Ana içeriğe atla

CHP Mİ PROJESİZ BİRİLERİ Mİ?

CHP PROJESİZ DİYENLERE

Posta kutumdan çıkan ve beni sevindiren rapordan, yani CHP’nin “Türkiye Ekonomisinin Krizi” raporunun dan söz edeceğim. Belki haddim değil ama, hakkım olduğunu düşünerek olguyu işlemeye çalışacağım ve herkesin, özellikle “CHP’de proje ve programı yok” diyenlerin okuması için de internet aracılığıyla yaygınlaştıracağım..

Rapor; her hangi bir konu ya da olayla ilgili inceleme sonucunu tespit ederek bildiren yazılardır.
Burada konu veya olay bir projedir; AKP iktidarının öteden beri uyguladığını söylediği ekonomik projesi. CHP kendi projesini baz alarak karşı projenin raporunu hazırladığını söyleyebiliriz.
Milli Prodüktivite Merkezi, yani Ulusal Verimlilik Merkezi; “Bir projeyi niçin hazırlıyorsunuz, hangi hipotezi(Varsayımı, yani bir düşünceyi) ispatlayacaksınız, Rapor, seçtiğiniz Proje hakkında yaptığınız her türlü araştırmanın özetidir. Başlangıçtan bitişe, bütün projenin toplanan ve gözlenen bilgilerini içermelidir..” diyor.

Yeterli ve doyurucu bir çalışma olmuş . Rapor hazırlamak sıradan bir olay değil, projesi olmayan, projeden anlamayanlar rapor hazırlayamaz, çünkü rapor; projeyi öncesi ve sonrası ile resmeden çalışmadır ve projelerin işleviyle birlikte ruhunu yansıtır, dolayısıyla hazırlayanların yeterlilik boyutundaki birikimlerini de..
Raporlar incelendikleri konuyu, iyice aydınlattıktan, kesin bir kanıya vardıktan sonra kamuya sunulur. Çünkü rapor, örgütsel işleyişin vazgeçilmez araçlarından biridir. Yaşamın her alanından, örgütün tüm birimlerinden hareketin merkezine akacak raporlar, hareketin alanlara ve mücadeleye müdahalesinin can damarlarından birini oluşturur.
Masal değil gerçekler anlatılmış bu raporla, çünkü konuya hakimler. Biliyorlar ki topluma hesap vermek zorundalar ve bu nedenle muhasebesini plan ve program dahilinde yapmışlar. Bu nedenle rapor somut verilerle dopdolu bir içerik olarak karşımıza çıkmış..
İşte CHP uygulanan projenin; toplumunu yararlanmasına ve eleştirisine sunduğu bir rapor hazırlamış. Bu rapor bir araştırmanın ürünüdür ve problemlere çözüm getirmeye yöneliktir. Planlı ve sistemli çalışılmış. Özdeki amaç; varılan sonucu başkalarına duyurmak ve bilgi birikimi sağlayarak denetlenebilirliği sağlamaktır. Açıklık ve sadeliğiyle bilimseldir; okuyucuyu kesin sıkmamaktadır. İlgi uyandıran tablolar içermesi olgunun ne denli bilimsel bir disiplinle hazırlandığının göstergesidir. Doğruluk boyutu tarafsız duruşla güçlendirilmiş. En önemlisi doğruları asla yadsımamış bir duruşa sahip rapor..
Bu elbetteki bir proje değildir, bu seçenek projelerin sunumu öncesi yapılan bir hasar saptamasıdır...

Geç kalmadım mı bu konuyu işlemekte? Hayır geç kalmadım, aksine bile-bile geciktirdim; ilgi duyanlara ve duyması gerekenlere bir kez daha anımsatmak için...
Evet, yıllardır “CHP’nin ne programı ne de projesi var” diyenlere, CHP’nin hazırlamış olduğu ‘Ekonomik Kriz Rapor’ doğrultusunda yanıt vermeye çalışacağım.

Öncelikle; “CHP’nin Projesi, programı yok” diyenlere, bırakın hazırladığı yüzlerce raporları; aşağıdaki projelerin bazılarını anımsatmak isterim:

CHP, “Yaşlılarımıza Sahip Çıkıyor” Projesi
Türk Sporunda Kültürel Reform Projesi
Limanlarda Yeniden Yapılanma Ve Ekonomik Verimliliklerinin Artırılması Projesi
Halk Turizmi Projesi
Kuraklık Ve Su Sorunu Projesi
Kasım-Şubat Ekonomik Krizlerinin Hasar Tespiti
Yolsuzlukla Mücadele Paketi
Okul Öncesi Eğitimin Geliştirilmesi Projesi
Sağlıklı İlaç Kullanımında Temel Politikalar
Çiftçinin Bilgi İle Buluşturulması Projesi
Kürt Sorununa Çözüm, “Ayrıştırıcı” Değil, “Kaynaştırıcı” Nitelikte Olmalıdır 01-06-2009
CHP Zeytin Ve Zeytinyağı Üreticilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Raporu (04 Ocak 2006) 04-01-2006
CHP’nin 31. Kurultayına Sunulan Temel Çözümler Bildirgesi (19-20 Kasım 2005) 19-11-2005
Müzakere Çerçeve Belgesi (İngilizce Orijinal Metin) 03-10-2005
Müzakere Çerçeve Belgesi (Gayri resmi Tercüme) 03-10-2005

İşte Akp’nin Ve Gül’ün Kırmızı Çizgileri, İşte Gerçekler 19-12-2004
İşsizliği Önleyecek 10 + 5 Öneri 06-12-2004
Kadın 2004 28-09-2004
CHP 30. Olağan Kurultayı Temel Sorunlar Ve Temel Çözümler Bildirgesi (23- 24 Ekim 2003) 24-10-2003
Çiftçinin Bilgi İle Buluşturulması Projesi - 19-02-2002
Demokratikleşme Raporu İnsan Hakları Hukuk Devleti (Haziran 2001) 18-06-2001
Çağdaş Parti Örgütlenmesi 31-03-2000
CHP Programı Eğitim El Kitabı (Pieb Yayını) 00-12-1999
Cumhuriyet Halk Partisi'nin İdeolojik Temel Özü 00-12-1999
Ekonomi Politikaları İçin Stratejik Seçenekler (CHP Pam Yayını) 00-09-1999
Doğu Ve Güneydoğu Raporu (Ocak 1999) 19-01-1999
Demokratikleşme Ve İnsan Hakları (Ocak 1999) 19-01-1999
CHP İktidarında Sivil Toplum Kuruluşları Ön Rapor 00-11-1998
CHP-SHP Bütünleşme Genel Kurulu Ana İlkeler Ve Temel Hedefler Bildirgesi (18 Şubat 1995) 18-02-1995
Adalet - Hukuk Ve Yargı 00-00-0000
Çevre Ve Sürdürülebilir Kalkınma 00-00-0000


Genelde CHP’yi eleştiren sayın Derya Sazak(5/11/2009) raporla ilgili şunları yazmış: “.....CHP yükselişe geçti. Son anketler bu eğilimin devam ettiğinin sinyalini veriyor.
CHP’nin bu aşamada küresel ekonomik krizin Türkiye üzerindeki etkilerini tartışmaya açması çok önemlidir. Başbakan Erdoğan’ın “Teğet geçecek” dediği kriz, 2009 sonunda olanca ağırlığıyla hissedilmeye başlamıştır..... CHP’nin “Türkiye Ekonomisinin Krizi” raporunda hızlı ve sürdürülebilir büyüme ile sosyal kalkınmayı hedefleyen “yeni bir ekonomik model” yaratmaya yönelik politikalardan söz ediliyor. CHP, bunu başarırsa, 2010’da erken seçim gözüken Türkiye’nin ağırlaşan siyasi ve ekonomik şartları iktidara gelme şansını artırır.”

Türkiye Ekonomisinin Krizi raporuna geçmezden önce Mahatma Ghandi’nin şu özlüsöz dizimine yer vermek istiyorum:

Söylediklerinize dikkat edin; Düşüncelere dönüşür...
Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür...
Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür...
Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür...
Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür...
Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür...
Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür...



Yatırım fonlarını ve doğrudan yabancı sermaye, sıcak para olgularını işleyen yazımı da okumanızı öneririm: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=93968



Türkiye Ekonomisinin Krizi:

Önsöz’ü her şeyi net olarak ortaya koyuyor.

2008 yılının son çeyreğinden başlamak üzere ülkemizi de etkisi altına alan küresel kriz Türkiye ekonomisini tüm yönleriyle etkilemeye devam etmektedir.
Krizden en fazla etkilenen ülkelerden birinin Türkiye olması, 2001 sonrasında uygulamaya konulan ekonomik politikaların doğruluğunun sorgulanmasını da beraberinde getirmiştir. 2001 krizinin hemen ertesinde yapılan müdahaleler yangını söndürmeye yetmiş, ancak sürdürülebilir bir büyüme ortamının oluşturulmasına giden süreç orta ve uzun vadeli politikalarla desteklenmediğinden tıkanmaya yüz tutmuştur.
Nitekim, tıkanma belirtileri daha 2005 yılında kendisini hissettirmeye bağlamıştır. Hükümet, küresel krizin Türkiye ekonomisini etkileme kapasitesini algılama konusunda da bir hayli yetersiz kalmış, mevcut kırılganlıkları görmezden gelerek hiç bir ciddi önlem almamıştır. Krizin ekonomiyi derinden etkilemeye başladığını gördüğünde ise bütünsellikten uzak bazı müdahalelerde bulunmak istemiş, ancak çok geç kalmıştır. Sonuç olarak, Türkiye ekonomisi küresel krize karı savunmasız ve sahipsiz bırakılmıştır.
Bu çalışma, küresel krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini ortaya koyması açısından önemli bir işlev üstlenmektedir. Çalışma, krize dair Sayın Başbakan tarafından sıkça dile getirilen söylemlerin ne kadar geçersiz olduunun da bir kanıtı niteliğindedir. Öte yandan, burada yer alan tespitler hızlı ve sürdürülebilir büyüme ile sosyal kalkınmayı hedefleyen yeni bir ekonomik model yaratmaya yönelik politikaların belirlenmesine de katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede, çalışmayı
kamuoyunun dikkatine sunar, emei geçen arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Cumhuriyet Halk Partisi
Genel Başkan
Deniz BAYKAL

Giriş bölümü olgunun özünü anlatıyor:

Türkiye ekonomisinin 2001 krizi sonrasında girdiği toparlanma eğilimi, krizden kısa bir süre sonra hızla sona ermiştir. Zira, küresel kriz 2008 yılının ikinci yarısında kapımızı çalmadan çok önce 2001 sonrası uygulanmakta olan ekonomik politikalar ciddi tıkanma belirtileri göstermeye başlamıştır. Ancak, Hükümet bu belirtileri görmezden gelmiş, yapılan uyarılara kulak kabartmamış, bunun da ötesinde
yaklaşmakta olan krizi önleyici ya da etkilerini hafifletici nitelikte hiç bir ekonomi politikası düşünmemiştir. Kısacası, Türkiye küresel krize ekonomik gelişmelere karı duyarsız kalan bir hükümet elinde ve tıkanmaya yüz tutmuş ekonomik politikalarla yakalanmıştır.
Öyle ki, sorunun ciddiyetini kavramaktan uzak olan Sayın Başbakan ve Hükümet krizin Türkiye ekonomisini etkilemeyeceğini ve “teğet geçeceğini” iddia etmiştir.
Bu çalışma ile Sayın Başbakanın iddiasının Türkiye ekonomisi için ne kadar gerçek olduğu sınanmaya çalışılacaktır. Bu yönüyle çalışma, bir hasar tespit çalışmasıdır. Öte yandan bu tespit çalışmasının, bunun üzerine konumlanacak yeni ekonomik model tartışmalarına ve yeni ekonomik politikalara da sağlam bir zemin hazırlama işlevini üstleneceği düşünülmektedir.
Bu amaca uygun olarak çalışma dört bölüm halinde tasarlanmıştır. Birinci bölüm, büyüme ve istihdamdaki gelişmelere ayrılmıştır. Bu bölümde Türkiye ekonomisinin büyüme ve istihdam performansı sorgulanmış, bu performans dünyanın diğer ülkeleriyle karşılaştırılarak krizin etkileri değerlendirilmeye çalışılmıştır.
İkinci bölümde, enflasyona odaklanılmıştır. Enflasyon oranlarında sağlanan büyük düşüşlerin olumlu bir izlenim uyandırmakla birlikte aslında düşen yurtiçi taleple ne kadar ilikili olduğu teşhir edilmeye çalışılmıştır.
Bölümün ana teması hızlı enflasyon düşüşlerinin de aslında bir kriz göstergesi olduğudur.
Üçüncü bölümde, cari açık, cari açığın finansmanındaki gelişmeler ve dış ticaret verileri ele alınmıştır. Bu çerçevede, cari açıkla büyüme arasındaki ilikiler irdelenmiş, açık için sağlanan finansmanın büyüklüü ve kalitesi sorgulanmıştır. Bu bağlamda, sağlanan finansmanın büyüklüğünün ekonomi üzerinde yarattıı sanal etkilere ve finansmanın kalitesindeki bozulmalara yer verilmiştir. Ayrıca, dış ticarette
son dönemde yaşanan daralmalar da bölümün ana temaları içinde yer almaktadır.
Dördüncü bölüm, kamu maliyesi ve borç gelişmelerini içermektedir. Mali disiplindeki bozulma ve bu bozulmanın bir sonucu olarak artan kamu kesimi borçlanma gerei ve yeniden büyüme eğilimine giren kamu borç stokları bu bölümde üzerinde durulan en önemli konular arasında yer almaktadır. Özel sektör borç stokları ve hane halkı borçluluğundaki gelişmeler de ekonominin toplam borçluluk ve kırılganlığının bir göstergesi olarak bölüm içinde değerlendirilmiştir. Çalışmanın tamamı resmi verilerden türetilen grafik ve tablolar ile bunlarla ilgili açıklama ve yorumlardan olumaktadır. Kullanılan veriler 30 Eylül 2009 tarihi
itibariyle açıklanan veriler olup, bu tarihten sonra açıklanan veriler çalışma kapsamının dışında tutulmuştur.


BÖLÜM I
BÜYÜME VE İSTİHDAMDAKİ GELİŞMELER

Türkiye ekonomisi 2000’li yıllarda gerçekten hızlı
büyümüş müdür?

Türkiye ekonomisinin onar yıllık dönemler itibariyle büyüme performansına bakıldığında, ekonominin 2000’li yıllar boyunca gösterdiği performansın 1950’li yıllardan bu yana geçen tüm on yıllık dönemler içinde en kötüsü olduğu
anlaşılmaktadır.

GSYH büyümesi hızla düşmektedir.
2001 krizinden sonra bir toparlanma sürecine giren Türkiye ekonomisinin büyüme hızı, 2004 yılından itibaren istikrarlı bir biçimde gerilemektedir. 2004 yılında %9,4 oranında artan GSYH*, 2008 yılında sadece %0,9 oranında artmıştır.

GSYH’nın çeyrek dönemler itibariyle performansı
Türkiye ekonomisindeki çöküşü ortaya koymaktadır.

2008 yılının ilk çeyreğinde %7,3 oranında büyüyen ekonomi, 2009 yılının ilk çeyreğinde %14,3 oranında küçülmüştür. Bu küçülme 2. Dünya Savaşı yıllarından bu
yana Türkiye’nin yaşadığı en büyük küçülmedir. Bu eğilim 2009 yılının ikinci çeyreğinde de devam etmiş ve bu çeyrekte ekonomi %7 oranında daralmıştır. Böylece Türkiye ekonomisi son üç çeyrek dönem boyunca küçülmüştür.

Kriz boyunca kapasite kullanım oranlarında görülen
büyük azalma çöküşün bir başka göstergesidir.

2008 yılının sonbaharına kadar %80’ler civarında gezinen kapasite kullanım oranları bu tarihten sonra hızlı bir biçimde gerileyerek 2009 yılının şubat ayında %63 seviyesine inmiştir. Bu seviye hem 1994 hem de 2001 krizindeki seviyenin altındadır. Şubat ayından sonra hafifçe toparlanmaya başlayan kapasite kullanım oranları, Haziran ayından itibaren yeniden düşüşe geçmiştir. Şubat-Haziran dönemi arasındaki
göreli iyileşmede vergi indirimlerinin etkisinin olduğu düşünülmektedir.

Sanayi büyük üretim düşüşleriyle karşı karşıyadır.

Aylık Sanayi Üretim Endeksi, 2009 yılının şubat ayında %84,6’ya düşmüştür. Bu durum, Türkiye ekonomisinin sanayi üretim seviyesinin 2007 ve 2008 yılının aynı ayına göre sırasıyla %17,5 ve %23,9 oranlarında gerilemesi anlamına gelmektedir. Başka bir ifadeyle, krizin en yoğun hissedildiği aylardan şubat ayında sanayi üretimi
önceki yılın şubat ayına göre kabaca dörtte bir oranında daha az gerçekleşmiştir. Sanayi Üretim Endeksi, şubat-Temmuz arasında bir toparlanma eğilimi gösterse de 2009 yılının Temmuz ayındaki endeks değeri 2007 ve 2008 yılının aynı ayının sırasıyla %5,7 ve %9,1 altında kalmıştır.

Reel sektörün ekonomiye olan güveni sarsılmıştır.

Reel sektörün* ekonomiye olan güveni 2008 yılının yaz aylarından itibaren sarsılmaya başlamış, 2008 yılının Aralık ayında %52,3’e düşerek dibe ulaşmıştır. Reel Kesim Güven Endeksi* 13 ay aradan sonra ilk kez 2009 yılının Temmuz ayında 100’ün üzerine çıkabilmiştir. Zira, endeksin 100 deerinin üzerine çıkması geleceğe yönelik olarak ekonomiye güven duyanların güven duymayanlara göre daha fazla olduğu anlamına geldiğinden kritik bir eşiği ifade etmektedir. Temmuz ayından sonra yeniden 100 değerinin altına düşen endeks, Eylül ayı itibariyle 97,8 olarak gerçekleşmiştir.
Başka bir anlatımla, ekonomiye güvenenlerin sayısı yeniden güvenmeyenlerin sayısının altına düşmüştür.

Reel sektöre paralel olarak tüketicilerin ekonomiye olan güveni de kriz boyunca zayıflamıştır.

Kriz boyunca tüketici güveninde de ciddi bir erime görülmüştür. Tüketiciler 2006 yılının Mayıs ayından bu yana ekonomi konusunda kötümserdirler. Bu dönemde 101,1 olan tüketici güven endeksi izleyen ayda 100 değerinin altına düşmüş ve o tarihten bugüne kadar bu değerin üzerine hiç çıkamamıştır. Bilindiği üzere, endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser duruma, 100’den küçük olması ise kötümser duruma işaret etmektedir. Krizin de etkisiyle 2008 yılının Kasım ayında 68,9 seviyesi ile en düşük noktasına ulaşan endeks, bu tarihten itibaren toparlanıp Haziran 2009’da 85,3’e ulaşmış olsa bile hala kritik eşiğin bir hayli altında bulunmaktadır. Kaldı ki, endeks Haziran 2009’dan itibaren yeniden gerilemeye başlamış, Ağustos ayı itibariyle 81,3 seviyesine düşmüştür. Bu durum tüketicinin ekonominin geleceğine ilişkin duyduğu kaygıların büyümekte olduğu anlamına gelmektedir.

Tüketicilerin ekonomiye ilişkin güven kaybı, bu kesimin tüketim harcamalarına da yansımıştır.

Tüketicilerin ekonomiye ilişkin bekleyişlerindeki kötümserlik eğilimi, bu kesimin harcama eğilimlerini olumsuz etkilemiştir. Sabit fiyatlarla hesaplanan özel nihai tüketim harcamaları 2008 yılının ilk çeyreğinde 179,2 milyar TL iken, 2009 yılının ilk çeyreğinde 161,9 milyar TL’ye gerilemiştir. Bu iki dönem karşılaştırıldığında özel nihai tüketim harcamalarındaki düşüşü %9,7’dir. Özel nihai tüketim harcamaları, 2009 yılının ikinci çeyreğinde biraz toparlanmış görünmekle birlikte yine de önceki yılın aynı döneminin altında kalmıştır.

Yatırım iştahında radikal bir düşüş yaşanmıştır.

Yurtiçi üretim faaliyetlerinin önemli göstergelerinden biri olan sermaye mallarının üretim ve ithalatında keskin bir düşüşü yaşanmıştır. Mevsimsellikten arındırılmış sermaye malları ithalatı (2005=100) kalemi, 2007 yılının son çeyreğindeki 137,2’lik seviyesinden 2009 yılının ilk çeyreğinde 40,4 puanlık düşüşle 96,8’e gerilemiş, Temmuz itibariyle hafif bir toparlanmayla 100 seviyesine ancak ulaşabilmiştir. Benzer şekilde yine mevsimsellikten arındırılmış sermaye malları
üretimi endeksi, 2008 yılının ilk çeyreğindeki 138,1’lik seviyeden 54,3 puan gerileyerek 2009 yılının ilk çeyreğinde 83,8’e inmiştir. Endeks değeri Temmuz itibariyle kısmen toparlanarak üçüncü çeyrekte 96 seviyesine ulaşabilmiştir. Her iki veriye ait bu gerçekleşmeler, küresel krizin başlamasıyla yatırım yapma isteğinin radikal biçimde gerilediğinin en net kanıtıdır.

Makine teçhizat yatırımlarında ciddi bir azalma söz
konusudur.

Makine ve teçhizat yatırımlarında da önemli bir azalma görülmüştür. 2008 yılının ikinci yarısında başlayan gerileme 2009 yılının ilk çeyreğinde daha da belirginleşmiştir. 2009 yılının ilk çeyreğinde makine ve teçhizat yatırımları önceki yılın aynı çeyreğine göre %38,4 oranında azalmıştır. 2009 yılının ikinci çeyreğindeki gerileme ise yine önceki yılın aynı dönemine göre %30 seviyesindedir. Bu gerçekleşmeler, ülkedeki yatırım harcamalarının küresel krizden ne kadar etkilendiğinin bir göstergesidir.

Türkiye’nin ekonomik performansı dünyadan hızla
ayrışmaktadır.

Türkiye’nin büyüme performansındaki gerileme dünyanın diğer gelişmekte olan ülkeleriyle karşılaştırıldığında daha çarpıcı hale gelmektedir. Türkiye, 2005 yılına kadar gelişmekte olan ve yükselen piyasa ekonomilerinin ekonomik performansından daha yüksek bir büyüme performansı sergilerken, 2005 yılından itibaren bu durum tersine dönmüştür. 2008 yılında Türkiye %0,9 oranında büyürken, gelişmekte olan dünya ekonomileri %6,1 oranında büyümüştür. Küresel krizin en yoğun hissedildiği dönem olan 2009 yılında ise IMF tahminlerine göre gelişmekte olan ülkelerin %1,7 oranında büyümesi, buna karşılık Türkiye’nin %6,5 oranında küçülmesi beklenmektedir. Bu durum, Türkiye’nin küresel krizinden ne kadar etkilendiği göstermektedir.
Öncekilerin Kaynağı TÜİK, TCMB verileri, buradaki Kaynak: IMF, World Economic Outlook

Türkiye en düşük büyüme performansını sergilemiştir.

Kaynak: IMF, Bloomberg(Dünyada en çok izlenen ekonomi kanalı)
Ülke bazında bakıldığında, Türkiye’nin küresel krizden etkilenme derecesi daha net görülmektedir. Son dört çeyrek büyüme performansları yıllık birikimli olarak incelendiğinde, Türkiye kapsama alınan ülkeler arasında en kötü performans sergileyen ülke olmuştur. Ülkelerden bazılarının küresel krize rağmen büyümeye devam etmeleri de ayrıca manidar görünmektedir.

Gelişmekte olan ülke grupları ile karşılaştırıldığında
küresel krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisi daha
net ortaya çıkmaktadır. (I)

Kaynak: IMF, Bloomberg
Gelişmekte olan ülkeler coğrafi gruplara ayrılarak yapılan analizde, Türkiye’nin dünya ile ayrıştığı bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Son dört çeyrek büyüme gerçeklemeleri birikimli olarak ele alındığında, tüm gelişmekte olan ülke gruplarında
büyüme oranlarında bir gerileme söz konusu olsa da Türkiye’nin gerileme hızı bu grupların bir hayli üstünde kalmıştır. Gelişmekte olan Asya ülkeleri ile gelişmekte olan
Latin Amerika ülkelerinde ekonomiler krize rağmen hala büyürken, gelişmekte olan Avrupa ülkelerinde ekonomiler küçülmektedir. Ülkemizdeki küçülme ise hepsinden
daha fazladır.

Gelişmekte olan ülke grupları ile karşılaştırıldığında
küresel krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisi daha
net ortaya çıkmaktadır. (II)

Kaynak: IMF, Bloomberg
Türkiye ile en çok karşılaştırılan ülkeler göz önünde bulundurularak yapılan analizde, yine ülkemizin krizden en fazla etkilenen ülkelerden biri olduğu anlaşılmaktadır. Çeyrek dönem büyüme rakamlarına bakıldığında, 2009 yılının ikinci
çeyreği hariç olmak üzere Türkiye’nin en büyük ekonomik daralmaya maruz kalan ülke olduğu ortadadır. Bu ülkeler arasında son dört çeyrek büyüme performanslarına
birikimli olarak bakıldığında ise krizin en derin izlerinin yine ülkemizde olduğu görülmektedir.

İşsizlik oranında ciddi bir artış olmuştur.

Kaynak: TÜİK
Küresel krizin ekonomi üzerindeki en önemli sonuçlarından birini işsizlik rakamlarından takip etmek mümkündür. Türkiye 2001 krizi sonrasında geçmiş dönemlere oranla görece daha hızlı bir büyüme temposu yakalanmış olmasına rağmen,
işsizlik rakamları çift hanelere takılı kalmıştır. Küresel krizle birlikte büyüme oranlarında görülen büyük düşüşler işsizlik oranlarını yeni bir patikaya taşımış görünmektedir. 2008 yılı ile birlikte genel işsizlik oranında ciddi bir kırılma yaşanmış, oran 2008 yıl sonu itibariyle %11’e yükselmiştir.

İşsizlikte yeni bir platoya geçilmiştir. (I)

Kaynak: TÜİK
2008 yılının Mayıs ayından itibaren aylık işsizlik rakamlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yükselme eğilimine girdiği anlaşılmaktadır. Üstelik farkta istikrarlı bir biçimde büyümektedir. 2008 yılı Eylül ayında önceki yılın aynı ayına göre 1 puan olan işsizlik oranındaki artış, aynı yılın sonunda 3 puana, 2009 yılının Nisan ayında ise 5 puana yükselmiştir. Fark, Haziran ayında ise önceki yılın Haziran ayına göre 4
puandır. Haziran 2009 itibariyle önceki yılın aynı dönemine göre işini kaybedenlerin sayısı 972 bin kişidir. Bu bir kırılmadır ve bu kırılmanın önümüzdeki dönemde uzunca bir süre daha devam edeceği anlaşılmaktadır.

İşsizlikte yeni bir platoya geçilmiştir. (II)

Kaynak: TÜİK ve Kendi Hesaplamalarımız
Genel işsizlik oranına mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık ortalamalar bazında bakıldığında, büyük kırılma daha net olarak görülebilir. 2005 yılından itibaren istikrarlı bir seviyede kalan işsizlik oranı, 2008 yılının ikinci çeyreğinden itibaren hızlı
bir yükselme göstermiş ve 2009 yılının ikinci çeyreğinde %14,9 oranına ulaşmıştır. Son bir yıldaki artış 4,6 puandır. Başka bir anlatımla, son bir yılda genel işsizlik oranı %44,7 oranında artmıştır.

BÖLÜM II
ENFLASYONDAKİ GELİŞMELER

Krizin neden olduğu talep yetersizliği, Türkiye’de önemli miktarda çıktı açığına neden olmuştur.

Kaynak: TCMB
Küresel krizin yarattığı talep yetersizliği ekonominin çıktı açığını büyütmüştür. Ekonomide ciddi bir çıktı açığının bulunması toplam talep düzeyinin toplam arzdan düşük olduğu ve talep koşullarının enflasyon üzerinde baskı yaratmadığı anlamına gelmektedir. Bu çerçevede, çıktı açığı tahminleri toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşe verdiği desteğin önümüzdeki yıllarda süreceğini göstermektedir

Krizin neden olduğu talep yetersizliği, fiyatlar genel
düzeyinde gerilemeye neden olmuştur.

Kaynak: TCMB
Küresel kriz sebebiyle bir yandan dış talebin diğer yandan yurtiçi talebin düşmesi, enflasyon üzerindeki talep baskısını ortadan kaldırmış ve bunun bir sonucu olarak da fiyatlar genel düzeyinde ciddi bir gerileme görülmüştür. 2004 yılından 2008
yılının sonuna kadar %8-10 bandında seyreden enflasyon, küresel krizle birlikte bu bandı kırarak 2009 yılının Ağustos ayında %5,3’e gerilemiştir. Bu oran %7,5 olan 2009 yıl sonu hedefinin altındadır. Öte yandan, 2009 yılında 2005 yılından bu yana ilk defa enflasyonda yıl sonu hedefinin altında kalınacağı anlaşılmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışı talep koşullarında gözlenen bu gelişmeler, Merkez Bankası’nın da elini rahatlatmış ve Banka Ekim 2008’de %16,75 olan kısa vadeli borç alma faiz oranını 2009 yılının Eylül ayında %7,25’e, 2008 yılının Temmuz ayında %20,25 olan borç verme faiz oranını ise %9,75’e indirmiştir. Önümüzdeki dönem talep koşullarında hızlı bir iyileşme beklenmediğinden Bankanın faiz indirimlerinin bir miktar daha devam edeceği tahmin edilmektedir.

BÖLÜM III
CARİ AÇIK VE CARİ AÇIĞIN FİNANSMANI İLE DIŞ TİCARETE İLİŞKİN GELİŞMELER

Ekonomik daralma cari açık miktarında gerilemeye neden olmaktadır.

Kaynak: TCMB, OVMP (2010-2012)
Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olan cari açık miktarı 2001 krizinden bu yana istikrarlı bir biçimde artmış, açığın GSYH’ya oranı 2006 yıl sonunda %6’ya ulaşmış, 2007 ve 2008 yıllarında da yaklaşık bu seviyesini korumuştur. Bu oranın 2009 yılında %1,8’e düşmesi beklenmektedir. Bu düşüşü
beklentisinin altında yatan en önemli neden ise ekonominin daralması beklentisidir. 2010 yılı ile birlikte öngörülen ekonomik toparlanmanın etkisiyle cari açık miktarının yeniden bir artış sürecine gireceği tahmin edilmektedir.

Büyüme modeli cari açığa neden olmaktadır.

Türkiye ekonomisinin büyüme modeli cari açık yaratan bir büyüme modelidir. Bu modelde, Türkiye büyüyebilmek için önemli miktarda cari açık vermek zorundadır.
Ülkemizde cari açığın en önemli sebeplerinden biri olan ithalatın çok büyük bir kısmı ara malı ithalatından oluşmaktadır. Toplam ithalatımızın yaklaşık dörtte üçü ara malı ithalatıdır. Başka bir deyişle, Türkiye ekonomisi büyümek için ithalat yapmak
zorundadır. Bu durum yurtiçinde ara malı üreten sanayi sektörlerini ciddi ölçüde zorlamakta ve bu firmaları iflasın eşiğine sürüklemektedir. Üstelik ara malı ithalatı ile
kıyaslandığında ihracatımızdaki artış hızının da yetersiz kaldığı anlaşılmaktadır. Böylece ihracat, ara malı girdisiyle sürüklenen güçlü ithalatta yetişememekte ve ihracat ile ithalat arasındaki makas hızla açılmaktadır. Bu durum cari işlemler açığını
da büyütmektedir. Sonuç olarak, Türkiye büyüme dinamiklerini cari açığa bağımlı hale getirmiştir.

Türkiye ekonomisinin büyümek için vermek zorunda
olduğu cari açık miktarı artmaktadır. (I)

Kaynak: TCMB
Tarihsel olarak bakıldığında, büyüme oranları ile cari açık* arasında ortaya çıkan ters ilişki bunun en güçlü kanıtıdır. Bu modelde, Türkiye ekonomisi belli bir büyüme oranını tutturabilmek için belli miktarda cari açık vermek zorunda kalmaktadır. Çünkü üretim için ithal ara girdiye ihtiyaç duyan ekonomi, bu ihtiyacı karşılamaya yöneldiğinde ithalat artmakta, üretilen ürünlerin katma değerinin yetersizliği ya da iç
piyasalara sunumu ihracatı yeterince besleyememekte, böylece büyüyen dış ticaret açığı cari açıkla sonuçlanmaktadır. Burada dikkati çeken husus bu yapısal sorunun 2001 yılı sonrası daha da derinleşmiş olmasıdır. 2001 krizi sonrasında makul büyüme oranlarını tutturabilmek için verilmesi gereken cari açık miktarında, önceki büyüme dönemlerine kıyasla ciddi bir artış gözlenmektedir. Sonuç, ekonomik aktivitelerin ithalata bağımlılığının 2001 yılı sonrası giderek derinleştiğidir1

1 Yükselen enerji fiyatlarının Türkiye’nin cari işlemler açığındaki büyümenin nedenlerinden biri olduğu sıklıkla iddia edilir.
Enerji fiyatlarının dönem boyunca Türkiye’nin ithalat faturasını kabarttığı bir gerçek olsa da bu durum, büyüme ve üretim
dinamiklerinin ithalata bağımlılığının derinleştiği kurgusunu değiştirmemektedir. Dönem boyunca enerji ithalatı hariç
tutulduğunda bile cari işlemler açığının milli gelire oranı artış kaydetmeye devam etmektedir.

Türkiye ekonomisinin büyümek için vermek zorunda
olduğu cari açık miktarı artmaktadır. (II)

Kaynak: TÜİK
Ara malı ithalatı miktar endeksi ile sanayi üretim endeksi arasındaki ilişki ekonominin dışa bağımlılığını net bir biçimde ortaya koymaktadır. Görüleceği üzere, birim sanayi malı üretimi için ihtiyaç duyulan ithal mal miktarı ciddi bir biçimde artış kaydetmiştir. Başka bir deyişle, Türk sanayisi üretmek için her zamankinden daha fazla ithalat yapmak durumunda kalmaktadır. Sonuç olarak, ekonominin büyüme dinamikleri ithalat yapabilme kabiliyetine bağımlı hale gelmiştir.

Kamu kesimi yatırım-tasarruf dengesinde kısmi bir
iyileşme sağlanmıştır.

Kaynak: 2009 Yılı Programı
Cari açıktaki bu hızlı bozulma, 2001 yılından bu yana Türkiye ekonomisindeki temel bir yapısal değişiklik olan ekonominin genel dengesinin bozulmasıyla iç içe geçmiştir. Dönem boyunca uygulanan faiz dışı fazla politikalarının sonucunda kamu kesimi tasarrufları yükseltilebilmiş, kamu kesimi yatırım-tasarruf dengesi* büyük toplumsal fedakarlıklar sonucunda olumlu bir noktaya taşınabilmiştir.


Özel sektör yatırım-tasarruf dengesi bozulmuştur.

Kaynak: 2009 Yılı Programı
Kamu kesimi dengesindeki bu iyileşmeye özel kesimin eşlik edebildiğini söylemek pek mümkün değildir. Dönem boyunca özel sektör tasarrufları hızlı bir şekilde gerilemiş, buna paralel olarak özel sektör yatırım-tasarruf dengesi ciddi ölçülerde bozulmuştur. Böylece özel sektör tasarruflarında gözlenen hızlı düşme, ekonominin yabancı tasarruflara olan ihtiyacını arttırarak cari açığın arkasındaki en önemli dinamiklerden biri haline gelmiştir.

Ekonominin genel dengesindeki bozulma cari açığın bir yansımasıdır.

Kaynak: 2009 Yılı Programı
Özel sektör yatırım tasarruf dengesindeki bozulma o kadar kuvvetlidir ki, faiz dışı fazla politikasının sonucu olarak ortaya çıkan kamu sektörü yatırım tasarruf dengesindeki düzelmeye rağmen, ekonominin genel dengesi bozulmaya devam
etmiştir. Küresel krizle birlikte artması muhtemel kamu açıklarının, önümüzdeki dönem kamu kesimi yatırım tasarruf dengesini daha da kötüleştireceği düşünüldüğünde, ihtiyaç duyulan özel sektör yatırımlarının yapılabilmesi için gelecek
yıllarda ekonominin genel dengesindeki bozulmanın devam edeceği anlaşılmaktadır.


Doğrudan yabancı sermaye miktarında önemli bir azalış
söz konusudur.

Yıllıklandırılmış
Kaynak: TCMB
Küresel kriz cari açığın finansmanının kalitesinde önemli bir bozulma yaratmıştır. Bunun yansımasını net doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında görmek mümkündür. 2007 yılında 20 milyar dolara ulaşan doğrudan yabancı sermaye yatırımları bu tarihten itibaren düzenli bir biçimde azalmış, 2009 yılı Temmuz ayı itibariyle yıllık birikimli olarak 9,8 milyar dolara gerilemiştir. Teknik olarak doğrudan yabancı sermaye yatırımı kabul edilen ancak gerçekte bu özellikten bir hayli uzak olan yabancılara gayrimenkul satışları düşüldüğünde bu rakam 7,6 milyar dolara
inmektedir. Bu gerçekleşmeler, ülkemize olan yabancı yatırımcı ilgisinin azaldığı anlamına gelmektedir.

Türkiye’den net portföy yatırımı çıkışı olmuştur.

Yıllıklandırılmış
Kaynak: TCMB
2003 yılından bu yana önemli bir giriş kaydedilen portföy yatırımları* 2008 yılından itibaren negatife dönmüştür. Bu kalemde 2008 yılındaki net çıkış 5 milyar dolardır. 2009 yılı Temmuz ayı itibariyle geçtiğimiz 12 ay boyunca portföy yatırımları kalemindeki net çıkış ise 6,6 milyar dolara ulaşmıştır. Bu gerçekleşmeler, küresel krizle birlikte Türkiye’den önemli bir portföy yatırımı çıkışı olduğunu göstermektedir.

Yurtdışı kredi kanalları tıkanmıştır.

Yıllıklandırılmı
Kaynak: TCMB
Uluslararası likidite* koşullarında gözlenen bozulmaya paralel olarak Türk firmalarının yurtdışında kredi bulma imkanlarının daralması krediler kaleminde çok net olarak hissedilmiştir. Türkiye’de yerleşik kişilerin yurtdışından sağladıkları net krediler, 28,1 milyar dolarla zirveye ulaştığı 2008 yıl sonundan itibaren sert bir biçimde gerilemiş ve bu kalemden sağlanan girişler 2009 yılı Temmuz ayı itibariyle yıllıklandırılmış bazda negatife dönmüştür. Türkiye’de yerleşik gerçek(Sen, ben) ve tüzel kişiler(Şirket, Kamu kurumu vs) net dış kredi ödeyicisi konumuna gelmiştir. Bu kalemden gerçekleşen net çıkışlar son bir yıllık dönemde 6,7 milyar dolardır.

Kaynağı bilinmeyen net girişler önemli miktarlara
ulaşmıştır.

Yıllıklandırılmış
Kaynak: TCMB
Son dönem gelişmeleri içinde dikkati çeken bir diğer husus ise net hata ve noksan kalemindeki yüksek gerçekleşmedir. “Net hata noksan kalemi*bir dengeleyici kalem olarak Türkiye’de yerleşik kişilerle yurtdışında yerleşik kişiler arasında gerçekleşen ve nedeni bilinmeyen veya tam olarak tespit edilemeyen döviz hareketlerini gösteren bir kalem olup, bu özelliğiyle sıcak para olarak kabul edilmektedir. Bu kalemde 2008 yılına kadar düzenli ve ihmal edilebilir bir giriş gözlenirken, Temmuz ayı itibariyle son bir yılda gözlenen toplam giriş 14,6 milyar dolardır. Niteliği göz önünde bulundurulduğunda bu kalemden gerçekleşen girişlerin yüksekliğinin ödemeler dengesi finansman kalitesini kötüleştiren önemli nedenlerden biri olduğu anlaşılmaktadır.

Yüksek cari açığın finanse edilmesi zorunluluğu krize
kadar reel faizlerin aşağıya düşmesini engellemiştir.

Kaynak: TCMB, Hazine Müsteşarlığı
2001 krizinin hemen ardından hızlı bir biçimde inişe geçen reel faizler dönem boyunca cari açık miktarındaki artışa paralel olarak çift haneli rakamlara yapışıp kalmıştır. Küresel krizin etkisiyle talep yetersizliği nedeniyle enflasyonda görülen
düşüşe paralel olarak Merkez Bankası politika faiz oranlarının indirilmesiyle faiz oranlarında görülen gerileme, reel faiz*oranlarının %3 seviyesine kadar düşmesine neden olmuştur2. Ancak, küresel kriz ortamında başta gelişmiş ülkelerde olmak üzere reel faizlerin dünya genelinde ulaştığı boyut göz önünde bulundurulduğunda ülkemizdeki faiz oranlarının hala çok yüksek olduğu açıktır.

2 Reel faiz çok çeşitli şekillerde hesaplanabilir. Bu çalışmaya konu olan reel faiz, Devlet iç Borçlanma Senetlerinin yıllık ortalama bileşik faizlerinden 12 ay sonrasının enflasyon bekleyişlerinin indirilmesiyle bulunan reel faiz olup, ex- ante* olarak hesaplanmıştır.

Yüksek reel faizler ihtiyaçtan fazla dış finansman
getirmiştir.

Kaynak: TCMB
Teorik olarak, bir ülkenin belli bir dönemde sağladığı dış finansmanın aynı dönemde verdiği cari açık miktarına eşit olması beklenir. Kısa dönemler için bir eşitlik kurulamamış olsa bile uzun dönemde böyle bir denkliğin oluşması genelde sıkça görülen bir durumdur. Uzun dönemde ortaya çıkan bu denklik, ülkedeki döviz kazandırıcı işlemlerle döviz kaybettirici işlemlerin de bir birine eşit olması anlamına gelir ki, bu durumda ulusal para yabancı paralar karşısında önemli bir değişikliğe
uğramamış olur. Ancak, Türkiye’nin bu konudaki durumunun sözü edilen teorik gerçeklikten bir hayli uzak olduğu anlaşılmaktadır. Çünkü, Türkiye’nin belli dönemler
için sağladığı dış finansman aynı dönemlerde verdiği cari açık miktarlarından oldukça fazladır. Üstelik bu fazla finansmanın miktarı, 2002 sonrası dönemde daha da artarak
32,4 milyar dolara ulaşmıştır. Bu yüksek finansmanın altında yatan en önemli etken ise yüksek reel faizlerdir.


Yüksek dış finansman sonucunda ulusal para değer
kazanmıştır.

Kaynak: TCMB
Cari açıkların toplamından daha fazla miktarda sağlanan dış finansman, en önemli sonuçlarından birini ulusal paranın yabancı paralar karşısında değerindeki değişmede
göstermektedir. Reel Kur Endeksi*, Ağustos 2009’da 169,4 olarak gerçekleşmiştir. Başka bir anlatımla, arada yaşanan bütün finanssal krizlere rağmen, Türk Lirası yabancı paralar karşısında 1995 yılından(1995=100) bu yana %70’e yakın oranda değer kazanmıştır. Ulusal paranın yabancı paralar karşısındaki bu değer kazanımı ekonomideki birçok büyüklük üzerinde sanal bir etki yaratmaktadır. Enflasyon ve borç miktarı bu sanal etkiden olumlu olarak etkilenen en önemli büyüklüklerdendir. Literatürde pass-through effect (döviz kurundan enflasyona geçişkenlik etkisi) olarak bilinen bu etki sayesinde, ulusal para yabancı paralar karşısında değer kazandıkça ithalat ucuzlamakta, ithalattaki bu ucuzlama fiyatlar genel seviyesinin ölçüldüğü malların bulunduğu sepetin fiyatını, sepette yer alan ithal malları ölçüsünde aşağıya çekmektedir. Türkiye’de 2001 sonrası uygulanan dezenflasyon* politikasının enflasyon üzerindeki etkisi değerlendirilirken bu husus mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Yine aynı şekilde ulusal para değer kazandıkça döviz cinsinden dış ve iç borç stokunun Türk Lirası karşılıkları da sanal bir biçimde azalmaktadır.

Küresel kriz ulusal parada değer kaybına neden olmuştur.

Kaynak: TCMB
2001 sonrasında yabancı paralar karşısında hızlı bir şekilde değer kazanan Türk Lirası, küresel krizle birlikte büyük değer kaybına uğramıştır. 2008 yılının Ekim ayında 194,1 olarak hesaplanan reel kur endeksi, 2009 yılının Mart ayına gelindiğinde %17,9 oranında değer kaybederek 159,4’e inmiştir. Bu hızlı değer kaybı, süreç içinde değerlenen ulusal parada önemli bir kırılganlığın oluştuğu anlamına da gelmektedir.

Fazla finansmanı eritmek için Merkez Bankası’nın yaptığı döviz alım miktarları önemli ölçüde azalmış görünmektedir.

Kaynak: TCMB
Sağlanan finansmanın büyüklüğü, dalgalı döviz kuru rejimi uygulanmasına rağmen, Merkez Bankası’nın doğrudan müdahaleleriyle ve döviz alım ihaleleri yoluyla piyasadan döviz alması sonucunu doğurmuştur. Bankanın 2003 yılından başlayarak piyasadan aldığı dövizlerin net miktarı 61 milyar dolara ulaşmıştır. Ancak, küresel krizle birlikte ulusal parada ortaya çıkan değer kaybı, Bankanın 2008 yılının Ekim ayında döviz alım ihalelerine ara vermesine ve döviz satım ihaleleri düzenlemesine neden olmuştur. Sonraki gelişmeler Bankanın yeniden döviz alım ihalelerine yönelmesine neden olmuş ise de Banka 2009 yılında sadece net 1 milyar dolar civarında döviz almıştır.

Fazla finansmanın bir yansıması olan Merkez Bankası
döviz rezervlerindeki artış durmuş görünmektedir.

18 Eylül 2009 itibariyle
Kaynak: TCMB
Dönem boyunca sağlanan dış finansmanın büyüklüğü karşısında Merkez Bankası’nın yaptığı döviz alımları Bankanın döviz rezervlerini büyütmüştür. 2002 yılında 27 milyar dolar seviyesinde olan Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 2007 yıl sonunda 71,6 milyar dolara ulaşmıştır. Ancak, Bankanın krizin etkisiyle döviz alımlarına ara vermesi nedeniyle brüt rezervlerde bir erime gözlenmeye başlamış, rezervlerin seviyesi Temmuz 2009 itibariyle 65,6 milyar dolara gerilemiştir. Daha sonraki gelişmeler rezervlerde bir artış yaratmış olsa da 18 Eylül 2009 tarihi itibariyle 70,1 milyar dolar olan Merkez Bankası brüt döviz rezervlerinin seviyesi, 2007 yılındaki seviyesinin hala altında bulunmaktadır.

Döviz rezervlerinin mevcut seviyesi yetersiz kalmaktadır.

Kaynak: IMF, Bloomberg
2001 krizi sonrasında döviz rezervlerimizdeki hızlı artışa rağmen, rezervlerimizin seviyesinin ülkemizle en çok karşılaştırılan bazı gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında bir hayli yetersiz kaldığı anlaşılmaktadır. Rezervlerimizin
seviyesi 2009 yılının ikinci çeyreği itibariyle milli gelirimizin sadece %10’u civarındadır ve bu oran diğer ülke oranlarının altındadır. Öte yandan, kriz dönemi boyunca kaybedilen rezerv miktarı en yüksek olan ülke ise Türkiye’dir.

Küresel kriz yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat
hesaplarında erimeye neden olmuştur.

18 Eylül 2009 itibariyle
Kaynak: TCMB
Sağlanan dış finansmanın büyüklüğünün bir başka göstergesi yurtiçi yerleşiklerin bankalar nezdinde tuttukları döviz tevdiat hesaplarının miktarındaki gelişmelerdir. Döviz likiditesinde yaşanan bolluk, yurtiçi yerleşiklerin döviz cinsinden tuttukları mevduatların 5 yıl gibi kısa bir süre içinde ikiye katlanmasıyla sonuçlanmıştır. 2003 yılının üçüncü çeyreğinde 46,3 milyar dolar olan yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat* hesapları, Temmuz 2008’de 106,8 milyar dolara ulaşmıştır. Ancak, küresel krizle birlikte yaşanan gelişmeler yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarında erimeye yol açmış, hesaplardaki bakiye şubat 2009’da 82,3 milyar dolara kadar gerilemiştir. şubat-Eylül döneminde ise kısmi bir iyileşme yaşanmış ve hesaplardaki tutar yeniden 100 milyar doların üzerine çıkmıştır. Döviz tevdiat hesaplarında son bir yılda yaşanan bu hızlı iniş ve çıkışlar aynı zamanda ekonominin spekülatif etkenlere ne denli açık olduğunun da bir göstergesidir.

Küresel krizle birlikte yurtdışı yerleşiklerin DİBS
portföyünde önemli azalmalar kaydedilmiştir. (I)

11 Eylül 2009 itibariyle
Kaynak: TCMB
Türkiye’nin yüksek cari işlemler açığı vermesi ve bunun finanse ediliş yöntemi, en önemli dolaylı sonuçlarından birini ekonomideki yabancılaşma eğiliminde göstermektedir. Dönem boyunca yaşanan yüksek miktarlı portföy yatırımları
yabancıların devlet iç borçlanma senetleri içindeki payını yükseltmiştir. 2003 yıl sonu itibariyle 8,6 milyar TL olan yurtdışı yerleşiklerin toplam devlet iç borç senetleri portföyü yaklaşık 3,5 kat artarak 2007 yıl sonunda 37 milyar TL’ye ulaşmıştır. Ancak,
küresel krizin de etkisiyle yurtdışı yerleşiklerin Türkiye’deki portföylerini azaltma eğilimine girmeleri sonucunda DİBS portföyü Mart 2009’da 26,4 milyar TL’ye gerilemiştir. Yabancıların portföy azaltışı 10 milyar TL’nin üzerindedir. Her ne kadar kayıpların bir kısmı Mart-Eylül 2009 döneminde telafi edilmiş görünse de yurtdışı yerleşiklerin DİBS portföyü* 2007 seviyesinin bir hayli altındadır.

Küresel krizle birlikte yurtdışı yerleşiklerin DİBS
portföyünde önemli azalmalar kaydedilmiştir. (II)

Kaynak: Hazine Müsteşarlığı
Bu gelişmeler yurtdışı yerleşiklerin iç borç stoku içindeki payında da ciddi bir erimeyi beraberinde getirmiştir. 2006 yılında %13,6 olan yabancıların iç borç stoku içindeki payı, küresel krizin etkisiyle 2008 yılı ile beraber hızla gerilemeye bağlamış ve 2009 yılının Nisan ayında %8,4’e düşmüştür. Söz konusu oran, Nisan-Ağustos döneminde sadece %0,8 artarak %9,2’ye ulaşmakla birlikte, kriz öncesi seviyesinin hala çok altında bulunmaktadır.

Krizle beraber yabancı yatırımcıların borsadaki payında da bir gerileme kaydedilmiştir.

Kaynak: İMKB
Benzer bir biçimde yurtdışı yerleşiklerin İMKB’ye kote*olmuş şirketlerin hisse senetleri içindeki payı da küresel krizin etkilerine maruz kalmıştır. 2002 yıl sonunda %42,5 iken, 2007 yıl sonunda %72,4’e ulaşan yabancı yatırımcıların borsadaki payı, 2009 yılının Mayıs ayı itibariyle %65,4’e gerilemiş, Mayıs-Eylül 2009 döneminde ise bu seviyesini korumutur. Sonuç olarak, küresel krizde yabancı yatırımcıların İMKB’ye kote edilmiş şirketlerin hisse senetleri içindeki payı yaklaşık 6 puan gerilemiştir.

İhracat daralmaya başlamıştır.

Kaynak: TCMB, Dı Ticaret Müsteşarlığı
Küresel kriz Türkiye ekonomisi üzerindeki en sert etkilerinden birini de ihracat rakamları üzerinde göstermeye başlamıştır. 2008 yılının Eylül ayına kadar istikrarlı bir biçimde artan Türkiye’nin ihracatı bu tarihten itibaren daralmaya başlamış, 136,3 milyar dolarlık zirve seviyesinden 2009 yılının Ağustos ayında 104,3 milyar dolar seviyesine gerilemiştir. Önümüzdeki aylarda bu gerileme eğiliminin devam edeceği göz önünde bulundurulduğunda, yıl sonunda Türkiye’nin toplam ihracatının 100 milyar doların altında kalacağı kesine yakın görünmektedir.

İhracattaki düşüş yıllık yüzde değişim itibariyle çok daha çarpıcıdır.

Temmuz-Ağustos ortalaması
Kaynak: TÜİK
İhracat rakamlarına yıllık yüzde değişim bazında bakıldığında düşüş çok daha çarpıcı bir biçimde gözlenmektedir. Öyle ki, 2009 yılının ikinci çeyreğinin ihracat miktarı önceki yılın aynı döneminin %34,7 altındadır. Temmuz ve Ağustos ortalamalarını kapsayan 2009 yılının üçüncü çeyrek ihracat miktarı da yine önceki yılın aynı döneminin %30,4 altında gerçekleşmiştir.


İhracatta hedef küçültülmüştür.

Kaynak: 2009 Yılı Programı, KEP
İhracat rakamlarındaki bu sert düşüşler yıl sonu hedeflerinin sürekli olarak revize edilmesi sonucunu da beraberinde getirmektedir. Zira, 2009 Yılı Ekonomik Programı ile belirlenen hedeflerin gerçekçi olmadığı kısa bir süre sonra ortaya çıkmış ve KEP ile ihracat hedefleri gözden geçirilmiştir. Her iki revizyon arasındaki büyük farka rağmen, yeniden belirlenen hedeflerin de tutmama ihtimali yüksek görünmektedir. 2009 yılı için belirlenen 104 milyar dolarlık ikinci tahminin ne kadar gerçekçi olduğu Ağustos rakamlarına bakılarak daha iyi değerlendirilebilir.

İthalat azalmaya başlamıştır.

Kaynak: TCMB, Dış Ticaret Müsteşarlığı
Küresel krizinin ülkenin üretim dinamikleri üzerindeki etkisini hızla daralan ithalat rakamları üzerinden analiz etmek mümkündür. Türkiye’nin ithalatının yaklaşık dörtte üçünün ara malı ithalatı olduu düşünüldüğünde, ithalattaki daralmanın
Türkiye’nin üretim faaliyetlerinin de daralması anlamına geleceği açıktır. İhracata paralel olarak 2008 yılının Eylül ayına kadar istikrarlı bir biçimde artan ithalat, bu tarihten sonra hızlı bir düşüş yaşamış ve 2008 yılı Eylül ayındaki 211,9 milyar dolarlık zirve seviyesinden 2009 yılı Ağustos ayında 143,9 milyar dolar seviyesine gerilemiştir. İthalattaki bu hızlı düşüş dış ticaret açığını ve cari açığı azaltıyor olsa da ülkenin büyüme rakamlarını olumsuz etkilemektedir.

İthalattaki düşüş yıllık yüzde değişim itibariyle çok daha çarpıcıdır.

Temmuz-Ağustos ortalaması
Kaynak: TÜİK
İthalat rakamlarına yüzde değişim olarak bakıldığında ülkemizdeki ekonomik aktivitelerin daralma dereceleri hakkında daha net bir fikir sahibi olunabilir. 2008 yılının son çeyreğinden itibaren hızla daralan ithalat, 2009 yılının ilk çeyreğinde
önceki yılın ilk çeyreğine göre %41,2 oranında küçülmüştür. Temmuz ve Ağustos ortalamalarını içeren 2009 yılı üçüncü çeyreğinde ise ithalat yine önceki yılın aynı döneminin %34,5 altında seyretmektedir. İthalattaki bu hızlı düşüş Türkiye’nin üretim dinamiklerini önemli ölçüde sekteye uğratmaktadır.

BÖLÜM IV
KAMU MALİYESİ VE BORÇ GELİŞMELERİ

Kamu kesimi dengeleri bozulmaya başlamıştır.

Kaynak: Maliye Bakanlığı, OVMP (2010-2012)
Not: 2006 yılından önceki rakamlar konsolide bütçe tanımına aittir.
2002 yılından bu yana Merkezi Yönetim Bütçesinde görülen iyileşme, 2006 yılından itibaren sona ermiş görünmektedir. Küresel krizin bütçe üzerindeki etkisi ise 2009 yılı bütçesinde belirginlik kazanmaktadır. 2009 yılı bütçesinin milli gelire oran olarak %6,6 oranında açık vermesi beklenmektedir. Bu durum, 2001 krizi sonrasında büyük fedakarlıklara katlanılarak elde edilen mali disiplinin ciddi bir biçimde zedelendiği anlamına gelmektedir. Bütçedeki bu gerçekleşmeler 2001 krizi sonrasına geri dönüldüğünün sinyallerini vermektedir.

Bütçe harcamalarında 2009 yılında büyük artış
beklenmektedir.

Gerçekleşme tahmini
Kaynak: KEP
Küresel krizin etkisi altında bulunan 2009 yılı bütçesindeki bozulma, bütçe gelirlerindeki düşüşten ziyade bütçe harcamalarındaki kontrolsüz artıştan kaynaklanmaktadır. Toplam bütçe giderlerinin milli gelir içindeki payının 3,1 puan
artarak %23,8’den %26,9’a çıkması beklenmektedir. Toplam bütçe harcamalarındaki artışın ise daha ziyade faiz dışı harcamalardan kaynaklanması öngörülmektedir.
2009 yılı bütçesinde faiz harcamalarında büyük bir artış beklenmezken, faiz dışı harcamaların milli gelir içindeki payında 2,5 puanlık bir artış olacağı tahmin edilmektedir. Bütüncül bir programdan uzak ekonomiye destek paketlerinin ve seçim
sebebiyle mahalli idarelere aktarılan kaynakların bu harcama artışlarında başı çeken faktörlerden biri olduğu açıktır.

Merkezi yönetim bütçesinde önceki yılın aynı dönemine göre ciddi bir bozulma söz konusudur. (I)

Kaynak: Maliye Bakanlığı
Merkezi yönetim bütçesindeki gerçekleşmeler mali disiplinin nasıl bozulduğunu ortaya koymaktadır. 2009 yılının Ocak-Ağustos döneminde faiz dışı harcamalar önceki
yılın aynı döneminin %23,9 üzerindedir. Aynı şekilde faiz harcamaları da önceki yılın aynı dönemine göre %11,6 oranında fazladır.

Merkezi yönetim bütçesinde önceki yılın aynı dönemine göre ciddi bir bozulma söz konusudur. (II)

Kaynak: Maliye Bakanlığı
Bütçe gelirlerinde ise önceki yılın aynı dönemine göre bir gerileme söz konusudur. Vergi gelirleri 2009 yılının ilk sekiz ayında, önceki yılın aynı döneminin 2,7 milyar TL altındadır. Ekonomik aktivitelerdeki yavaşlama vergi gelirlerine de
yansımış görünmektedir. Öte yandan, vergi dışı gelirlerde de önemli bir performans kaybı söz konusudur. Vergi dışı gelirler 2009 yılının Ocak-Ağustos döneminde önceki yılın aynı döneminin 3,8 milyar TL altında kalmıştır.

Merkezi yönetim bütçesinde önceki yılın aynı dönemine göre ciddi bir bozulma söz konusudur. (III)

Kaynak: Maliye Bakanlığı
Harcamalardaki hızlı artış ve gelirlerdeki performans düşüklüğü bütçe açıklarında kendini göstermektedir. Önceki yılın Ocak-Ağustos döneminde 4,6 milyar TL fazla veren merkezi yönetim bütçesi, bu yıl aynı dönemde 31,3 milyar TL açık vermiştir. Buna paralel olarak merkezi yönetim faiz dıı fazlası ise 2008 yılının Ocak-Ağustos döneminde 40,9 milyar TL iken, bu yılın aynı döneminde sadece 9,2 milyar TL düzeyindedir. Merkezi yönetim bütçesindeki bu gerçeklemeler gelecek dönemler için önemli bir borç dinamiği yaratmaktadır.

Faiz dışı fazlanın faiz dışı açığa dönmesi beklenmektedir.

Tahmin
Kaynak: Hazine Müsteşarlığı, OVMP (2010-2012)
Bozulan mali disiplini toplam kamu faiz dışı fazla*sı hesaplarından da izlemek mümkündür. 2001 krizi sonrasında IMF anlaşmalarının en önemli performans ölçütlerinden biri olan faiz dışı fazlanın milli gelire oranı, 2004 yılından itibaren
istikrarlı bir biçimde azalmaktadır. 2004 yılında %5,5 olan bu oran, 2008 yılına geldiğimizde %1,7’ye gerilemiştir. 2009 yılında ise toplam kamunun faiz dışı açık vermesi beklenmektedir. Başka bir deyişle, Türkiye ekonomisi uzun bir aradan sonra
ilk kez faiz dışı açık verecektir. Kamunun borç dinamikleri açısından yaşamsal olan faiz dışı fazla hesabının negatife dönmesi geleceğe dönük olarak önemli bir olumsuz sinyal niteliğindedir.

Bozulan mali dengeler kamu borçlanma gereğini
arttırmıştır.

Gerçekleşme tahmini
Kaynak: KEP, OVMP (2010-2012)
Bozulan mali disiplinin kamu borçlanma gereini yükselteceği muhakkaktır. Faiz dışı fazla politikaları sebebiyle 2003 yılından itibaren hızla azalan kamu kesimi borçlanma gereği 2006 yılında negatife indirilebilmiştir. Başka bir deyişle, 2006
yılında kamu borçlanan değil net borç ödeyen bir ekonomik aktör haline dönüşmüştür. Ancak, 2007 yılından itibaren mali dengeler giderek bozulmuş, genel kamu borçlanma
gereği yeniden pozitife dönmüştür. Bu oranın 2009 yılında %4,6’ya ulaşması beklenmektedir ki, bu durum mali disiplin açısından yeniden 2004 yılı seviyesine geri dönmek anlamına gelmektedir.

Hazine nakit dengesi önemli ölçüde bozulmuştur.

Kaynak: Hazine Müsteşarlığı
Mali disiplindeki bozulma Hazine’nin nakit dengesinde de önemli bir kötüleşmeye neden olmuştur. 2008 yılının Ocak-Ağustos döneminde nakit dengesinde sadece 4,4 milyar TL açık veren Hazine, bu açıı finanse etmek üzere 1,3 milyar TL
net dış borçlanma ve 5 milyar TL net iç borçlanma yaparken, bu yılın aynı döneminde 30 milyar TL açık vermiş ve bu açığı kapatmak üzere 3,3 milyar TL net dış borçlanma ve 36,6 milyar TL net iç borçlanma yapmıştır. Hazine’nin büyüyen nakit açıklarını finanse etme çabasının borç stoklarında da bir artış meydana getirmesi kaçınılmazdır.

Piyasa iç borç çevirme oranı ciddi biçimde artmıştır.

Ocak-11 Eylül 2009
Kaynak: Hazine Müsteşarlığı
Hazine’nin büyüyen nakit açıkları ve bunların daha çok iç borçlanmayla finanse edilmesi zorunluluğu, piyasa iç borç çevirme oranında ciddi artışlara neden olmuştur.
2002 yılından bu yana %100 seviyesinin altında seyreden bu oran, 2009 yılının ilk dokuz ayında %112 seviyesine ulaşmıştır. İç borç çevirme oranının %100’ün altında olması, faiz ödemeleri hariç olmak üzere borç stokunun azaldıı anlamına geldiğinden kritik eşiği oluşturmaktadır. 2009 yılında bu oranın %100’ün üzerinde seyretmesinin neredeyse kesin olması borç stoklarındaki imenin de önemli bir işaretidir. Bunun anlamı Hazine’nin vadesi gelen iç borç stokundan daha fazlasını borçlanmak zorunda kaldığıdır.

Kamu borç stoklarının milli gelire oranı artış eğilimine
girmiştir. (I)

Yıllıklandırılmış
Kaynak: Hazine Müsteşarlığı
2001 krizinden bu yana sürekli azalan kamu kesimi brüt borç stoku 2008 yılı ile beraber yeniden artış eğilimine girmiş bulunmaktadır. Faiz dışı fazla politikalarıyla sağlanan mali disiplin sayesinde 2002 yılında %78,9 seviyesindeki toplam kamu brüt borç stokunun milli gelire oranı 2007 yıl sonunda %42,2’ye kadar gerilemiş, ancak gevşetilen mali disiplin yüzünden söz konusu oran 2009 yılının ikinci çeyreğinde 4,4 puan artarak %46,6’ya ulaşmıştır. 2009 yılı ve sonrasına ilikin bütçe açığı miktarlarının bu oranı biraz daha yukarılara çekmesi kaçınılmazdır.

Kamu borç stoklarının milli gelire oranı artış eğilimine
girmiştir. (II)

Yıllıklandırılmış
Kaynak: Hazine Müsteşarlığı
Benzer eğilimi kamu net borç stoklarından da izlemek mümkündür3. 2002 yılında %61,4 seviyesinde olan kamu kesimi net borç stokunun milli gelir içindeki payı 2007 yılına geldiğimizde %29’a kadar gerilemiştir. Ancak, bozulan mali disiplin bu dönemden sonra toplam kamu net borç stokunun da artmasına neden olmuş, oran 2009 yılı ikinci çeyreğinde %30,5’e ulaşmıştır. Önümüzdeki dönem bütçe açıklarının
tıpkı brüt borç stokunda olduu gibi toplam kamu net borç stokunu da arttırması kesine yakın görünmektedir.

3Kamu Net Borç Stoku, toplam kamu borç stokundan Merkez Bankası net varlıkları, kamu mevduatı ve işsizlik
Sigortası Fonu net varlıklarının düşülmesi yolu ile hesaplanmaktadır.

Kamu borç stoklarının milli gelire oranı artış eğilimine
girmiştir. (III)

Tahmin, Hedef
Kaynak: Hazine Müsteşarlığı, KEP
Diğer bir borç göstergesi olan ve daha çok Avrupa Birliği kriterleri çerçevesinde ele alınan genel hükümet brüt borç stokundaki gelişmeler de krizin etkilerini taşımaktadır. 2002 yılında %73,7 seviyesinde olan genel hükümet brüt borç
stokunun milli gelire oranı, 2007 yılında %39,4’e kadar indirilebilmiştir. Ancak, bu dönemden sonra yeniden artış eğilimine giren oranın 2009 yılında %47,3’e çıkması
beklenmektedir. Başka bir anlatımla, 2008’den 2009’a geçerken oranda beklenen artış 7,8 puandır. Bu konudaki Maastricht Kriteri*nin %60 olması sebebiyle gelecek dönem gerçekleşmelerinin bu oranın altında kalması beklense de oranın yeniden yükseliyor olması gelecek dönem için önemli bir endişe kaynağı olacaktır.

Maastricht Kriteri: % 60 Kamunun iç borcunun vadesi çok kısadır.

Kaynak: Hazine Müsteşarlığı
2001 krizinden bu yana kamu borç stokunun milli gelire oranı önemli ölçüde düşürülmüş, ancak borç stokunun vadesinde önemli bir kazanım elde edilememiştir.
Öyle ki, piyasadan yapılan iç borçlanmanın ağırlıklı ortalama vadesi 2009 Ağustos sonu itibariyle sadece 33 aydır. Stokun ortalama vadesi ise yine aynı dönem itibariyle 24,2 aydır. Hazine toplam iç borç stokunu 2 yılda çevirmek zorundadır ki, bu önemli bir mali baskı yaratmaktadır. Borç stoklarının miktarının artacağı önümüzdeki dönemde vadenin de kısa kalışı önemli bir kırılganlık nedeni olacaktır.

Kamunun dış borçlanmasında vade kısalmaktadır.

9 Ekim 2009 itibariyle
Kaynak: Hazine Müsteşarlığı
Uluslararası likidite koşullarındaki bozulma kamu dış borç stoklarında vade kısalması olarak kendini göstermektedir. Hazine’nin dolar cinsi Eurobond* ihraçlarının vadesi 2006 yılında 22,4 yıl iken, 2009 yılında 9,1 yıla gerilemiştir. Öte yandan, 2005 yılından bu yana sürekli artan dış tahvil stokunun süresi 2009 yılında gerilemeye başlamıştır. İç borç stokunun vadesinin zaten kısa olduğu düşünüldüğünde, dış borç
stokunun vadesinin de kısalmaya başlaması olumsuz bir sinyal olarak algılanmalıdır.

Kamunun dış borçlanmasının maliyeti artmaktadır.

9 Ekim 2009 itibariyle
Kaynak: Hazine Müsteşarlığı
Vadenin kısalmasına ek olarak kamu dış borçlanmasının maliyeti de artma eğilimine girmiştir. Kamunun dolar cinsi borçlanmasının maliyeti 2002 yılında %10,7 iken, dönem boyunca uygulanan sıkı maliye politikasının ve uygun uluslararası likidite koşullarının da etkisiyle 2006 yılında %7,3’e indirilebilmiştir. Ancak, değişen koşullar ve uygulanan politikalar dolar cinsi dış borçlanma maliyetini yeniden yükselen bir
patikaya sokmuştur. Kamunun Euro cinsi dış borçlanmasındaki son dönem maliyet artışı ise daha belirgindir.

Küresel kriz yurtdışı kaynaklara ulaşımı zorlaştırmıştır.

Kaynak: Hazine Müsteşarlığı
Küresel krizle beraber uluslararası likidite koşullarındaki değişmeler ülkemizdeki ekonomik aktörlerin dış krediye erişim olanaklarını önemli ölçüde sınırlandırmış görünmektedir. Bunun sonucu olarak 2001 krizinden itibaren sürekli artan dış borç stokları, 2008 yılındaki 278,1 milyar dolarlık zirve seviyesinden sonra ilk kez 2009 yılında gerilemiştir. 2009 yılının ilk çeyreğinde Türkiye 9,5 milyar dolar net dış borç ödemitir.

Özel sektörün dış krediye erişim olanaklarındaki kırılma çok belirgindir.

Kaynak: Hazine Müsteşarlığı
Dış krediye eriğim olanaklarının sınırlanmasının etkisi en fazla özel sektör üzerinde hissedilmektedir. Merkez Bankası dahil olmak üzere toplam kamunun dış borç stoku, 2009 yılında hemen-hemen sabit kalırken, özel sektör dış borcu 9 milyar
dolar azalmıştır. Başka bir anlatımla, Türkiye’deki kamu kurumları hariç gerçek ve tüzel kişiler 9 milyar dolar net dış borç ödemişlerdir. Özel sektörün dış borçlanma olanaklarının sınırlanması bu kesimin yurtiçi yatırım eğiliminin de önemli ölçüde düştüğü anlamına gelmektedir. Çünkü, özel sektör yatırımlarını daha çok dış tasarruflarla finanse etmektedir.

Dış kaynağa erişim olanakları hem bankacılık hem de reel sektör açısından sınırlanmış görünmektedir.

Kaynak: Hazine Müsteşarlığı
Küresel etkiler sebebiyle dış kaynağa erişim olanaklarının sınırlanmasından hem finanssal kuruluşlar hem de reel sektör firmaları olmak üzere özel sektörün tamamı nasibini almıştır. 2009 yılının ilk yarısında özel sektör finanssal firmalarının dış borcu 4,3 milyar dolar, reel sektör firmalarının dış borcu ise 4,7 milyar dolar azalmıştır.
Sonuç olarak, küresel kriz hem reel sektör firmalarını hem de finanssal sektör firmalarını vurmaktadır.

Önümüzdeki dönem ülkemizi yüklü dış borç ödemesi
beklemektedir.

Kaynak: Hazine Müsteşarlığı
Türkiye’nin önümüzdeki dönem dış borç geri ödeme miktarlarının büyüklüğü önemli bir kırılganlık nedenidir. Bu durum dış kredi olanaklarının önemli ölçüde sınırlandığı küresel kriz ortamında daha da önemli bir sorun olma potansiyeli
taşımaktadır. 2009 yılının son dört ayında yaklaşık 30 milyar dolar dış borç geri ödemesinin 25 milyar dolarını yerine getirmek zorunda olan özel sektör için sorun çok
daha ciddi boyutlardadır.
2009 yılının sonlarına doğru yapılacak yeni borçlanmaların bir kısmının ödemesinin 2010 yılı içine düşeceği varsayımıyla 2010 yılında özel sektörün yapacağı dış borç geri ödemesinin miktarı ise 40 milyar doların üzerine çıkacaktır. Sonuç olarak, yüklü dış borç ödemelerinin önümüzdeki dönemin endişe kaynaklarından biri olmaya devam edeceği anlaşılmaktadır.

Reel sektörün dönem boyunca artan dış borç stoku,
sektörü ciddi bir kur riskiyle karşı karşıya bırakmıştır.

Kaynak: TCMB
2001 krizi sonrası uygun uluslararası likidite koşulları reel sektörün dış kaynağa yönelmesine neden olmuş, bu durum bir yandan reel sektörün dış borç miktarını arttırırken bir yandan da sektörü ciddi bir kur riskiyle karşı karşıya bırakmıştır. Reel
sektörün döviz cinsinden varlıklarıyla döviz cinsinden yükümlülükleri arasındaki fark, 2008 yıl sonunda yaklaşık 80 milyar dolara ulaşmıştır. Bu durum, sektörü kur değişmelerine karşı daha hassas hale getirerek ekonomide önemli bir kırılganlık kaynağı haline getirmiştir. Öyle ki, 2001 krizi esnasında finanssal sektör nasıl bir kur riskiyle karşı karşıya kalmışsa bu kez reel sektör aynı riskleri yüklenmiş
görünmektedir.
Dış kaynağa erişim olanaklarının iyice daraldığı 2009 yılının ilk çeyreğinde reel sektör döviz pozisyon açığı bir miktar azalmış görünse de açığın toplam boyutu hala önemli bir tehlike arz etmektedir. 2009 yılı Mart ayı itibariyle 74,1 milyar dolar seviyesinde olan reel sektör döviz pozisyon açığı aynı dönemdeki Merkez Bankası brüt döviz rezervlerinden bile fazladır.

Kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu ödemeyen kişi
sayısı hızla artmaktadır.

Kaynak: TCMB
Krizin hane halkı üzerindeki yansımalarını ise kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu ödemeyen kişi sayısındaki artıştan takip etmek mümkündür. Krizle beraber yaygın işsizlik ve artan yoksulluk hane halkının kredi borçlarını ödemekte zorlanması
sonucunu doğurmuştur. Merkez Bankası gözetiminde tutulan kütüklerde tüketici kredisi ve kredi kartı borcunu ödemeyen kişi sayısı 2006 yıl sonunda 522 bin kişi iken, 2009 yılı Ağustos ayı itibariyle 1 milyon 168 bin kişi artarak 1 milyon 690 bin kişiye ulaşmıştır.

Kredi dönüşlerinde yaşanan sorunlar kredilerin takibe
dönüşüm oranını arttırmıştır.

Kaynak: BDDK
Kullandırılan kredilerin takibe dönüşüm oranının hızla yükselmesi hane halkı ve firmaların kriz sebebiyle ciddi bir ödeme sorunu yaşadıklarının bir göstergesidir. Son
bir yılda bankalarca ve dier finanssal kuruluşlarca kullandırılan kredilerden vadesinde ödenmeyip takibe dönüenlerin toplam kredilere oranı %65,7 oranında artarak %3,06’dan %5,07’ye çıkmıştır. Takibe dönüşüm oranları henüz alarm seviyelerinin
çok altında olmakla birlikte oranın yükselen bir seyir izlemesi bu alandaki kırılganlığın arttığına işarettir.

Bankalar kredi kullandırma konusunda daha ihtiyatlı bir tutum içine girmişlerdir.

Kaynak: BDDK
Kriz bankaları kredi kullandırmak konusunda ihtiyatlı bir tutuma sevk etmiş görünmektedir. 2001 krizinde yaşanan deneyimlerin de bu tutumda büyük katkısı bulunmaktadır. 2002 yılından itibaren düzenli bir biçimde artan kredilerin toplam
varlıklara oranı, 2009 yılının ilk yarısında 2008 yılındaki %50,2’lik zirve seviyesinden 2,3 puan gerileyerek %47,9’a inmiştir. Her ne kadar bankaların kriz dönemindeki bu
ihtiyatlı tavrı, onların riskini azaltıyor olsa da ekonomik aktivitelerin yavaşlamasına neden olmaktadır.

Mevduatlar Hazine’nin finansmanına yönelmeye
başlamıştır.

Kaynak: BDDK, OVMP (2010-2012)
Bankalar, kredi kullandırma konusundaki ihtiyatlı tutumlarını Hazine’yi her geçen gün daha fazla fonlayarak telafi etmeye çalımaktadırlar. Hazine’nin bozulan mali dengeler dolayısıyla artan finansman ihtiyacı ve Hazine’yi finanse etmenin bankalar için risksiz olması bu süreci besleyen temel unsurlar arasındadır. Hazine’nin her geçen gün daha fazla fonlanması reel sektöre ve hane halkına verilebilecek fonları
azaltmakta, bankaların asli unsuru olan kredi verme fonksiyonunu zedelemektedir.
İktisatta dışlama etkisi (Crowding out) olarak bilinen kamu açıklarının özel sektörün krediye ulaşım olanaklarının sınırlandırılması süreci, küresel krizle birlikte Türkiye
ekonomisi için yeniden geçerlilik kazanmış görünmektedir.

Dönem boyunca hızla yükselen hane halkı borçluluğunda krediye erişim olanaklarının sınırlanmasının etkisi hissedilmektedir.

Kaynak: BDDK
2001 sonrası dönemde uluslararası likidite koşullarındaki olumlu ortamın da etkisiyle tüketici kredileri ve kredi kartı borç bakiyesinden oluşan hane halkı borç miktarı önemli ölçüde artmıştır. Öyle ki, 2003 yılında sadece 8 milyar TL olan
hane halkı borç* miktarı 2009 yılının ilk yarısında 106 milyar TL’ye ulaşmıştır. Küresel krize rağmen artış eğilimi devam ediyor olmakla beraber hane halkı borç miktarının artış hızında göreli bir yavaşlama görünmektedir. Krediye erişim olanaklarının daralmasının bu sonuçta katkısı büyüktür. Hane halkı yükümlülüklerini varlıklarıyla oranladığımızda 2008 ve 2009 yıllarında bir düşüş gözlemlenmektedir. Oran, söz
konusu dönemde 1,6 puan gerilemiştir.

Sonuç bölümü, ülkenin ne denli güç süreçlerden geçtiğini vurguluyor:

Türkiye ekonomisi, küresel krizden en fazla etkilenen ekonomilerden biridir. Krizin ekonomimiz üzerindeki etkileri analiz edildiğinde, yaşanan olumsuzlukların 2001 yılındaki
büyük çöküşle eşdeğer olduğu, hatta bazı açılardan ondan daha derin izler taşıdığı anlaşılmaktadır. Nitekim, ekonomi son üç çeyrek boyunca çok sert bir biçimde daralmış, kapasite kullanım oranları ve sanayi üretim endeksi düşmüş, reel kesimin ve tüketicilerin ekonominin geleceine olan inançları sarsılmış, bunun sonucunda yatırım ve tüketim harcamalarında önemli gerilemeler kaydedilmiştir.
Türkiye ekonomisi, bu performansıyla küresel krizin etkileri açısından dünyanın geri kalanından hızla ayrışmıştır. Daha ilginç olanı, bu ayrışma sürecinin küresel kriz başlamadan
çok önceleri hissedilmeye başlanmış olmasıdır ki, bu durum uygulanan makro ekonomik politikaların daha önceden tıkanmaya başladığı anlamına gelmektedir. Kriz işsizlik oranlarında ciddi artışlar meydana getirmiş, işsizlikte yeni bir patikaya girilmiştir. 2001 sonrası uygun uluslararası likidite koşullarının da etkisiyle göreli olarak hızlı sayılabilecek bir büyüme performansına rağmen, işsizlik oranlarını aşağıya çekebilecek bir istihdam artışı sağlanamamış, ayrıca bu son krizle yaklaşık 1 milyon kişi daha işini kaybetmiştir. İşsizlik oranlarının daha uzunca bir süre kriz öncesi seviyelerine gelmesi muhtemel görünmemektedir.
Enflasyon cephesinde ise ilk bakışta ciddi bir kazanım elde edilmiş gibi görünse de bunun nedeninin krizin yarattığı talep yetersizliği olduğu anlaşılmaktadır. Zira, yurtiçi ve yurtdışı talepte yaşanan daralma toplam talebi toplam arz seviyesinin altına çekmiştir.
Krizin dış denge üzerindeki etkisi iki yönlü olmuştur; ilk olarak 2001 krizi sonrası hızlı bir biçimde yükselen cari işlemler açığı küresel krizin etkisiyle kapanma eğilimine girmiş görünmektedir. Ancak, Türkiye ekonomisinin ithalata ve dolayısıyla dış açığa bağımlı olan büyüme dinamiği, daralan cari işlemler açığını kötüleen yatırım ve büyüme ikliminin bir göstergesi haline getirmektedir. Nitekim, daralan ara malı ithalatı büyüme olanaklarını ciddi bir biçimde sınırlandırmaktadır.
İhracat ise son bir yılda %23,5 oranında azalmıştır.
Öte yandan, kriz cari işlemler açığının finansmanının kalitesinde de ciddi bir bozulma yaratmıştır. Son bir yıllık rakamlara bakıldığında doğrudan yabancı yatırımlar gerilemiş,
portföy yatırımlarından net çıkış gerçekleşmiş ve Türkiye net dış borç ödeyicisi konumuna gelmiştir. Finansmanın kalitesini bozan en ciddi gelişme ise kaynağı tam olarak tespit 87
edilemeyen döviz girişlerini gösteren net hata ve noksan kaleminde gözlenen yaklaşık 15 milyar dolarlık net giriştir.
Küresel kriz mali disiplini ciddi bir biçimde zedelemiş görünmektedir.
Tüm mali göstergeler 2009 yılı bütçesi ile birlikte bozulmuştur. Merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranı %1,8’den %6,6’ya çıkmış, faiz dışı fazla veren kamu, faiz dışı açık verir hale dönüşmüştür. Bu sürecin bir sonucu olarak genel kamu borçlanma gereğinin milli gelir içindeki payı 3,1 puan yükselerek %4,6 ya ulaşmış, Hazine nakit açığı yaklaşık 6 kat artmış, kamu borç stoklarının milli gelir içindeki payı uzun bir aradan sonra yeniden artma eğilimine girmiştir. Borç stoklarındaki artışın önümüzdeki dönem de devam edeceği tahmin
edilmektedir. Öte yandan, kamu iç borç stokunun vadesi kısa kalmaya devam etmiş, dış borç stoklarının ise hem vadesi kısalmış hem de maliyeti yükselmiştir.
Kriz, özel sektör borçluluğuna ilişkin rakamlar üzerinde de kendisini göstermiş, dış kredi olanaklarının sınırlanmış olmasına paralel olarak özel sektör dış borç stokları azalmış,
sektör net dış borç ödeyicisi konumuna gelmiştir. Özel sektörün dış borçlanma olanaklarının sınırlanması bu kesimin yurtiçi yatırım eğiliminin de önemli ölçüde düştüğü anlamına
gelmektedir.
Krizin derin izlerini firmalar kesimine ek olarak hane halkı üzerinde de izlemek mümkündür. Tasfiye olunacak kredi kartı ve tüketici kredisi borcu bulunan gerçek kişi sayısı 2008 yılının ikinci yarısı ile 2009 yılının ilk sekiz aylık döneminde neredeyse 2 kat artmıştır.
Krediye erişim olanaklarının sınırlı kalmasına paralel olarak bu kesimin istikrarlı biçimde artan yükümlülük/varlık oranı kriz döneminde hafifçe gerilemiştir.
Bankalar kriz boyunca kredi kanallarını açık tutma konusunda ihtiyatlı bir tavır içine girmişler, firmalar ve gerçek kişilere kredi vermek yerine daha az riskli gördükleri Hazine’yi fonlamayı tercih etmişlerdir. Bütün bu gelişmeler, Sayın Başbakanın Türkiye’nin krizden en az etkilenen ülkelerden biri olduğu ve krizin ülkemizi “teğet geçeceği” söyleminin ne kadar isabetsiz olduğunu ortaya koymaktadır.
Kriz Türkiye’de çok derin izler bırakmıştır ve bu izler kısa bir süre içinde silineceğe de benzememektedir. Bu gelişmelere kulak tıkamak ve onları yok saymak yerine, mevcut durumun farkında olup ekonominin kırılganlıklarını azaltacak orta ve uzun vadeli politikalar oluşturmak yaşamsal görünmektedir. Her zamankinden daha fazla küreselleşmiş olan dünyada, ülke olarak bu tür olumsuz etkilerden mümkün olduğunca az etkilenebilmenin yolu da bundan geçmektedir.


GSYH*: Gayri Safi Yurtiçi Hasılat; bir ülke sınırları içerisinde belli bir zaman içinde, üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin para birimi olarak değeri...
GSMH: Gayri Safi Milli Hasılat; bir ülke vatandaşlarının veri bir yıl için ürettikleri toplam mal ve hizmetlerin, belli bir para birimi karşılığındaki değerinin toplamı..

Ex- ante*: Önceden-uygulama öncesi-beklenilen değer.
Reel Sektör*: Ekonomide, paradan faiz geliri ile para kazanmayıp, üretim yaparak para kazanan sektör..

Reel Kesim Güven Endeksi*: Reel kesime yönelik , modele ve duruma göre/konjonktürel gelişmelerdeki genel eğilimi ortaya çıkarmak ve ekonomik karar birimlerine gerekli olan gelecek beklentilerine ilişkin bilgi sunmaktır.

Cari Açık*: Ülkenin cari /geçerli işlemlerinde borçlarının toplamının, alacaklarının toplamını aşması halinde oluşan ödemeler bilanço su açığı..
Kamu Kesimi Yatırım-Tasarruf Dengesi*: Cari işlemler açığının ardındaki neden ekonominin toplam yatırımlardan daha az tasarruf etmesidir, yani yeni yatırımlar yapmak içir kenara para koyamama, parayı yatırım aracına vererek yeni para yaratılıp yeni yatırımlara yönlendirilmemektedir; buna "Tasarruf açığı" denir ve bu olgu cari işlemler açığına eşittir. Yurtiçindeki toplam tasarruf açığı yurtdışındaki tasarrufların ithali yoluyla finanse edilerek, kamu kesimi yatırım-tasarruf dengesi sağlanmaktadır. Bu süreç 2000’ler sonrasında Özel sektör içinde işlemeye başlamıştır.
Portföy Yatırım*: Yatırımcıların faiz veya kâr payı sağlamak amacıyla bono, tahvil, hisse senedi gibi kıymetli evrakları toplamalarıdır. Devlet tahvillerinin alımı portföy yatırımlarına bir örnektir.

Likidite*: Ekonomik varlığın, para gibi hemen değişimde kullanabilme özelliğine sahip olması..Likiditesi en yüksek varlık paradır.

Net hata noksan kalemi*: Bir yere yazılamayan döviz hareketleri.

Reel Faiz*: Enflasyondan arındırılmış faiz.
Reel Kur Endeksi*: Bu endeks bize ülkemizde gercekleşen enflasyon ve devalüasyon sonrası karşılaştırıldığı yabancı para birimine göre değerini verir.Özü, paranın enflasyon ile kaybettiği değerinin devalüasyon ile kura yansıtılarak eşlenmesinden geçmektedir. Bir diğer anlatımla paranın iç değeri düşüyorsa dıştaki değeri de düşmelidir. 100'u baz alırsak -Türkiye’de reel kur'da baz olarak 1994 Aralık ayı esas alınmaktadır-, enflasyonun para birimimizin devalüasyonundan büyük olduğu noktalarda paramız fazladan daha değerli hale gelmekte ve endeks 100'un üstüne çıkmaktadır; böyle durumlarda paramız görece değerli olduğundan ithalat yapmak kazançlıdır-dolar karşılığı daha ucuza alırız-. 100'un altına indiğinde ise dolar görece değerli olduğundan ihracat yapmak faydalıdır , ancak ihracat hacmi artı değer yaratacak kadar çok olmayan durumlarda zorunlu olarak yapılan ithalat -örneğin ülkemiz için petrol ürünleri- enflasyona yol açabilir ve enflasyon da devalüasyona neden olup bir döngü-olayın birkaç defa yaşanması- yaratabilir. haziran 02 için us dolar karşısında reel kur endeksimiz 116.9, Euro için 150.7'dir.

Dezenflasyon*: Fiyatların artış hızını, yani enflasyonu azaltmak.

Döviz Tevdiat: Aslı mevduatın çoğuludur ve belli bir süre sonra geri alınmak üzere bankaya faizle yatırılan para anlamındadır/yatırga. Döviz olarak yatırılırsa, al sana doviz tevdiat..

DİBS Portfoyü*: Devlet İç Borçlanma Senedi Portföyü.
DİBS: Devletin, cari yıl bütçe kanununa dayanarak bütçe açıklarının finansmanı amacıyla çıkardığı borçlanma senetlerinin genel adi.
Portföy: Sahip olunan varlıkların yatırım sonucu oluşturduğu toplam değer.

Kote*:Borsa, hisse senetlerinin ticaretinin yapıldığı piyasa.

Faiz Dışı Fazla*: Faiz giderleri ve faiz dışı giderlerden oluşan bütçenin giderleri, gelirlerinden büyükse bütçe açığını ortaya çıkarır. İşte bu noktada bütçe gelirleri faiz dışı giderlerden büyükse o zaman faiz dışı fazla olgusu karşımıza çıkar. Genellikle bütçenin denk olması istenir, fakat, gelirleri giderlere yetmediği için denklik olmaz ve ülkenin bütçesi açık verir, o noktada ülkenin bütçesinin faiz dışı fazla vermesi gerekir. Eğer ki; ülkenin gelirlerinin faiz dışı giderlerinden fazla olmasını istiyorsan ve gelir fazlasını faiz giderlerinin ödenmesinde kullanmak istiyorsan...
Bazen faiz giderlerini karşılamak için borçlanmaya gidilir ve bu sıkıntı yaratır. Daha doğrusu, ülkenin gelirleri faiz dışı giderlerini karşılayamıyorsa, yani bir ülke geçmişte aldığı borçların faizlerini ödemek için bile borçlanıyorsa, gün gelir o ülke borçlarını ödeyemez. Ardından ülkenin kamu yönetimine borç vereni kalmaz.

Maastricht Kriterleri*:Avrupa Birliği ülkeleri ve adayları için ekonomik performans kriterleridir :
1. Ülkenin enflasyon oranı, o yılın en düşük enflasyon oranına sahip uç ülke ortalamasının en fazla 1,5 puan üzerinde olabilir.
2. Kamu harcamaları, bütçe açığının %3'unu geçemez.
3. Toplam konsolide borç miktarı, hasılanın %60'ini geçemez.
4. Uzun donem faiz oranları, en düşük üç ülke ortalamasının en fazla 1,5 puan üzerinde olabilir.
5. Ülke, son iki yılda devalüasyon yapmamış olmalıdır.

Eurobond*:Türkiye Cumhuriyeti devleti hazinesinin yurtdışına ihraç ettiği yabancı paralar cinsinden tahviller.

Hane Halkı Borç*: Kredi kartı, taksitli satışlarla ailelerin yaptığı borçlanmalar..
Tobin vergisi: Ülke üretkenliğine katkısı olmayan, fakat belirsizliklerin yoğun olduğu durumlarda riskleri ve kırılganlıkları arttırıp yeri geldiğinde ekonomileri krize sürükleyen son darbeyi vuran, çok kısa vadeli sermaye hareketlerini azaltmak için önerilmiş bir döviz işlemleri vergisi.
Bir başka deyişle; Amerikalı Nobel ödüllü iktisatçı James Tobin’in 1971 yılında, spekülatif amaçlı kısa vadeli sermaye hareketlerinin vergilendirilmesi yoluyla, piyasa hassasiyetlerinin azaltılabileceğini ve döviz spekülasyonlarının önemli ölçüde azaltılabileceğini ileri sürdüğü vergi türü...

