ARTVİNLİ OKUR-YAZAR OLMANIN YANINDA RESSAM KEMAL ÇELİKTİR DE...
Kemal Çelik; alçak gönüllüğün ve de dik duruşların efendisi adeta. Geç tanıdığım için kırgınım kendime ve kentime..
Yıllar önce Artvinliyi şöyle betimlemişim: “Artvinli Okur-Yazardır. Bu bildiğimiz okur yazarlık değil, okuyan ve okuduğunu ve de gözlemlediğini sanatsı aktarımlara sahip yazardır..”.. Fakat bir şeyi es geçmişim; Artvinli, yaşamı; beyaz kağıdın şiir dizeleriyle, öykü-roman satırlarıyla bezediği gibi, bir tuvaldeki naif fırça dokunuşlarıyla da bezeme yeteneğine sahiptir, tıpkı evrensel kimlik ressam Kemal Çelik gibi..
Sayın Kemal Çelik yazmıyor, fakat yaptığı resimler o denli anlatıcı ki, adeta sayısız bölümcelerle oluşmuş öykü ve roman tadında bir yapıt sunuyor..
Yazarsanız Kemal ağabeyi, derslerde bile okutulur. Örneğin Rasim Yılmaz kardeşimin Kemal Çelik söyleşisi okullarda 5 yıl süresince, İlköğretim 4.sınıf kitaplarında ders olarak okutulmuş.. Fakat bizler, Kemal ağabeyi okumakta edilgen duruş sergilediğimizi yadsıyamayız.
Hayattan ders alarak, ders veren evrensel bir kimlik Kemal Çelik:
{{ Kemal Çelik, (1940 Şavşat, Artvin), Türk ressam, arkeolog.. Öğrencilik yıllarında Eşref Üren, Cemal Bingöl, Şefik Bursalı, Saim Kanra gibi ressamlardan etkilenmiştir. 1973 yılında Prof. Dr. Rasim Adasal (1902-1983) başkanlığında kurulan Üniversiteler Arası Resim ve Heykel Sanatçıları Derneği'nin kurucu üyelerindendir..
Ankara Ressamlar Derneği, Ankara Sanat Kurumu, GESAM, Sulu Boya Ressamlar Grubu ve Ankara Kulübü Derneği üyesidir.. Halen çalışmalarını 1990 yılında Ankara Kalesi içindeki Pirinç Han'da kurduğu atölyesinde sürdürmektedir. 1959 yılında Anakara Üniversitesi DTCF Fransız Filoloji bölümüne girdi. Borçka-Şavşat- Kocabey doğumlu Ressam Reşit Gökçe ve 2017’de aramızdan ayrılan; Artvin'in tanınmış kültür ve edebiyat adamlarından, "Aydın Baba" lakaplı şair ve yazar ve de eski Sportoto Genel Müdürü Yusufelili Aydın Karasüleymanoğlu (1 Ocak1943-30 Ocak 2017) üniversiteli arkadaşlarıdır ve bu arkadaşlarıyla resim sanatı grup çalışmalarına katılmaya başlar.
Üniversite’yi 3.sınıfta terk etti. Asker gitti. Ve resim sanatına yöneldi. 1978 yılında, ayrıldığı DTCF’nin Klasik Arkeoloji bölümüne girdi ve 1983’te bitirdi. Doğaya ve doğan olan bağlılığı onun Arkeolojik boyutta pencere açmasına neden oldu. Sanatını o denli geliştirdi ki, yapıtları ve yaşanmışlıkları kaynak olarak değerlendirilir oldu.
Hatta, yukarıda değindiğim gibi; 2005 yılından beri Rasim Yılmaz röportajı, İlköğretim Okulu 4.sınıf Türkçe kitabında ders olarak okutulmaktadır(Koza yayınları). Kemal Çelik ağabeyin yurt içi ve yurt dışında 6 bini aşkın eseri bulunmaktadır. Halen; “Üçüncü Bin Yılın Eşliğinde Anadolu VII(Çoruh-Artvin 2003) adını verdiği yaklaşık 150 tablodan oluşan bir sergi hazırlamaktadır..
Kişisel Sergileri: “1977 Ankara Türk-İş Sanat Galerisi-1980 Ankara Sanat Severler Derneği-1981 Ankara Sanat Sevenler Derneği-1982 Bodrum Kalesi-1982 Ankara Sanat Sevenler Derneği-1983 Zelve (Kapadokya'da açılan ilk resim sergisi)-1984 İstanbul Ziraat Bankası Başak Sanat Galerisi-1985 Ankara Irak Kültür Merkezi-1985 Bodrum Kalesi-1985 Muğla Festivali (Bodrum ve Fethiye Müzeleri ile birlikte)-1986 Ankara Dönüşüm Sanat Galerisi-1986 Ankara New Horizons Sanat Galerisi-1987 Ankara Irak Kültür Merkezi-1989 Ankara Sanat Kurumu (Ankara'nın İncileri I)-1989 Gazeteciler Cemiyeti (Hasankeyf '88)-1989 Ankara Valiliği Sanat Galerisi-1989 Ankara Bel-Pa Sanat Galerisi (Hasankeyf '99)-1989 Ankara ABC Sanat Galerisi (Ankara'nın İncileri-II)-1990 Ankara Kardelen Sanat Galerisi-1992 Ankara Dora Sanat Galerisi-1993 Ankara Tempo Sanat Galerisi-1993 Ankara Kardelen Sanat Galerisi (Kocapınar Anıtsal Çınarları - Amerikalı fotoğraf sanatçısı Roger Popwell ile birlikte)-1994 Ankara Pirinç Han-1997 Ankara Sanat Kurumu-1998 Ankara Akbank Sanat Galerisi (Ankara'nın İncileri-III, Ankara Kulübü Desteğiyle)-2000 Bodrum Yalıkavak Monakus Sanat Galerisi-2000 Kırşehir Güzel Sanatlar Galerisi-2002 Birecik Barajı (Wiener Saloniker Konseri ile birlikte)-2002 Şanlı Urfa Güzel Sanat Galerisi (12. Uluslararası Kültür Sanat Festivali)-2002Ankara Sanat Kurumu (Sanatta 40. Yıl Sergisi)-2005 Ankara Talih Kuşu Sanat Galerisi-2010 Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi” }}
Son olarak;
Kemal Çelik ağabey; Türkiye -Gürcistan Sanat Dostluğu, Gürcistan’ın Acara Özer Bölgesi Başkenti Batum konsolosluğunun katkılarıyla, Batum Müzesi’nde O2-O8 Şubat 2016 tarihleri arasında, 45 tabloluk resim sergisi açtı.
Salt ben değil, hatta Ankara değil Türkiye’nin alkışladığı Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, yıllardır Ankara Kalesi Pirinç han’daki atölyesinde resim çalışmalarını sürdüren Artvinli ressam Kemal Çelik’i ziyaret ediyorsa(14 Mayıs 2015); biz Artvinlilerin biraz kendimizi sorgulamamız gerekiyor.
Düşünün; Ankara tablolarıyla tanınan Artvinli hemşerimiz ressam Kemal Çelik’e Eylül 2008’de Batman’dan 16 mektup gelebiliyor. Evet; İlköğretim 4. sınıf Türkçe ders kitabında "Resim Yapmaya Aşık Bir Ressam" başlığıyla işlenen Ressam Kemal Çelik’e Batman’daki Hürriyet İlköğretim Okulu’ndan 16 mektup geldi.
Bir sabah Pirinç Han’daki atölyesine geldiğinde bu evrensel değere sahip mektuplarla karşılaşıyor sayın Çelik. Öğrenciler hiç tanımadıkları halde "Resimlerinizi aşık olacak bir şekilde yapıyorsunuz" diye yazabiliyorlar. Öğrencilerden birinin şu ifadesi beni hayli etkiledi: "Resim çizerken hep siz aklıma geliyorsunuz.
Sınıftaki öğrenciler ve ben sizi çok merak ettik. Resimlerinizi aşık olacak bir şekilde yapıyorsunuz.".
Hiç aklımıza getirmedik değil, fakat Artvinli olarak Türkiye’nin, öyle ki dünya ülkelerinin aklına getirdiği Kemal Çelik ağabeyi yeterince aklımıza getirdik mi?
Bence; kocaman bir “HAYIR!!”.. Ve ben; neredeyse çocukluğumdan beri Ankara’da olan(1973) ben duyarsızların önde gideniyim. Kemal ağabeyi; Artvin Vakfı Başkanı Demir Akın, yönetim kurulu üyeleri Ahmet Köroğlu ve Rasim Yılmaz kardeşlerimin sayesinde 28 Eylül 2016’da tanıdım.
Evrensel bir değer çünkü;1962 Ankara Amerikan Gençlik Merkezi’nde düzenlenen yetenek yarışmasında, Amerikalı ressamları geçerek karakalem dalında birinci oluyor. Ve de ödülünü ünlü Amerikan Komedyen Bob Hope’nin elinden alıyor.
55 yılını Ankara Kalesi civarında geçiren, son 23 yıldır Pirinçhan’daki atölyesinde resimler yapan 77 yaşındaki Kemal Çelik, Artvin sevdalısı, Doğaya ve doğana tutkun, Ankara-Altındağ ve gezegen sevdalısı evrensel bir zenginlik..Yerelden ulusala ulusaldan evrensele giderken gönül gözüyle seyreden Kemal Çelik ağabey; Altındağ Belediyesi'nin güzel çalışmalarından biri olan, fakat diğer çalışmaları gibi Reklam ve Tanıtımın eksikliğinden dolayı habersiz olduğumuz Türkiye'nin ilk Açık Hava Müzesi; “Altınköy Açık Hava Müzesi”’ni resmederek, tablolarını aynı yerde demirbaş olarak sergilenmek istediğini özellikle vurguluyor.
Ankara Kalesi Pirinç Han’daki atölyesinde, yaptığı sulu boya tablolarla gerçekten ilgi odağı.. Bırakın ülkemin duvarlarında, Japon Sarayı duvarlarında resmi bulunan, kaledeki müze donanımlı atölyesinde büyükelçiler ve yabancı bakanların ziyaret ettiği, Artvin ve Türkiye’nin gururu Kemal Çelik, Aynı zamanda da fotoğraf sanatçısı.
Öyle ki kendi fotoğraf makinesi ile çektiği fotoğrafları sulu boya tabloya çeviriyor. Şavşat’tan sahilde Arhavi’ye dek tüm ilçeleri görsellemiş ve tuvale yaşam vermiş. Artvin Şavşat’tan başlayarak, Ankara Kalesi’ne dek uzanan ressamlık yaşamında resmin ve sanatın geçmişi geleceğe taşıyan önemli bir araç olduğunu en iyi gösteren, görselleyen bir değer. Kalede resim yapmak onun için tutkulu bir heyecan.
İnanın Ankara evlerine Veysel Tiryaki’den önce soluk vermiş tuvalinde. Arkeoloji eğitim alan Kılıç, Ankara evlerini tarihi dokusuyla tam yaşatılmadığını söylüyor. Restorasyonların daha da dikkatli yapılması gerektiğini vurguluyor. Ankara renk curcunası içinde, insanlarına kadar rengarenk bir şehir olması nedeniyle güçlü bir şekilde yaşatılmalıdır diyor da..
Kemal ağabey, yaşamının her anında mutlu olmuş, mutlu etmiş. Çünkü ben diyor; “Sevgiyle doğdum, sevgiyle büyüdüm, sevgiyle öleceğim, ben bana şahidim. Hiç bankada param olmadı. Ama hiçbir alacaklı da kapımı çalmadı. Alnımdaki her çizgiyi seviyorum. Dünyanın en zengin ve mutlu insanı benim”
Güçlü ve yürekli çünkü; Hayatı boyunca iki kez kalp krizi geçiren ve kansere karşı verdiği mücadeleyi kazanmış Kemal ağabey.. Dahası; sağlık sorunlarını da yaptığı tablolara sevgisini katarak yenmiş..
Kemal Çelik ağabey yerel, ulusal ve evrensel bir değer. O asla unutulmaz. Artvinliler olarak, yaşama bu denli değerler bütünüyle tutunmuş insanı, yaşatmışlıkları dikkate alarak unutmamalı, yanında olmalıyız.
AKEV (Ankara-Artvin Kültür ve Eğitim Vakfı) olarak, bir Kemal Çelik anısını güçlendirecek etkinlik düzenlemek gerektiğini söylemek isterim. Duyarlı Artvinli işadamlarının bu etkinlikte katkı vereceklerini düşünüyorum.
Bir diğer önerim; Artvin doğası başta olmak üzere, İlçe ve beldelerine ait resimlerin Belediye başkanlıklarınca satın alınıp korumaya almalarını öneriyorum..
Bu bağlamda AKEV olarak ilgili yerlerle yazışma yapmamız olası…
(Kemal Çelik: Atpazarı Pirinç Sokak Pirinç Han No:4/27 ANKARA…Tel: 0536 651 89 73 Ev: 0312 255 86 61…kemacelik1940@hotmail.com)
Şevket ÇorbacıoğluTeknopolitikalar platformu
evesbere@gmail.com
0506 609 00 32
Yorumlar
Yorum Gönder