YATIRIM İÇİN VARLIK FONU = YATIRAN F-ONLAR
Ulusal değerleri geçen sene kurdukları “Ulusal Varlık Fonu”na devrettiler: Ulusal Varlık Fonu’nun amacı neymiş biliyor musunuz? Yatırımların artırılması imiş. Yemin ediyorum, yatırımları değil yatırmaları artırmak için kuruldu..
Ülkemin; doğasını, doğanını külliyen yok edecek bir fon. Önce; yatay mimariye geçiş dedi. Neden? Çünkü ardından; su havzalarını, ovaları, ormanları, kıyıları, vesselam kısa kelam; doğayı tümüyle fon kaynağı haline getirecek süreci başlatacak.. Ülkemiz ne çektiyse bu fonlardan çekmedi mi?
23 Şubat 2008’de ben bu yatırım fonlarına; “Yatıran F-Onlar” adını koymuşum ve bu adı asla değiştirmedim. Bu Ulusal Varlık Fonu’da benim için; “Yatıran F-onlar”dır, çünkü; Ulusal Varlık fonu üzerinde Sayıştay denetimi yok, yani şeffaflık yok kardeşim, yoook!!..Sen, ben bizim oğlan, gerisi keloğlan..
- Ve fon’un başında cıvık-cıvık yağ kokan yağdanlık Yıldırım Bulut; ülkem sen unut kalkınmayı, onlar birilerini kalkındırmakla meşguller..
Yatırmaya başladılar bile: Önce; Milli Piyango'nun lisans hakkı Varlık Fonu'na devredildi. Şimdi de; Ziraat Bankası, PTT, BİST(Borsa İstanbul), BOTAŞ, Çaykur, Eti Maden, Türksat, Türk Telekom’daki Hazine’nin yüzde 6.68’lik hisse hepsi artık Bakanlar Kurulu kararı ile bir süre önce kurulan Varlık Fonu’na devredildi. Ayrıca, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nun 3 milyar lirası da 3 ay süresince Fon’un kullanımına açıldı.
Varlık Fonu’nun amacı aşağıdaki hedeflerde gizli:
Büyüme oranına gelecek on yıl içinde yıllık yüzde 1,5 oranında ilave artış sağlanması
--Sermaye piyasalarının büyüme ve derinleşmesinin hızlandırılması
--İslami finansman varlıklarının kullanımının yaygınlaştırılması
--Yapılacak yatırımlarla yaklaşık yüzbinlerce kişilik ek istihdam sağlanması
--Savunma, havacılık ve yazılım gibi teknoloji yoğun stratejik sektörlerdeki yerli şirketlerin sermaye ve proje bazında desteklenmesi, küresel oyuncu olmalarının sağlanması
--Otoyollar, kanal İstanbul, üçüncü köprü ve havalimanı, nükleer santral gibi büyük altyapı projelerine kamu kesimi borcu artırılmadan finansman sağlanması
--Katılım finansmanı sektör payının artırılması
--Arz güvenliğini sağlamak üzere, Türkiye için önem taşıyan doğal gaz ve petrol gibi yurt dışındaki stratejik sektörlere yasal ve bürokratik kısıtlamalara bağlı olmadan doğrudan yatırım yapılabilmesi...
İnanın, tüm bunlar Lafı Güzaf, Türkçesi; boş sözler.. Özdeki amaç; finansman yapısını İslamlaştırmak ve de Otoyollar, kanal İstanbul, üçüncü köprü, 3.havalimanı, nükleer santrallere, HES’lere gibi zararlı projelere finansman sağlamak.. ve de batı finansörlerine olan 350 milyar dolar borcu ödemek..
Nasıl işletileceğine isterseniz bir göz atın. Aman, dikkat, düşüncelerinize emboli atmasın!
Bir ülke eğer bütçe fazlası veriyorsa bu fazlayı 4 şekilde kullanabilir:
(1) Harcamalarını artırır.
(2) Mevcut vergi yükünü düşürür.
(3) Borçlarını erken ödemeye tabi tutabilir.
(4) Bir varlık fonu kurarak bütçe fazlalarını buraya aktarır ve bu fonla ulusal ya da yabancı bazı finansal varlıkları satın alıp gelirlerini artırmaya çalışarak gelecek kuşaklara refahı aktarma yoluna gidebilir.
Bu tür fon yönetimlerinde temel hareket noktası varlıkları risk ve getiri dengesini gözeterek kazanç amaçlı kullanmaktır.
Bu işlemleri, bütçe kısıtlamaları ve parlamentonun sıkı denetimi altında yürütmek kolay değildir. Varlık fonu kuruluşunun bir nedeni de bu kısıtlamalardan kurtulmaktır.
Bir varlık fonu kurulmasının genel olarak iki temel amacı vardır:
(1) Ülke ekonomisinin, konjonktürel etkilerden kurtarılarak istikrarlı biçimde işlemesini sağlamak.
(2) Gelecek kuşaklara refah aktarabilmek. Bu çerçeveden bakınca fonun varlıkları ve getirilerinin karşılaşacağı risklerden yüksek olması gereklidir.
Hükümet, Türkiye Varlık Fonu’nun büyük projeleri finanse etmek için kurulacağını ve tahmini hedefin 200 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Kuruluş amacı, yöntemi, kaynakları tartışılan Türkiye Varlık Fonu'nun hükümet açısından hedefini Başbakan Binali Yıldırım şöyle özetledi: “Türkiye bütçe açığı olan, dış kaynakla ekonomisini büyüten bir ülke. Dolayısıyla bütçe açığını, cari açığı daha fazla açmadan kaynak oluşturarak, büyük projeleri gerçekleştirmek ve Türkiye’nin ekonomik göstergelerini dengede tutmak için Türkiye Varlık Fonu (TVF) kuruluyor.”
Varlık Fonu Sistemi Nasıl İşletilecek?
Önce Başbakanlık’a bağlı, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere TVF Yönetimi AŞ kurulacak.
Bu şirketin 50 milyon lira olan kuruluş sermayesi, Özelleştirme Fonu’ndan karşılanacak. Şirketin yönetim kurulu, başkan ve üyeleri ile genel müdürü başbakan tarafından atanacak.
Fonun Kaynakları Neler Olacak?
TVF’nin kaynakları, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca özelleştirme kapsam ve programında bulunan ve fona devrine karar verilen kuruluş ve varlıklar ile Özelleştirme Fonu’ndan fona aktarılmasına karar verilen nakit fazlasından oluşacak.
Ayrıca Bakanlar Kurulu’nca fona aktarılmasına veya şirket tarafından yönetilmesine karar verilen kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufu altında bulunan ihtiyaç fazlası gelir, kaynak ve varlıklar ile fon tarafından yurtiçi ve yurtdışı sermaye ve para piyasalarından ilgili mevzuat kapsamında yer alan izin ve onay aranmaksızın sağlanan finansman ve kaynaklar da yer alacak.
Bu kapsamda örneğin bireysel emeklilik sistemi (BES) gibi fonlar üzerinden aktarmalar da kaynak olacak.
Teknopolitikalar platformu
evesbere@gmail.com
0506 609 00 32
Yorumlar
Yorum Gönder