNE GETİRMEK Mİ İSTENİYOR? SİDERE'DE ALTIN1 Sidere vadisi8 SİDERENİN DOĞASINA VE DOĞANINA DOKUNMA!1 SİHA2 Sincan1 Siyanür4 Siyaset meydanı2 Siyaset yapmayın2 Siyaseten katl2 Siyasetin helalleşmesi1 SİYASİ DEPREMDEN YIKIM BEKLEYENLER YIKILDI1 SİYASİ KARAKTER YOK İSE..1 Siyasi rant aracı23 siyasi rant otomobilleri1 Siyasi suikast13 Siyasi üstünlük1 Sneijder185 Sol argüman2 SOL SOL İLLEDE TEK ÇATI SOL1 Solcu musun sağcı mı yoksa yağcı mı?! Sol yanlarımızı acıtanlar!!1 SOLDA CHP TEK ÇATI OLMALI1 SOLMAK VE EVRENSEL OLMAK İSTİYORSAN SOL!!!1 Solun tasfiyesi1 Soma katliamı3 Son viraj3 Son yazım-11 Son yazım-21 Son Yazım-31 Soner Yalçın5 Sorumsuz Hayvansever2 Soruyorum163 Sosyal hukuk devleti4 Sosyal patlama risk haritası5 Soytarı31 Spor eleştiri1 Srebrenica katliamı1 Stephen Hawking4 Stratejik önem8 Stres ve alkol3 Su akar Türkler bakar1 Su akar yatağını bulur1 Su debi ayarı1 SU SAVAŞLARI5 Suçlamalara karşı gerçekler1 Sultan Ahmet4 SUPER KUPA DURUŞU SÜPER SOPA İSTİYOR..FENERBAHÇE DEĞİL DE ALİ KOÇ NE YAPMAK İSTİYOR1 Suriye18 Süleymanşah Türbesi2 Sümela manastırı1 SÜPER LİG'E KOŞAN SAMSUNSPORU TUTANA AŞKOLSUN1 Süper loto4 Sürdürülebilirlik3 Sütyen Tarihi1 Şafak Sezer2 Şangay beşlisi1 Şans Oyunları1 Şans Topu3 ŞENOL GÜNEŞ2 ŞEREFSİZ SENSİN1 Şeriat1 Şevket1 ŞEYH BEDRETTİN DESTANINI YAZAN NAZIM HİKMET1 Şeyh Said isyanı1 Şeyhler16 Şiir2 ŞİİR VE ERDOGAN1 Şike101 Şike kronolojisi1 Şili depremi18 Şirince3 şirket yönetimi1 ŞUTBOL2 ŞUTLUYORUM-Futbol706 ŞÜKRİYE TUTKUN TUTUŞU1 Tahir Kıran1 TAKLACAI MERT YANDAŞ'IA ÖVGÜ ICARDI'YA SÖVGÜ HADE BE ORDAN1 Taksim meydan savaşı2 Taliban6 Taliban erkeklerinin bazıları neden yüzünü saklıyor? Makyaj1 Taliban yöneticisi1 TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE DİYEN DENİZLER IŞIKLARA GÖNDERİLİNCE TAM BAĞIMLI TÜRKİYE OLDUK1 Tanju Özcan1 TARAFLILIK CIVIK YAĞDANLIĞA DÖNÜŞTÜ1 Tarık Akan6 Tarifeli uçuş nedir?1 Tarih tekerrürden ibarettir1 Taşeron sistem1 Taşeronluk sözleşmeleri1 Taşımalı eğitim1 Taşımalı siyaset1 Taşkınlar54 TAŞKINLARI FIRSAT BİLEN RANTÇILARIN TAŞKINLIKLARI1 Tekâlif-i milliye nedir?1 TEKBİR DEĞİL YARDIM GETİR1 Tekel1 Tekel işçileri17 Televole kültürü31 Televole yangını1 Tema vakfı5 Tembellik yok üretmek var1 Temel Fransızca4 Temel İspanyolca6 Terim2 TERİM İLE GALATASARAY RESMİ1 Terör9 tevâfuk1 Tevfik Fikret1 TFF4 tff ve mhk1 TFF VE MHK ALİ PALABİYİK'A ASLAN'I DOĞRATTI MI DİYELİM??!!1 TFF VE MHK OLMAYINCA FUTBOL GÜZEL1 TFF-İBB- FUTBOLDAN GEÇİNENLER1 THY1 Tıraş keyfi1 Ticaret-Siyaset-savaş1 Timsah1 Timsah gözyaşları2 TL sembol1 TMMOB72 TOGG1 TOKİ2 TOKİ MOKİ...YOL1 TOPÇU VE VEFAKAR SEYİRCİYİ KUTLARIM..1 Toprak ağası1 Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası1 Torba yasa7 Toryum10 Trabzon Ayasofya1 Trabzonspor10 TRT4 