CUMHURİYET’E , HDP’YE VE İNTERNETE SALDIRIP FAŞİZME YATIRIM YAPMAK
Sınır ötesi ve sınır gerisi duruşlar nedeni ile ülke kan çanağına dönmüşken, HDP milletvekilleri ve Cumhuriyet Gazetesi yazar ve çizerleri tutuklanıyor. Yetmezmiş gibi; sadece HDP ve Cumhuriyet’e değil, İnternet’e de saldırılarak sosyal medya erişimleri büyük ölçüde kısıtlandı. Facebook, Twitter ve Youtube'u kullanmak isteyen bizler ciddi erişim sorunları yaşıyoruz..
Telekomünikasyon işlerini düzenleyen ve denetleyen kuruluş olan “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) durur mu, o da operatörlere gönderdiği talimatta , erişim engelini durdurmak için kullandığımız VPN servislerinin kapatılmasını istedi. Tepki yoğunlaşınca hemen devreye ‘son olarak kendisine başbakanlık işi verilen’ Binali Yıldırım; alay edercesine; "Güvenlik açısından zaman- zaman bu tür tedbirlere başvurulabilir." açıklaması yaptı.
Tüm bu gelişmelere karşın; Tayyip Erdoğan’ın hiçbir şey olmamış, her şey çok iyi gidiyormuş rahatlığı içinde kel alaka bir açıklamasının manşeti atılıyor. Yaşananları da poşete atan açıklaması şu: “Bu faizle bu iş yürümez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de faizlerin hâlâ çok yüksek olduğunu söyledi.
Erdoğan, finans sektörü temsilcilerine “Faiz ABD’de 0.50, Avrupa’da 1.50, Japonya’da sıfır. Bize bakıyorsun, aman yarabbi... 15-16-17’lerde. Bu faizle yatırımcı, yatırım yapamıyor. Bu iş böyle yürümez” diye seslendi.”
Senin ülkede; HDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte 11 milletvekili, Cumhuriyet gazetesinin 9 yazar ve sorumlusunu tutuklanarak faşizme yatırım yapılırsa, yabancılar da ekonomik yatırım yapmazlar..
Kendini; ABD, Kanada, İngiltere, Japonya, kısacası; G-8’Lerle nasıl karşılaştırısın? Sen, OHAL’lerinle G-21’de bile yok sayılır bir sürece girdin; faşizan yatırımlarla..
Tüm bu yaşatılanlar ne içindir? Göz içindir. Evet, faşizm için olduğunu göresin diye.. Taparcasına diktatörlerin peşinde koşarak, ne olduklarını bilip bilmeden araştırmadan her yaptığını alkışlıyarak, dinden geçindiğini es geçerek diktatörleri destekleyenler acaba yapılan faşistlıkleri aklına getirip; Yılmaz Erdoğan’nın bu özlüsözünü mırıldanırlar mı? “Doğuştan çaresi olmayan bir hastalığım var: Her gördüğümü insan zannediyorum.”
Akşam saatlerinde VPN'den kullanıcılarına gönderilen bildirimde Türkiye’deki gelişmelere vurgu yapılarak şu cümleler kullanıldı: “Türkiye’de Facebook, Twitter, Whatsapp, YouTube, Skype ve Instagram erişimi engellendi. Bilgi alma hakkınızı özgür bırakmak için ZenMate yükleyerek telefon ve bilgisayarınızda aynı anda kullanabilirsiniz.”
Sen de ayrı bir çakalsın. Engellemeyi kaldırsana!
Dünya bilgisayar iletişimnin evrensel bir hak olduğuna vurgu yaparak, yapanların internet ağ bağlantılarını çökertsene..
Bu bir çeşit siber saldırıdır, yani; internet üzerinden bilgisayar sistemlerine yapılan saldırı..
Bunun önünü almak için yapılması gerekenler: En kolayı DNS ayarlarını değiştirmek: DNS nedir? DNS; Domain Name System’in kısaltılmış şeklidir. Türkçe karşılığı ise Alan İsimlendirme Sistemi olarak bilinir.
DNS, 256 karaktere kadar büyüyebilen host isimlerini (Internet Uzerindeki Web Alanı) IP(Internet Protocol Address.. network yapısında bulunan cihazların birbirleri ile veri alışverişi yapabilmeleri için kullandıkları adrestir.)’ye çevirmek için kullanılan bir sistemdir.
DNS’in amacı nedir?
DNS, kolay anlaşılabilir ve kullanılabilir makine ve alan isimleri ile makine IP adresleri arasında çift taraflı dönüşümü sağlar. IP adreslerinin gündelik hayatta kullanımı ve hatırlanması pek pratik olmadığı için domain isimlendirme sistemi kullanılır.
Ana amacı, ağ uzerinden gelen alan adı veya IP numarası ile ilgili sorgulamalara yanıt vermektir. Bu amaç için cok yaygın olarak "Berkeley Internet Name Domain (BIND)" yazılımı kullanılmaktadır. Siz bir siteye erişmek istediğinizde, DNS sayesinde hangi site nerde , hangi IP hangi bilğisayara ait olduğu belirlenir ve istediğiniz yere erişirsiniz.
Bilgisayarda dns ayarları nasıl değiştirilir?
