İNTERNETTE NE NEDİR? VE İNTERNET/ NET BİLGİLERİ
Bu derlemeyi; benim de bilmediğim Internet’ı yüzeysel bir derinlikte de olsa tanımak için yaptım:
İnternet nedir?
İnternet (Genel ağ): Kendi aralarında bağlantılı ağlar anlamındaki İngilizce Interconnected Networks teriminin kısaltılmışıdır. İngilizce’de Net kelimesi ağ, İnter öneki ise ‘arasında’ ve ‘karşılıklı’ anlamına gelir.
İnternet üzerinden ağ sayesinde iletişim kuran bilgisayar sistemleri 1950'lerin başında başlamıştır. İnternet sözcüğü de1985 yılında kullanılmaya başlandı. Dahası; Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. İnternet; çok protokollü bir ağdır ve birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanır. Binlerce akademik ve ticari ağla devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir. İnternet üzerinde elektronik posta ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler vardır.
1960 larda, ABD, ARPA (Advanced Research Projects Agency-Gelişmiş Savunma Araştırmaları Projeleri Birimi) aracılığıyla savunma sistemi için ARPANET (the Advanced Research Projects Agency Network’u(Gelişmiş Araştırma Projeleri Dairesi Ağı) tasarımını finanse etti. (1969). Böylelikle ARPANET; bildiğimiz modern İNTERNET’in öncülü oldu. Yani; Gelişmiş Savunma Araştırmaları Projeleri Birimi (ARPA) tarafından geliştirilen dünyanın ilk paket dağıtımı ağı ve evrensel İnternet'in öncülü ARPANET’tir.
Internet'te Nasıl Alışveriş Yaparım?
Tek yolu var: Kredi kartınızla. Alışveriş sitelerine bağlanmanız, alacağınız ürünleri bu sitelerdeki sanal sepetlere eklemeniz ve sonra kredi kartı bilgilerinizi, kişisel bilgilerinizi, teslimat ve fatura adreslerinizi ilgili formlara doldurarak göndermeniz gerekiyor. Tabii Internet’te alışveriş ile ilgili sorularınızın bu kadar olmadığının farkındayız.
Biz de bu sorularınızın cevaplarını içeren öneriler sunalım:
“Internet’te kredi kartı bilgilerimi vermek güvenilir mi, başkaları bu bilgiyi ele geçirir mi?” diye soruyorsanız, dünyada %100 güvenilir bir sistem yok, yeterince zaman ve kaynak verildikten sonra her sistem ele geçirilebilir. Ancak gerçek hayatta kredi kartı bilgileriniz daha kolay ele geçirilebilir; alışveriş ettiğimiz yerlerde, restoranlarda vs. kartımızı başka kişilere teslim edebiliyoruz. İyi bir güvenlik sistemi kullanan büyük alışveriş sitelerinde bu risk daha düşüktür. Kısacası Internet’ten alışveriş ederken bu konuda ilave bir endişeniz olması gereksiz.
Öte yandan herkes bir Web sitesi açabilir; sadece güvenilir, Web dışında da ismi bilinen kuruluşların Web sitelerinden alışveriş edin. Yurtdışı sitelerden alışveriş edecekseniz, sitede verilen bilgilerden özellikle Türkiye’ye gönderileri olup olmadığına bakın.
Alışveriş yaptığınız sitelerdeki bilgileri dikkatli okuyun. Özellikle kredi kartınızdan ne kadar para çekileceği, ürünün size nasıl gönderileceği, kaç gün içinde geleceği, kurye (sevkiyat) parası ödemenizin gerekip gerekmediği, özellikle yabancı alışveriş sitelerinde Türkiye’ye veya bulunduğu bölgeye özel koşullar hakkında bilgi edinin.
Yurtdışındaki sitelerden alışveriş ederken gönderi yöntemine dikkat edin. Kurye şirketleri ile kapınıza kadar gönderi yapılmasını sağlayan seçenekler daha pahalıdır ancak gümrüğe takılma riski daha azdır. Kitap, CD, DVD gibi ürünler sınırlı sayıda sipariş edilirse genelde gümrüğe takılmadan geliyor. Ancak gümrüğe takılırsa, gümrük bedeli eklendiğinde ürünün fiyatı çok pahalıya gelebilir. Bu yüzden Türkiye’de olan ürünlerin yurtdışı sitelerden sipariş edilmesi pek önerilmez. Yurtdışı alışveriş siteleri gönderdikleri ürünün gümrüğe takılmayacağı konusunda garanti vermiyorlar ve gümrük bedelini alıcının sorumluluğuna bırakıyorlar. Elektronik eşyaların büyük olasılıkla gümrüğe takılacağını da unutmayın.
Bazı alışveriş sitelerinde sitelerde alışveriş etmeden önce üye olmanız, kişisel bilgilerinizi ve bazen de kredi kartı bilgilerinizi önceden vermeniz gerekiyor.
Bütün alışveriş siteleri siparişinizin yerine ulaştığına dair size e-posta ile bilgi geçer veya bir Web sayfasında bunu bildirir. Siparişiniz ile ilgili kayıtlar bu belgelerde olduğundan bu tür e-postaları mutlaka saklayın; Web sayfasında bildiriliyorsa Internet Explorer’da Dosya *Adıyla Kaydet (File*Save As) komutuyla bu sayfayı diskinize kaydedebilirsiniz.
Siparişinizin ne kadar sürede adresinize teslim edileceği ile ilgili bilgilere dikkat edin. Belirtilen sürede gelmezse, sakladığınız sipariş formundaki bilgileri kullanarak siteye e-posta göndermekten çekinmeyin. Güvenilir siteler, tekrar gönderi yapmaktan çekinmiyor.
Sipariş verirken sürekli bulunduğunuz bir adresi vermeye dikkat edin. Ancak genelde kurye servisleri sizi verdiğiniz adreste bulamazlarsa not bırakıyorlar.
Internet'te Aradığımı Nasıl Bulurum?
Arama Motorları
Internet üzerinde bir milyar Web sayfasının bulunduğu tahmin ediliyor (form doldurularak girilen, şifreli vs. sayfalar hariç). Hal böyleyken, aradığınız şeylere ulaşmak için sörf yapmakla zaman kaybetmemelisiniz. Arama motorları ve rehber servislerinden faydalanmalısınız. Arama motorları, girdiğiniz kelimelerin hangi Web sayfalarında geçtiğini bulup, adreslerini karşınıza getiren servislerdir. Hangi kelimelerin hangi sayfalarda geçtiği, Web'de dolaşan otomatik programlar tarafından önceden kayıtlara geçirilmiştir ve bu işlem sürekli olarak yapılmaktadır. Eğer özel bir bilgi arıyorsanız veya kolay kategorize edilemeyen konuları araştırıyorsanız, arama motorları en iyi yardımcınız olacaktır.
Rehber servisleri ise, Web sitelerini kategorilere ayırarak sınıflandırır. Bu işlem genellikle insanlar (servisin editörleri) tarafından gerçekleştirilir. Müzik, bilgisayar, otomobil, spor… gibi genel konulardaki sayfalara ulaşmak istiyorsanız, rehber servislerle işe başlamanız uygun olacaktır. Aradığınızı bulana kadar alt kategorilerin bağlantılarına (linklerine) tıklamanız yeterlidir. Rehber servislerinde de kelime aratabilirsiniz, ama sadece kayıtlı sayfaların tanımları içindeki kelimeler araştırılacaktır.
Aslında, arama motoru ve rehber servislerini net bir çizgiyle ayırmak zor. Bazı servisler diğerleriyle bağlantılı olarak çalışıyor ve iki özelliği birden taşıyor. Ayrıca pek çok servis "portal" özelliğinde, yani kişiselleştirilebilir ek hizmetler sunuyor.
Arama Motoru (Search Engine) Servisleri
AltaVista: Aralık 1995'te açılan servis, kapsamlı ve popüler bir arama motoru olmayı sürdürüyor. Kayıtlarında 250 milyon sayfa var. Güçlü arama seçenekleri sunuyor. Ask Jeeves ve Open Directory servislerinden aldığı sonuçları da kullanıyor.
Fast Search: Mayıs 1999'da açılan servis, tüm Web sayfalarını indekslemeyi hedefliyor. Kayıtlarındaki 300 milyon sayfa ile şu anda en geniş kapsamlı arama motoru konumunda.
Excite: 1995 sonlarında açılan servis, hızla büyüyerek rakipleri Magellan ve WebCrawler servislerini satın almış. Kayıtlarında 214 milyon sayfa var. En popüler servislerden biri.
Northern Light: Ağustos 1997'de açılan servisin kayıtlarında 211 milyon sayfa bulunuyor. Arama sonuçlarını konulara göre gruplayabiliyor.
HotBot: Popüler bir arama motoru. Arama sonuçları Direct Hit, Inktomi ve Open Directory servislerinden geliyor.
Direct Hit: Bu servis, arama sonuçlarında kullanıcıların tıkladığı adresleri üst sıralara yükseltiyor, böylece en popüler sayfaların önce gösterilmesini sağlıyor.
Google: Arama sonuçlarında, link verilen Web sayfalarına öncelik tanıyan bir arama motoru. Genel kelimeleri aratarak kaliteli sayfalara ulaşmak için faydalı bir servis.
GoTo: Bu servis, diğerlerinden farklı olarak, arama sonuçlarında üst sıralarda görünmek isteyen firmalardan bir ücret alıyor. Ücretsiz olan arama sonuçları ise Inktomi kaynaklı.
Inktomi: Inktomi'de doğrudan arama yapma imkanı yok. Diğer pek çok arama servisi Inktomi'nin kayıtlarından faydalanıyor, ama filtreleme ve sıralamanın değişik olması nedeniyle her birinde az çok farklı sonuçlar görülebiliyor.
Rehber (Directory) Servisleri
Yahoo : 1994'te açılan servis, 150 editörü ve kayıtarındaki 1.2 milyon link ile, insanlar tarafından derlenmiş en iyi Web rehberlerinden biri durumunda. Arama sonuçlarında Inktomi'den faydalanıyor.
LookSmart : İnsanlar tarafından derlenmiş bir Web rehberi. 200 editörü ve 1 milyon link kaydı var. AltaVista'dan aldığı arama sonuçlarını da kullanıyor. MSN search, Excite ve diğer ortaklarına da rehber kayıtlarını veriyor.
Open Directory : NewHoo adıyla 1998'de açılan servis, binlerce gönüllü editör ile çalışıyor. Kayıtlarında 950 bin link var. Netscape tarafından satın alınmış, ama lisans anlaşmasıyla diğer servislere rehber kayıtlarını kullandırtıyor.
Snap : Looksmart gibi, insanlar tarafından derlenmiş ve Yahoo'ya rakip bir Web rehberi. 600 bin link kayıdı var. Arama sonuçları Inktomi destekli.
Go/Infoseek : Rehber özelliği taşıyan servis, eski Infoseek servisinin arama yeteneklerini de kullanıyor. Kayıtlarında 500 bin'den fazla link bulunuyor.
Lycos : Bir arama motoru olarak başlayan bu servis, sonradan rehber modeline geçmiş. Open Directory ve Direct Hit servislerinden aldığı sonuçlardan sonra, kendi kayıtlarındaki sayfaları da gösteriyor. Satın aldığı HotBot, ayrı bir servis olarak hizmet vermeyi sürdürüyor.
MSN Search : Microsoft'un arama servisi, öncelikle LookSmart olmak üzere, AltaVista ve DirectHit servislerinden faydalanıyor.
Netscape Search : Netscape'in arama sonuçları, öncelikle Open Directory servisinden ve kendi kayıtlarından, sonra da Google servisinden geliyor.
Alan Adı Nedir?
Alan adı, Internet'e bilgi sunan bir bilgisayarın veya hizmetin adıdır. www.bilisimterimleri.com, news.istanbul.edu.tr, ftp.netscape.com birer alan adıdır (Bunlar sırasıyla Web sitesi, haber sunucusu ve FTP sunucusu alan adlarına ait örneklerdir).
Bunlar kayıtlı birer isimdir ve şirketler genelde kendi şirketlerinin isminde alan adı alırlar. Burada, örneğin www.superonline altalan adı (subdomain) olarak anılır; com alan türünü gösterir. Bir alan adının sonunda tr, hk, au gibi ülke kodları yoksa o alan adı büyük olasılıkla ABD'deki bir bilgisayarda yer alır; ancak bu bir zorunluluk değildir. Örneğin Superonline sitelerinin alan adlarında tr uzantıları bulunmamakla birlikte, sunucuları Türkiye'dedir. Birkaç ülke kodu sayarsak:
- tr Türkiye
- uk İngiltere
- ca Kanada
- de Almanya
- jp Japonya
- tw Tayvan
Alan türleri ise o sitenin nasıl bir kuruluşa ait olduğunu gösterir. Birkaç alan türü sayarsak:
- com Ticari kuruluş veya şirket
- co Ticari kuruluş veya şirket (İngiltere ve Yeni Zelanda'da)
- edu Eğitim kurumu
- gov Devlet kuruluşu
- mil Askeri kuruluş
- net Internet hizmeti sunan kuruluş
- org Kar amacı gütmeyen kuruluş
Java Nedir?
Java Sun Microsystems firması tarafından geliştirilmiş olan üst seviye bir programlama dilidir. İlk adı OAK olan Java aslında bilgisayarlar değil, set üstü araçlar (WebTV gibi) veya avuç içi cihazlar (PDA'ler gibi) için hazırlanmıştı. OAK 1995 yılında başarısız olunca Sun firması bu programlama dilinin adını Java olaak değiştirdi ve Internet üzerinde popüler bir programlama dili haline getirmeye çalıştı.
Java, C++ dili gibi nesne yönelimli bir programlama dilidir ancak bu dile göre çok daha sadeleştirilmiştir. Soyadı .java olan Java programlarının çalışıtırılabilir hale getirildiğinde soyadları .class olur ve Java desteği olan herhangi bir web tarayıcısı ile çalıştırılabilirler. Java programları çalıştırıldığı işletim sisteminden hemen hemen bağımsızdır çünkü bu programlar için gerekli destek hemen hemen tüm platformlarda (UNIX, Macintosh OS ve Windows gibi) verilmektedir.
Java özellikle World Wide Web üzerine uygulama geliştirmek isteyenlerce çok ercih edilmektedir. Java applet adı verilen küçük Java uygulamaları Java-uyumlu Web tarayıcıları (örneğin Netscape Navigator veya Microsoft Internet Explorer) ile ekranda izlenebilir.
JavaScript Nedir?
JavaScript Netscape firması tarafından geliştirilmiş olan bir script dilidir. Script dilleri Web sayfası hazırlayanlara etkileşimli ve dinamik sayfalar hazırlama imkanı vermektedir. JAVA dilinin özelliklerine ve komut yapısına çok benzeyen JavaScript aslında JAVA dilinden ayrı olarak hazırlanmıştır.
Javascript yardımı ile HTML kaynak kodları değiştirilebilir, bu sayede dinamik Web sayfaları hazırlamak mümkün olur. Javascript ile hazırlanmış Web sayfaları ancak JavaScript desteği veren Web tarayıcıları ile izlenebilir. En popüler tarayıcılardan olan Netscape Navigator ve Internet Explorer tarafından desteklenmektedir. Javascript ile hazırlanan Web sayfalarından tam randıman alabilmek için iki tarayıcının da en son sürümlerini kullanmanızı (en azından 4.x ve üstü) öneririz.
T-1 Nedir?
T-1 iki nokta arasında saniyede 1.544Mbit veri transfer hızını destekleyen özel bir telefon hattı bağlantısı olarak düşünülebilir. Bir T-1 hattında 24 ayrı kanal vardır, her kanaldan da saniyede 64Kbit veri transfer edilir. Her kanal ayrı ayrı veri veya ses trafiği iletmek için ayarlanabilir.
T-1 firma bazında Internet erişimi için 24 saat Internet bağlantısı sağlayan kullanışlı bir seçenektir.
Kablo Internet Nedir?
Standart kablo televizyon yayını üzerinden Internet erişimi de alabilirsiniz. Kablo üzerindeki yayın bandının bir kısmının veri transferine ayırılması ile elde edilen kablo Internet erişimi için özel kablo modemler gerekmektedir. Ayrıca kablo modem'i bilgisayarınıza bağlamak için bilgisayarınıza bir ethernet kartı takılmalı ve gerekli ayarlar yapılmalıdır.
IRC & CHAT Nedir?
Pek çok kişi aynı anda Internet'e bağlı. Yani pek çok kişinin bilgisayarıyla bağlantıya geçebiliriz. Tabii bu iş farklı yöntemlerle, farklı programlar kullanılarak gerçekleştiriliyor. Şunu düşünün: Madem diğer bir bilgisayar ile bağlantı kurabiliyoruz, bilgisayarımızdaki veriler telefon hattı aracılığıyla anında iletilebiliyor, o zaman başka kullanıcılarla gerçek zamanlı olarak, karşılıklı yazışabiliriz.
Yazdıklarımız anında karşı bilgisayara gönderilir, karşı tarafın yazdıkları da bizim bilgisayarımızda görünür. İşte Internet'te sohbet (chat) olarak özetleyebileceğimiz IRC'nin (Internet Relay Chat) özü budur. Yine Internet'e sürekli bağlı sunucu bilgisayarlara kurulan IRC sunucu yazılımları aradaki bağlantıyı sağlar. Internet'te farklı sohbet türleri vardır ama IRC'nin esası şudur: Bir IRC programı edindikten ve Internet'e bağlandıktan sonra bu programa IRC sunucularının adresini tanımlar ve bu sunuculara bağlanırız.
IRC programımız bize bu sunucudaki "sohbet odalarını" gösterir. Bu odalardan birine girip, o odadaki diğer kullanıcılarla anında yazışabiliriz. IRC programımızda özel seçenekleri kullanmadıkça yazdıklarımız o odaya bağlanan herkes tarafından görülür; tabii onların yazdıklarını da biz görürüz.
Kullanıcılar IRC yazılımlarından belirli komutlar vererek sadece bir veya daha çok kişiye açık şekilde sohbet edebilirler. Sohbet yazışarak gerçekleştirilir, yani metin tabanlıdır. Ancak Microsoft Chat gibi programlar metin tabanlı olmalarının yanı sıra, kullanıcılar birer çizgi karakter seçerek sohbetleri çizgi roman karelerinde olduğu gibi izleyebilirler.
Hatta bu karakterlere yazdığınız soru ve ünlem işaretlerine, sözcüklere göre veya bir şablon üzerinden mimikler ve jestler verilebilir. Sadece metin tabanlı olan ancak çok yaygın kullanılan bir diğer sohbet programı, shareware sitelerinde bulabileceğiniz mIRC'dir. Bu tür programlar, sohbet ederken istenirse karşı tarafa dosya gönderilmesini de sağlarlar.
Bir de Web tabanlı sohbet odaları olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Yani özel bir IRC yazılımıyla bir IRC sunucusuna bağlanmak yerine, Web tarayıcı programınızla bu görevi üstlenen bir Web sayfasına bağlanıp bu sayfadaki metin satırlarına yazarak, o sayfaya aynı anda bağlanan başka kişilerle sohbet edebilirsiniz.
ICQ Nedir?
ICQ en çok kullanılan anında mesajlaşma yazılımıdır. Peki, IRC'den farkı nedir?
Öncelikle sizin bir sunucu tanımlamanız gerekmez. Program siz bir ayar yapmaya gerek kalmadan bir sunucu üzerinden bağlantı kurar. İkincisi, herkese açık bir ortamda değil, sadece kendi arkadaşlarınızla sohbet edersiniz. ICQ'yu ilk kurduğunuzda size bir UIN numarası, yani ICQ kimlik numarası verilir ve isminiz ICQ veritabanına eklenir.
Gerek arkadaşlarınızın ICQ numarasını alarak, gerek ICQ'da isim, e-posta adresi gibi kriterlerle arama yaparak arkadaşlarınızı ICQ listenize eklersiniz. Ondan sonra Internet'e bağlıyken ICQ size bu listede kim Internet'e bağlı ve ICQ programı açık gösterir. Yani sohbet odalarında rasgele buluşmak, arkadaşlarınızı aramak yerine ne zaman sohbete uygun olduğunu anında görebilirsiniz.
Listeden arkadaşınızı seçip ona mesaj gönderebilirsiniz veya Sohbet (chat) penceresi açıp sohbet edebilirsiniz. Hatta listenizdeki birden fazla kişiyi sohbete katma olanağınız vardır. Bu sırada karşınızdakine dosya gönderip alabilirsiniz, çeşitli uygulamaları, oyunları birlikte oynayabilirsiniz.
ICQ'nun dünyada milyonlarca kullanıcısı vardır. Bunun dışında, ICQ kadar popüler ve gelişmiş olmasa da Microsoft Messenger, AOL Instant Messenger, MSN Messenger, Yahoo! Messenger gibi başka anında haberleşme yazılımları da vardır.
Haber Sunucuları Nedir?
İngilizce ismi olan "news server" da çok kullanılır. Basitçe anlatırsak, Internet'e sürekli bağlı bir bilgisayarda haber sunucusu (news server) adı verilen yazılımlarla oluşturulmuş çeşitli alanlar (haber grupları) olduğunu düşünün. Her alanın da içereceği mesajları ifade eden belirli bir ismi var.
Örneğin bir müzik grubuyla ilgilenenler için o grubun ismini taşıyan bir alan (haber grubu) olabilir. Aklınıza gelebilecek her konunun ismini taşıyan gruplar olabilir. Internet kullanıcıları haber okuma (news reader) programlarını kullanarak, haber sunucularının adresine bağlanır, ilgili gruba girerler ve bir mesaj başlığı ile sorularını, görüşlerini veya duydukları bir haberi bu gruplara iletebilirler.
E-posta ( Elektronik posta ) Nedir?
Elektronik posta; İngilizce ismi olan "e-mail" de çok kullanılır. Bugün standart postaya ne ad veriliyor, biliyor musunuz? "Snail mail", yani "salyangoz posta". Çünkü e-posta'nın yanında çok yavaş kalıyor. Bir Internet hesabı açtıran her bilgisayar kullanıcısı, bir veya daha çok sayıda e-posta hesabı açtırıp e-posta adresi de alır. Nasıl evinizin belirli bir adresi varsa, size verilen bir e-posta adresi sadece size aittir, başkasına verilmez.
İnternet'e bağlandığınızda e-posta programınız ile tanıdığınız kişilerin e-posta adreslerine mektup gönderebilirsiniz. Hatta her tür yazışmanızı istediğiniz formatta karşı tarafa iletebilir; e-posta mesajlarınıza dosya ekleyebilirsiniz. Web sayfaları gibi tasarlanmış e-postalar hazırlayabilir veya mevcut bir Web sayfasını e-posta ile gönderebilirsiniz. E-posta adresinizi aldığınız Internet Servis Sağlayıcıların (ISS) sunucu bilgisayarlarında posta kutusu görevi yapan bir e-posta sunucu yazılımı bulunur. Yani size gelen mesajlar bu posta kutularında birikirler.
E-posta programınızda ISS'nizin belirttiği ayarları yaptıktan sonra Al (Recive) komutu vererek bu posta kutularını kontrol eder ve size gelen mesajları sisteminize aktarır ve okuyabilirsiniz. Aynı şekilde e-posta programınızda yeni bir mesaj sayfası açıp, karşı tarafın e-posta adresini yazıp, bu adrese mesajınızı gönderebilirsiniz. Bu sefer yazdığınız e-posta adresinden hangi sunucuya gideceği belirlenir ve mesajınız karşı tarafın posta kutusuna gönderilir. E-postalar genelde birkaç saniye içinde posta kutularına ulaşır, kullanıcıların tek yapması gereken, Internet'e bağlanıp posta kutularını kontrol etmektir.
Microsoft Internet Explorer ile gelen Outlook Express, Netscape Communicator paketi ile gelen Netscape Messenger, Microsoft Office 97 ve 2000 paketleri ile gelen Outlook dünyanın en yaygın e-posta programlarıdır.
Arama Motoru Nedir?
Internet'te milyonlarca Web sayfası içinde aradığınız bir bilgiyi bulmanın zor olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Bu işlemi kolaylaştırmak için çok hızlı ve çok yüksek kapasiteli sunucularla Web sayfalarındaki metinleri endeksleyen servisler (Web siteleri) bulunur. Bunların arama dizini (directory), arama motoru (search engine) veya metasearch gibi farklı türleri olabilir.Arama dizini bilgileri kategoriler halinde sıralar, seçme bilgiler vardır, site sahiplerinin gönderdiği özet bilgi içinde arama yapılır. Arama motoru aradığınız sözcükleri içermesi koşuluyla her tür siteyi karşınıza getirir. Metasearch, birden fazla arama motorunda arama yapan sitelere verilen addır.
Aynı anda arama dizini ve arama motoru olan siteler arasında en bilinen örnek Google, AltaVista ve Yahoo!'dur. Bu arama sayfalarında, Arama (Search) satırına istediğiniz bilgileri bulmakta kullanacağınız kilit sözcükleri girerek Search (Ara) düğmesine tıklarsınız; bu sözcüklerin geçtiği Web sitelerinin adresleri liste halinde ekrana gelir. Ancak bu arama motorları da karşınıza bu sözcüklerin geçtiği binlerce sayfa getirebilir.
Intranet Nedir?
Intranet, sadece belirli bir kuruluş içindeki bilgisayarları, yerel ağları (LAN) ve geniş alan ağlarını (WAN) birbirine bağlayan, çoğunlukla TCP/IP tabanlı bir ağdır. Yani, küçük Internet!, Internet'in daha özel bir hali. Intranet'ler dış dünya arasındaki ilişkiyi sağlayan bir yardımcı geçiş(gateway)'ler ile diğer networklere bağlanabilir.
Statik Ip Nedir ve Statik Ip adresi nerelerde kullanılır?
Ip: Internet Protocol Address
IP adresi bilgisayarınızın internet üzerinde ulaşılmasını sağlayan adrestir.Genelde Çevirmeli ağ, ISDN, ADSL bağlantılarında her bağlantı yapıldığında farklı bir IP adresi alınır.
Statik IP adresi alınması durumunda yapılan her bağlantı için aynı IP adresi alınacaktır.
ADSL hattınıza bağlı bilgisayarınıza kurabileceğiniz web, alan adı, FTP, e-posta sunucusu gibi hizmetler için gerekir.
ISDN Nedir?
ISDN: Integrated Services Digital Network. Ses, görüntü ve veriyi normal telefon hatlarının üzerinden göndermek için programlanmış uluslararası bir iletişim standardıdır. ISDN standardı telefon hatları üzerinden 64 Kbps (saniyede 64,000 bit) veri transfer hızını destekler. Evinize bir ISDN hat çektirdiğinizde iki hattınız olur. Bir hattı ses, diğerini veri transferi için kullanabilirsiniz. Veya, bu iki hattı birleştirip 128 Kbps veri transfer hızına erişebilirsiniz.
ISDN'in orijinal standardına ek olarak geliştirilen B-ISDN standardı geniş bant veri transferine imkan sağlamaktadır. B-ISDN 1.5 Mbps veri transfer hızına kadar çıkabilir ancak fiber optik kablolar kullanılması gerektiği için pek yaygın değildir.
ADSL nedir ve Nasıl Çalışır?
ADLS: Asimetrik/ Bakışımsız Sayısal Abone Hattı(Asymmetric Digital Subscriber Line) Telefon abonesinin kullanmakta olduğu telefon hattının bir ucu telefon hizmetinin verilmekte olduğu Telekom santrallerinde bağlı bulunmaktadır. Bir abonenin ADSL hizmeti alabilmesi için, öncelikle hattının bağlı bulunduğu Telekom santralinde uygun cihazların kurulu bulunması gerekmektedir.
Uygun cihazlar kurulu ise, telefon hattının telekom satralindeki ucu bu cihazlara bağlanır. Bu cihazlar, hem hızlı veri iletişimi sağlarken, aynı zamanda bir filtre görevi görerek ses ile veriyi birbirinden ayırır. Telefon aramalarında santral üzerinden standart telefon hatlarına ulaşırken, veri de İnternet Servis Sağlayıcıların internet bulutlarına taşınır.