Kısaltmalar:
TCMB : Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
TÜFE : Tüketici Fiyatları Endeksi
TÜİK : Türkiye İstatistik Kurumu
BDDK : Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu
DİBS : Devlet iç Borçlanma Senedi
GOÜ : Gelişmekte Olan Ülkeler
GSMH : Gayri safi Milli Hasıla
GSYH : Gayri safi Yurtiçi Hasıla
IMF : Uluslararası Para Fonu
İMKB : İstanbul Menkul Kıymetler Borsası
KEP : Katılım Öncesi Ekonomik Program
OVMP : Orta Vadeli Mali Plan


ŞEVKET ÇORBACIOĞLU
TEKNOPOLİTİKALAR PLATFORMU
evesbere@mynet.com
GSM: 0506 609 00 32
Tel. 0312 431 96 88

Yorumlar

Konular-Yazılar

18 Mart Çanakkale zaferi2 19 Mayıs17 19 Mayıs çocuklarının Sakarya zaferi1 19 MAYIS TURNUVALARI SAMSUNSPOR1 1977 katliamı5 2 Temmuz 19931 20. yüzyıl ideolojileri metal yorgunu1 2002 seçim1 2018 seçim vaatleri1 2023 Seçim1 21 Temmuz 20041 21.YY KEMDİ İDEOLOJİSİNİ YARATMALI1 22 Ağustos 20101 23 Ekim 20111 23 Nisan12 27 Mayıs devrimi41 27 Nisan1 27 Nisan e-muhtırası10 27-28-29 Temmuz 2021 yangınları5 28 ŞUBAT1 29 Ekim2 3 BÜYÜKLER 4.SEZON KİM ŞAMPİYON?!1 3 büyükler operasyonu1 3 BÜYÜKLER; 3 KÜÇÜKLERE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR MU?1 3 ÇOCUK1 3 fidan1 3 KEZ KALEMİZE GELEBİLEN B.MUNİH 3 GOL ATTI VE DE BURUK’UN TEK HATASI ULUSLARARASI DENEYİMİ OLAN ANGELİYO’YU DEĞİL DE DENEYİMSİZ KAZIM’I OYNATMASIYDI1 3 SEZONDUR SIRAYA KONAN ŞAMPİYONLUKLAR1 3. Havalimanı3 30 Ağustos7 30 Mart seçimleri1 4 MEVSİMİ BOZANLARA ŞİİR1 4+4+411 40 MİLYAR1 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu1 6 GOL1 6 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞUNU EVLENDİRENLER1 65 yaş üstü corona1 696 sayılı KHK1 7.7 DEPREM DEĞİL BU KIYAMET TİR CEHENNEMDİR BUNU SEN YARATTIN ÜLKEYİ İNŞAAT SEKTÖRÜ İLE KALKINDIRACAĞIM DİYEREK1 75 ve 100.Yılında kim şampiyon oldu!!??1 8 Mart Dünya kadınlar günü2 A.O.Ç.2 Abant gezisi1 ABD 6.FİOSUNU KIBLE YAPANLAR VE ABD'Yİ SAVUNANLAR ŞİMDİ ABD DÜŞMANI OLDU AMA ABD'NİN ORTASINDA GÖKDELENİ VAR1 ABD politika1 ABD-TÜRKİYE gerilimi1 Abdulhamit torunu1 Abdulkadir Selvi1 Abdullah Gül3 ABDÜLKADİR SELVİ ABDÜLKADİR SELVİ ABDÜLKADİR SELVİ1 Ad verme töreni1 ADANA BABAMIN İLK GURBETİ1 ADANA DEMİRSPOR DARBESİ1 Adana gezisi1 Adana yangını2 ADANA'NIN YOLLARI TAŞTAN1 ADANA'YA GİDEK Mİ1 ADI DUYULUNCA RAKİPLERİ KORKAN OKAN1 ADI ICARDI SÜREKLİ GOL ATARDI GALATASARAY DURUDURULMAZ GİBİ1 Adnan Kahveci2 Adnan Menderes72 Afad1 Afganlar29 Afrikalı Aydın John Kenyatta1 Agora Meyhanesi1 Ağustos böceği hikayesi1 AHA1 Ahfeş'in keçisi1 AHMET ÇALIK1 Ahmet Davutoğlu56 Ahmet Hakan Coşkun3 Ahmet Özal2 Akil insanlar1 Akkuyu nükleer santral13 AKP1 AKP ilkesi1 AKP YANLIŞ ADAY GÖSTERDİ1 akp'LİLER EFSUNLU MU1 Akrabalarım-dostlarım1 alamet-i farika nedir?1 Alanya1 Alev Alatlı1 Ali Ağaoğlu1 Ali Semerkandî1 Allah ile aldatmak2 Allahını seven üzerime toprak atsın1 Almanya1 ALT LİGİN EN ALTINDAKİNE ELENEN ASLAN GALATASARAY1 Altın direnişi1 ALTINBOYNUZ'U BOYNUZLAMIŞLAR1 Altınova gezisi4 ALTIPARMAK1 ama kim?!1 Amentü1 Amiraller2 Anacığım1 Anarşist olmak3 Anarşist olmamak1 Anasına babasına bakmaz ite bakar1 Anayasa1 Anayasa değişikliği1 ANAYASA İNAŞSINDA MÜHENDİS VE MİMAR YANINDA DÜZ İŞÇİ VE KALİFİYE USTA DA GEREKLİ1 Anayasa Tarihi1 Anıtkabir1 Ankara17 Ankara beton cangılı2 Ankara bilim kurgu kenti1 Ankara derelerin ıslahı10 Ankara dolmuş sorunu1 Ankara Manifestosu1 Ankara Papazın Bağı1 Ankara saldırısı2 Ankara su sorunu1 Ankara trafik sorunu1 Ankara-Ulus1 Ankaralılık1 Ankaranın en uzun sokağı1 Anneler33 Anneler günü11 Annem62 Anonim şirket1 Anzak askerlerine atfen1 aptallık vergisi1 araba modern silah1 Arabayı at gibi sürmek1 Araf Suresi’nin 7/1791 Araplar2 Archimets2 ARDA TURAN1 ArdaTuran1 Arhavi65 Arhavi köyleri1 Arhavi projelerim1 ARHAVİ VE DÜNYA1 Arhavi ve Laz gerçeği1 Arhavide sel3 Arhavili lazlar1 Arhavispor1 ARHAVİSPOR ŞAMPİYONLUĞU HAK ETTİ2 Arhaviye aşık eden kişiler1 Arhavli olmak1 Arşiment2 Artvin3 Artvin berta köprüsü1 Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfı15 Artvin kurtuluş1 Artvin Tanıtım Günleri3 Artvin-Arhavi sorunları1 Artvin-Cerattepe10 Asal sayı3 ASELSAN9 ASLAN KARTAL'IN KANATLARINI1 ASLI BAYKAL HAKLI MI? ATAÇ BAYKAL1 ASLI BAYKAL SİYASET OYUNLARINA GELMEMELİ1 ASLI BAYKAL'IN CHP'DEN İSTİFASINI NASIL OKUMALI1 Astroloji4 Aşı mitingi1 Atasözleri2 Atatürk42 ATATÜRK ARMASI1 ATATÜRK DEVRİMLERİNİ ANLATIRKEN ATATÜRK'Ü ANMAMAK1 Atatürk evrensel değerleri2 Atatürk Havalimanı7 Atatürk İnkılapları1 Atatürk Orman Çiftliği1 Atatürk ve Cumhuriyet1 Atatürk'ün "Evrensel Kurtuluş Felsefesi"ni yok sayamazsınız!!!2 Atatürk'ün veciz duruşu karşısındaki aciz duruşlar1 Atın sırtından attığı1 Atilla Kart6 Atilla Taş1 Atma Rcep1 Atmosfer kirliliği2 AVCI FIRTIN VAR DEDİ FIRTINAYA YAKALANDI1 Avrupa başarısı1 Avrupa durduramıyor GS yi çünkü TFF ve MHK'leri yok1 AVRUPA KUPALARİNDA EN ÇOK PUAN TOPLAYAN 10 TÜRK TAKIMI ARASINDA 34 PUANLA 6.OLAN ATATÜRK ARMALI VE DE BALKAN ŞAMPİYONU SAMSUNSPOR'UN YAKASINDA NEDEN AY YILDIZ YOK!!!???1 Avrupa parlamentosu10 Avukatlar günü1 Avusturya1 Ayağı kesik güvercin1 Ayasofya25 Ayazmend gezisi1 Aydın Muratoğlu1 Aydınlar dilekçesi2 Ayet-el Kürsi1 Ayetlere tersine mühendislik1 Ayır1 Ayni hakemin Galatasaray'ı da katletmesi1 Ayşe Kulin1 Ayşen Gruda1 Ayvalık1 Aziz Nesin32 Aziz Sancar1 Aziz Yıldırım93 Baba Vanga kehanetleri1 Babaannem2 Babalar günü1 Babam2 Bacasız Endüstri1 Bakara makara1 Balat1 BALKON TARIMI1 Balyoz57 Bana yapılanlar1 Barajlar genel bilgi1 BARCELONA GALATASARAY1 BARCELONA VE GALATASARAY1 Basımevi1 Basın metni1 Baş ağrısı1 Başakşehir1 Başarısızlıklardan öğrenme1 Başçavuş sokak16 Başı yerden kalkmayan insanlar1 Başıbozuk paşası1 BAŞKAN YÜKSEL YILDIRIM1 Başkanlık sistemi71 Başkent amblem1 BAŞKOMUTAN1 BATAN FUTBOLUN MALLARI BURADA GEL SEN DE AL1 Batı Anadolu Fay Hattı1 Batıkent4 Batıkent Botanik Bahçesi2 BATIKENT: "BOTANİK KENT" OLABİLİRDİ1 Batılılar-Afrika1 BAZEN DE YILDIZLARININ OYUNUYLA…1 Bedri Baykam2 Beka sorunu2 Ben ne yaptım?1 BEN SÖYLEYİNCE DARBE SEN SÖYLEYİNCE DEMOKRASİ1 BENCE MESSİ MARADONA DAN DAHA BAŞARILI1 Benim haykırışım14 Beraber yürüdük biz bu yollarda1 Beritan aşireti5 Berkin Elvan9 Beşar Esat21 Beşiktaş10 Beyazıt Öztürk1 Beyin kanaması1 Biat kültürü-Aleaddin Şenel1 Bilgi paylaşımı3 Binali Yıldırım1 Bir çift kadın memesi4 BİR GOMİS YETER Mİ? GALATASARAY SALT GOMİS İLE OLMAZ GALATASARAY DA KATILMALI GOLLERE...1 Bir Lale Orta düştü futbolumuzun ortasına1 BİRİNCİ KANAL İSTANBUL RİSKLERİ1 Biz bu boku niye yedik?1 BJK2 Blog yazma işi1 Bloglara yorumlarım1 BOEY FAYDASIZ DİYENLERE KAPAK OLSUN1 Bor1 Boyun ağrısı1 Bozkurt sel felaketi1 Böl-yönet1 Bölünmüş yol15 Bu görüntü siyasi rantın seçim versiyonu..1 BU MAÇ BUNU GÖSTERDİ!!1 BU ÜLKENİN EZENLERİ VE EZİLENLERİ..1 Bulaşıcı hastalıklar2 Burak Elmas2 Burçak Çubukçu2 Burçlar6 Bursaspor1 Bülent Arınç43 Bülent Ecevit46 Büyü ve sihir1 Büyükada7 Can Dündar22 Cansel Malatyalı1 CEHENNEMLERDE YANASIN..1 Celal Şengör1 Cem Uzan1 CEMAAT1 CENNET ÜLKE'Mİ CEHENNEME ÇEVİRENLER1 Cennetin izdüşümü1 Cerablus4 Cerattepe mücadelesi24 CESARET1 Cesur Yeni Dünya1 Ceviz ağacı3 Che Guevara5 CHP66 CHP mitingler1 CHP neden suskun1 CHP olağan kurultayı1 CHP ÖZELEŞTİRİSİ ÜVEY ELEŞTİRİ VE KARALAMA ASLA DEĞİLDİR1 CHP ÖZELEŞTİRİSİ YIKICI DEĞİL YAPICIDIR1 CHP'yi bitirme süreci1 CHP'yi yazmak1 CIA ajanı1 Confidential3 Corona günleri1 Corona virüs11 Covid delta varyantı1 Covid savları13 Covid-19 Delta1 Covid-19 için öneriler2 COVİD-19 TÜCCARLARI1 COVİD-19 VE FUTBOL1 Covid-19 Virüs6 Cumhur ittifakı8 Cumhuriyet Bayramı1 Cumhuriyet gazetesi2 Cumhuriyetimizin 501 CUMHURİYETİMİZİN YÜZÜNCÜ YILINDA GALATASARAT ŞAMPİYON1 Cumhuriyetin ilanı1 Cyborg3 Çağcıl kent nasıl olmalıdır?1 Çalışan gazeteciler günü1 Çanakkale şehitleri1 Çay1 Çay nasıl demlenir1 Çay neden önemli1 Çaykur Rizespor1 ÇED54 Çevre duyarlılığı1 Çevre temizliği1 Çeyrek akıl Eyüp1 Çığlık1 Çığlıklarım2 Çılgın projeler6 Çocuk Milletvekili1 Çocukları kör karanlıkta okula göndertmek neyin eğitimi?! İçimizdeki 4 mevsimi bozduğumuz noktada kendimizin ve kentimizin de iklimini bozduk!1 çok derin futbol1 Çukur dizisi1 Çukur ormanı1 ÇÜRÜK BİNALAR DEĞİL ÇÜRÜK YAPI YAPANLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ..DEPREM MANİFESTOSU1 çürük binaları değil çürük binaları yapanları güçlendiriyoruz..1 D&R1 Dadybra1 Dani Rodrik3 Darbe3 Darbe hazırlıkları1 Darbe kurgucusu Hande Fırat1 Darbe kurgusu1 Darbe Mısır1 Davranışsal ekonomi1 DED1 Demokrasi3 Demokrasi manifestosu1 Demokratik açılım1 Demokratik devlet1 Deneme yanılma1 Deniz Baykal31 Deniz feneri16 Deniz Gezmiş16 Deniz Som1 Deprem17 DEPREM ALANINA SEÇİM KÜRSÜSÜ1 Deprem manifestosu9 Deprem manifestosu önemi1 Deprem önlemleri1 Deprem programında ne demeli? Çok yaşa padişahım1 DEPREM TARTIŞMALARINDA KANAL İSTANBUL1 DEPREM TOPLANMA ALANI DOLAR TOPLAMA ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ1 Deprem vergileri nerede harcandı?1 DEPREMİ DEPREMLERDE TARTIŞANLAR1 Depremi unutmama ve doğal afet günü1 DEPREMİN DEPİVERMESİNİ RANTA DÖNÜŞTÜRENLER1 Depremleri sadece depremlerde değil sürekli gündemde tut1 DERE TAŞKINLARI1 Ders notlarım1 Dever nedir?11 Dever olgusu2 Devlet bahçeli1 Devlet Bahçeli bile mahir ünal'in densizliğine çıldırdı1 Devlet ihale yasası2 Devlet yönetimi12 Devleti batırma projesi1 DİE1 Dikey yapılaşma6 Diktatör nasıl olunur?1 Dilipak2 DİN VE IRK SENTEZİ..1 Dinler ve dinleyenler1 DİPLOMA ÇADIR 350 BİN KONUT VE MUHARREM İNCE İNTİHARI1 Diyanet34 Dizayn42 Diziler1 DNS amacı nedir?1 DOĞA GÜCÜ YAPAY İNSAN GÜCÜ1 Doğa konseyi1 DOĞA VE DOĞAN1 DOĞA VE DOLAR1 Doğal afet29 Doğal Hayatı Koruma Vakfı1 Doğal yalan-doğalgaz gazı vermek1 Doğanın dengesi1 Doğanın yok oluşu1 DOĞAYA VE DOĞANA SAYGI1 Doğu Anadolu Fay Hattı1 Doğu Karadeniz Gerçeklerin 27 yıl önceki Gez Gör Yaz öyküsü1 Doğu Perinçek2 Dokunan yanar1 Dolar yeşili1 Domuz gribi2 Dostlar buluşmalar1 Doyum döner1 DÖNEKLİK İLE UZLAŞIYI KARIŞTIRMAMAK GEREK1 Dönüş vanası1 DÖNÜŞLERİN DE ASALETİ VARDIR BUNU BOZMAK DÖNEKLİKTİR VE 2002 SONRASI KURUMSALLAŞMIŞTIR1 Dövize endeksli hesap DEH1 Dries Mertens1 Dua1 Duvara konuşmak1 Duygu Asena1 DÜĞÜN2 DÜNYA DEVİ VE DÜNYA MARKASI KARŞI KARŞIYA1 DÜNYA FUTBOLU PETROL BARONLARININ VE OLIGARKLARIN ELİNDE1 Dünyanın merkezi İstanbul1 DÜŞÜNCE DEĞİŞİKLİĞİNDEKİ KESKİN VIRAJ KİMLİKLERİ UÇURUMA SAVURUR1 Düşünenler-peşinden koşanlar1 Düzce10 Düzce su felaketi1 Düzensiz göç1 E-ret1 ECECAN-BURAK2 ECEVİT DEPREM BÖLGESİNE GİTMEMİŞ..CEVİZOĞLU'NUN KIRDIĞI CEVİZ BİNİ AŞTI..DEPREM BÖLGESİNE GİTMEDEN GEÇECEKLERİ GÜZERGAHLARI ASFALTLATANLAR..1 EGOSANTRİK TERİM VE OYUNCULAR1 Eğitim sistemi8 Ekonomik kriz kitabı1 Ekrem İmamoğlu35 Ekrem İmamoğlu yasağını nasıl okumak gerek1 Ekrem İmamoğlu'na önerim2 EKREM İMAMOĞLU'NUN EKMEĞİNE OY SÜRDÜ1 Elazığ depremi1 ELEKTRİĞE %5 ZAM