CHP İKTİDAR PARTİSİ OLMAKTAN ÇIKTI VE MİLLETVEKİLİ OLMA PARTİSİNE DÖNÜŞTÜ
AKP, 1 Kasım 2015 seçimiyle %50 (49,41)’ye giderken CHP yine %20 (25,38 )’lerle yerinde saydı ve çeyrek kaldı. Doğrusu CHP iken oldu chp.
1 |
Evet; ülkemde en kolay şey CHP’yi eleştirmektir. Ben bu kolaylığı hep zor hale getirdim; umutlarımı tazeliyerek. Fakat, 1 Kasım seçim sonuçları karşısında dayanamadım ve zor da olsa bende CHP’yi eleştirmeye karar verdim.
2 |
Gerçekten CHP, iktidar partisi olmaktan çıktı, milletvekili partisi olmaya dönüştü. Her geçen seçim; Turan Feyzioğlu’nun CGP’sine yaklaşıyor.
Şu bir gerçek, Türkiye’yi ve Recep Tayyip Erdoğan’ı, Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefetsizlik ve de %50 parçalayacaktır..
YSK, seçimi izleme sistemini kapatıyorsa, özel hareket timleri oy verilen okula giriyorsa, oy torbaları daha seçim kurullarında kuyrukta iken seçim sonuçları açıklanıyorsa, CHP’nini kalelerinde oyları polis sayıyorsa, elbet bu işin içinde hırlı olmayan bir aşk var demektir. Fakat tüm bunlar Kılıçdaroğlu dönemindeki politikalaların getirdiği muhalefetsizliğin üzerini örtmez.
Siyaset bilimcisinin diliyle değil, sıradan halktan birinini diliyle CHP’nin yapması gerekenleri ve yaptıklarını sıralıyacağım:
CHP ne yapmalıdır?
3 |
Çok kısa; “Öncelikle; Parti yara aldığında, geçmişin liderlerini gündeme getiren eski siyasileri kesinlikle ciddiye almamalıdır CHP’liler. Çünkü onlar; zamansız çıkışlarıyla; yeni bir kimlik, yeni soluk ve de dinamizmi yok eden nöbetçi siyasi nemacılardır.”
“CHP, sağ düzlemi değil, kendi düzlemi olan sol düzlemi ikna edecek politikalar sürecini başlatmalıdır..Örneğin; dünyanın gelişim ve değişimini dikkate alarak 6 oku, tüm solun evet diyeceği onarım sürecine sokmalıdır..”
- 1- Seçime katılan %80 seçmenin %40’ı sol seçmeni ve seçime katılmayan ortalama %20 kitleyi ikna edecek politikalar geliştiremedi.. Evet; seçime hiç katılmayan kitle var ki bu da ortalama %20’dir. Bu kitlenin bana göre tamamı sol kitledir. CHP, %100 katılımı sağlamak için % 60 kitleye çalışacağına ve de ikna edeceğine, sağ adaylarla sağın %80 içindeki %60’ına yöneliyor ve onları ikna etmeye çalışıyor. Bu nedenle sol kitleyi büyük oranda kaybediyor. Bilmeli ki; sağdan aday alabilirsin, fakat oy alamazsın. Uzak düzlemlerde kendini yoracağına, yakın düzleminde savaş ver ve her seçim en az %35 oy al.. Yeter ki, politik yenileşme ile sol düzlemi uzlaşı alanına çekmesini bil.
- 2- Gündem yaratamadı. Gündemlerin efendisi R.T.Erdoğan’ın gündemleriyle zaman kaybetti. Kendi gündemini oluşturması gerekirken, Erdoğan’ın danışmanları marifetiyle ortaya attığı konunun üzerine, mal bulmuş mağribi gibi atlayarak zaman kaybetti.
- 3- Genel politikaları nasıl ki sağ populist kimliklerle belirlemeye çalışıldı, Güneydoğu poltikiları da, terör örgütünün kaos politikasını benimser kimliklerle oluşturuldu. HDP ile ilişkiler düşük tutuldu. Güneydoğu politikalarını netleştirme adına kendi özgün politikalarını öne çıkaramadı.
- 4- Milletin vekili olabilecek yeterli halktan kişileri değil de milletvekili olmak isteyen parti kapısından ayrılmayan lider erki tapınıcılarına öncelik tanıdı.
- 5- Ekonpmi politikalarını, özellikle seçim bidirgesindeki doğruları “Hırsıv ve arsız” tekrarlarıyla inandıcı olmaktan çıkardı.“O hırsız” denerek, kendisine çevirmeye çalıştığı kitlenin “çalıyor ama üretiyor” yanıtını siyaset bilimcileri çözümletemedi. Çözümlemeliydiler..
- 6- Atatürk’ün Anadolu insanıyla oluşturduğu evrensel kurtuluş felsefesine soğuk durarak, zaman zaman eleştiri getirterek AKP’nin Atatürk duruşunu adeta besledi. Yetti gari..
5 |
Teknopolitikalar Platformu
evesbere@gmail.com
GSM: 0506 609 00 32
Yorumlar
Yorum Gönder