DNS ayar değişikliği için ilk olarak bilgisayarımızı açıyoruz. Ardından “Başlat“a tıklayıp “Denetim Masası“nı açıyoruz. Denetim Masası’nı açtıktan sonra Ağ ve İnternet bölümünden “Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle”ye tıklıyoruz.
Daha sonra karşımıza ekranın sol tarafında bulunan “Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin”e tıklayın.
Açılacak yeni ekrandan Ağ bağlantınıza sağ tıkladıktan sonra “Özellikler”e tıklayın.
Ağ bağlantınızın özelliklerine tıkladıktan sonra gelen sayfadan “İnternet Protokol sürüm 4 (TCP/IPv4)” bölümüne bir kez tıklayın. Ardından “Özellikler” butonuna tıklayın.
İnternet Protokol sürüm 4 (TCP/IPv4) özelliklerine tıkladıktan sonra gelen sayfadan “Aşağıdaki DNS sunucularını kullan” seçeneğini seçiyoruz. Sonrasında kullanmak istediğimiz DNS’leri ya da resimdeki DNS’leri yazıyoruz ve Tamam seçeneğine tıklıyoruz. Windows 7 işletim sisteminde DNS değiştirme işlemi bu kadar.
Proxy siteleri yani vekil sunucular yardımıyla yasaklı sitelere giriş çoğu zaman mümkün. Bunun için Google'da Free Proxy Sites yazmak ya da alanında en bilinen sitelerden olan hidemyass.com veya vtunnel.com'a girerek de bu sitelere erişebilirsiniz.
Twitter İçin Yeni DNS Adresleri
İnternete giremiyorsanız bilgisayarınızda DNS ayarlarınızı değiştirmeniz gerekiyor. Mevcut DNS adresleri yerine aşağıdaki yeni DNS adreslerini girerseniz Twitter'a ulaşım sağlayabilirsiniz.
- 198.153.192.1 ve 198.153.194.1
- 208.67.222.222 / 208.67.220.220
- 4.2.2.3 - 4.2.2.1
Mobil(Hareketli) VPN
Türkiye genelinde pek çok kullanıcı Facebook, Twitter, YouTube, Whatsapp uygulamalarına giriş yapamıyor..Benzer şekilde VPN araçlarını kullanmadan sosyal medyaya giriş sağlanamıyor. Türkiye genelinde yaşanan internet bağlantısı sorununun yanı sıra Facebook, Twitter, YouTube, Whatsapp gibi sosyal medyaya erişimlerde de sıkıntı yaşanıyor. Mobil ve PC üzerinden VPN programı ile yasaklı sitelere giriş yapabilirsiniz.
İşte yasaklı sitelere PC (Personal Computer- Kişisel bigisayar) ve Mobil üzerinden VPN girişi.
VPN nedir?
VPN; Virtual Private Network'ün, yani Sanal Özel Ağ‘ın kısaltmasıdır. VPN sayesinde ağlara uzaktan erişim sağlayabilirsiniz. VPN'ler, farklı konumlarda bulunabildiğinden, sizi ülkenizin kısıtlamalarından (yasaklı web siteleri ve IP'ler gibi) kurtarabilirler..
Peki o halde niye herkes VPN kullanmıyor? İyi, hızlı ve kesintisiz bir VPN hizmeti için genellikle aylık bir ücret ödemeniz gerekecektir. Bağlantınız farklı bir bilgisayar üzerinden yönlendirileceğinden, çoğu durumda normaldeki internet bağlantınız kadar hızlı olmayabilir. Ancak bunları aştığınızda faydalarının, eksilerinden fazla olduğunu fark edebilirsiniz.
Mobil cihazlardan yasaklı Twitter'a girmek için ise kullanıcılar bağlı olduğu Wi-Fi ağının DNS'lerini 8.8.8.8 , 8.8.4.4 yapmak durumunda kalıyordu. Ancak operatörlerin internet hizmetlerinden Twitter'a girmek için DNS değiştirilmiyor, bunun yerine VPN kullanılıyor.
iOS (iPhone OS- mobil işletim sistemi) cihazlarınızdan Wi-Fi (kablosuz bağlantı alanı) üzerinden Twitter'a girmek için: Ayalar>Wi-Fi>Bağlı olduğunuz Wi-Fi ağının sağ tarafındaki "i" işaretine tıklayın> DNS bölümüne 8.8.8.8 , 8.8.4.4 yazın> Arama alanları bölümüne ise google.com yazın ve geri dönün. Bu işlemler sonrasında Twitter'a bağlı olduğunuz Wi-Fi ağı üzerinden girebilirsiniz.
Android* kullanıcıları için Google Play'den indirebilecekleri Hotspot Shield VPN iyi bir alternatif. Kurulumu: Hotspot Shiled kurulduktan sonra programı açın, "bağlantımı koru" sekmesine tıklayın. güvenlik uyarısında "evet bu bağlantıya güveniyorum" a tıkladıktan sonra bir süre bekleyin. Kurulum tamamlanacaktır.
- *: Google tarafından geliştirilmiş olup milyonlarca kişi tarafından kullanılan dev bir işletim sistemidir. Android işletim sistemleri cep telefonları ve tabletlerde bulunmaktadır.. Linux işletim sistemi çekirdeği kullanılmıştır. Bu sayede Android ’in taban yapısını oluşturmaktadır.
Şevket Çorbacıoğlu
Teknopolitikalar platformu
evesbere@gmail.com
0506 609 00 32
Yorumlar
Yorum Gönder