TRT TARİHİ DİZİLERDEN FIRLAMA TUHAF SAÇLI YENİ OSMANLI TİMİ1 TRT VE YANDAŞ KANALLAR SÖZDE İKTİDARIN İCRAATLARINI ANLATAN DİZİLERDE YARIŞIYOR1 TRT=trt1 TSK1 Tuncay Özkan7 Tuncel Kurtiz1 Turgut Özal2 Turist Ömer1 Tutsak lümpen gençler1 Tuzun kokması15 TÜİK2 TÜM ULUSUN YENİ YILINI KUTLARIM1 Tünaydın1 Türban12 Türbanlı polis1 Türbanlı zabıta1 Türk nasıl olunur?1 Türk-kürt faşizmi1 Türkan Saylan3 Türkçe dışındaki dillerde içerik üretmek1 Türkçe Fransızca İspanyolca sözlük1 TÜRKEVİ1 Türkiye başarısızlığı1 Tütün1 Tüzük Kurultayı Manifestom1 Uçurtma aşkı1 Uğur Mumcu23 Ulusal gereklilikler1 ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞININ KAHRAMANLARINI İDEOLOJİLERİNE ENDEKSLEYENLER1 ULUSAL TAKIM1 Ulusal varlık fonu1 Uluslararası iktidar alanı1 UNESCO29 UNESCO dünya mirası listesi1 UnutMADIMAKlımda1 UYARIMDIR5 Uzatmalı Covid1 UZLAŞI DA BARIŞ VARDIR DÖNEKLİKTE İNKAR VE İHANET..1 Uzun covid nedir?1 Üç fidan4 ÜKEM FUTBOLU KAFASINDA PATLAYAN SOPA1 Ülkenin ticarethane gibi yönetilmesi1 Ümit kocasakal1 Ümit Öztürk1 Üniter devlet1 Ürdünlü Ebu Musab Zerkavi1 ÜRKENLER1 Üzerih Garih1 Vedat Dalokay1 Vefat1 Venedik tacirliği1 Viyana1 VPN nedir?1 Washington Post1 Wikileaks2 YA SEV YA TERK ET ANLAYIŞI1 Yaban1 Yabancı durmak1 Yakup Kadri Karaosmanoğlu1 Yalçın Bayer18 Yalnız Kurt1 Yangın1 Yangından önce abant1 YANLIŞLAR İNSANI YALNIZ BIRAKIR1 Yap-işlet modeli1 YAPI DENETİMİ1 YAPI SINIFI1 Yapısal reform1 Yarbay Thomas Edward Lawrence1 Yarı başkanlık1 Yasaklanmış öğrenme fırsatları1 Yaşadıklarım1 YAŞAMDAN KOPRIANLAR YARALILAR DEĞİL YAŞAMDAN KOPARAN HURDA EVLERİN SAYILMASI VE YENİ TALAN YALAN SÜRECİ1 Yaşar Büyükanıt5 Yaşar Nuri Öztürk3 Yaşınılabilir kentler1 Yaşlılık sendromu1 Yatay yapılaşma2 Yatırım fonları1 YAZAN MÜHENDİS YAZIYOR1 YAZAN MÜHENDİS'İN BİRİKEN YAZILARI1 YAZSAN NE OLUYOR Kİ YİNE" BENİM OĞLUM OKUR DÖNER DÖNER OKUR"1 YEBİ YIL YENİ İDEOLOJİ1 Yemeksepeti1 Yeni dünya düzeni12 YENİ MORİNHO MONTELLO MU?1 Yeni proje-Fatih Terim1 YENİ YIL1 YENİ YIL YİNELİKLER DEĞİL YENİLİKLER GETİRSİN1 Yeni yollarda kazalar neden olur?1 Yere Batan Sarnıcı-Milyon taşı1 Yerel yönetimde aday1 YERİN ALTI MADEN EMEKÇİSİNİN YERİN ÜSTÜ MADENCİNİN1 yerli otomobil1 Yeşil sermaye1 Yetenek kazanmak1 Yeter be!1 Yeter söz milletindir1 YGS şifre1 YHT1 Yiğit Bulut1 yok böyle Icardi ve Kerem1 Youtube tüccarları1 Yörükler1 Yumuşak karın1 YUNUS1 YUNUS AKGÜN1 YUNUS AKGÜN VE TERİM1 Yusuf Aslan10 Yusuf Demir1 YÜKSEL ÇORBACIOĞLU CHP ADAY ADAYI1 YÜKSEL YILDIRIM2 Yürüyen virüsler1 Zeki Alasya6 Zeki olmayan ahlaksız1 Zigana Yaylaları1 Zirveye giden yol1 Ziya Gökalp1 Zorba1 Zorbay1 zorunlu organlar1 Zülfü Livaneli6
Daha fazla göster

1829 Adet Yazı Arşivi

Daha fazla göster

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *