KAPİTALİSTLER; 20. YÜZYILIN KAPİTALİZMİNİ 21.YÜZYILIN KABULENEMEDİĞİNİ VE SORUN OLDUĞUNU İTİRAF ETTİLER..BELLİ Kİ 21. YÜZYIL KENDİ İDEOLOJİSİNİ OLUŞTURACAK
2015’ın Kasım ayının 13 Cumasında, Vehbi Koç’un torunu Ali Koç şu kaynar cümleleri Kapitalizmin tepesinden aşağı döküyor: “Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir. Ben en azından eşitsizliğin minimum seviyeye indirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerçek sorun kapitalizmdir”
Tüm dünyayı, doğrusu tüm ideolojileri düşündürmesi gereken’ bu kaynar cümleyi, Ali Koç; Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiren Antalya’daki G20 zirvesinde söyledi. Dahası; G20 zirvesi öncesinde gerçekleşen; iş dünyasının zirvesi B20 (İşveren 20) ve çalışma hayatına yönelik L20 (İşçi 20) Sivil Toplumla Diyalog toplantısında söyledi. Özellikle; B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi olarak sorunların kaynağına vurgu yaptı.
Aslında, kapitalizmin başına ilk kaynar suları boşaltan, 31 Ekim 2015’te, Microsoft'un kurucusu, kapitalizmin dünyanın en zengin adamları sıralamasında 1 numaraya taşıdığı çevreci Bill Gates’tir, "Kaptalizm bizi iklim değişikliğinden kurtaramaz. Çare sosyalist politikalar." cümlesiyle.
20.yüzyıl ideolojilerine vurgudur, Ali Koç ve Bill Gates vurguları. Bu vurgular; benim “Mülkiyeliler Birliği Dergisi • Cilt: Xxı Sayı: 201 Temmuz 1997”’de yazdığım “Vehbi Koç Sanayisi Tüketim Provokatörü Mü? Sanayici Mi?...Servet Düşmanı Mı?” başlıklı uzun bir araştırma yazımdaki vurgularımla örtüşüyor.
Aslında, Ali Koç’un işaret ettiği olguyu ‘Gezi Halk Hareketi’ sonrası yazdığım şu gerçeklerle birebir olmasa da örtüştürüyorum:İkincisi; “31 Mayıs 2013, Türkiye’de ve dünyada 20. Yüzyılın egemen ideolojilerinin sonlandığı ve ‘dünyanın özgün gelişimi ve değişimini dikkate alarak, farklılıkları bütünleştiren, evrensel barışı esas alan’ 21. Yüzyılın ideolojisinin başlangıcıdır.”
Ali Koç’un söyledikleri 21. Yüzyılın gelecekteki ideoloji projeleriyle örtüşen gerçekler. Asla; kazan, paylaş, çal, çırp, hırlıyı, hırsıza ezdiren tüccar anlayışıyla ilgisi ve ilintisi olmayan gerçek..
Ne demek; “Biraz az kazanın ve kazandıklarınızı özellikle dar gelirli olan insanlarla paylaşın. Bunu bir defa başarmamız lazım. Neden? Fakiri tahrik etmeyelim ve paylaşımcı anlayışı hayatımıza egemen kılalım. Buradan bir şeyi özellikle vurgulamak isterim, hepimiz ölüp gidiyoruz, paraları beraber götürüyor muyuz?
Paralar beraber gelmiyor, onlar bu dünyada kalıyor, arkada vârisler bunu paylaşacak. Gel bunu işçinle, onunla beraber bir kısmını paylaş, ondan sonra da gök kubbede hoş bir seda bırak. Önemli olan bu ve öldükten sonra da ‘Sorma, bizim öyle bir işverenimiz vardı ki, öyle bir patronumuz vardı ki gerçekten işçisinin hakkını çok ciddi manada gözetir, onun maaşını da gerçekten iyi bir konumda verirdi’, aslolan burası, bunu başarmamız lazım.”
Birileri de çıkıp; “Şaka mısın sen.. Birileri de çıkıp; ‘Çalma, çırpma, yetim hakkı yeme!’ derse yanıtın ne olur acaba?!”..
Şevket Çorbacıoğlu
Teknopolitikalar platformu
evesbere@gmail.com
0506 609 00 32
Yorumlar
Yorum Gönder