BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE OSMANLI EYALET SİSTEMİNİN KURGULANMASI VE DE YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ
Gelecekteki aydınlık günler adına gününüz aydın olsun arkadaşlarım, çünkü biz bu karanlık örtüyü kaldıracağız. Bunun için de, aydınlık olmasa da her güne uyanmak zorundayız.
Arkadaşlarım, bugün (8 Aralık 2015); ‘doğaya ve doğana, demokrasi ve özgür düşünceye duyarlı Hurriyet’teki “Söz Milletindir” köşesinini sahibi Yalçın Bayar’ın köşesindeki ‘Mesaj Panosunda şu söylemlerim yer aldı: “Başkanlık sistemi ile Demokratik Parlamenter sistemin harmanlanmasında kendini bulan, yani yürütme gücü halk tarafından seçilen devlet başkanı ile meclis güvenine dayanan hükümet başkanı arasındaki görev paylaşımı olan ‘Yarı Başkanlık’ diyorum.”
Bundan asla Cumhurbaşkanının önerisini alkışlıyorum anlamı çıksın istemem. Yazının tamamı, Kuşkularımı içeren önsözle başlayan; “Başkanlık sistemi mi yoksa Osmanlı Eyalet Sistemi mi?” başlıklı araştırma yazısıdır.
Şu an o araştırma yazısının önsözüne yer veriyorum. Önümüzdeki günlerde araştırma yazımın tamamına yer vereceğim. Saygı ve sevgiler (Şevket ÇORBACIOĞLU):
“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 4 Aralık 2015 günü başkanlık sistemi tartışmalarında ‘partili cumhurbaşkanlığı' uygulamasının olduğu Fransa modelini gündeme getirdi.”
Kim eleştirirse eleştirsin, öteden beri savunduğum ‘Yarı Başkanlık sistemini’ gündeme taşıyan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ‘kuşkulu olsam da’ alkışlıyorum. Fakat bu alkışın, kocaman bir fakatı var: “Sayın Erdoğan, şu anki Cumhurbaşkanlığı yetkinizi Başkanlık sistemine, yani Anayasal monarşiye taşıyan izlenimi veren siz, Yarı Başkanlık Sistemini kimbilir nereye taşır kuşkusu yaratmaktadır bende!”
Evet, Erdoğan, parlamenter sistem dediğimiz ve uzaktan yakından demokrasi ve özgür düşünce ile bağdaşmayan yapı içindeki Cumhurbaşkanlığı ile adeta tek adam diktatoryalığı oynuyor. Dahası; “Yasama, Yargı ve Yürütme” denen kuvvetler ayrılığın hiçe sayarak, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü ve de bağımsız yargıyı tamamen yok eden Erdoğan yetkilerini sorgulamayan ve denetlemeyen bir yapı ile iç içeyiz. Başbakan, Bakanlar ve milletvekilleri adeta Erdoğan’ın emir erleri. Tüm bunlar örtülü ve de ilkel bir Başkanlık sistemini yaşatmaktadır bize.
Bu nedenle; Başkanlık sistemi ile Demokratik Parlamenter sistemin harmanlanmasında kendini bulan, yani yürütme gücü halk tarafından seçilen devlet başkanı ile meclis güvenine dayanan hükümet başkanı arasındaki görev paylaşımı olan “Yarı Başkanlık” diyorum.
Bunun yanıtı, güncellediğim 20 Ocak 2015 günkü yazımdır: Başkanlık sistemi mi yoksa Osmanlı Eyalet Sistemi mi? (Önümüzdeki günlerde)
ŞEVKET ÇORBACIOĞLU
TEKNOPOLİTİKALAR PLATFORMU
evesbere@gmail.com
GSM: 0506 609 00 32
Yorumlar
Yorum Gönder