Abonenin de telefonuyla aynı anda hızlı internet kullanabilmek için evinde veya işyerindeki telefon hattını, splitter denilen filtreleme aparatı ve ADSL Modem / Router'a bağlaması gerekmektedir.
ADSL'in Hızı:
Veri iletişimi teknolojisi olarak ADSL, ideal şartlarda, 8 Mbps (megabit per second/saniyede 8 megabit). Veri alım ve 1 Mbps(Mbps=Megabit) veri gönderim hızlarına ulaşabilmektedir.
Ancak, ADSL internet erişimi, Servis Sağlayıcılar tarafından tüm dünyada genellikle, 128 Kpbs(1 Kbps, 1 saniyede gerçekleştirilen Kilobit değerinden veri aktarımıdır; Kbit per second)'den başlayan hızlarda sunulmaktadır. Servis sağlayıcınız tarafından sunulan hız ulaşabildiğiniz maksimum hızı ifade etmektedir. Telefon hattınız size ayrılmış olmakla birlikte, internet erişiminizin hızı, telefon altyapısının kalitesi ve internet servis sağlayıcınızın internet çıkış kapasitelerine göre, özellikle yoğun kullanımın olduğu saatlerde, ifade edilen maksimum hızların altına düşebilmektedir.
Bu sebeple, hem telefon sağlayıcınızın ve internet servis sağlayıcınızın kalitesi hızınız için çok önemlidir.
ADSL Erişiminin Hızını ve Kesintisizliğini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Kullandığınız Modem/Router cihazın performansı, ADSL erişiminizin hızı ve kesintisizliğini etkiler. Telefon hattının kalitesi; yani; telefon hattı ADSL erişiminin kalitesini belirleyen en önemli etkenlerden biridir. Telefon hattı olarak döşenmiş olan bakır kablo, ince bir kablo ise aynı anda daha az veri taşınabilecektir. Kabloda olabilecek etkileşimlerden ya da başka sebeplerden kaynaklı gürültüler, ADSL erişiminin yavaşlamasına ya da sağlanamamasına sebep olabilir. Eğer sıklıkla kopmalar olan bir kablo ise, telefonunuzla birlikte ADSL'inizde de kesintiler yaşanacaktır.
Telefon santrallerindeki yoğunluk, abonenin veri trafiği, internet servis sağlayıcının internet bulutuna ulaşamadan sıkışmasına ve yeterli veriyi sağlayamamasına sebep olur.
ADSL, uzaklık arttıkça hızın azaldığı bir iletişim teknolojidir. İdeal koşullarda, merkezi cihazların kurulu bulunduğu santralden 5.5 km mesafe uzaklığa kadar, 512 Kpbs'ye kadar hızlarda ADSL sağlanabilmektedir.
Kullanılan merkezi cihazların performansı, ADSL erişiminizin hızı ve kesintisizliğini etkiler. İnternet Servis Sağlayıcının Kalitesi, dahası; hizmet aldığınız servis sağlayıcının karasal ve uydu internet çıkış kapasiteleri internet erişiminizin performansını etkiler.
Bütün bunların yanında, kullanmakta olduğunuz bilgisayarın konfigürasyonu (yapılandırması) ve durumu da internet kullanımınızı etkiler. Örneğin, bilgisayarınıza interneti kullanan bir virüs bulaşmışsa, bu virüs programla internetinizi paylaşmak durumunda kalacağınızdan, kullanım hızınız düşer.
ADSL erişimi ile 7 gün 24 saat internete bağlı kalırken, internet kullanımından dolayı telefon faturası ödemezsiniz. Böylece, telefon faturanız için kaygılanmadan internetin keyfini çıkartabilirsiniz.
ADSL ile internete bağlı iken aynı anda telefon görüşmelerinizi de yapabilirsiniz. Telefonunuz meşgul olmaz. ADSL ile dial-up'a(oldukça yavaş eski tür internet bağlantısı) göre çok yüksek hızlarda veri gönderebilirsiniz. Hızınız çoğu İnternet Servis Sağlayıcı tarafından 128/32 Kpbs, 256/64 Kpbs, 512/128 Kpbs gibi alternatiflerle sunulmaktadır. Bu hız gösteriminde ilk rakam veri alım hızınızı, ikinci rakam veri gönderim hızınızı ifade etmektir.
DSL ile ADSL Nedir? Farkları Nelerdir?
DSL (Digital Subscriber Line) dijital abone hattı anlamına gelmekte olup, ADSL de dahil olmak üzere tüm DSL teknolojisini kapsar. ADSL asimetrik DSL anlamında olup, veri alım ve gönderim hızlarının birbirinden farklı olabilmesini ifade eder (Veri alım, veri gönderimden hızlıdır). ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line- Asimetrik Sayısal Abone Hattı). Standart bakır telefon telleri üzerinden daha fazla verinin transfer edilmesine imkan vermek için geliştirilmiştir.
VDSL (Very-High Bitrate Digital Subscriber Line-Çok yüksek hızlı dijital abone hattı...);
çok yüksek hızlar vaat eden gelişen bir teknoloji. SHDSL (Symmetric Digital Subscriber Line- Simetrik Dijital Abone Hattı). SHDSL (Simetrik HDSL), standartlaştırlmış simetrik DSL türüdür. SHDSL bir transmisyon (taşıma) teknolojisi olup simetrik olarak veri iletimini sağlar. HDSL(High-bit-rate digital subscriber line-Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı).
Internet adreslerinde görülen kısaltmalar ne anlama gelir?
Internet adresi, eğer özel amaçlı bir servise (ftp, gopher, www gibi) aitse, genellikle, bu durum, adresin başında kullanılan bir kısaltmayla verilir. Asağıdaki liste, adreslerde kullanılan bazı kısaltmaları ve ne anlama geldiklerini göstermektedir:
- gov : Hükümet kuruluşları
- edu : Eğitim kurumları (üniversiteler gibi)
- org : Ticari olmayan, kar amacı gütmeyen kuruluşlar
- com : Ticari kuruluşlar
- mil : Askeri kuruluşlar
- net : Servis Sunucuları (Internet Servis Sağlayıcıları gibi)
- ac : Akademik kuruluşlar (bazı ülkelerde edu yerine kullanılmaktadır)
- int : uluslararası organizasyonlar, kuruluşlar
- ftp : FTP Arşiv Sitesi (ön ek)
- www : World Wide Web Sitesi (bazen web de kullanılır) -ön ek-
Bookmark nedir?
Web üzerinden sıkça bağlandığımız servislere ait URL satırlarını saklamamımızı, böylece tek seferde o uzun URL satırını yazmadan ilgili servise erişmemizi olanaklı kılan bir özelliktir ve tüm Web Browser'larda bulunur. Browser'lardaki "Add Bookmark" benzeri bir seçenek kullanıldığında o an bulunduğumuz noktaya ait URL satırı bir "Bookmark" olarak kaydedilir. Bookmark, genellikle, kullandığımız Web Browser menüleri arasında ayrı bir menü olarak görünüz ve her eklediğimiz URL, ilgili menüye ilave 1 satır ekler. Bookmark'ları harici (bir yere bağlı değilken) olarak ta oluşturmak mümkündür. Bookmark, çok yararlı bir mekanizmadır. Mutlaka kullanmaya çalışmalıyız. msie 'de, Bookmark yerine "Favorites" (Favori Linkler?) kullanılmaktadır. Kullanımı "Bookmark" ile aynıdır.
CGI Nedir?
CGI (Common Gateway Interface), Web Servisleri ile bu servislerin dışındaki programlar arasında etkileşim (ortak çalışma) platformu oluşturmak için geliştirilmiş bir standarttır. CGI, aslında bir programdır. Web'in statik yapısına, HTML kodu içinden çağrılan CGI programları dinamik bir nitelik kazandırmaktadır.
SEO (Search Engine Optimization) Nedir?
SEO Ingilizce karşılığı olan Search Engine Optimization nedir veya Search Engine Optimizer kelimesinin karşılığıdır. Türkçe olarak Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Site yada sayfanız için yaptığınız her türlü optimizasyon işlemin genel adıdır.
Site veya sayfalarınızın Arama Motorları tarafından daha kolay bulunup indekslenmesı ve Arama Sonuç Sayfalarında (SERP) üst sıralarda çıkmasını sağlamak amacıyla site veya sayfalarınıza uygulanan işlemlerdir.Sitenizin içeriği ne kadar iyi olursa olsun, insanlara bunu tanıtamadıktan sonra yapılan tüm emekler, boşa gitmektedir. Sitenizi insanlara tanıtmanın en kolay yolu arama motorlarıdır.Arama motorlarındada hak ettiğiniz doğru yeri alabilmek için, Search Engine Optimization kurallarını bilmek ve sitemize uygulamak gerekmektedir.
Google ve PageRank Teknolojisi Nedir?
Google benzersiz bir şekilde gelişmiş yazılım ve donanım olanaklarını kullanır. Farkettiğiniz gibi hızımız kendi arama algoritmamız ve binlerce düşük bedelli PC'lerin ağ üzerinde birlikte çalışmasıyla bir süperhızlı bir arama motoruna dayanır.
Yazılımımızın kalbi olan web sayfalarını derecelendirme sistemi, PageRank(TM) aynı zamanda kurucularımız olan Stanford Üniversitesinden Larry Page ve Sergey Brin tarafından tasarlanmıştır. Ve hergün düzinelerce mühendis Google'ı her yönden geliştirmeye çalışırken, PageRank bütün web arama araçlarımız için temel oluşturmaya devam eder.
SayfaDeğeri (PageRank), sitenin doğal demokratik yapısına ve link içeriğine uygun olarak sitenin değerinin bir göstergesidir. Aslında Google, bir linki A sayfasında B sayfasına, B sayfası için A sayfasını kullanark bağlar. Fakat Google aynı zamanda sayfanın hakkının yenmemesi için bazı içerik analizleri de yaar. Kendisini "önemli" yapan oylar alan bir site önem sıralamasında diğer sitelerin üzerine çıkacaktır.
Önemli, yüksek kalitesi olan siteler, Google'ın her arama yapıldığında hatırladığı, daha yüksek PageRank'a (Sayfa Sıralaması) sahip olurlar. Tabiki, önemli sayfalar eğer aradığınız sorgu ile uyuşmuyorsa size birşey ifade etmezler. Bu sebeble, Google aramalarınızda hem önemli hemde konu ile ilgili sayfaları bulmak için PageRank'i karmaşık bir metin uyuşma tekniği ile birleştirir. Google aradığınız terim'in kaç defa sayfada görüntülendiğininde ilerisine gidip o sayfanın içeriğini tüm yönleri ile inceleyip (ve o sayfaya link veren sitelerin içeriğini) sizin sorgunuza iyi bir sonuçmu diye karar verir.
Google'ın karmaşık, otomatikleştirilmiş yöntemleri, arama sonuçları üzerinde insan müdahalesini son derece zor hale getirmektedir. Ve, sonuçların üzerindeki ve yanındaki alanlara reklam yerleştirsek de, Google arama sonuçlarının içinde reklam yeri satmamaktadır (Mesela, kimse daha yüksek bir PageRank satın alamaz). Google'la yaptığınız her arama, aradığınız konuyla alakalı yüksek kaliteli web sitelerini bulmanın basit, dürüst ve tarafsız bir yoludur.
Neden Google; Çünkü Google en uygun arama sonuçlarını -- ilk ve hızlı -- ulaştırır. Web üzerindeki inanılmaz miktarda bilgi, bu bilgiyi yararlı ve ulaşılabilir bir şekilde gösterebilen kusursuz bir arama servisi gerektirir. Güçlü bir arama aracı olmadan belirli bir web sitesini bulmak imkansız derecesinde zordur. Google webe düzen getirir.
Google bilgi karmaşasına düzen getirmek için tasarlanmıştır. Bir arama servisi nasıl olmalıysa öyledir; düzenlenmiş, sınırlanmış bir dizin veya veya yüksek sıraları satılmış bir sonuç listesi değildir, Internet'i kendi yapısına göre organize eden düşünülmüş bir yöntemdir. Google kullanıcılarının 1 milyondan fazla URL'yi aramasına imkan sağlar.
1 milyondan fazla URL'yi içeren Google'in indeksi türünün ilk örneğidir ve internetteki en kullanışlı sitelerin en geniş kolleksiyonunu sunar.
Google sadece sizin yazdığınız terimleri içeren sayfaları gösterir. Diğer arama motorlarının aksine, Google sadece sizin aramak istediğiniz terimleri, metinlerinde veya linklerinde içeren sayfaları bulur. Arama terimlerinizle ilgili olmayan sonuçlarla hayal kırıklığı yaşamazsınız. Google arama terimlerinizi sayfaların içinde işaretler.
Google'ın arama sonuçları, aradığınız tüm kelimeleri içermekle kalmaz, Google ayrıca aranan kelimelerin sayfaların içindeki yakınlığını da analiz eder. Diğer pek çok arama makinesinin aksine Google, sonuçları, aranan kelimelerin sayfa içindeki yakınlığına göre öncelik sırasına dizer. Aradığınız kelimelerin birbirine daha yakında bulunduğu sayfaları öne çıkarırız, böylece ilgisiz sonuçlar arasında dolaşarak vakit kaybetmezsiniz.
Google her sonuçla ilgili bir önizleme olanağı sunar. Asla değişmeyen web sayfası özetleri yerine, Google arama sonuçlarında sizin aradığınıza uygun metinleri alıntılar. Bu özellik, ilgisiz bir web sayfasını yükleyerek zaman kaybetmenizi engeller. Google size kendinizi şanslı hissettirebilir!
Google, şirket isimleri gibi bilindik terimleri aradığınızda doğru sonucu en başta karşınıza getirmek konusundaki başarısıyla öne çıkmaktadır. Bu yeteneğimize o kadar güveniyoruz ki, sizi aramanızın sonucundaki ilk web sitesine doğrudan götüren bir "Şansım Yerinde" düğmesi yerleştirdik. Google'ın "Şansım Yerinde" özelliği, sizi işe yarayacak bilgiye en çabuk yoldan ulaştırmayı amaçlamaktadır. Google web sayfalarını belleğinde tutar.
Google sizin için sayfanın sunucusuna geçici olarak ulaşılamadığında görüntülemek için birçok web sayfasını önbelleğinde saklar. Alacağınız bilgi daha az güncel olacağına rağmen, bu önbellekteki materyali izlemek çoğu zaman normal bağlantıyı izlemekten daha hızlı olacaktır.
Proxy(Vekil) servisi: internet üzerindeki yerel bir ağ (ya da internete bağlı bir bilgisayar) ile, dış dünya arasındaki ilişkiyi sağlayan bir yardımcı geçiş (gateway) sistemidir. Bir proxy servisi (sunucusu), sizden aldığı "internet'ten bilgi alma" isteklerini yürütür ve sonucu yine size iletir.
Download: Veri alım.
Upload: Veri gönderi.
Dial-up: Sabit telefon hattı ile bağlantı kurulan maksimum hızı 5kb/s olan oldukça yavaş eski tür internet bağlantısıdır. Bu yola gore; modemler, adsl gibi degil de duz telefon hatlariyla internete baglanirlar.
Data(Veri): İngilizce ve Latince “datum” söcüğünden türeme; çoğulu “data”;Bir işlenmemiş gerçek ya da bilgi parçacığına verilen ad.
Modem(Çevirge): "Modülator" ve "Demodülator" kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir. Bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayar(lara) bağlayan aygıt.
FTP: İngilizce: İngilizce File Transfer Protocol; Dosya aktarım iletişim kuralı.
GSM: Global System for Mobile Communications; Mobil İletişim İçin Küresel Sistem.
IBM: International Business Machines; Uluslararası İş Makineleri.
ISO: International Organization for Standardization; Uluslararası Standartlar Teşkilâtı.
OSI: Open Systems Interconnection
ICMP: Internet Control Message Protocol; Internet Kontrol Mesaj İletişim Kuralı.
IGMP: İngilizce Internet Group Management Protocol.
ARP: Address Resolution Protocol; adres çözümleme protokolü.
ATM: Asynchronous Transfer Mode; Eşzamansız Aktarım Modu.
Wi-Fi: Wireless Fidelity; Kablosuz Bağlantı Alanı.
Muni-Fi: Municipal wireless network; Bölgesel kablosuz ağlar.
PDA: Personal Digital Assistant; Kişisel Sayısal Yardımcı. Dahası; küçük cep bilgisayarları.
GPS: Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi.
SMTP: Simple Mail Transfer Protocol; Elektronik posta gönderme protokolü.
POP3: Post Office Protokol 3; Postane Protokolü 3.
TCP:Transmission Control Protocol; TCP/IP protokol takımının iki aktarım katmanı protokolünden birisidir.
TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol). "Bilgi Ağı" üzerindeki bilgi iletimi ve paylaşımı bazı kurallar dahilinde yapılmaktadır. Bu kurallara kısaca "internet protokolleri", ya da TCP/IP protokoller ailesi denir. Bir başka değişle, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar.
Bu protokollere örnek olarak, dosya alma/gönderme protokolü (FTP, File Transfer Protocol), Elektronik posta iletişim protokolü (SMTP Simple Mail Transfer Protocol), TELNET protokolü (Internet üzerindeki başka bir bilgisayarda etkileşimli çalışma için geliştirilen *login* protokolü) verilebilir. Adını sıkça duyduğumuz WWW ortamında birbirine link objelerin iletilmesini sağlayan protokol ise Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) olarak adlandırılmaktadır. TCP/IP protokolü aynı zamanda, diğer iletişim ağlarında da kullanilabilir. Özellikle pek çok farklı tipte bilgisayarı veya iş istasyonlarını birbirine bağlayan yerel ağlarda (LAN) kullanımı yaygındır.
HTTP(http): Hyper-Text Transfer Protocol; Hiper Metin Transfer Protokolü. Dahası; bir kaynaktan dağıtılan ve ortak kullanıma açık olan hiperortam bilgi sistemleri için uygulama seviyesinde bir iletişim kuralı.
HTTPS: Secure Hypertext Transfer Protocol ;güvenli hiper metin aktarım iletişim kuralı.
SSL: Secure Socket Layer (Güvenli Giriş Katmanı) protokolü, internet üzerinden şifrelenmiş güvenli veri iletişimi sağlar.
IE: Internet Explorer; İnternet Kâşifi/İnternet Gezgini). Eski adıyla Microsoft Internet Explorer.
MS-DOS: MicroSoft Disk Operating System; Microsoft Disk İşletim Sistemi.
MIPS: Million instructions per second; saniyede milyon işlem. Yani, bilgisayar dünyasında bir hız birimi.
DHCP: Dynamic Host Configuration Protocol; basit olarak sistemdeki bilgisayarlara IP adreslerini ve buna ek olarak değişik parametreleri atamak için kullanılan servistir.
MAC adresi: Media Access Control, yani Ortam Erişim Yönetimi. Bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, her bilgisayar modeminin ve ağ kartınının kendine özel birer MAC adresleri vardır.
FDDI: Fiber Distributed Data Interface; yüksek hızlı bir bilgisayar ağı.
LAN: Local area network; Yerel alan ağı. Ev, okul, laboratuvar, iş binaları vb. gibi sınırlı coğrafi alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağı.
WAN: Wide Area Network; Geniş alan ağı. Birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağ.
ARCNET: Attached Resource Computer NETwork. Benzeşik bilgisayarlar ağının bir kısaltması. Bir yerel alan ağı protokolü.
Fiberoptik: Optik fiber; kendi boyunca içinden ışığın yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden oluşmuş bilgisayar iletişim aracı.
Polikarbonat: termoplastik özel grubu. İşlenmesi, kalıplanması, ısıl olarak şekillendirilmesi kolaydır bir malzeme.
Termoplastik: ısıtıldığında yumuşayan, soğutulduğunda tekrar sertleşen plastik grubu.
Polimer: Yunanca; poli "çok", meros "parça"; çok parçalı anlamında), monomer(bir parça) denilen görece küçük moleküllerin(bir birine bağlı bir grup atomun oluşturduğu kimyasal bileşiklerin en küçük temel yapısı) birbirlerine tekrarlar halinde eklenmesiyle oluşan çok uzun zincirli moleküllerdir.
Sensör: Algılayıcı/Alıcı ; otomatik kontrol sistemlerinin duyu organlarına verilen addır.
WPAN: Personal Area Network; Kişisel alan ağı. Bir bilgisayar ağı sistemidir.
Bluetooth: İngilizce sözcük; kablo bağlantısını ortadan kaldıran kısa mesafe radyo frekansı teknolojisinin adı.
USB: Universal Serial Bus; Evrensel Seri Veriyolu. Dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimi.
FireWire: Apple(eski adı Apple Computer) tarafından geliştirilen, bilgisayara çevre ürünleri bağlanmasında kullanılan yüksek hızlı arayüz bağlantısı.
Phishing: password (şifre) ve fishing (balık avlamak) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulmuş ve yemleme anlamındaki; yasadışı yollarla bir kişinin şifresini veya kredi kartı ayrıntılarını öğrenme.
IMAP: Internet Message Access Protocol; İnternet Mesaj Erişim Protokolü.
ISM: Industrial Scientific Medical band; birçok ülkede telsiz iletişimi için sertifika veya lisansa gerek olmadan belirli bir çıkış gücü sınırlamasına uyarak, üzerinden yayın yapılabilen bant.
GPRS: General Packet Radio Service; 2G cep telefonu şebekesi üzerinden paket anahtarlamalı olarak veri iletimi sağlayan teknoloji.
CSD: Circuit Switched Data; şebeke Anahtarlamalı Veri.
Roaming: Dolaşım
SCSI: Small Computer System Interface; Küçük bilgisayar sistemi arayüzü.
BIOS: Basic Input-Output System; Temel Giriş-Çıkış Sistemi).
CD-ROM: Yaygın adı; CD. İngilizce bir terim olan Compact Disc Read-Only Memory sözcüklerinin baş harfleri alınarak yapılmış kısaltma. Bilgi ve verileri, kalıcı olarak kaydetmeye yarayan elektronik kayıt cihazı.
DVD: Digital Versatile Disc; Çok Amaçlı Sayısal Disk. CD-ROM işlevinde fakat ondan daha yüksek elektronik kayıt kapasitesine sahiptir.
Blu-ray Disc (BD): yeni nesil optik disk biçimidir.
Optik Disk: Optical disc; Bilgisayarcılık, seslerin çoğaltılması ve video sektöründe düz, çembersel, genellikle polikarbonat bir disktir.
Hard disk(HDD): Sabit disk. Sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt aracıdır.
EPROM: Erasable Programmable Read Only Memory; Silinip Programlanabilir Salt Okunur Bellek.
DOS: Disk Operating System; Disk İşletim Sistemi. Bilgisayarlar için ufak ve basit bir işletim sistemi türü olup, ana görevi disket ve sabit disk gibi saklama ortamlarının yönetimidir.
HDTV: High-definition television; Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon. Geleneksel TV yayın standartlarından (PAL, SECAM, NTSC) daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardı.
Pal: Phase Alternating Line; dünyanın en çok kullanılan renk kodlama sistemidir.
Secam: SÉquentiel Couleur À Mémoire(Fransızc); ilk kez Fransa'da kullanılan renkli televizyon sistemi. NTSC ya da PAL sistemini kullanmayan ülkelerde kullanılan bir sistem.
NTSC: National Television System Committee; dünyanın birçok yerinde kullanılan bir renk kodlama sistemi.
NBC: National Broadcasting Company; ABD yayın şirketi "
DVB: Digital Video Broadcasting; Sayısal Video Yayınlama.
EBU: European Broadcasting Union; Avrupa Yayın Birliği(1950'de kurulmuş olan Avrupa TV ve radyo yayıncıları birliğidir).
UER: EBU’nun Fransızcası; Union européenne de radio-télévision.
AAC: Advanced Audio Coding; Gelişmiş Ses Kodlama.
JPEG: Joint Photographic Experts Group; Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu tarafından standartlaştırılmış bir sayısal görüntü kodlama biçimi.
WWW veya web: World Wide Web; Dünya çapında ağ. Birbiriyle bağlantılı, İnternet üzerinde çalışan ve "www" ile başlayan adreslerdeki sayfaların görüntülenmesini sağlayan servis. İnternet ile eş anlamlı olmamasına karşın Zaman zaman İnternet kelimesi yerine kullanılır.
HTML: Hyper Text Markup Language; Zengin Metin İşaret Dili. Günümüzde İnternet üzerinde veri paylaşımı için kullanılan en yaygın metin tabanlı dili.
Web: Ağ
Microsoft Windows : pencereler.
Microsoft: ABD merkezli büyük yazılım ve bilişim şirketidir. Windows, Xbox gibi ürünleriyle tanıyor.
MS-DOS: MicroSoft Disk Operating System; Microsoft Disk İşletim Sistemi.
BASIC: Beginner's All-Purpose Symbolic Instruction Code; Yeni başlayanların her işe yarayan simgesel öğretim kodu.
PC: Personal Computer; kişisel bilgisayarı belirten kısaltma.
Polikarbonat: termoplastik özel grubu. İşlenmesi, kalıplanması, ısıl olarak şekillendirilmesi kolaydır bir malzeme.
Termoplastik: ısıtıldığında yumuşayan, soğutulduğunda tekrar sertleşen plastik grubu.
Polimer: Yunanca; poli "çok", meros "parça"; çok parçalı anlamında), monomer(bir parça) denilen görece küçük moleküllerin(bir birine bağlı bir grup atomun oluşturduğu kimyasal bileşiklerin en küçük temel yapısı) birbirlerine tekrarlar halinde eklenmesiyle oluşan çok uzun zincirli moleküllerdir.
Linux: Unix adlı işletim sistemine atıfta bulunarak geliştirilmiş; açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeği.
Google: internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan anonim şirketi.
Google Chrome: Google tarafından geliştirilen bir ağ tarayıcısıdır. Adını çizgesel (grafiksel) kullanıcı ara yüzünden almaktadır.
Chromium: Açık kaynak kodlu ve özgür bir web tarayıcısı projesi. Chromium; Google Chrome ve Yandex tarayıcılarının da temelini oluşturmaktadır.
Android (işletim sistemi): Google tarafından mobil cihazlar için tasarlanmış işletim sistemi.
Android (bilim kurgu): Zeki canlı varlıklar tarafından yapılmış insansı makinelere verilen ad.
Adobe Flash Player: Çeşitli ekran ve tarayıcılarda benzersiz uygulama, içerik ve videoların kusursuz görüntülenmesini sağlayan platformlar arası, tarayıcı tabanlı bir çalıştırıcı.
Mozilla Firefox: Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen özgür bir ağ tarayıcısıdır.
MPEG: Moving Picture Experts Group; Hareketli Görüntü Uzmanları Birliği.
ETSI: European Telecommunications Standard Institute; Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi.
Megabayt (MB): Bilgisayarlarda kullanılan, 1.000.000 bayt (1000*1000 bayt) anlamına gelen bir ölçü birimidir.
- 1 MB = 1.024 KB (kilobayt)
- 1 GB = 1.024 MB (megabayt)
- 1 TB = 1.024 GB (gigabayt)
- 1 MiB = 1.024 KiB (kilobayt)
- 1 GiB = 1.024 MiB (megabayt)
- 1 TiB = 1.024 GiB (gigabayt)
Gigabyte (GB): Bilgisayarlarda kullanılan, 1024 megabayt anlamına gelen bir ölçü birimidir.
1 GB = 210 MB = 1024 MB (megabyte)
210 GB = 1024 GB = 1 TB (terabyte)
ICMP: Internet Control Message Protocol; Internet Kontrol Mesaj İletişim Kuralı. Hata mesajları ve TCP/IP yazılımının bir takım kendi mesaj trafiği amaçları için kullanılır.
ASCII: İngilizce: American Standard Code for Information Interchange; Bilgi Değişimi İçin Amerikan Standart Kodlama Sistemi.
EBCDIC: Extended Binary Coded Decimal Interchange Code; Genişletilmiş İkilik kodlu Ondalık Değişim Kodu.IBM tarafından kullanılan bir karakter kümesi ailesidir.
http://blog.milliyet.com.tr/bilgisayardaki-internet-kayitlarinin-temizlenmesi/Blog/?BlogNo=188813
Şevket Çorbacıoğlu
Teknopolitikalar platformu
evesbere@gmail.com
0506 609 00 32
Yorumlar
Yorum Gönder