POSTMODERN BİR TEKAFİL-İ MİLLİYE'DİR1 Elektrik kayıp-kaçak oranı3 elektronik genel kurul1 Ellerde ağrı1 Elmadan değirmenlerim1 Emre Belözoğlu39 EN GÜZEL HEDİYE HEDİYE ALMAKTIR..1 ENERJİ ALANLARI2 Enerji yatırımları yeterli enerji üretir projeleri midir?1 ENFLASYON1 Engin Arık1 Entegre havza yönetim planları1 ERBAKAN1 ERBAKAN EV HAPSİNE ÇARPTIRILDI!!1 ERBAKAN VE ERDOĞAN 28 ŞUBAT'IN NERESİNDE İDİ ŞİMDİ NEREDELER!?..28 ŞUBAT DAVALARIYLA SÖZDE ERBAKAN'IN İTİBARI KURTARILACAKTI..1 Erdal İnönü15 Erdem Gül4 ERDOĞAN2 Erdoğan mı Bay Kemal mı1 Ergenekon64 Ergenekon başlangıç noktası1 ERKAN BAŞ KAZAK GİYEMEZ1 Erman Toroğlu73 ERMAN TOROĞLU SAHTEKAR VURGUSU1 Ermeni meselesi4 Ertuğrul Günay16 Ertuğrul Özkök2 Esin kaynağı1 Eşek1 Evlilik töreni1 Evrensel Atatürk ve felsefesi3 Evrensel birleştirici kimlik1 Evrensel değerler42 Evrensel kimlik1 Evrensel kurtuluş felsefesi47 Eymir gölü5 Fadıl Akgündüz2 Faiz caiz mi?1 Fal1 Falcılık1 Farkındalık1 Fas1 Fatih Altaylı1 Fatih Terim4 FATİH TERİM1 Fatih'in tablosunu saraydan kaçırma1 Fatma Betül Sayan Kaya1 Faydasız1 Fecr1 FEM1 Fen liseleri1 Fenerbahçe15 FENERBAHÇE NEREYE KOŞTURULUYORLAR?1 FENERBAHÇE VE LALE ORTA ORTASI1 FENERBAHÇE'NİN HAYALİ YILDIZ AVCILIĞI1 Fenike gezisi1 Ferguson1 Fethi Sekin1 FETÖ eylemleri3 Fetö tehditleri1 Fetullah Gülen64 Fetullah Gülen savaşı1 Fetullah Gülen terör örgütü1 FIFA SIRALASI SONUNCUSU FAROE ADALARI VE ULUSAL TAKIMIMIZ1 Fırsat maliyeti2 Fidel Castro3 FİKRET ÇORBACIOĞLU1 Fikri Sağlar2 FİLENİN SULTANLARINA KAFİR DE! VAKIF TECAVÜZLERİNE SES ÇIKARMA1 First Lady Bettina Wulff1 Fitch3 FİYAT BELİRLEMELERİ1 Foreign Policy dergisi1 Fransa1 FRANSIZ KALMAMAK İÇİN "BİR LİSAN BİR İNSAN"1 Fransızca öğrenme kolaylığı1 Fransızca ve İspanyolca öğrenelim hep beraber..1 Fredrik Midtsjö1 Fuat Avni9 FUAT ÇAPA'NIN ÇABASINA ALKIŞ1 FUTBOL1 FUTBOL BU; BAZAN TAKIM OYUNUYLA KAZANDIRIR1 FUTBOL FUTBOL OLMAKTAN VE ÇİLEDEN ÇIKTI1 Futbol simsarları2 FUTBOL YATAĞINA DOLAN İNSANAT ARTIKLARI FUTBOLU KİRLETİYOR1 FUTBOLDA OLİGARŞİ1 FUTBOLUN YENİ EFENDİLERİ SAMSUNSPOR'UN AMBLEMİNDEN RAHATSIZ1 GALATASAR VE ZANİOLO VE İLKLERİN TAKIMI OLDUĞUNUN KANITI YENİLMEZLİK REKOR1 GALATASARAIN SAHA İÇİNDEKİ OYUNU SAHA DIŞINDAKİ OYUNLA ENGELLENİYOR1 Galatasaray364 GALATASARAY BARCELONA AŞKIN KARTAL'I YENDİ1 GALATASARAY BAŞARILI FUTBOLUYLA VEDA EDEREK UEFA AVRUPA LİGİ'NE HAREKET ETTİ1 GALATASARAY BAŞKAN ADAYI1 GALATASARAY BU SAATTEN SONRA DURDURULAMAZ1 GALATASARAY DURDURULAMIYOR FAKAAAAT....1 GALATASARAY DURMUYOR..SACHA BOEY GOL DA ATMAYA BAŞLADI1 GALATASARAY EFORUNU BAYERN MAÇINDA BIRAKMIŞ HATAY'A GETİREMEDİ1 GALATASARAY GÜMRÜĞE TAKILDI BİRİLERİNİ GEÇEMEDİĞİ İÇİN1 Galatasaray Güneş'i kararttı1 Galatasaray hakeme karşın Trabzonspor'u Icardi ile yendi1 GALATASARAY HATA MAÇINDA HATA YAPMADI FAKAT ALİ KOÇ HATA ÜSTÜNE HATA YAPIYOR1 GALATASARAY İNİŞE GEÇER DİYENLERİ UMUTSUZLUĞA İTTİ..1 GALATASARAY KORKUSU1 GALATASARAY KUPADA DA LİG'DE DE GOMİS İLE VAR!! İYİ DEĞİLKEN DE KAZANIRSAN ŞAMPİYON OLURSUN!1 GALATASARAY LAZİO1 GALATASARAY MARSİLYA'DA TESLİM OLMADI1 GALATASARAY OPERASYONU DEĞİL FUTBOLU SEVER1 GALATASARAY PALABİYİK PALASI İLE DOĞRANDI1 GALATASARAY ŞAMPİYONLUK ŞARKILARINI SÖYLETMEYE BAŞLADI1 Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligine koşuyor1 Galatasaray ve Lale Orta1 GALATASARAY YENİ YILA LİDER GİRDİ1 GALATASARAY'DA OKAN BURUK1 GALATASARAY'DAN HAYLİ KORKUYORLAR1 GALATASARAY'I DURDURAMIYORLAR1 Galatasaray'ı eleştirmesi sevgisinin isyanı idi..1 GALATASARAY'I İHRAÇ EDİN BU KADAR YORMAYIN KENDİNİZİ1 GALATASARAY'I NE HAKEMLER NE DE DİREKLER DURDURABİLİYOR1 GALATASARAY’IN 2-0'DAN GERİ DÖNÜŞÜ GRUPTAN ÇIKACAĞININ İŞARETİ1 GALATASARAY'IN AVRUPA HAFIZASI BAŞARI GETİRİYOR DA BUNU AVRUPA HAZMEDEMİYOR GİBİ1 Galatasaray'in Okan sesleri1 GALATASARAYIN CORONA VİRÜSÜ İLE UĞRAŞMASI VE FUTBOL VİRÜSÜ1 Gandhi Kemal1 GDO2 Geleneksel tıraş1 GENÇLERBİRLİĞ VE KONYASPOR1 genel kurul1 Geniş aile1 Geniş aile bireylerim2 George Bernard Shaw1 GES1 Getto55 Gez-gör-yaz15 GEZDİM GÖRDÜM YAZDIM5 Gezegenimizi hangisi ele geçirir?1 GEZERİM GÖRÜRÜM YAZARIM1 Gezi eylemcileri6 Gezi parkı halk hareketi62 Gezi şifresi1 Gezilerimiz2 Gırgır dergi2 GOMİS VE DİĞERLERİ1 GOMİS VE GALATASARAY ADANA DEMİRSPOR1 Göçmen politikası1 Gökçeada7 GÖKHAN ZAN VE ÜNAL KARAMAN'IN SİYASETE TRANSFERLERİ1 GÖRSEL KİRLİLİK1 Gösteri namazı1 Graham Fuller1 Greenpeace5 Greenwich2 Gtech2 Guggenheim Etkisi1 Guus Hiddink2 Güldüşümlerim7 Güldüşün çorbası9 Günaydın1 Gündemlerin efendisi30 Güngör Uras3 Gürsel Tekin15 Gürültü kirliliği29 HABİTLARA SAYGI1 Hagi92 Haiti depremi1 HAK EMEN HAKEM ÖRGÜTÜ TFF1 hak emen hakemler1 Hak emenler iş başında..1 Hakan Şükür1 HAKEMLERİ KORUYACAKLAR YA BU SEFER TOPU YAYINCI KURULUŞA ATTILAR1 Haliçte yaşayan simonlar1 Halifelik5 Hamza Yiğit Akman1 Hanefi Avcı4 Harem1 Harf devrimi4 Haris Seferovic1 Hasan Cemal1 Hasan Sıtkı Özkazanç1 Hava kirliliği7 Haydarpaşa Manhattan1 Haydarpaşa tren garı2 Haymana Kaplıcası1 Hayrünnisa Gül1 Hedef 2023 sloganı1 HER BAŞARISIZLIK SONRASININ RUTİN KAOS TEKRARLARI1 HES3 HES izin1 Hes-savar doğa projeleri2 HESLER21 HESLER SALDIRGANLARI BESLER1 Hıncal Uluç33 Hıncal Uluç da ışıklara yol aldı1 Hızlı tren kazası5 Hicr1 Hidrolik enerji4 Higgs bozonu1 HİJYEN ERDOGAN VE PANDEMİ1 Hilafet2 HİLAFET MI DEDİN!? HADE BE ORADAN!!!1 Hint varyantı1 Hitit güneşi5 Hitler Almanyası6 Hollanda4 Hopa fekaleti1 HOŞGÖRÜ EVRENSEL BARIŞIN KATALİZORUDUR1 HOŞGÖRÜ VE İNSAN OLMANIN ERDEMİ1 HURDA ÇELİK HURDA EV1 Hülle nedir?1 Hülya Koçyiğit6 Hürrem1 HÜSEYİN EROĞLU HÜSEYİN KALPAR BAŞARISINI YAKALAR MI?1 Hüseyin İnan11 Hüseyin Sağ1 Icardı1 ICARDI2 ICARDI BU ELBET YIKARDI1 ICARDI MUSLERA BARDAKÇI TORERİA NELSON KEREM YUNUS OLIVERA VE OKAN BURUK VE DE DURSUN ÖZBEK YÖNETİMİ1 ICARDI YIKARDI VE DE YIKTI...GALATASARAY SAHADA DEĞİL DE SAHA DIŞINDA BİTİRMEYE ÇALIŞILACAK GİBİ1 ICARDİ ASİST KRALI DA OLACAK GİBİ çünkü ADAM ATAMAYINCA ATTIRIYOR!!1 Ilımlı İslam projesi1 IMF1 Irkçılık1 Isınmada tasarruf yöntemi1 Işıklara yolculuk1 IŞİD1 İBO ŞOV VE CELAL KILIÇDAROĞLU1 İbrahim Müteferrika1 İbrahim Özden Kaboğlu1 İbrahim Tatlıses2 iç savaşa hazırlık1 İçerik çalmama uyarısı1 İçerik üreticisi1 İdam1 İdeolojiye endekslemek1 İKİNCİ KANAL İSTANBUL1 İKTİDAR A PLANI DIŞINDA B VE C PLANINI DEKLARE EDERKEN MUHALEFETİN A PLANI BİLE TARTIŞILIR..1 İktisat bilimi2 İlber Ortaylı1 İlhan Selçuk'u aramızdan ayrıldı1 İlk alan çalışmam1 İlk deprem manifestosu1 İlk Tarım Kredi Kooperatifi1 İlker Başbuğ26 İltizam-Mültezim1 İMAM2 İmam-ı Azam1 İmamoğlu yasağı Erdoğan ın minareli süngülü yasağı ile örtüştürmek yanlışlığı1 İMPARATÖR DERKEN1 İmrahor vadisi1 İNCE İNCE GİDİNCE1 İnfaz yetkisi1 İnsana dokun-yüreğine dokun-kalbine dokun1 İnternet1 İnternet nedir?1 İRTİCA1 İslam burjuvazisi1 İslam yeşili1 İsmet Berkan1 İsmet İnönü2 İsmet Özsoylu1 İspanya gezisi2 İspanyol gribi3 İsrail3 İstanbul gezisi3 İstanbul Havalimanı2 İSTANBUL HÜZNÜ AZALTILIYOR1 İstanbul silüeti61 İSTANBUL-ÇATALCA RESİMLERİ1 İSTANBUL'DA DOĞAYA VE DOĞANA SAYGI1 İstifa kurumu1 İstihdam yalanı1 İstiklal Marşı1 İSTİNAT DUVARLI ANROŞMAN1 İstismar1 İsviçre1 İş hukuku1 İşsizlik16 İtalya4 İttifak dışı partiler1 İzmir-Karaburun gezisi1 Jeo Biden2 JES1 JET EGZOZLU ARAÇLAR1 Juan Mata1 Kabahatler kanunu1 Kabahatli kentli2 Kaçak elektrik3 Kaddafi nasıl öldü?1 Kader değiştirmek1 Kadir Mısıroğlu1 KAFATASI1 Kafkas usulü çay1 Kahrolsun deprem alanına giren muhalefet mı diyelim..1 Kalıcı önlemler18 KALLEŞ ÖLÜM1 Kamilet Vadisi12 Kanal İstanbul18 Kanal İstanbul-Musilaj2 Kanunî Sultan Süleyman1 Kaostan beslenenler1 Kapisre deresi7 Kapkara1 KAR BEYAZI ŞİİR1 KARA BEYAZI HAYATLAR İÇİN ŞİİR1 KARA PARA1 Karadeniz yollar1 Karagümrük maçında MHK Galatasaray ın ağzına bir parmak bal çalmış olmasın1 KARAMSALLIK TESLİMİYETTİR1 KARAMSARLIK KÖTÜYE ALAN AÇMAKTIR..1 karar organı1 karar yeter sayıları1 Karargâh rahatsız1 Karbondioksit-oksijen eşitliği1 Karl Marx5 Karşı duruş33 Karz-ı hasen1 Kaset komplosu3 KASTAMONUSPOR GALATASARAY MAÇINDA 25 DAKİKA DİRENÇ GÖSTEREBİLDİ1 KATAR FUTBOLA NE KATAR1 Katolik nikahı1 Kaya gazı1 KAYSERİ MAÇINDA GALATASARAY'İN 1 PENALTISI 1 DE GOLÜ VERİLMEDİ 3 PUAN RAKİBİNE VERİLDİ1 Kazım Koyuncu2 Kazımcan Karataş1 Kazuistik anayasa1 Kebabçı1 Kehanetlerim1 Kemal Kılıçdaroğlu28 KEMAL KILIÇDAROĞLU NUN SİYASİ ANATOMİSİ1 Kemalpaşa1 Kenevir1 KENT TARIMI1 KENT-KOOP3 Kentini dinle1 Kentsel dönüşüm37 KEREM2 KEREM AKTÜRKOĞLU1 KEREM KINIK VE 12 ŞİRKETİ VE DE DFB'NİN KURULMASI1 KHGM1 KILIÇDAROĞLU GÜNDEMSİZ DİYENLER1 Kılıçdaroğlu Manifestosu4 KINA2 Kırık sandalye2 Kırılma noktası19 Kıtlık bilimi1 KIYAMETİN YAŞANDIĞI DEPREM BÖLGESİNDE MESCİT Mİ ÖNEMLİ ÇOCUK BEZİ VE MAMASI MI?1 Kızılay1 Kızılderililerin atasözü2 Kilo problemi1 KİM FETÖCÜ ÖCÜ???!!!1 Kişisel görüşlerin dinleştirilmesi1 Kitaba yazacaklarım2 Kitabım1 Kitaplar1 Kitapyurdu1 Klasik tıraş1 Kloz1 Koalisyon1 Komplo teorisi17 Konfüçyüs2 KONYASPOR1 korkmuyorum6 Korku imparatorluğu21 Korona1 KÖHES4 KÖPRÜ1 Kötek2 Kötü uygulama1 Kötülük1 Köy enstitüleri10 KÖYÜM SİDERE DERESİNDEKİ BU TAŞ DÜŞSÜN KAFANIZA KAFASIZLAR..1 Kriz raporu2 Kriz-pandemi93 kronik subdural hematom2 KSH1 Kuğulu park3 Kur'an şifreleri1 Kurgu6 Kurtlar vadisi karakterleri1 Kurtuluş destanı26 KUŞAKLARLA KUŞAK GEÇMEK1 Kuşkularım2 KUTLARIM1 KUTSAL RİTÜEL EVLİLİK1 Kuzey Anadolu Fay Hattı1 Kuzey Marmara otoyolu9 Küba13 KÜÇÜCÜK ZORBAY KÜÇÜK1 Küresel efendiler5 Küresel ısınma11 Küresel sömürü denklemi: “AB+ABD=ARBD”16 Küreselleşme aldatmacası4 Kürtler65 Kütahya-Simav depremi1 Laik devlet6 Laiklik1 Larry Diamond1 Laz dilbilgisi1 LAZ LOBİSİ NEDEN YOK!?1 Lazca1 Lazlar13 Le Figaro1 Leo Dubois1 Levent Üzümcü1 LİDER ÇIKAR İNŞALLAH1 LİGDE TRABZON'A 5 ATAN ALANYA ELENDİ1 Lizbon1 Lokomativ Moskova1 LÖSANTE1 Lösemili Çocuklar Vakfı1 LÖSEV1 Lucas Torreira1 LÜTFÜ SAVAŞ VE HATAY LÜTFÜ SAVAŞ VE HATAY1 M.Akif Ersoy1 Macaristan1 Maça bombalı saldırı1 MADEN İŞÇİSİ MAHPUS1 MADENCİ SERBEST1 MADENLER1 Madımak10 Madımak-Auschwitz-Reistag1 Mahir Çayan1 Makarnacılar10 Malazgirt savaşı7 Manavgat8 MANCHESTER UNİTED GALATASARAY’I HAŞAT EDER DİYEN E.TOROĞLU’NU DA DEVİRDİ!!!1 Manisa-Soma2 Mansur Yavaş21 Maraba kültürü ve ağa17 Marcao olayı1 Marduk8 marka spor ayakkabı1 Market zincirler1 Marsilya1 MATA HATAYSPOR'U MAT ETTİ1 matbaanın geç gelmesi2 Matematik nedir?1 Mathias Ross1 Matthıas Ross1 Maval okumak12 Maya takvimi kıyamet1 Mayasızlar1 Mayınlı alanlar8 MECZUP1 Medyan nedir?1 Mehmet Barlas4 Mehmet Özhaseki1 Melih Gökçek30 Meral Akşener11 MERAL AKŞENER TARİH YAZMADI TARİHTEN SİLDİ KENDİSİNİ İYİ GELEN AKŞENER GERİ DÖNDÜ1 Merkez Bankası1 Merkezkaç kuvveti8 Mersin Gazi çiftliği1 Mersin gezisi1 Mersin-Alata1 MERT İNSAN MERTENS'İN HARİKA GOLÜ1 MERTENS MEST ETTİ MERTENS ALANYA'YI BİTİRDİ1 Mesleki sorumluluk sigortası5 MESSİ MEST ETTİ ARJANTİNLİLERİ1 Mesut Yılmaz15 Metal yorgunluğu3 METE YARAR KİME YARAR!!??1 Metin Oktay3 MHK1 Mılot Rashıca1 Milenyum kupası1 MİLENYUM KUPASI VE GALATASARAY1 Millet ittifakı6 MİLLET İTTİFAKI NEDİR NE DEĞİLDİR..1 Milletimizle alay etmeyin!1 Milletvekili dokunulmazlığı13 MİLLETVEKİLLİĞİ Mİ MİLLETİN VEKİLLİĞİ Mİ!?1 Milli Piyango şaibe3 Milliyetblog yazılarım2 MİT54 Mod nedir?1 Modern kölelik2 Modern tıraş aletleri1 Moğollar4 Monaco35 Montrö sözleşmesi2 Motorlu kuryeler1 MPİ Genel Müdürü İhya Balak3 Muammer Kaddafi5 Muaviye-Küfeli-Hz. Ali1 Mucur1 Muhalif duruş2 MUHARREM İNCE7 MUHARREM İNCE KALIN OYNUYOR OY OY DİYE İNLEYENE KATKI VERMEK ADINA1 Muhsin Yazıcıoğlu1 Muhteşem Yüzyıl dizisi10 Murat Bardakçı7 Murat Karayalçın34 Muru3xi1 Musilaj1 MUSLER SAKATLANDI1 MUSLERA1 Mustafa Balbay31 Mustafa cengiz1 Muvazzaf5 Mümtaz İdil1 Müslüm Gürses1 Nabi Avcı1 Naci Görür2 Nagehan Alçı2 Nasıl Galatasaraylı oldum?1 National Geographic3 Nazım Hikmet26 Nazlı Ilıcak17 Ne düşünüyorsun?1 Ne istediniz de vermedik1 Ne oldu?1 Necdet Hoşcan1 NEDEN SÜPER KUPA SAMSUN'DA DEĞİL DE ARABİSTAN ÇÖLLERİNDE1 Negatif bilgi1 Negatif uzmanlık1 New York Times10 NİCE NİTEL BAYRAMLARA1 NİCELERİ AKADEMİLİ1 Nicolae Ceaușescu1 NİKAH1 NİYE BİR ALANYASPOR OLMASIN!!??1 NOBEL BENİM HAKKIM HAKKI!!1 Nuh tufanı10 Nur Suresi 30-31. ayetler3 Nuray Mert12 Nurettin Veren2 Nurettin Yıldız3 Nuri Asan1 Nush ile uslanmayanı etmeli tekrir-tekrir ile uslanmayanın hakkı kötektir1 Nükleer1 Nükleer enerji1 Nükleer santral46 Nükleer tehlike1 OFLU HOCALAR OKUMASIN OFSPOR'U1 Ofspor1 OFSPOR NEREDE İSE GALATASARAY'I ELİYORDU1 OGG1 OKAN BURUK İLE GALATASARAY ARTIK KORKUTUYOR1 OKAN BURUK1 Okan Buruk 5 kez üst üste maç kazanarak Galatasaray'ı 17.kez Şampiyonlar Ligi'nde1 OKAN BURUK ANTALYASPOR'A BURUKLUK YAŞATTI..FUTBOLUMUZU OLİGARKLAR VE 7 BÖLGELİ LİG ÖNERİSİ1 OKAN BURUK REKORLARA DOYMUYOR1 OKAN BURUK VE ÖĞRENCİLERİ İLLE DE ICARDI SÜPER LİG'İ YIKARDI VE DE YIKTI DA!! FB'Yİ GS'İN DEPLASMANDA 3-0 YENMESİ AYRİ BİR HARİKA1 Okan Buruk'u istemeyenlere kötü haber1 Okan Emre'yi 7 bitirdi1 Okan içerde sinmiş Danimarkalıları üzdü1 Oktay Ekinci4 Okumak1 Ola1 Oligark15 One Munite6 OnPunto1 Opsiyon1 Orantısız yağdanlıklar1 ORDAN BURDAN PARDON MARDON..1 Orduspor1 Orhan Gencebay1 ORHAN PAMUK MU YOKSA ATATÜRK MU AĞIR GELİR1 Osama1 Osmanlı11 Osmanlı yönetimi6 Oturarak çalışmak1 Oturuş ergonomi1 Oy depoları1 OYUN VE KOYUN1 OZAN KABAK1 Öğrenilmiş çaresizlik1 Öğretmen27 Ölüm4 ÖLÜM GERÇEKTEN ADIN KALLEŞ1 Ömer Çelakıl2 Ömer Dinçer2 Önerim var15 ÖSO1 Öteki dünya önlemleri1 ÖYLE BİR KALECİ Kİ ICARDİ'YE BİLE GOL ATTIRMADI1 Özel istihdam büroları1 Özelleştirme40 Özer Akdemir1 Özgün çalışma11 Özgür düşünce53 ÖZGÜR ÖZEL SİYASET OYUNLARINI BİLENLERİN SİYASİ TİMSAHLARIN OLDUĞU HAVUZA İTİLENDİR1 Özhan Canaydın1 PageRank1 Papazın bağı nereden geliyor?1 PARTİLİ CUMHURBAŞKANI SÖZÜ DOĞRU DEĞİL1 Patalojik sorun1 PDY5 Pearl Harbor3 Pedofili1 PEHLİVANLARA ÖDÜL FİLENİN SOLTANLARINA LGBT1 PELE1 Pelikan1 Pelin Çift1 Pers1 Petek ısınma sorunu1 PETROL VE FUTBOL1 Peygamberler1 Pherma-sharp1 Pınar Selek1 Pierre Loti1 Pierre Webo1 Pisa Kulesi1 Pisagor4 Piyangolar1 Plansız yapılaşma1 Polo Dayı1 POLONEZKÖY1 Portekiz gezi1 Portekiz gezisi8 Porto1 Poşet meselesi4 PROF. ATAÇ BAYKAL1 Prof.Dr. Bülent Arı2 Prof.Dr. Ioanna Kuçuradi1 PROJE1 Pukiya1 Rant14 Rantsal dönüşüm5 Raşa1 Recep Yazıcıoğlu1 Referandum9 Reglaj ayarı1 Reina saldırısı1 Rejim1 Rektör Melih Bulu1 Reptilian1 RES16 Reşat Nuri Güntekin1 Reyting kaygısı2 Rıdvan Dilmen14 Rıza Sarraf6 Ribery1 Richard Feynmann1 RİZE ARTVİN HAVAALANI ARTVİN İÇİN HAVA RİZE İÇİN ALAN1 Rize felaketi3 Rizespor katledildi1 ROK2 Romantik bir hafta sonu1 Rothschild1 Rus bakışı1 Rus büyükelçisi vuruldu2 Rus uçağı düşürülmesi1 Rüyam1 SABRIN SABRINI TAŞIRAN SABIR SABIR OLMAKTAN ÇIKAR TESLİMİYETE DÖNÜŞÜR1 SACHA BOEY1 Safranbolu gezisi1 Sağlıksız kent politikaları1 SAHA İÇİNDE KAZANAN GALATASARAY SAHA DIŞINDAKİ OYUNLARA ASLA KULAK VERMEMELİ1 Sahte fatura1 Salgın hastalıklar1 Salgınlar2 Sami Karaören3 Samsun 19 Mayıs Lisesi29 SAMSUN ŞAMPİYONLUĞU HAK EDEN BİR KENT1 Samsun'un tarihi 19 mayıs 19191 Samsunspor157 SAMSUNSPOR AMBLEMİ1 SAMSUNSPOR BAŞKANI TAKIM YERİNE FUTBOLCU ALMALI!!!1 SAMSUNSPOR İYİ GİDİYOR HÜSEYİN EROĞLU İLE1 Samsunspor morard1 SAMSUNSPOR SEMT İ KUTSAL EYÜP TAKIMI EYÜPSPOR U PERİŞAN ETTİ. SAMSUNSPOR UN ÇALIŞTIRICIS HÜSEYİN EROĞLU1 SAMSUNSPOR SİVAS'TA İYİ BAŞLADI1 Samsunspor'u birileri aşağı çekiyor1 SAMSUNSPOR'UN 14 MAÇI1 Samsunspor'un armasına saldırmak1 SANIK SANDALYESİNE OTURTULMASI GEREKEN 20 YIL İKTİDARDA OLAN MUKTEDİRDİR1 Sansür16 Sapadere kanyonu1 Sapıklıkla suçlamak1 Saray darbesi1 SARAYDAN TABLO KAÇIRMAK1 Sarı inek2 sarı saçından güç alan Icardi attı üç puan geldi1 Sarp1 Sayısal Oyunlar4 Seçim hile1 SEÇİM HİLELERİNİN ANATOMİSİ1 Seçimlerde hile24 SEÇİN YAZMACA BUNLAR1 Seçmen profili1 SEÇSİS1 SED1 Sedat Peker11 SEFEROVİÇ1 Selahattin Demirtaş1 Selin Sayek Böke3 SEO-SERP1 SERGEN YALÇIN1 Sergio Oliveira1 Serhıy Perkhun1 SERİ FARKLI YENİLGİLER1 Seslendiklerim1 Sevgililer günü2 sevr anlaşması1 Seyduna21531 Seyit onbaşı1 Sezen Aksu8 Sırt ağrısı1 side1 SİDERAYEPE3 Sidere29 SİDERE DERE ISLAHI İÇİN ANROŞMAN ÖNERİSİ1 SİDERE NİN ALTINI ÜSTÜNE GETİRMEK Mİ İSTENİYOR? SİDERE'DE ALTIN1 Sidere vadisi8 SİDERENİN DOĞASINA VE DOĞANINA DOKUNMA!1 SİHA2 Sincan1 Siyanür4 Siyaset meydanı2 Siyaset yapmayın2 Siyaseten katl2 Siyasetin helalleşmesi1 SİYASİ DEPREMDEN YIKIM BEKLEYENLER YIKILDI1 SİYASİ KARAKTER YOK İSE..1 Siyasi rant aracı23 siyasi rant otomobilleri1 Siyasi suikast13 Siyasi üstünlük1 Sneijder185 Sol argüman2 SOL SOL İLLEDE TEK ÇATI SOL1 Solcu musun sağcı mı yoksa yağcı mı?! Sol yanlarımızı acıtanlar!!1 SOLDA CHP TEK ÇATI OLMALI1 SOLMAK VE EVRENSEL OLMAK İSTİYORSAN SOL!!!1 Solun tasfiyesi1 Soma katliamı3 Son viraj3 Son yazım-11 Son yazım-21 Son Yazım-31 Soner Yalçın5 Sorumsuz Hayvansever2 Soruyorum163 Sosyal hukuk devleti4 Sosyal patlama risk haritası5 Soytarı31 Spor eleştiri1 Srebrenica katliamı1 Stephen Hawking4 Stratejik önem8 Stres ve alkol3 Su akar Türkler bakar1 Su akar yatağını bulur1 Su debi ayarı1 SU SAVAŞLARI5 Suçlamalara karşı gerçekler1 Sultan Ahmet4 SUPER KUPA DURUŞU SÜPER SOPA İSTİYOR..FENERBAHÇE DEĞİL DE ALİ KOÇ NE YAPMAK İSTİYOR1 Suriye18 Süleymanşah Türbesi2 Sümela manastırı1 SÜPER LİG'E KOŞAN SAMSUNSPORU TUTANA AŞKOLSUN1 Süper loto4 Sürdürülebilirlik3 Sütyen Tarihi1 Şafak Sezer2 Şangay beşlisi1 Şans Oyunları1 Şans Topu3 ŞENOL GÜNEŞ2 ŞEREFSİZ SENSİN1 Şeriat1 Şevket1 ŞEYH BEDRETTİN DESTANINI YAZAN NAZIM HİKMET1 Şeyh Said isyanı1 Şeyhler16 Şiir2 ŞİİR VE ERDOGAN1 Şike101 Şike kronolojisi1 Şili depremi18 Şirince3 şirket yönetimi1 ŞUTBOL2 ŞUTLUYORUM-Futbol706 ŞÜKRİYE TUTKUN TUTUŞU1 Tahir Kıran1 TAKLACAI MERT YANDAŞ'IA ÖVGÜ ICARDI'YA SÖVGÜ HADE BE ORDAN1 Taksim meydan savaşı2 Taliban6 Taliban erkeklerinin bazıları neden yüzünü saklıyor? Makyaj1 Taliban yöneticisi1 TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE DİYEN DENİZLER IŞIKLARA GÖNDERİLİNCE TAM BAĞIMLI TÜRKİYE OLDUK1 Tanju Özcan1 TARAFLILIK CIVIK YAĞDANLIĞA DÖNÜŞTÜ1 Tarık Akan6 Tarifeli uçuş nedir?1 Tarih tekerrürden ibarettir1 Taşeron sistem1 Taşeronluk sözleşmeleri1 Taşımalı eğitim1 Taşımalı siyaset1 Taşkınlar54 TAŞKINLARI FIRSAT BİLEN RANTÇILARIN TAŞKINLIKLARI1 Tekâlif-i milliye nedir?1 TEKBİR DEĞİL YARDIM GETİR1 Tekel1 Tekel işçileri17 Televole kültürü31 Televole yangını1 Tema vakfı5 Tembellik yok üretmek var1 Temel Fransızca4 Temel İspanyolca6 Terim2 TERİM İLE GALATASARAY RESMİ1 Terör9 tevâfuk1 Tevfik Fikret1 TFF4 tff ve mhk1 TFF VE MHK ALİ PALABİYİK'A ASLAN'I DOĞRATTI MI DİYELİM??!!1 TFF VE MHK OLMAYINCA FUTBOL GÜZEL1 TFF-İBB- FUTBOLDAN GEÇİNENLER1 THY1 Tıraş keyfi1 Ticaret-Siyaset-savaş1 Timsah1 Timsah gözyaşları2 TL sembol1 TMMOB72 TOGG1 TOKİ2 TOKİ MOKİ...YOL1 TOPÇU VE VEFAKAR SEYİRCİYİ KUTLARIM..1 Toprak ağası1 Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası1 Torba yasa7 Toryum10 Trabzon Ayasofya1 Trabzonspor10 TRT4 TRT TARİHİ DİZİLERDEN FIRLAMA TUHAF SAÇLI YENİ OSMANLI TİMİ1 TRT VE YANDAŞ KANALLAR SÖZDE İKTİDARIN İCRAATLARINI ANLATAN DİZİLERDE YARIŞIYOR1 TRT=trt1 TSK1 Tuncay Özkan7 Tuncel Kurtiz1 Turgut Özal2 Turist Ömer1 Tutsak lümpen gençler1 Tuzun kokması15 TÜİK2 TÜM ULUSUN YENİ YILINI KUTLARIM1 Tünaydın1 Türban12 Türbanlı polis1 Türbanlı zabıta1 Türk nasıl olunur?1 Türk-kürt faşizmi1 Türkan Saylan3 Türkçe dışındaki dillerde içerik üretmek1 Türkçe Fransızca İspanyolca sözlük1 TÜRKEVİ1 Türkiye başarısızlığı1 Tütün1 Tüzük Kurultayı Manifestom1 Uçurtma aşkı1 Uğur Mumcu23 Ulusal gereklilikler1 ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞININ KAHRAMANLARINI İDEOLOJİLERİNE ENDEKSLEYENLER1 ULUSAL TAKIM1 Ulusal varlık fonu1 Uluslararası iktidar alanı1 UNESCO29 UNESCO dünya mirası listesi1 UnutMADIMAKlımda1 UYARIMDIR5 Uzatmalı Covid1 UZLAŞI DA BARIŞ VARDIR DÖNEKLİKTE İNKAR VE İHANET..1 Uzun covid nedir?1 Üç fidan4 ÜKEM FUTBOLU KAFASINDA PATLAYAN SOPA1 Ülkenin ticarethane gibi yönetilmesi1 Ümit kocasakal1 Ümit Öztürk1 Üniter devlet1 Ürdünlü Ebu Musab Zerkavi1 ÜRKENLER1 Üzerih Garih1 Vedat Dalokay1 Vefat1 Venedik tacirliği1 Viyana1 VPN nedir?1 Washington Post1 Wikileaks2 YA SEV YA TERK ET ANLAYIŞI1 Yaban1 Yabancı durmak1 Yakup Kadri Karaosmanoğlu1 Yalçın Bayer18 Yalnız Kurt1 Yangın1 Yangından önce abant1 YANLIŞLAR İNSANI YALNIZ BIRAKIR1 Yap-işlet modeli1 YAPI DENETİMİ1 YAPI SINIFI1 Yapısal reform1 Yarbay Thomas Edward Lawrence1 Yarı başkanlık1 Yasaklanmış öğrenme fırsatları1 Yaşadıklarım1 YAŞAMDAN KOPRIANLAR YARALILAR DEĞİL YAŞAMDAN KOPARAN HURDA EVLERİN SAYILMASI VE YENİ TALAN YALAN SÜRECİ1 Yaşar Büyükanıt5 Yaşar Nuri Öztürk3 Yaşınılabilir kentler1 Yaşlılık sendromu1 Yatay yapılaşma2 Yatırım fonları1 YAZAN MÜHENDİS YAZIYOR1 YAZAN MÜHENDİS'İN BİRİKEN YAZILARI1 YAZSAN NE OLUYOR Kİ YİNE" BENİM OĞLUM OKUR DÖNER DÖNER OKUR"1 YEBİ YIL YENİ İDEOLOJİ1 Yemeksepeti1 Yeni dünya düzeni12 YENİ MORİNHO MONTELLO MU?1 Yeni proje-Fatih Terim1 YENİ YIL1 YENİ YIL YİNELİKLER DEĞİL YENİLİKLER GETİRSİN1 Yeni yollarda kazalar neden olur?1 Yere Batan Sarnıcı-Milyon taşı1 Yerel yönetimde aday1 YERİN ALTI MADEN EMEKÇİSİNİN YERİN ÜSTÜ MADENCİNİN1 yerli otomobil1 Yeşil sermaye1 Yetenek kazanmak1 Yeter be!1 Yeter söz milletindir1 YGS şifre1 YHT1 Yiğit Bulut1 yok böyle Icardi ve Kerem1 Youtube tüccarları1 Yörükler1 Yumuşak karın1 YUNUS1 YUNUS AKGÜN1 YUNUS AKGÜN VE TERİM1 Yusuf Aslan10 Yusuf Demir1 YÜKSEL ÇORBACIOĞLU CHP ADAY ADAYI1 YÜKSEL YILDIRIM2 Yürüyen virüsler1 Zeki Alasya6 Zeki olmayan ahlaksız1 Zigana Yaylaları1 Zirveye giden yol1 Ziya Gökalp1 Zorba1 Zorbay1 zorunlu organlar1 Zülfü Livaneli6
Daha fazla göster

1829 Adet Yazı Arşivi

Daha fazla göster

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *