Ana içeriğe atla

GÖKÇEADA GEZİSİ VE DARBE GÜNLÜKLERİ

30/06/2008. Saat 21.30 Ahenk Apartmanından çıkarak ‘Seyran Taksi’ ile Aşti’ye hareket ettik. Yol izlenimlerime geçmezden, yazı yolumdaki iki söz arasına (Buna da Fransızca karma sözcük olan ‘antrparantez’ diyoruz) yer vereceğim; Birincisi; Oturduğumuz ‘Ahenk’ toplu konutundaki (Fransızca. Apartman diyoruz. Haklısınız; Konuştuğumuz Türkçe de o kadar az Türkçe sözcük var ki: Ahenk de Farsça, Türkçesi uyum) evin sahibi Halil Kocakuşak…

Sokak bana yabancı değil. 1973 yılında ilk bekâr evimiz, Yaprak sokaktaydı. Kuzenlerim sevgili Cahit ve Kâni (Şair) ile hemşerimiz Kaptan Tosun ve Samsun’dan Bülent isminde bir arkadaştan devir almıştık. Karşı apartmanda sürekli bizim evi gözetleyen birileri var(Ev imiz de, o apartman da hala duruyor)..

Perdelerin oynamasından belli oluyor.. Kızlar kolej öğrencisi.. Bizlere aşık olmuşlar. Kapıcı söyledi. Hepimizin birer sevgilisi olduğu için, kimin kime aşık olduğunu öğrenmedik.. Öğrendik ki bunlardan biri Z. Özer imiş. Yaaaaa…

Evimizin tam karşısında kayalıkların arasından bir yaya yolu geçiyor. Yolun altında da iki üç yığma ev var… Bu evlerden biri Halil amcanınmış. Çok sonraları yaya yolu sokak olarak açılıyor ve adına Tınaz Tepe diyorlar.. Burası değer kazanınca, Halil amca evini sevgili Mehmet Kibar’a (Önceki TMMOB- Mimarlar Odası Başkanı) yapsat olarak veriyor ve karşılığında 3 daire alıyor. Birinde biz oturuyoruz…

Bu sokağın o yaya yolunun geçtiği kayalık patika yol olduğunu çok sonraları anımsadım.. Bazen kuzenlerimle birlikte, Giresunlu Cemil Uzunoğlu (çok sonraları eşimin arkadaşının eşi olarak karşıma çıktı, çünkü oradan hiç taşınmamış) kardeşimizin işlettiği bakkaldan aldığımız şarapları bu kayalıkların üzerinde içerdik..

Halil amca; bir Ankara beyefendisi.. Bülent Ecevit’in süt kardeşi. Eşi Fethiye teyze de bir Ankara hanfendisi. O da Erdal İnönü, Ömer İnönü ve Özden Toker ile büyümüş, çünkü babası Atatürk’ün bahçıvanıymış.

Ben hep kadın Melek bilirdim, meğer erkekten de melek oluyormuş ve adı da Melaike imiş. İşte Halil amca bizim için bu Melaikelerden biri idi, Fethiye teyze de Melek. Her ikisi de gerçekten cennetten düşmüş, insana ve insanlığa sevdalı güzel insanlar.. Onurlu ve erdemli duruşlarından yaşamları boyunca ödün vermemişler.. İkisi de asla, o ünlü kişilere olan yakınlıklarını kullanmamışlar.. Halil amca içen biri, fakat kesin kendinden geçen biri değil.. İçip de Melaikeliğinden hiçbir şey kaybetmeyen, hoşgörü anıtı.

Bir büyük içer, ertesi günü o’nu bastırmak için bir ufak… İlk yıllar kira parasını vermek için evine gider, Kafa’yı (Arapça) bulur (Buna da; Farsça karma sözcük sarhoş diyoruz) dönerdim. Bu nedenle, Kadriye kira parasını Fethiye teyzeye vermeye başladı. Tam 60 yıl içti; 86 yaşında çok sağlıklı iken aniden, çok sevdiği-saydığı ve 5 yıl önce aralarından ayrılan Fethiye teyzenin peşinden, 3 yıl sonra (2006) gitti.. Gençliğinde futbol oynamış…Belediyede çalışmış.

Belediye Çankaya müdürü olmuş, yanı şimdinin Çankaya Belediye başkanı. O görevinden 1970’lerde emekli olmuş. Tok, varsıl ve yardım sever bir kuşaktan geliyor, Halil Kocakuşak.. Siyasal Bilgiler Fakültesi arazisini babasının bağışladığını duydum başkalarından. Kendisi kesinlikle böylesi konuları açmazdı.. Oğlu İsmail ağabey aynı özgörevi ve kimliğini sürdürüyor..

İkincisi; Bizi Aşti’ ye götüren seyran taksinin sürücü (Fransızca Şoför diyoruz) cana yakın, güzel ve tatlı konuşan biri. Bu tümceyi, Farsça hoş ve Arapça sohbet sözcükleriyle birlikte karma sözcük durumuna getirip ‘Hoşsohbet’ yapmışlar.. Sürücü ili o bilinen söyleşilerime başladım.. İki çocuk okutmuş; biri ODTÜ’nden mezun Yüksek Mimar olmuş, diğeri de aynı okulun Bilgisayar bölümünü bitiriyormuş.

Konuşmalarımız koyulaştığı noktada, bende 35’lerden sonra sayrılık halini alan yaş olgusuna ve sorusuna geçtim: “Çok güzel, sevindim, kutlarım seni, emekli misin?” Bunların yanıtını aldıktan sonra, benim o ünlü soruma sıra geldi: “İyi de, kaç yaşındasın?” “57 yaşındayım” “Peki ben kaç yaşındayım..” Verdiği yanıt beni rahatlatmış, tinsel (Arapçası Ruhsal) yapımı güçlendirmişti (Fr.Moral). Artık yola erinç (Ar.Huzur) içinde çıkabilirdik; çünkü bazen erinç durumumu mu bozanlar çıkabiliyordu. Örneğin bir sürücü “Abi 60’ı geçkinsin” dediğinde çok öfkelenmiş, ardından sürücü “Abi kaç kez soracaksın, bu üçüncü.. İnan genç gösteriyorsun..” diye karşı koymuştu.

Fetö tehditleri

Sürücü arkadaşa belli ki bu sorumu birkaç kez sorarak bezdirmişim. Böylesi anılar, yazılarımın hep ivmesi olmuştur; onun için bu iki anıya yer verdim.. Şimdi yola çıkma zamanı; Evet, ikinci kez Gökçeada’ya gitmek için Aşti’deyiz. Saat gecenin 22.30’u. Metro Turizm ile Eskişehir üzerinden Çanakkale’ye hareket edeceğiz.... Beynim rahat değil, çünkü eşime ve kızıma söylemedim; internet gazetelerindeki yazılarımdan dolayı sürekli tehdit alıyorum.

Son tehdit imzasız ve isimsiz bir deliden;Rahat olun, Yereli ele geçirdik, Merkezi de. TRT bizde, yazılı ve görsel basını da tümden ele geçiriyoruz.. Yargı ve Asker kaldı, onları da yakında… Gel direnme sen de teslim ol.. Sıra bizde artık..” Çıktığı yere, pardon yazının geldiği yere, gereken yanıtı verdik, fakat yine de erinç durumum iyi değil.. İnşallah dinlence iyi gelir… 1992’den beri sürdürdüğümüz Ececan, Kadriye, Şevket “Gez-Gör-Yaz” bütünündeki dinlence etkinlikleri devam ediyor. Ececan o gün 1 yaşındaydı, bugün 17..”Biz mi?”.. Aaaaa; “Siz kaç yaşındasınız?”..

Yine de söyleyelim; biz Ececan’ın yaşındayız, siz de kesin çocuklarınızın yaşındasınız, çünkü insanlar çocuklarıyla yeniden doğar ve eskileri siler.. Çocukların yaşamıyla, yeni bir yaşam başlamıştır artık.. Daha hareket etmiş değiliz, gelmeyen yolcular var. Herkes yerine oturmuş onları bekliyor. Aniden peron çıkış kapısında bir grup belirdi; önlerinde yaşlıca biri otobüse doluştular. Çocukların yaşı 15- 20; hepsi de erkek.. Heyecanla yerlerine oturdular, sadece önlerinde koşuşturan yaşlı adam, grubun en yaşlı gencine ayakta bir şeyler söylüyor.

Otobüs personelinin uyarısıyla, otobüsten indi. İnsan bir özür diler; nerdeeee?!... Sürücü terminalden çıkmak için direksiyonunu ve kafasını öfkeyle sağa sola çevirmeye başladı… Çocukların dünya umurlarında değil. Aralarında fısıldayarak konuşmaya başladılar.. Eskişehir’deyiz. Aynı çocuklar, Perondaki otobüse binme telaşı içinde otobüsten inerek koşuşturmaya başladılar..

Ececan, Kadriye dışarıda turluyoruz. Otobüsün kalkış saati geldi, çocuklar yine ortada yok. İçlerinden en yaşlı genç bir grupla belirdi. Tekrar bekletecekler endişesiyle yanlarına yaklaştım “Bizi epey beklettiniz. Nedir bu telaşınız, yolculuk nereye?

Kısa, net ve soğuk bir yanıt:Nasip öyleymiş. Çanakkale’ye kursa”. Yaşlı genç, yanındakine dönerek; “Mescide git bak..” demesiyle çocukların nereye gittikleri, dahası nereye gönderildikleri belli olmuştu. Bizler MEB’in dinlenme kampına, onlar Çanakkale’deki “Kuran kursu” kampına gidiyorlardı ve aralarında hiç kız çocuğu yoktu.. Yıllar öncesinin acı bir olayını çağrıştırdı bende. Olay İzmir’de geçiyor. Kuran kursu kampındaki 5 kızımız el-ele tutuşmuş, dinlence arasında denize giriyorlar.

Topuklarına kadar örtülü, dahası bütün vücutlarını gizlemiş (Ar.Tesettür diyorlar) giysilerin su toplaması ve onun verdiği ağırlıkla, dalgalar çocukları dibe itiyor. Çığlıklarına kimse gelmeyince, yaşam dolu 16 yaşındaki genç kızın orada yaşamı bitiyor.. Bir söylentiye göre, çevrede hiç erkek yokmuş. Bir başka söylentiye göre de; kurtarmak isteyen öğrencileri kurs hocası hanım günahtır diye engellemiş..

Doğru ise; yangında dahi kadınlara el sürmeyen Suudi itfaiyecilerin alevlere terk ettikleri kızlar gibi, kızlarımız dalgalara terk ediliyor.. Nereye mi gelmek istiyorum.. Elbette ki aydınlığa. Benim ülkem, laik ve demokratik cumhuriyet. Kim ister karanlık Suudi rejim anlayışındaki karanlığı? Söylentileri sevgili çocukların aileleri de doğrulamış.

Bunun üzerine AB’li bir diplomat şunları söylemişti: "AB kapısındaki bir ülkede bu olay havada kalamaz. Adli soruşturma açmalısınız. Kızlar 'kazayla boğulduysa', şahitler 'ölüm tehlikesi karşısında yardımı esirgedikleri için' suçlu sayılır. 'Yardım engellendiyse' durum çok daha vahim. Söz konusu olan, bir hukuk devletinde asla kabul edilemeyecek olan bir 'cinayettir'." Elin gavuru, gavur İzmir’deki bu olaya dikkat çekti, fakat ne Hükümet, ne de hükümete oy veren yüzde 47 bu olaya yeterli bir tepki göstermedi; yetersiz yüzde 53’te tepkisinde yeter sonuç alamadı..

Eğer ülkemde etkin bir kimlik ‘İslama Göre Cinsel Hayat’ adlı kitabında bunları söyleyebiliyor ise, 5 kızımızın yaşamını yitirmesi konusundaki söylentilere inanırım arkadaş; “Cennette bekâr kişi kalmayacaktır. Cennetliklerin en alt derecesine 72 kadın verilecektir. Mümin günde 100 bakire ile cinsi münasebette bulunacaktır. Cennette kadınlar cinsi münasebette bulunduktan sonra yine bakire olacaklardır…. Cennetlik erkeğe 100 erkek kuvveti verilecektir. Cennete girenler 33 yaşına döndürülecektir.”

Asla örtünmeye karşı değilim; siyasi ve ekonomik rant adına, çocukları, özellikle kızlarımızın başına sıkanlara karşıyım. Radikal ideolojileri için çocukları materyale dönüştürenlere karşıyım.. Şuna da şiddetle karşıyım; Cumhuriyet Eğitim Gezileri Projesi” etkinliğinde, başörtülü iki kızımızı otobüsten indirip yaralayanlara da.. Laik ve Demokratik Cumhuriyeti yaralayanlara da.. Gün ertesi gün, yanı 1 Temmuz 2008. Saat sabahın 06.14. Sevgili yeğenim Ömürcan Çorbacıoğlu’nun okuduğu kent Bandırma’dayız.. 

Eskişehir-Bandırma yolunu önceki gezilerimde yazıdığım için, şimdi Bandırma-Çanakkale arasını yazacağım.. Sabahın sessizliğin değil, ıssızlığını izliyorsunuz, zaman-zaman beliren araç motorları yüzünden.. Ülkemin her yanı cennetten bir parça. “Nerden biliyorsun, cenneti mi gördün?” deme sakın, ben cenneti değil Türkiye’mi gördüm, Türkiye’mi!!!! Cennetin parçasında Edincik sapağını geçtik, sabahın 06.18’inde. Biga’ya 40 Çanakkale’ye 140 km kaldı..

Bu noktada bölünmüş yol bitti (Fr.Duble diyorlar). Her zaman söylüyorum ve yazıyorum, yine yazacağım “Hükümet, bölünmüş yol konusunda resmen bölücülük yapıyor.. Düz Ovada keklik avlarcasına, oy avlamak adına bölünmüş yolu hızlandırmış, dağda, bayırda ve taşta hiçbir çalışma yok”. Gerçekten öyle;Sarı, Yeşil ve kahve desenli Biga ovasını işmakineleriyle parçapinçik ediyor, fakat yükseklerde tik yok.. Sarı, Yeşil ve kahveye, aniden sağımızda beliren mavi de eşlik etmeye başlıyor. Anladık ki; Ege ve Marmara’nın mavisi ile harmanlanmış Çanakkale Boğazının maviliği.. Boğaza koşut ilerliyoruz. 

Biga’ya az kaldı. Ececan uyanmış izlencede.. Doğa görselliği büyülüyor insanı.. Ececan’a dönerek “Biga ovasını kıyılarıyla bigalamışlar” deyince, Ececan “Ne diyorsun baba!!!” diye tepki gösterdi. “Kızım Biga lazca’da sopa demek, baksana, tabelalara her taraf dolar bazında satılık, Biga kıyıları resmen dayak yiyor” deyince “Haklısın baba, tepeden aşağı ülke resmen satılıyor” Kemal Türkler eğitim merkezini geçtik. Daracık bir yolda ilerliyoruz. Bu sokak genişliğindeki daracık yol ile boğazın maviliğinden uzaklaşmaya başladık, vızır-vızır geçen kamyon çığlıkları ürkütmüyor değil..

Sırtını Biga dağına yaslamış, ayağını Boğaza uzatmaya çalışan, adsız bir belde den geçtik.. Yol üstünde hiçbir kurumun Trafik uyarı levhası yok, satılık levhaların dışında..Yol daraldıkça bana daral gelmeye başladı.. Koruoba-4 tabelası sonrası Kumkent tabelası karşımıza çıktı.. Kumkent beldesi yol gibi daracık. Abalıoğlu ve Beypazarı yem fabrikası geçildi.. O da ne?! “Ateşe dikkat” tabelası. Sanki etrafta orman var. Bu durumu; araçla seyderken araçları geçtikten sonra sinyal veren Sevgili Haydar Belul ağabeyin durumuna benzettim. Uyarı levhası, yangın ve orman sonrası uyarı adeta..

Bölünmüş yol işareti; darlıktan bolluğa, yanı ovaya/düzlüğe çıkacağımızın uyarısı.. Kaptanlar un fabrikası neredeyse sırtını Biga dağına yaslayacak. Taşoluk barajını geçtiğim an saat 07’ye gelmişti. Biga çayını ve tarihi Karabiga’yı geçerek Lapseki’ye ilerliyoruz, 56 km var, Çanakkale 91 km. Sıra ile; Atlıçay,Doğancı beldisini ve Gündoğdu-kozçeşme sapağını geçerek Göktepe’yi yakaladık; Lapseki için 45, Çanakkale için 82 km daha koşuşturacağız..

Daracık yol bizi gittikçe genişleyen iki dağ arasına taşıdı; vadimsi bir yer gibi.. Fakat aniden Orman’ın derinliğine düştük “Ateş dikkat” uyarısı burada gerekli, belli ki çok önceden uyarmanın daha etkili olacağını düşünmüşler... Lapseki’ye 29, Çanakkkale’ye 60 km kala ovanın geniş alanlarına açıldık..

Çok mu, çok güzel kıyı beldesi Gürecealtı’ndayız. Ardından, en az onun kadar güzel benim beldeye, yanı Şevketiye’ye..Kadri-Kadriye, Remzi-Remziye adlarını bilirdim de Şevketiye’yi hiç duymamıştım.. Genellikle cehennemi yaşatan Şevket, Şevketiye ile cenneti de yaşatabiliyormuş.. Dalgalar sabahın serinliğinde, kıyıyı tahrik edercesine, tüm albenisiyle salına-salına yaklaşıyor ve nazlanarak geri dönüyor.. Bölünmüş yol inşası sürüyor..

Bilinen yapı nasıl ki Dereleri siyasi ve ekonomik rant adına pazarlayıp “Hesler Kimleri Besler?” sorusu sordurttu, bölünmüş yolarlıda km-km bölerek kimlere pazarlandığı ve beslediği gün gibi ovalarda.. Saat, 07.37 Adatepe’deyiz, Lapseki 15, Çanakkale 50 km sonra karşımızda.. Ya Rab! Türkiye’yi/Anadolu’mu ne de güzel inşa etmişsin; tüm zamanlarını ülkeme ayırarak.. Birileri de, Mehmet Altan’ın dediği gibi iç ve dış dinamiklere ülkemi ayırıyor.. Bayramdere yolumuzdan 9 km içerde. Bayramdere Barajı inşa edildiğinin tabelası karşımızda.

Çardak beldesindeki Kumadası plajini geçtik, güzelliği nedeniyle de biz kendimizden… 4 KM sonra Lapseki’deyiz, Çanakkale’ye de 38 km var.. Ve 10700 kişinin yaşadığı, yazları 4 kat artan Lapseki’deyiz. Otobüsümüz seke-seke Lapseki’ye girdi; Limanı geçtik, arabaları vapurlar Geliboluy’a gitmek için yolcu topluyor.. Ececan ile resimler çektik..

İşletmeci Gestaş.. Acaba diyorum karaları satanlar, limanlarla denizleri de mi sattı? Sorusu aklıma gelmiyor değil.. Çanakkale Belediyesinin işletmesi de olabilir. Göreceğiz.. Eğer değilse, Karası, denizi ve havasıyla Anadolu’muzun tabusu birilerine verildiğini düşüneceğim.. Özel değil de özerk biri işletme de olabilir..

Lapseki’yi geçtik. Çanakkale’ye 34 km var. Lapseki kıyıları da apseli; talan alabildiğine yoğunlaşmış. Umurbey’deyiz, barajını da geçiverdik.. Yapıldak ve Musa deresini de.. Odek ovasını da geçtik. Çanakkale’ye 10 km kala, ovası karşılıyor bizi. Saat sabahın 8:17’si, Çanakkale’deyiz. 86.600 nüfuslu Çanakkale otobüsteki 28 kişi ve bizden önceki yazlıkçılarla acaba kaç kişi oldu? Otobüsteki bebeler Barbaros Camiini arıyorlar. Beyaz bir minibüs geldi, minibüsten inen biri çocukları hızla minibüse doldurarak uzaklaştılar. Çanakkale’ye niçin geldiklerini daha önce belirtmiştik..

Biz arabalı vapurla Eceabat’a, Eceabat’tan dolmuşla Kabatepe’ye, ordan da Norveç’ten alınmış müthiş bir gemiyle Gökçeada’ya hareket ettik. Saat 10. Güverte’den martıların dansı yorgunluğumuzu unutturrdu. Gemiyi izliyorlar, çünkü yem bekliyorlar.. 1 saat 15 dakikada Gökçeada’ya ulaştırdı bizleri martılar eşliğindeki gemi.. Karaya çıkar çıkmaz, Uğurlu köyü dolmuşlarıyla 11.30’da Milli Eğitim Kampına doğru yol aldık. Sürücünün adı İslam, Rizeli..

Şu Karadenizli hemşerilerime nerde rastlamaz insan acaba?. Saat 12. 10 MEB kampındayız. Evet gençler gibi biz de kamptayız, fakat bizim kampımız çoluk-çocuk, erkek-kadın; dahası ailelerin birlikteliği.. Yeni dostlukların, arkadaşlıkların ve doğanın yaşanacağı bir kamp, yanı uhrevi değil dünyevi, yanı cehennemin cennete dönüşeceği yerdeki birliktelik, dayanışma.. 6 yıl sonra tekrar Gökçeada’dayız.. Anadolu’muz adeta yangın yeri..

Bugünkü yazılı basın satır aralarında bir şeyler söylemeye çalışıyor, fakat yüreklilik gösterip olgulara netlik kazandıramıyor, çünkü korkuyor kokuları açığa çıkarmaktan… Saat 18.30. İkinci blok 212 no’lu yerde kalacağız. Notlarımı kontrol ediyorum. Kadriye Seslendi; “Mustafa Balbay, Hurşit Tolon paşa, Sinan Aygün, bir sürü insan göz altında.. Turan Çömez aranıyormuş...”

Hurşit Tolon paşa, ADD genel Başkanı.. Turan Çömez daha ilginç isim..Reter’in eski sağ kolu..Fakat sonradan Reter ile ters düşmüş, Abdullatif Şener gibi adaylık teklifini geri çevirmişti.. Gözaltına alınanların Atatürk yanlısı, Reter karşıtı kimlikler olması değil de, Çömez’in aranıyor olması düşündürücü geldi bana.. İnsanın aklına “AKP tüm karşıtları yanında, önceden yanında olanlara, gerçek yüzünü ortaya çıkarmamaları için gözdağı mi vermek istiyor? Paşalar tutuklanıyor, baştaki paşalar suskun.. Neden acaba?

  • a- Bunlarla mı hareket ediyor?
  • b- Bunları izliyor ve kendini bilerek gizliyor mu?

Bir şeylerin düğmesine basıldı ve kapı aralandı gibi. Reter’in duruşu, Menderes duruşundan beter; neden asker ‘Yeter?’ demiyor? Diye düşünenlerin her zaman karşısında oldum demokrasi adına. Fakat bu iş çok-çok farklı bir şey, yöntem farklı.. Küresel efendi ve onun uzak karakolu Siyonist devlet, bunlarla 12 Eylül sürecinden daha dikkatli ve detayli ortak hareket mi ediyorlar? Onpunto’daki yazımı şöyle bağlamışım; 

“Hazır olun, Reter ve örgütü, yeni-yeni oyunlarla gündemi değiştireceklerdir.. Olmadık yüreklilikler gösterebilirler; çünkü arkasında küresel efendi var..” Asker bence eski hatalarını tekrar etmemenin sabrı içinde mi, dersiniz?!.. Olacak iş mi; polis devletinde yaşananların ötesinde bir şeyler yaşanıyor.. Polis Orduevlerini basıp, asker tutukluyor ve Genelkurmay bundan haberdar.. Mehmet Altan denen karanlık oluşumun teorisyeni, açık-açık söylüyor; “Türkiye’deki ve dışarıdaki dinamikler harekete geçti..”

Kimse o dinamikler??!! Hani bu adam darbe karşıtı idi.. Pardon o Atatürk’ü ve askerlerin sevmiyor, onun için onların darbelerine karşı.. Sivil darbelere kucak açan, sınırsız ve kuralsız demokrasi avcısı gibi davranmak aydınlara yakışmıyor… Evet; bugün 1 Temmuz 2008.. Dediğim gibi Ergenekon süreci, tüm görkemiyle işletilmeye başlandı… Darbeli süreç..Hep asker mi darbe yapacak; biraz da biz siviller yapsın bu işi (kusura bakmayın, sinirlerim bozuldu..)..

İyi de Mustafa Balbay’ın o süreçle ne ilgisi olabilir ki? Evet; Cumhuriyet’ten Mustafa Balbay’ın evi ve gazetemiz Cumhuriyet’teki yeri aranıyormuş. Bu arada; kanal D Sinan Aygün’ün kasasında 2 milyon Euro bulunduğunu söylüyor. Demek ki olayın içinde Sinan Aygun da var… Ankara Ticaret Odası(ATO) başkanı Sinan ilginç bir kişilik. Gerçekten AKP hükümetinin çok üzerine gidiyordu ve abartılı duruşlar sergiliyordu. Babası sayın Necip Aygün Akkoyunlu zaman-zaman İMO’da yanıma gelirdi, çünkü İnşaat yüksek Mühendis idi; sevecen ve doğrudan yana bir beyefendi idi. Oğlunun duruşunu eleştirdiği de olurdu.

En çok üzerinde durduğu konu; Belediye başkanlarının Mühendis veya mimar olması idi. Bu nedenle adaylar arasında adı geçen oğluna bile karşı çıkıyordu. Soyadını Akkoyonlu yapmış ve değiştirmişti. Sinan değiştirmemişti. Siyaset yaptığı için Akkoyunlu devletinin Osmanlı karşısındaki duruşunun siyasi duruşunu örseleyebileceği için mi değiştirmedi?.. Sinan’ın kasasında, doğaldır ki para olabilir, fakat Balbay’ın kasasında ne aradılar.. ????’leri yüklü.

Soyadının şifresini çözerek içindeki Albay’ı ortaya çıkarmış olabilirler: B-Albay.. Süreç içinde Sinan kurtarabilir.. Parti içinde kimlerle ortak olduğu ‘dedi-kodu’ boyutunda alabildiğine yoğunlaşmış durumda.. Armada, Melih Gökçek ve Zafer Çağlayan ve de Sinan ilişkileri…. Reter, Ergenekon üzerinden bir taşla birkaç kuş vurmak niyetinde.. Bunların başında Sinan geliyor..

Özellikle Atatürk’ün evrensel felsefesine inanan, Laik ve Demokratik Cumhuriyet’ten yana Mustafa Balbaylar ise o’nu ideolojisi bağlamında derinden sarsan ödün vermez ilerici kimlikler.. Avlarken, dahası avcı iken, avlanan durumuna düşerse şaşırmayacağım.. Ergenekon olgusunda işletilen bir yıllık süreci onaylamak olası değil. Bir derin devlet var; faili meşhur cinayetler ortada; bu bağlamda işletilen ve gün yüzüne çıkartılması için işletilen Ergenekon sürecine evet, fakat bu süreci kendilerine karşıt düşünsellikleri susturma boyutuna kaydırdıkları için inandırıcı olmaları olası değil.. 

Siyasal İslam ve sol söylem genelde örtüşür. Anımsayın Necmettin Erbakan’ın ve Bülent Ecevit’in söylemlerini; biri “Adil düzen”, diğeri “Hakça Düzen”den söz eder; Milli görüş ve Ulusal görüş bütününde de örtüşürlerdi. Özde Sol ve Siyasal İslam’ın evrensel duruşları benzerlikler taşır. Bunları ırkçılıktan ayıran ana tema, evrensel oluşlarıdır. Irk temelinde siyaset yapanlar bilmelidir ki; İngiliz solu ve İngiliz Müslüman’ı savında bulunabilir, ama İngiliz Türk’ü savında bulunulamaz; yani İngiliz’den Solcu veya Müslüman olabilir, ama Türk olamaz.

AKP milli görüş gömleğimi çıkardım dediği noktada, kapitalist öğretiler bütününde siyaset yapma ilkesini benimsemiştir ve siyasal İslam’ın sol benzerliklerine set çekmiştir. Siyasal İslam sol benzerlikler taşısa da, asla sol ile işbirliği yapmaz, aksine sağın her türlüsü ile yakın duruşlar sergiler. AKP Her ne kadar sol söylem içinde gözüküyorsa da, bu söylem tarzını; dünün solcu, bugünün kendileri gibi kapitalist öğretileri esas alan postmandacı Amerikan yanlısı liberallerin söyleminden alır, çünkü bunlar onlara teorisyenlik yapmaktadırlar. İşte bu noktada Küresel efendi belirleyici olmuştur.

Solu, Atatürk’ün evrensel felsefesini ve siyasal İslam’ı enterne edebilmek için, dünün sol eskilerinin desteğiyle Ilımlı İslam projesi başlatılmıştır; Büyük Ortadoğu Projesi (BOP)’nin temellerini atabilmek için.. Onun için bugünkü iktidar yapısı bütününde şekillenen yapının “Siyasal İslam” olarak tanımlanmasına karşıyım. Bu olsa-olsa “Amerikancı Siyasal İslam” hareketidir bana göre.. Bugünlerde yaşanan ve yarınlarda da yoğun bir şekilde yaşatılacak olan hukuk dışı aramaları, gözaltılar, ve tutuklamaları bu mantık çerçevesinde ele almamız gerekir..

Ne diyor Cengiz Çandar; “Yargıtayın tam da AKP kapatma gerekçesini açıklayacağı sırada tutukluluk başlatıldı diyenler, bu hukuki süreç için yarın başlatılsa daha farklı şeyler söyleyeceklerdi..” Eski solcu, günümüz liberalci, postmandacı ve de ılımlı İslamcıların teorisyeni.. Üzüldüğüm yan, ulusalcı gazete’de yetiş ve ulus düşmanı kesilerek yurtsever ulusalcı Balbayları Ergenekoncu gör… Olacak iş mi bu??!! “Türkiye burası, her şey olur” mantığını lütfen bırakın.. Her şeye sandıkta izin veren sen, göreceli siyasal eğilimlerinden vazgeç artık..

Cumhuriyet 2 Temmuz 2008 günü; “Büyük Gözdağı” manşeti ile çıkmış… Aslında gözdağını internet gazetelerindeki yazılarımızdan dolayı bize son zamanlarda yoğunlaştırmışlardı, “Direnmeyin, gelin teslim olun.. Bir yargı bir de Asker kaldı..” benzeri tehditlerle. Evdekilere söylemedim, belli de etmemeye çalıştım, çünkü sinirlerim bozulmuştu.. Gereken yanıtı vermekten bıkmış, onlar bıkmamıştı.. Gökçeada önerisi gelince, kafamı dinlemek için bir süre bir şeylerden kendimi soyutlamam gerektiğini düşündüm.. Amaç korku imparatorluğunun derinliğini artırmak. Bunun için bizlere kadar uzanabilirler de, önümüzdeki yıllarda..

Cumhuriyet’in; “Tehlikenin farkında mısınız?” başlıklı yazısı her şeyi anlatıyor: “ Ergenekon soruşturmasının başlayalı bir yılı geçti.. Hukuk açısından hakkında dava açılıp açılmayacağı bilinmeyen insanlar hâlâ tutuklu… Haklarındaki suçlamanın önü, ardı, kanıtı olup olmadığı belli değil. Özel medya kanallarıyla özenle servis edilen yayınlar, bu insanların peşinen suçlu ilan edilmesine ve karalanmasına iddialardan oluşuyor… Bir yıldır özenle bitirilmeyen soruşturma aracılığıyla, iktidara karşıt olanlar, şaibe altında bırakılmaya, karalanmaya devam ediliyor..”

Yaşanan süreçlerde dikkatimi çeken bir söyleşi var: TMSF’nin, ordan da birilerinin eline geçmezden önce Kanaltürk’te, Merdan Yanardağ'ın sunduğu ''Yolsuzluk ve Yoksulluk'' adlı programa katılan Nurettin Veren, ''Cumhuriyet savcılarının anlatacaklarımı ihbar kabul etmesini istiyorum. Bu davanın tanığı da sanığı da olmaya hazırım'' dedi.

Fethullah Gülen 'in 25 yıl boyunca başyaverliği ve kuryeliğini yaptığını belirten Nurettin Veren, ''gizli bir örgüt'' olarak nitelendirdiği ''Fethullahçılar'' ın içyüzünü anlattı. Veren, ''Biz 12 kişi hayır için yola çıktık ancak örgütlenmenin devleti içten ele geçirme planı olduğunu anlayınca aforoz edildim.Gülen beni öldürtmek istedi'' dedi. Nurettin Veren devam ediyor; ''Biz 1970 yılında 12 insan yoksul öğrencilerin okutulması ve hayır işleri için yemin ederek yola çıktık. Yıllar boyunca bu dava uğruna hasır üzerinde oturdum. Küçük hayırlarla büyük finanslar elde ettik. Kaydı olmayan yardımlar Fethullah'a teslim edildi. Büyük ekonomik güce ulaşınca 1993'te harekete geçildi. Bir cami nasıl milletin parasıyla yapıldıysa Zaman gazetesi ve Samanyolu televizyonu da aynen öyle yapıldı. Ancak Zaman gazetesi 20 yıl boyunca banka reklamı almadı. Çünkü Fethullah banka reklamı gibi, kola içmeyi, kot giymeyi de haram kılmıştı. Sonradan Asya Finans'ı kurdum. Gazetesine banka reklamı almayan Gülen daha sonra Bank Asya'yı kurdurdu. Gülen Müslümanlara takıyye yapıyor.'' Nurettin Veren, Fethullahçı örgütlenmenin 7.5 milyar dolarlık ekonomik güce ulaştığını, Türkiye'de dershaneye giden 4 çocuktan üçünün tarikatın eline düştüğüne dikkat çekti. Veren, ailelere, ''Çocuklarınızı terörden kurtarmak isterken Fethullah örgütüne teslim ediyorsunuz.Uyanın, gerçeği görün'' diye uyarıda bulundu. Gülen'in bütün şirketlerinin adını kendisinin koyduğunu belirten Veren, ''Ama bunun belgesini bulamazsınız. Çünkü hiçbir illegal örgütün belgesi olmaz'' dedi. Nurettin Veren, Türkiye'de önemli bir sorun haline gelen türbanın Fethullah Gülen'in talimatıyla bir furyaya dönüştürüldüğünü ifade ederken şöyle konuştu: ''Gülen'in talimatıyla birçok arkadaşımız 50 yaşına kadar evlenmedi. 1970'lerde ve 1980'lerde Türkiye'de türban diye bir sorun yoktu.

Bunu topluma biz enjekte ettik. Gülen, evli müritlerin eşlerini burunlarından topuklarına kadar kapatmalarını istedi. 'Siz başlatın gerisi gelir' dedi. Kadınlarımız da siyah gözlükler ve eldivenler taktı. Ben de eşimi öyle giydirdim. Toplum kamplara bölündü.

Sonra da bu örgütlenme fark edilince cemaate, 'Başı açık kadınlarla evlenin' dedi. Bu yüzden cemaat içindeki başı kapalı kadınlar dul kaldı!'' Gülen'in kendisini insanüstü, ileriyi gören, her şeyi önceden bilen bir canlı olarak tanıttığını belirten Veren, ''Kendisi 1941 doğumlu olmasına karşın Atatürk öldükten sonra, 1938'de doğduğunu söyler ve kurtarıcı olduğunu ima etmeye çalışırdı. Ancak tasavvuf ve gönül adamı, bir Mevlana ve Yunus Emre gibi takdim edilen bir insanın bugün Irak'ta 400 bin Müslüman’ın ölümüne yol açan Amerika'da ne işi var? Siz hiç 137 dönümlük arazide 8 villa içinde 100 hizmetkârla yaşayan bir Yunus Emre gördünüz mü'' diye sordu.

Gülen'in gerçek amacının kilit noktalarda kadrolaşarak devleti ele geçirmek olduğunu belirten Veren, bu planı anladıktan sonra ikazlarda bulunduğunu, bu yüzden aforoz edildiğini anlattı. Veren şöyle konuştu: ''1995'te fikren ve kalben koptuk. Hayır için yola çıkmıştık ama örgüt çatısı içinde kullanıldık. Gördük ki çatal bıçak için kurulan bir fabrika, silah fabrikasına dönüşüyor. Devleti içten ele geçirecek bir plan olduğunu sonradan anladık. Tepki koyduk, ikaz edilince dış görevlere gönderildik.

ABD'de 30 gün birlikte kaldık. 50 kişinin önünde beni öldürtmeye kalktı. Bu hücum ve cinnet karşısında canımı zor kurtardım. Gülen, 'FBI ve CIA'yı arayın, bu adamı öldürtün' dedi. Sonra Türk devletinin görevlendirdiği polise 'Silahını çek vur bunu' diye bağırdı. İnsanlar itaat etmeyince şömine demiriyle üzerime hücum etti. Sonra New York'ta gece yarısı sokağa atıldım.''

Gülen'in gerçek amacının dünyayı yönetmek olduğunu ve ''hastalık yalanıyla ABD'ye kaçtığını'' belirten Veren, sözlerini ağlayarak ve Atatürk'e övgüler dizerek şöyle tamamladı: ''Gülen, Türkiye'deki örgütlenmesinin 2000 yılında kendini amorti ettiğini söyledi. Yetiştirdiği vali, emniyet müdürü, kaymakam ve komutanlar var. Cumhuriyet gazetesi, 'Tehlikenin farkında mısınız?' diyor. Evet bu örgütlenme bir işgaldir, ihanet şebekesidir.

Yargıtay'a yönelik saldırıda birçok insan bir kare fotoğrafta göründü diye zanlı oldu. Elimde yüzlerce fotoğraf ve belge var. Savcıları göreve çağırıyorum. Kimse bir şey yapmıyorsa demek ki Fethullah'ın dokunulmazlığı var.'' “Gezi yazısında bunların işi ne?” diyebilirsiniz.. Var, var! Eğer bu cennet ülkeyi rahat gezebilmek istiyorsanız; asıl bunlara gereksiniminiz var. Bunlara yaşamınızın ve yaşamınızı dinlendirecek gezilerinizin yol göstericisidir.. Ergenekon taşıyla birkaç kuş değil, birçok kuş vurmaktır amaçları..

Kimler tutuklanmadı ki; Mustafa Balbay’ından, Emekli orgeneraller, Prof. Dr. Ercüment Ovalı, Erol Mütercimler, Sinan Aygünler… Sinan’ın durumu bana ilginç geliyor.. Dedim ya, ilişkiler boyutunda kurtarabilir kendini.. Mustafa Balbay’ın Euro, dolar ve ziynet kasası yoktu; düşünce kasası vardı.. Mustafa Balbay’ın kasasını daha tehlikeli bulacaklarından eminim.. Tüm bilgisayar kayıtlarına ve haber dokümanlarına el konmuş.. 

Zamanlama düşündürücü; Enflasyön tavan yapmış, Enerji yatırımcılarına % 25 zam yapılmış, Yargıtay AKP kapatmasıyla ilgili karar metnini açıklayacak..Tüm bunlar bana Atlantik ötesi harekat gibi geliyor.. Gezimize devam… Dediğim gibi 6 yıl sonra Tekrar Gökçeada’dayız; Kuzeyindeki Kaleköy, Yeni-Eski Bademli de, Kuzu Limanı’da.. 

Güneydoğu’daki Güzelceköy, Aydıncık Koyu, Tuz Gölü, Baraj göleti, zeytin yağı ile dibek kahvesi ünlü Zeytinli; Zeytinli’nin batısında Tepeköy, Şahinkaya, Mihail Muço amcanın Dereköy’ü, kuzeybatı ucunda Marmanos, Dereköy’ün hemen altında Uğurlu, Güneybatıdaki Köy Hizmetleri kampı(6 yıl önce burada kalmıştık, şimdi; Biga’da demir imalatçısı Menderes isminde Siirt’li bir partiliye satmışlar ve adına da ‘Mavi Su Rizort’ demişler..)

Bitişiğinde şimdi kalacağımız MEB kampı ve Adalet Bakanlığı kampı, ikisinin arasında Sağlıkçıların kampı.. Gökçeada’nın eski adı İmroz.. Mehmet Yakup Yılmaz köşesinde şunları yazmış.. Yazısının başlığı “Yunanistan gibi olmak zorunda değiliz”.. İmroz ve Bozcaada’da yaşayan gayrimüslim T.C vatandaşlarına ülkemizde ayrımcılık yapılıyormuş Avrupa Parlamentosu’na göre.. Dereköy’deki Mihail Muça ve eşi Tınaz Tırpan’ın halası Reime ile yaptığım söyleşi geldi aklıma..

Onlar hallerinden memnun idi.. Göreceğiz bakalım, böyle bir şeyin olup olmadığını, çünkü Muço amca ve Reime teyzeye tekrar uğrayacağız.. ”Fener patrikhanesinden tutunda, Adalardaki ruhban okuluna dek, azınlıkların hakkını öne alan AKP hükümeti, gizliden gizliye ikili stant mı uyguluyor?” sorusu akla gelmiyor değil.. Yalçın Doğan(03/07/2008) ve Cüneyt Ülsever AKP’ye istemeyerek de olsa sıcak bakan yazarlar.Onlar da AKP politikalarını eleştiriyorlar..

AKP’nin İsrail ve ABD desteğinde Fetullah cemaat polisleriyle darbe yapma kuşkusuna değiniliyor.. Söylentilere göre, tutuklamalardan İst. Cumhuriyet Başsavcısı’nın haberi yok, fakat Avrupu Parlamentosundan Hollandalı parlamenterin ve Reter’in haberi var.. Mustafa Balbay’ın eroin kaçakçısı Osman Gürbüz ile darbe yapacağı saçmalıklarına da değiniliyor, özellikle Ülsever’in yazılarında..

Bugün tarih; 04/07/2008. Sabaha karşı bir rüya gördüm..

Doğan’ın koynunda koşuşturan bir ayı yavrusu, hızla gelerek, kuru yapraklar arasında saklanmış doğuranının koynuna saklanıyor; arkadan gelen bir bozayı her ikisini de parçalıyor.. Bu boz ayı küresel efendi olmasın??? Atatürk Cumhuriyeti’nin; Ilımlı İslam Cumhuriyeti’ne teslimi.. Parti kapatılmasına elbette ki ben de karşıyım.

Hilmi Özkök’ün; “Demokrasilerde çözüm seçimdir, seçimle gelen seçimle gitmelidir..” İyi de paşa, bunlar seçimle değil, iki günde kurulup üçüncü gün iktidara gelmediler mi? Tepeden gelmiş olmuyorlar mı?! Askeri darbeye karşıyız demek yalın ve yalnız bir demokrasi yaklaşımı, sivil darbelerin de önünün kesmek gerek. F tipi örgütlenme polis ile askeri karşı-karşıya getiren ve ardında polis devletine giden yol değil mi?

Bunları besleyen sınırsız ve kuralsız demokrasi avcıları Atatürk’ün heykellerini Saddam’ın heykellerine benzetmesine ne demeli?! Ahmet Altan; Taraf gazetesinin beyni..Taraf gazetesi ülkenin gündemini belirliyor..Ergenekon belgeleri savcılıktan önce bunlara servis ediliyor.. Bunlar; “dünya’da tek bir diktatörün heykeli ayakta, o da Atatürk” diyerek, babalarının 1960’larda sağcı milletvekilleri tarafından mecliste linç edilmesinin intikamını adeta T.C’den ve Atatürk’ten alıyorlar..

Yazılı basının bir kısmı kınıyor, bir kısmı kına yakıyor, tüm bu gelişmeler karşısında.. Büyük bir dayanışma var TC’ye karşı; AB+ABD=ARBD küresel yok etme formülü bütünde, ırktan geçinen ayrımcıları, dinden geçinenlerin ve soldan geçinenlerin söylemleri öylesine örtüşüyor ki, tümü sanki aydınlanma ve kalkınma karşıtı. Ülke gündemini salt taraf belirlemiyor; TMSF’nin katkılarıyla devredilen Sabah, Star, Vakit, Yenişafak, Birgün gazeteleri de aynı öz görevi üstlenmiş durumdalar.. Dilipaklar, Altanlar, Cemaller, Korular ve Mustafa Balbay, evet onlar cirit atarken, Balbay içerde düşünceleri için yatıyor.. Cumhuriyet gazetesi ayakta zor duruyor..

Elçin poyraz’ın bugünkü haberi (4/7/2008) biraz yüreklere su serpti, fakat bu su serinletmedi, çünkü su sıcak: American Enterprise İnstitute(AEl), yanı Amerikan Girişim Enstitüsü Michael Rubin (Amerikan donanması askeri akademi öğretmeni ve editör); “Ergenekon soruşturmasını bir komplo olarak tanımlamakta ve bunun Reter’e ait bir hayal ürünü olduğunu, soruşturmayı kendisini eleştiren, yolsuzluklarını ve iktidarını kötüye kullanmasını sorgulayan kişilerden, intikam almak üzere bir bahane olarak kullandığını, süreç içinde ya AKP kapanacak, ya da Kemalizm ve hukukun üstünlüğünün yerine, dinin siyasi amaçlar için fırsatçı biçimde kullanıldığı ve özgür medya, özgür Sivil toplumun hor görüldüğü Putin tarzı bir yapı gelecek..

Reter Türkiye’ye sömürge valisi gibi emreden AB yetkililerin kucakladı. Bağımsız medyanın, işadamlarının, çiftçilerin, aydınların ve hukukun, üstünlüğünü destekleyen herkesin, Reter’in, Putin’in yolunu izlediği bir dönemde, demokrasiyi savunma görevi bulunduğunu, Batılı diplomatların da Türk yargısının ardında durarak hiçbir siyasetçinin hukuktan üstün olmadığı kavramını desteklemesi gerekmektedir..” Eeee, Rubinciğim, senin söylediklerin ben bile Onpunto’da yazdım.. Adam bildiğini okuyor..

Putin’in sonu Saddam’ın sonudur. O’na benzemeye çalışan düşünsün.. Bunun için yakalanmamak adına, karşıtlarını yakalamaya başladı.. Sen ülkemdeki elitleri uyaracağına, şu Sam amcayı uyarda, ülkesinde yan gelmiş yatan cemaat liderini ülkenden çıkarsın.. Guardian gazetesi bile, akp’nin ve Reter’in sütten çıkmış ak kaşık olmadıklarını söylüyor.. Ülkem insanının umutlandırıyorsunuz, fakat sonunda onula yatıp kalkıyorsunuz.. Bugün tarih, 5/7/2008. Değişen bir şey yok.. Batı basını, bizim basınımızdan daha tavır alıcı.. “Darbeli Gökçeada Gez-Gör-Yaz” devam ediyor.. E.Özkök’ün yazısının başlığı “Zenci Elit, Baron ve İstilacı”.

O da benim gibi Guardian’dan söz ediyor: "Kapatma davası demokrasinin ruhuna aykırı, ancak AKP de sütten çıkmış ak kaşık değil." Bu vurgu belki AKP yöneticilerini sinirlendirecek. Tepki gösterecekler. Bence aceleci davranmayıp bu yazıyı sonuna kadar okumalarında yarar var. Çünkü, Türkiye'ye yukarıdan ve bazı militan yabancı muhabirlerin aksine, tarafsız bakabilmeyi başaran bu yazı, AKP'nin yolunu tekrar bulabilmesine yardımcı olabilir.

Yazıda, Erdoğan'la ilgili çok önemli şöyle bir cümle daha var: "Hükümet etmeye başlamasından itibaren gücünü kayırmacılık yönünde kullandı ve AKP yanlısı, dinsel bakımdan muhafazakar geçmişe sahip insanların bakanlıklarla devlet dairelerine akını giderek büyüdü."

Bunu yapanlar için çok da ağır bir ifade kullanılmış: "İstilacılar..." Ardından şu cümle geliyor ki o da çok ağır: "Bakanlıkları tekeline alma girişimi, hele AKP'nin gerçek niyetinin Türkiye'yi yavaş-yavaş İslamileştirmek olduğu yönündeki kuşkular göz önüne alındığında, hiç de akılcı değildi. Cumhurbaşkanlığı meselesi de, türban konusu da kuşkusuz başka zamana bırakılabilirdi." İyi de aynı gazete Reter’in “Asker ve Polisi kimse yıpratmasın” sözlerini manşetten vermesine ne demeli..

Adamlar TBMM’ inde Atatürk’ün askeri elbisesinde rahatsız, o’nu indirmeye çalışıyor, öbür yanda bu tümceleri sıralıyor.. İngiliz Reuters haber ajansı, şu haberi geçmiş; “Söz konusu Ergenekon örgütlenmesi, tamamen uyduruk bir kurgu.. Reter kendisini kurtarmanın kurguları içinde..” Ergenekon Terör Örgütü (Dinden geçinenler öyle diyor)’nün finansörü, Kuddusi Okkır serbest, çünkü ölüm döşeğinde.. Kanser.. Ve sağlık hizmetlerini alacak 5 kuruşu yok..

Darbeli Gökçeada Gez-Gör-Yaz” sürecimizde ne varsa notlarımıza alıyoruz.. MİHAİL-REMİE MUÇO AİLESİNİ TEKRAR GÖRMENİN MUTLULUĞU Tarih, 6/7/2008 Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan kalp krizi sonucu, sevenlerinden ayrıldı.. Üzüldüm; Allah Rahmet eylesin.. İyi insandı, tarafsız bir duruşu vardı.. Saat; 15,10 Muço dayının Dereköyü’ne gidiyoruz.. Her “Gez-Gör-Yaz” etkinliğimizi, yeni bir dost, yeni bir doğa demek.. Düvek ailesiyle tanıştık.. Anne Nilgün, Baba İbrahim ve dünya güzeli kızları Esin..

İbrahim bey aslen Urfalı, Nilgün hanım da Hakkarili; Abbasi soyundan geliyor.. Esin çok tatlı olmanın yanında çok-çok başarılı bir öğrenci.. Ececan ile de çok-çok-çok iyi anlaştılar, sevdiler birbirlerini ve de bizler de iki aile olarak bundan çok mutlu olduk.. Babanın benimle örtüşen yanı, kızına çok düşkün olması ve bu duruşunu abartılı olarak her durumda belli etmesi.. Nilgün hanım ise Kadriye ile kaynaştı, çünkü bundaki etken, her ikisinin de ortak yanlarının olması.. Dahası babalardan farklı olarak, her şeye kuşkuyla bakmayan, daha soğuk kanlı ve hoşgörülü olmaları..

Böylesi dünya tatlısı ve benzeştiğimiz aile ile, tanışmamız ilginç ve de gülmece boyutunda gelişti: Yemek faslı bitmiş, yavaş-yavaş kalkıyoruz.. Kadriye Ececan’a; nasıl tanışacaklarını kurguluyor; “İyi, güvenilir ve huzurlu bir aile..Kızları da çok şirin.. Sana arkadaş olur..Tanışmalıyız.. Onlar şu ileriki masaya gidiyorlar.. Biz de ağır-ağır yanlarından geçer bakarız, selam verirler ise, tanışmak için yanlarına gideriz…” Bunları mırıldanırken ben de arkalarından tin-tin geliyorum ve farkında değiller.. Ailenin oturduğu masaya yaklaştıklarında göz göze gelindi ve Kadriye ile Ececan’ın kurguları gerçekleşti, masaya davet edildiler...

Ben de arkalarında masaya yaklaştım ve tanışma süreci işlemeye başladı. Masaya davet edilince senaryo tamamen gerçekleşti… Kadriyeler senaryolarını dinlediğimden habersizler. Ben her zamanki takılganlığımla (Ar. Muzip diyorlar) sazı elime aldım; “Bunlar sizinle tanışma senaryosu yazdılar ve benim kendilerini dinlediğimin farkında değiller. Diyorlardı ki; ‘Çok güvenilir bir aile, kızları da çok güzel ve arkadaş olacak yaşta. 

Biz masalarının yanından geçerken yavaşlarız, eğere selam verirler ise…’ ” Ben bunları anlatınca kampta müthiş bir kahkaha yükseldi.. Evet, sadece tanıştığımız aile değil, sesimin tonunu ayarlayamadığım için, yakın masadaki kamp sakinleri de sesli gülüşe geçmişti.. Ve aile ile böylelikle tanıştık… Eşim Kadriye Nilgün hanıma, önceki gelişimizde tanıştığımız Dereköy’den Muço ailesini ve göremediğimiz Zeytinlik beldesini anlattı.. Merak ettiklerini ve ille de gitmek istediklerini söylerlerken, bizim de gelmemizi koşul olarak dayattılar. Çok ısrarlı olunca, kabul ettik... İbrahim beylerin arabası var, güzel mi güzel.. 2008 Temmuzunun 6.günü saat 15.10. Sevgili Düveklerle Muçolara doğru yola çıktık..

Dedim ya “Her gezi, yeni bir doğa, yeni bir dost demek”.. Dereköy’ün girişindeki o devasa çınar ağacının da soluklanıyoruz.. Trabzonlu Hayrettin Ufuk, yine o küçük 4 tekerlekli arabasında meyve ve sebze ve diğer yerel ürünleri satıyor.. Eşi Çaykaralı, tam 30 yıldır o çınar ağacının altında sebze ve meyve ve Dereköy’e özgü ürünler satıyor.. 

Muço ailesinin burada olduğunu, dahası hayatta olduklarını söyleyince seviniyoruz. Çınar ağacının tam karşısında Kilise var, belli günlerin dışında kapalı. Dereköy’e girmek için soldaki okulun duvarına koşut yukarı doğru tırmanışa geçtik.. Dereköy’deyiz. Remie-Mihail Muço’nun evi kapalı. Kapıyı çaldık, açan yok. Evde olmadıklarını düşünerek, Kilisenin ve köyün ortak çamaşırhanesinin olduğu Dereköy’ün kendine özgü otantik caddesine girdik..

Dereköy adanın batısında, merkeze 14 km uzaklıkta, ana yolun iki yanındaki tepelerde yer alan tek Rum Köyü. Önceleri 1950 hane ile, değil adanın Türkiye'nin en büyük ve kalabalık köyüymüş. Evet; 22 kahvehanesi, 2 sinema, berber, terzi dükkanların ve bakkalların yanında 3 zeytinyağı imalathanesi ve Adanın en büyük çamaşırhanesi hala burada imiş. Çamaşırhane hala kullanılıyor.. Piri Reis'in 16.yy'da adada bahsettiği iki yerleşim yerinden söz eder; biri Dereköy(Shınudı), diğeri Kaleköy (Kastro)…

İşte bu devasa yerleşim alanı şu an, yarısı Rumlara ait 50-60 haneye düşmüş. Bunlardan biri de Mihail Muço amcanın hanesi. Yazın Avrupa ülkelerinden gelen ev sahipleri ile Dereköy şenleniyor.. Köyde ibadete açık iki kilise bulunuyor; asırlık çınarın olduğu köy girişinde 1800’lerde inşe edilmiş Hagia Marina Kilisesi ve içeride Koimesis Tis Theotokos Kilisesi.. Sadece bir kahvehane kalmış, o’nu da bir Türk aile işletiyor.. 

Kendi yaptıkları üzüm likörünü, karadut suyunu, karadut reçelini, ev şarabını ve keçi peynirini bulmak olası.. Genelde bu uğraşıyı verenler Trabzonlu. Örneğin, yol üstündeki asırlık çınar ağacının altında, kekik, reçel, salça, zeytinyağı, ceviz, badem gibi doğal yiyecekler satan Trabzonlu Hayrettin Ufuk gibi.. Rastladığımız kişiler Doğu Karadeniz’den, özellikle Trabzon ve çevre ilçelerinden gelen kişiler. Azınlıklar gittikçe azalıyor. Var olanların tümü yaşlı.. Onlar da evlerine çekilmişler, Temmuz sıcağında.. 

Reime teyze ve Mihail amcanın evde olduklarını öğrenince tekrar geri döndük.. Kapı açıldı.. Mihail amca hiç değişmemiş.. Ayni resmi veriyor.. Dinç ve güleç yüz.. Asmalarla kaplı terasındayız. Teras üzüm asmaları, ortancalar ve saksı çiçekleriyle kaplı. Ececan ve Esin’in kafesteki keklik dikkatlerini çekiyor.. Tutsak olmasına karşın bu güzel insanların yanında tutsaklığından şikayetçi değil gibi.. Reime teyze geldi.. O da değişmemiş.. Her ikisi de 80’inin aşmış..

İbrahim beye, Mihail amcanın Paşabahçe cam fabrikasının Tuzla porselen bölümünde modelist olarak uzun yıllar çalıştıktan sonra emekli olduğunu söylüyorum.. ’Söylüyorum, çünkü bir önceki gelişimde Mihail Muço ve ailesini ve Dereköyü tüm detayı ile yazdım.. Benden sonra Tayfun Talipoğlu Dereköy ve Muço ailesini işledi..’ Reime teyze eski ulusal futbol takımının çalıştırıcısı Tınaz Tırpan’ın teyzesi olduğunu, Dışkapı’da askerlik yaparken tanıştığını, aslen babasının Bayburt’tan Ankara’ya geldiklerini anlatıyorum.. 

Köyün diğer sakinlerinden Niko dayı ve diğerlerini anlatırken Muço amca, Niko’nun vefat ettiğini söylüyor ve üzülüyorum.. Niko dayı 2001’de 86 yaşındaydı. Çok sevecen ve nüktedan biri idi.. 2007’de vefat etmiş.. Kasketi başından çıkarmayan ve pek konuşmayan Yekim dayı ve Yekim dayıya çok takılan Madama teyze de vefat etmiş.. Muço amca belindeki kireçlenmeden şikayetçi, Reime teyze bir ara felç geçirmiş, şeker hastası da.. İyi gördük kendilerini, fakat doğaldır ki eskisi gibi değiller.. Birbirlerine ve inançlarına öylesine saygılılar ki, adeta evrensel dünya dostluğunun özünü yansıtıyorlar.. 

İnsan ve insanlık aşığı bir çift.. Çocukları olmamış, ama binlerce çocukları var, çünkü insanları seviyorlar.. Yanlarında yeğenleri var.. Her ikisine de; “ Biz asla ırk ve din ayrımı yapmayız, Türkü, Yunanlıyı, Rum’u, Lazı, Kürdü, Çerkezi, Gürcüyü , dahası insanı severiz..” demek ne de yakışıyor.. Son zamanların ‘Dinler arası diyalog’ deyimini sık-sık duyarız.. Fetullah Gülen’in başlattığı evrensel kardeşlik süreci.. İşte bunun somut örneği; Mihail-Reime Muço” arasındaki evrensel ilişki.. Biri Hıristiyan, diğeri Müslüman..

Biri Paskalya’ya ve Kiliseye saygılı, diğeri Şeker ve Kurban bayramına, Camiye.. Bence Mihail-Reime ilişkisi, ‘Dinler arası diyalog’un simgesel örneği olarak dünyaya duyurulmalı ve tanıtılmalı; çünkü iki farklı inancın kutsal evliliğini gerçekleştirmiş ve bir gün olsun çelişmemiş iki devasa insanın özverili yaşamı var karşımızda.. Reime teyze, ikram delisi, insan sevdalısı.. Muço amca da.. Bize, hemen önlerindeki bahçede var olan ve yaralara iyi gelen ekşi kara duttan söz ettiler; akça armut ve diğer meyveleri ikram ettiler..

Kısacası, masaya neleri varsa taşıdılar.. Zindan adını koydukları kapkara bir kedileri var, bu sevimli güzellik, çiçeklerin arasına sinmiş biz yabancıları izliyor.... Muço amca boynunu bükerek, yaşlılar aramızdan ayrılıyor, tükeniyoruz, çünkü gençler çoktan aramızdan ayrıldı başka ülkelere giderek, gelmeye de niyetleri yok.. Zaman-zaman İsviçre’den G.afrika’dan, Amerika’dan, özellikle de Yunanistan’dan, ‘burada bıraktıkları biz yakınlarını görmek için’ gelenler olduğunu, fakat bizdeki bu gidişlerin gelişlerini sonlandıracaklarını buruk bir şekilde anlatıyor.. Buradaki azınlıklar, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu’dan gelenlerle dostane bir ilişki içindeler.. Her hangi bir baskı yok..

Son derece mutlular, çünkü birbirlerinin değerlerine karşı saygılılar.. Reime teyze ve Mihail amcadan ayrılıyoruz.. Yine eskisi gibi bizi yolcu etmek için sokağa indiler.. Mihail amca “Andrean hoş geldin” diyerek, tam karşısındaki tarihi eve doğru seslendi.. Anderan Yünanistan’dan gelip atalarından kalma evi tamir ediyor.. Anıtlar yüksek kurulundan izin almış..

Sevginin ve saygının evrenselliğini sunan Mihail amca ve Reime teyzeyi özleyeceğiz, çünkü onların bu sevgili ve saygılı duruşu bizi, en yakın akrabamız kadar kendilerine bağladı.. Hani derler ya “Paranın dini imanı olmaz”, yok-yok, paranın değil “Sevmenin, sevilmenin, sevginin ve saygının dini imanı olmamalı, eğer dünya kardeşliğini istiyorsanız. Yok bunları değil parayı istiyorsanız, o sizin sorununuz.. İnanın onlardan ayrılırken, ‘acaba bir daha görebilecek miyiz?’ hüznü çöktü bizlerde.. Dönüp, dönüp el salladık bu kutsal sevgililere..

Yolculuk Dibek kahvesiyle ünlü Zeytinli Köyü’ne.. Gökçeada’nın, bir adının da İmroz imroz olduğunu söylemiştim. İmroz; çorak topraklarda bereket tanrısı anlamına geliyor(muş)... Farklı kültürlerin kaynaştığı, uygarlıklar ve dinler arası diyalogun en somut örneğini oluşturan Gökçeada, Çanakkale’nin bir ilçesi ve Türkiye’nin en büyük adası.. Düşünün adalar gölü diye tanımladığım ve içinde yüzlerce adası olan Ege Denizi’nde bize bırakılan, dahası kendimize bıraktığımız birkaç adacığın en büyüğü, dolayısıyla Türkiye’nin en büyük adası..

Adalarımızın en devasası olan Gökçeada; Ege Denizi'nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. 91 km. kıyı şeridine sahiptir. Adanın batısında yer alan Avlaka Burnu Türkiye'nin de en batı noktasını oluşturmaktadır. Zeytinli köy girişinde başlıyor doğanın zenginliği..Çevre kır lokantalarıyla dolu. Otantik damak tadının odakları gibi bu kır lokantaları.. Mangal keyfi, kırmızı ve beyaz et, başta balık çeşitleri ve diğer deniz ürünleri, zeytinyağlı yiyecekler, Ege denizinin 20’yi aşkın balık çeşitleri ve Kalamar, Ahtapot, Yengeç, Jumbo-Normal Karides, Deniz Kestanesi yanında diğer özel deniz ürünleri ve de kırmızı siyah havyara kadar tüm deniz ürünleri..

En önemlisi doğal ortamında, özgür yaşamını sürdüren koyun ve keçilerinden toplanmış sütlerle yapılan peynir çeşitleri Yine doğal ortamında yetişen zeytinlerden sıkılmış zeytinyağlı yiyecekler.. Böylesi zengin yiyeceklerin fiyatları, hemen-hemen dünyanın tüm dilleriyle listelenmiş sunulmaktadır.. Evler taş ve ahşap yapı ile harmanlanmış yöreye özgü, antik Ege mimarisinin etkin ve büyüleyici özelliklerini yansıtmaktadır.. Zeytinlik köyü elbette ki, zeytini ile ünlü bir köy, fakat asıl ününü dibek kahvesiyle kazanmış. 

Bunun yanı sıra; böğürtleni, sakızlı muhallebisi ve Cicirya denen Rum hamur yiyeceği ile ve de sakızlı kahvesi ile ünlü.. Sakızlı kahve, katılan sakızla birlikte kaynatılan kahve, kahveye sakız tadı veriyor.. Dibek kahvesi deyince akla Madama geliyor. Madama dibek kahvesiyle, adeta Zeytinli köyü ve Gökçeada ile bütünleşmiş.. Zeytinli de bir zamanlar Gökçeada’nın en canlı, en kalabalık yerlerinden biriymiş.

Şu bir gerçek ki; Dereköy gibi hareketsiz değil. Gerçi sürekli kalan kişi sayısı Dereköy’den az olsa da; yazın en çok ziyaret edilen ve Koruma altındaki 4 köyden biri. 4 Kahvehane, 1 butik ve 2 yemek yenecek kafe’si var.. Dünyadaki 300 milyon Ortodoks Hıristiyan’ın ruhani lideri olan 1.Bartholomeos’un doğduğu(1940) ve senede birkaç kez doğduğu evi ziyaret için geldiği Zeytinlik köyüne girerken, asırlık zeytin ağaçları size eşlik ediyor.. Zeytinli Köyü, doğanın yüreğine konuşlanmış, tüm doğa güzelliklerini yansıtan cennetin izdüşümü şeklinde betimlemeyi fazlasıyla hak eden bir yer..

Yolumuz üstündeki otantik eşya satış tezgahlarını geçiyoruz, Ececan ve Esin zaman-zaman duraksıyor, anneler de uyarıyor, “Dönüşte uğrarsınız” diye.. Doğru Madamın yerine gidiyoruz.. Ve Madamın yerindeyiz.. İlk işimiz Dibek kahvesini yudumlamak ve sonrasında mekan sahipleriyle söyleşmek.. Dahası yöre insanıyla bütün işletmecileri öğrenmek, sıradan insanların öykülerine kısaca değinmek.. Çünkü Gökçeada, değindiğim gibi farklı kültürlerin dayanışma içinde olduğu “Gezegen kardeşleri adası” gibi geliyor bana..

Ve böylesi bir ada Türkiye’de var, fakat bir başka yerde, özellikle Yunanistan’da olduğunu düşünmüyorum. Yok da.. Düşünün, Girit’te, Rodos (ta, Sisam’da, dahası Osmanlı gölü Ege’deki bu adalardan belki de bin yıl yaşam sürmüş, fakat sonradan geri dönmüş bir Anadolu insanı buralara gidip eski yaşamlarını sürdürsünler, yanı hem Girit’te, Rodos ve diğer Adalar’da, hem de Türkiye’de yerleri olsun, işletmecilik yapsınlar.. Türkiye bu evrensel duruşuyla batının doğusunda olmasına karşın, batıdan daha batılı..

Tüm eski yerleşim alanları; Kaleköy, Eski Bademli Köyü, Gökçeada, Yeni Mahalle, Zeytinliköy, Tepeköy, Dereköy’de süren yaşam ortaklığı bizde oluyor da, onlar da niye olmuyor.. Biz bu evrensel kardeşlik duruşumuzu asla bozmayalım.. Evet, doğrudur Osmanlı sonrası azınlıklara karşı bazı saldırılar olmuş, fakat onlar asla tümden ülkeden uzaklaştırılmamış, eski kardeşlik ilişkileri ve günlük yaşam kültürü ile kendini koruyabilmiştir.. Ülke genelinde de bunu yaygınlaştıracağını inanıyorum, ülkemin aydınlık insanları..

Tüm bunları son yıllarda Ermeni katliamı dışında, Rum tehcirini gündeme getirenler için yazıyorum.. Bu duygularla işletmeciyle tanışıyoruz. Adı, Kostandino Kotufo. Kartvizitinde Kostandi yazıyor.. Madamın oğlu. Madam 2003’te aralarından ayrılmış (vefat). Kostandi’nin öz babasının adı Kostantine. 1947 vefat etmiş. Sünger avcısı.. Üvey babanın adı Yani Kotufo. Garson.. Kahve 120 yıldır işletmeye açık.. Madam tanıtıyor burayı. Kahvenin asıl sahibi Madam’ın babası. Adı Vasilyos Zafır. Vasilyos’un babası Akilion kahveyi işletmeye başlamış.

Dibek kahvesinin nasıl yapıldığını anlattı bize: Taşa oyulmuş bir çukurda kahve çekirdekleri ağır bir demirle ezilip elekten geçirilerek hazırlanıyormuş.. Muş, mış araya girince, belli ki, şimdilerin teknolojisi, geleneksel ilkel teknolojiyi yok etmiş.. Kim bilir otantik damak tadını da.. Eskiden dibek kahvesi acaba şimdikinden daha bir damak tadı veriyordu derseniz.. Kostandin’in, kız erkek 2 çocuğu var, Maria ve Hristo.. İkisi de Yünanistan’da.. Kendisi de kışın Atina’da.. Kahve gerçekten nefis.. Kostandi Zeytinli Köyü’ne kaşesini vurmuş.. Not defterime de iki ayrı kaşesini bastı..

Kostandi Kotufo-Zeytinlik Köyü. Gökçeada-T.C.2270 2710 Madamın Özel-Dibek Kahvesi-Kostandi Kotufo Kostandi, sadece kendisi değil, Panayot’un da dayısının 100 yıllık kahvehanesini işlettiğini söylüyor.. Yerin gösterdi bize.. Sakızlı kahve ustası Panayot 7 yıldır burudaymış.. Dediğim gibi müthiş bir dayanışma var.. Trabzon’lu Abdullah Aksoy ile tanışıyorum. Elektrik teknisyeni. 18 senedir burada imiş.. Veda zamanı. El sıkıştık ve aşağıya doğru tırmanışa geçtik..

Esin ve Ececan’ın otantik eşya ve takıların satıldığı Zeytinli Köyü girişine.. Abdullah Ulucan (apoulucan@hotmail.com) ve Tünceli-Munzur’dan Deniz Yıldız tezgahlarının başındaki üniversiteli öğrenciler.. Abdullah’ın e-posta adresini aldım. Yazı ve resimlerini göndereceğim. Resimleri gönderemem, çünkü bilgisayarımda, format yükleme kurbanı oldular, ama yazıyı geç de olsa göndereceğim.. Konuştuk, söyleştik ve vedalaştık.. Çocukların girişimci ruhu beni etkiliyor.. Dinlencede para kazanmak mı desem, yoksa dinlenceyi unutmuş, harçlığını çıkaran girişimci gençler mi.. Yol koyulduk..

İbrahim beye takılıyorum.. Kürt Laz’ı taşıyor diye.. Hemen bir fıkra ile yanıt verdi: “Laz ve Kürt yaya uzun bir yoldalar.. Laz’ın aklına geliyor, ‘Yorulduk, gel birbirimizi taşıyalım, dinlenmiş oluruz. Taşırken de türkü söyleyelim.. Türkü bitince değişelim’.. Önce Kürt taşımaya başlıyor.

Laz Çayeli’nden öteye türküsünü bitiriyor ve Kürt’ü sırtına alıyor.. Kürt başlıyor türküye..Ley, ley, ley… başka da bir şey yok, fakat bitmiyor; Laz kızıyor ‘Kardeşim ley, ley, ley.. ne bitmez ley bu..’ Kürt yanıt veriyor ‘Dur hele bunun daha; Loy, loy’u var..” Arabada müthiş bir kahkaha kopuyor.. Ley, ley, loy, loy gidiyoruz.. Zeytinli Köy barajı Gökçeada’ya ayrı bir varsıllık ve görsel güzellik katıyor.. Saat 19:00. Güzel bir gündü.. 

Marmaros Ormanlık bölgesine giremedik; kapalı, çünkü geçen yıl yakmışlar.. Önceki gelişimizde kaldığımız KHGM Kampı dediğim gibi peşkeş çekilmiş ve Mavi Su Resort Hotel olmuş. Yanından geçerken, aklımdan geçenleri söylememek için kendimi zor tuttum.. Satılıyor, ülke, satılıyor… Sanki batan geminin malları bunlar..

İnsaf be; Köy Hizmetleri çalışanlar gelip dinleniyordu burada, dinleniyordu!!!! Gelelim Darbeli gezimizin, darbeli yanına: Siyasal erk, öylesi bir duruş sergiliyor ki, adeta tarihin, özellikle 1950 sonrasının iktidar yanlışlıklarının tekrarı için politikalar geliştiriyor.. Dahası, onların yaşattıklarını uyarlayarak yaşatacaklarını kurumsallaştırıyor.. Bu politik yanlışlık, ya kendisini daha kötü duruma düşürecek, ya da ülkeyi…

Siyaset alıntı-çalıntı eksenine oturtularak yapılamaz. Ama AKP yapıyor; Menderes-Demirel döneminin tüm olumsuzluklarından faydalanmaya çalışıyor; 1960 İhtilalından, 12 Mart 1972 ve 12 Eylül 1980 faşizminden.. Esin kaynağı da 6 Mayıs 1972 Bomba davası ve Ziverbey Köşkü işkenceleri, özellikle İlhan Selçuk ve diğer aydınlara yaşatılanlar.. Soner Yalçın’ın 6 Temmuz 2008 tarihli “Paşanın Ziver bey köşkündeki yaşadıkları” başlıklı yazısı bunu çok iyi anlatıyor.

O yazıdan kısa alıntılar: “Ergenekon Soruşturması’nın dünkü adı "Bomba Davası" idi. Aylarca süren soruşturmalar sonucunda, avukatlar, bürokratlar, öğrenciler, emekli askerler ve en sonunda paşalar gözaltına alındı; işkenceli sorgulamalardan geçirildi. "Bomba Davası"nın hedefinde hangi komutanlar vardı? İktidar klikleri arasındaki çatışmanın temelinde ne yatıyordu?

Emekli Tümgeneral Celil Gürkan, gözaltına alınışını ve sorguda yaşadıklarını bakın nasıl anlatıyor: Gece yarısından sonra eşimle birlikte arabamızla orduevine döndük. Orduevinin lobisine girdik. Eşim asansöre doğru yöneldi. Ben de, odamızın anahtarını almak üzere resepsiyona yaklaştım. Lobide kollarında kırmızı ’As. İz./Askeri İnzibat’ kolluğu takılı bir deniz, bir hava subayı ile bir de sivil kişi bulunuyordu. Görevli ere oda numaramızı söyledim. Er anahtarlığa döndü, kutudan çekip aldığı anahtarı verirken, ’Komutanım bu beyler sizinle görüşmek istiyor’ dedi.

Dönüp baktığımda, erin bana bu şekilde hitap etmesi üzerine yerlerinden kalkan ikisi subay, üç kişinin bana doğru yaklaştıklarını gördüm. İçlerinden deniz yarbayı olan, ’Komutanım, siz emekli Tümgeneral Celil Gürkan’sınız değil mi?’ diye sordu. Evet, dedim. Bu yanıtım üzerine yarbay, ’Komutanım, bir konu hakkında bilginize başvurmamız gerekiyor’ dedi. Benimle oracıkta oturup konuşacaklarını sanarak, ’Hay hay yarbayım’ dedim ve holdeki koltuklara doğru yöneldim.

Yarbay sıkılarak, ’Komutanım burada değil, Emniyet Müdürlüğü’ne kadar gideceğiz’ dedi... Emniyet Müdürlüğü’ne gittik. Yukarıda bir odaya girdik. Çalışma masasının başında orta yaşlı sivil bir kişi oturuyordu. Biz odaya girince ayağa kalktı. Nöbetçi Emniyet Müdürü imiş. Beraber geldiğimiz yarbay, nöbetçi müdüre, ’Bizim işimiz kalmadı Müdür Bey, gidiyoruz’ dedi ve bana veda ederek odadan ayrıldılar. Nöbetçi müdürle ben baş başa kaldık.

’Paşam yarın sabah İstanbul’a oldukça uzun ve yorucu bir yolculuk yapacaksınız. İstirahat etseniz iyi olur. İçeride bir yatağımız var. Orada yatabilirsiniz’ dedi. Vakit gece yarısını bir iki saat geçmişti… Peki, soruşturma neden birdenbire büyümüş ve başka kanallara doğru gitmişti?

Talat Turhan mahkemede şöyle diyordu: Yapılmak istenen Atatürkçülerin ve 27 Mayısçıların tasfiyesidir.

Huzurunuzdaki sanıkların çoğu ve ben, o tarihte kuvvet komutanı olan Orgeneral Gürler, Orgeneral Muhsin Batur ve Oramiral Kemal Kayacan’ı suçlanmaya zorlandık. Bunu yapanlar, bazı hallerde bu en değerli komutanların kendilerine ve ailelerine açıkça küfrediyorlardı. Çünkü bizi bir iktidar kavgasında kullanmak isteyen gayri meşru bir örgüt esir almıştı; tabir benim değil onlarındır. Bomba Davası büyük gürültülerle sürdü ama sessizce bitti.

Yargısal süreç, beraat ya da mahkumiyetle son bulmadı. 1974 yılında çıkarılan afla dava düştü. Sanıklar davanın düşmesine itiraz ettiler; suçsuzluklarının mahkeme tarafından kabul edilmesini istediler. Dosya Askeri Yargıtay’a gitti ama karar değişmedi. Peki, "Bomba Davası" siyasal amacı gerçekleştirdi mi? Evet, en önemlisi suçlanan Faruk Gürler cumhurbaşkanı seçilemedi. Bomba Davası üzerine araştırmalar yapan rahmetli Uğur Mumcu şöyle diyordu.

"Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç ve İstanbul Sıkıyönetim Komutanı Korgeneral Faik Türün üçlüsünde simgelenen emperyalistlerle bütünleşmiş işbirlikçi iç güçler, ulusalcı Faruk Gürler-Muhsin Batur-Kemal Kayacan üçlüsünü buna engel görüyorlar ve onları bertaraf etmek istiyorlardı."Bugünü anlamak için fazla söze gerek var mı?” Evet, S.Yalçın’ın dediği gibi Gökçeada darbeli günleri anlamak için fazla yazıya gerek yok..

Adamlar resmen, tekrar ediyorlar.. Bakalım 12’ler kadar ABD’yi yanlarına alabilecekler mi. Daha doğrusu; AB+ABD=ARBD Küresel saldırı formülünü uygulayabilecekler mi? Can Dündar’ın “Ergenekon savcısı 2,5 saat tespih çekti” yazısı bunlara kısmı yanıt niteliğinde.. http://forum.sayfa.net/showthread.php?t=68163 Ocak sonu kaleme aldığı "İkinci Öz" başlıklı yazısında Savcı Öz'ü hedef gösterdiği gerekçesiyle Beşiktaş'taki Cumhuriyet Savcılığı'na ifade vermeye gittiğini belirten Dündar, Öz'le yaptığı görüşmenin ayrıntılarını okurlarına aktardı.

Can Dündar, Ergenekon soruşturmasının ayrıntılarını anlatan savcının davanın bu kadar yoğun bir aşamasında kendisine 2.5 saat ayırmasına şaşırdığını, kendisinin az konuştuğunu ve gözünü Öz'ün sürekli çektiği tespihinden ayıramadığını yazdı.

1 ay sonra soruşturmadan aklandığını belirten Dündar’ın köşe yazısından küçük bir bölüm: “….O gün için 125 klasörü bulmuş bu davanın en hummalı safhasında bana 2.5 saatini ayırabilmesine şaşarak ve gözümü 2.5 saat boyunca sürekli çektiği tespihinden ayıramayarak anlattıklarını dinledim...... Savcılıktan çıkarken ki fikrim, girerkenki tahminimden hayli farklıydı…” 93 yaşındaki Mihri Belli ise ille de ABD diyor:

Belli’ye göre operasyon belli:Operasyon tamamen ABD merkezli bir operasyondur. Amaç kesinlikle derin devleti çözmek değildir. Tutuklananlar arasında gerici unsurlar da vardır ama bu asıl AKP’nin muhalefeti tasfiye hareketidir” Gerici unsur diye tanımladığı Sinan Aygün ise, yanılıyor.. O’nun bunlarla organik ilişkisi belli.. Çıkar bana göre.. ABD batı trenine binmiş, doğuda inmeyi amaçlayan bunlar konusunda, Humeyni, Bin Ladin, Sadadm Hüseyin vb tercih yanılgılarını yaşayacağını zannetmiyorum.. Zamanla bir şekilde bunları süpürmenin planlarını yapabilir..

7. ayın 7’sinin sıcağında; Tufan Türenç’i okuyorum: Yazısında Ergenekon soruşturmasının yürüten Zekeriya Öz’ün Fetullahçı olduğunu yazıyor. “İlahi Türenç Atatürkçü olacak değil ya, adam tam 2,5 saat tespih çekmiş Dündar karşısında” diyerek içimden söylenerek gülümsemeye başladım.. İbrahim bey ve Elazığlı Mustafa Öztürk ile söyleşiyoruz.. Elazığ’daki hava kirliliğini şöyle özetliyor “Buranın kiremitlerine bakıyor ve Elazığ’daki kiremitleri gözümün önüne getirerek havanın nerede kirli olduğunu görüyorum..

Bir Hıristiyan söylencesine göre İsa’nın döneceği yer olarak betimlenir Gökçeada.. Acaba diyorum farklı kültürlerin insanları ve özellikle yaşlılar onun beklentisi içinde buraları terk etmiyorlar.. Alman Türk Parlamenterler dostluk grubu başkanı, Hıristiyan Birlik Partisi (cdu) üyesi olan ve aynı zamanda Almanya savunma bakanı müsteşarı Thomas Kossendey, Türkiye’de gizli İslamlaşma tehlikesi var demiş..

Adama sorarlar, üyesi olduğunu parti resmi Hıristiyanlaşma partisi mi? İyi de, Türkiye zaten bir İslam ülkesi, İslamlaşmaya gereksinimi yok.. Eğer “Türkiye’de bazı din bezirganları İslam Cumhuriyeti’ni kurma amacında” desen, inanırım. Ki böylesi bir gizemli duruş var.. O zaman şunu sorarlar adama, “Kardeşim neden bu siyasi erki besliyorsunuz, demokrasi savaşçısı ilan ederek..?!” Batı mı ne yaptığını bilmiyor, yoksa bunlar mı ne yaptıklarını çok iyi biliyor.. Benim bildiğim ülkemin iyi eller elinde olmadığıdır..

Bu ülke üçüncü sınıf insanları arar olacak.. Bunun suçlusu da, bu ülkenin üçüncü sınıf insanların eleni geçtiğini söyleyenler, çünkü bu üçüncü sınıfları besleyen onlardı.. İbrahim Dibek ile, Anneleri ve Kızları epey korkuttuk.. 2008’in 8. temmuz günü tam açık denizde 5 km yüzdük.. Delikanlı iken yapmadığımız, yaşlıkanlı iken yapmak elbet yakınlarımızı heyecanlandırdı.. Laz Kürt inadı gündeme gelmesin, geldi mi, tehlike olgusunu zihinlerde siler..Türkiye’nin en batı ucu Avlaka burnuna yüzüyoruz.. Ben suda burnumun doğrultusunda gidiyorum, İbrahim bey dinlenelim diyinceye kadar durmayacağım.. Dedi de..

Deniz ortasındaki yosun ve sünger ve de deniz yıldızlarıyla dolu, dahası mercan kayalıklardan oluşmuş Atol benzeri adacıklarda dinleniyoruz.. Kamp görünmez oldu.. Sonunda İbrahim bey çıkmaya karar verdi.. Ben ertesi günden hazırdım.. Çıktık Avlaka burnuna (İnce burun), ama bizim de içimiz dışımıza..Yürüye yürüye Kampa vardık.. Bizimkiler pürtelaş.. Kıyıya çıktığımızı görmüşler ve rahatlamışlar, çünkü cankurtaranlara haber verilmiş bizi motorla alacaklar.. Tüm kamp bizi izlemiş..

Alkışlamadılar dönüşümüzü, çünkü bu yaştaki deliliği pek onaylamıyorlardı.. Eğer siz Darbeciler, darbe yapar gerçeğini, darbelerinin aracına dönüştürür isen, senin yapmak istediğinin adı da Dardarbedir ve alıntı ile çalıntıya özdeştir.. Darbeleri önlüyoruz diye, sınırsız ve kuralsız demokrasi avcılarıyla çığlık atmanın bir önemi yok benim için.. Adını vermek istemiyorum, fakat dün darbe sonrası yayınladıkları kitaplarla köşe olanlar bugün farklı köşeleri ele geçirerek darbe karşıtı, demokrasi avcıları oldu..

Öyle abartmaya başladılar ki, süreci İtalya’daki Temiz eller öperasyonu ile özdeşleştirir oldular.. Van üniversitesine, ‘Atatürk’ün evrensel felsefesini savundukları için’ baskın yap rektörünü tutukla, Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı intihar etsin, Ergenekon’un kasası diye tutukladığını Kuddusi Okkir’ı ölmesi için tahliye et ve yoksulluk içinde oölsün ve sen buna temiz eller de.. Bana göre bu soruşturmaya yürüten kişi 2,5 saat tespih çekiyor ise, bunun adı ‘Tespih eller operasyönü’dur…

Bunlar delileri toplayıp suçlu yakalamıyor, birkaç gerçek suçluyu toplayıp deliler yaratarak suçsuzları, dahası karşıtlarını topluyorlar, gerçek toplumsal suçluları değil.. 2007’nin martında gündeme getirdikleri Darbelerin günlüğünü yazdığı savlanan, Deniz Kuvvetleri komutanı Oramiral Özden örnek-ki yadsıyor- yok, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök yok.. Bunlara neden soruşturulmuyor? Özkök, böyle bir süreç yok demesi neden mi?.. İşleyen süreçte kendilerini sorgulamalılar (09/07/2008. S:02.10).. Çekinmeseler Mustafa Balbay’ın soyadı içinden Albay (B-Albay) adını bulup Ergenekon şifresini çözecekler.. Birileri düğmeye bastı..

İstanbul-İstinye’deki ABD konsolosluğu tarandı 3 polisimiz şehit.. Saldırganların üçü de öldürüldü..Erkan Kırgız ismindeki kişinin El-Kaide üyesi çıkması bir kurgunun önüne geçti, çünkü kesin polis ile halkın bir kesimini karşı-karşıya getireceklerdi.. Sınırsız ve kuralsız demokrasi avcısı, tetikçilerden A.Bayramoğlu darbenin iki büyük balığı olarak Mustafa Balbay ve Tercüman gazetesi genel yayın yönetmeni Ufuk Büyükçelebi’yi göstermemiş miydi..

Onlara göre bu olayları CHP organize ediyor ve bu kimlikler değişime direnenlerdir. Bunun iki büyük kolu varmış biri yasadışı kol, diğeri yasal kol, yanı emekli askerler ve onları teorize edenler.... Bence tek kol var o da kendileri.. A.Bayramoğlu bana göre Bay-Ramoğlu olmalı, çünkü düşünceleriyle birilerine ram olmuş. Türkçesi boyun eğmiş, dahası düşüncelerini eğmiş.. Tek doğrusu var, o da Dink’i Ergenekoncular öldürdü.. Doğru ama Mustafa Balbay öldürmedi.. Mustafa Balbay ve gibilerin burada işi ne.. Burada asıl suç duyurusunda bulunulacak kimlik B-Ramoğlu’dur, öylesi iftiralar atıyor ki çıldırmamak elde değil..

Düşünün gazeteciler darbecilerle toplantı yapıyormuş.. Ve bu iftiraları, dünün ulusalcı kimliği O.Çalışlar, hani canım oğlu Ftipinin yeni militani olan er kişi ve et yiyen mahçup kişi ile yapıyorlar.. Kim istemez, faili meşhur cinayetlerin ortaya çıkarılmasını ve de derin devletin derin kimliklerinin yakalanmasını. Fakat bunu dinden ve yoksuldan geçinen türban zekalıları; Atatürk ve arkadaşlarının oluşturduğu Cumhuriyet ve devrimlere saldırmak için araç olarak kullanırsa kimse inanmaz..

Şimdinin oralısı Oral diyor ki;İki orgeneralin yakalanması tarihi dönüm noktasıdır, milattır.. Artık darbeler dönemi bitmiştir..” Cengiz Çandar ise; “Belki aylar, yıllar sonra geriye dönüp 01/07/2008’e baktığımızda, Türkiye7nin darbecilikten kurtuluş ve darbecilikle Katolik nikahı yapmış bir CHP’den kurtuluş sürecinin başladığının miladi olarak göreceğiz.. Bu tarihin değeri daha iyi anlaşılacak..” Çandar, çanını takmış birilerin canına okuyor.. Bilmiyor mu 12 Eylül ve 12 Mart’ta CHP’nin en büyük darbeyi aldığını ve bugün demokrasi platformu olarak gördüğü siyasal İslamcıları beslediğini.. Hani CHP Darbe ile Katolik Nikahı yapmıştı.. ABD ve diğer emperyalist güçlerle Katolik nikahı (Boşanmanın olası olmadığı evlilik) yapan kim??? Kime soruyorum..

En ilginç değerlendirmeyi ise; DTP Genel Başkan vekili Emine Ayna yaptı; “Bu operasyon darbeci çizgiye karşı bir demokrasi ve sivilleşme mücadelesi değil, aksine derin devlete çeki düzen vermedir..” İşin doğrusu; Ayna’nın bu açıklaması bir şeylere, pardon bazı gerçeklere ayna tutmuyor değil.. Öylesi bir derin devlet ki, sürekli sağcı iktidarları kurgulayan devlet.. İşte bu derin devletini yapısı şimdi dünün sol eskileri sınırsız ve kuralsız demokrasi avcıları neocancıklar tarafından besleniyor..

Sevgili kızımın doğum günü bugün; 10 Temmuz.. Nice nitel ve sağlıklı ve de başarılı uzun yıllar diliyoruz Ececanımıza… Saat, 09:00.. MEB Eğitim ve Dinlenme Tesislerinde dolmuşla Gökçeada merkeze gidiyorum..

Dolmuş sürücüsü Cahit Ayan.. Trabzonlu.. Burda doğmuş. Trabzon’dan göçmüşler, o büyük heyelan sonrası (1973).. Merkez de taksi durakları var. Ağabeyi Murat orada, kendisi burada.. Kampa yakın, Şirinköy’e uğradık.. 2000 yılında yerleşime açılan Şirinköy, Bulgaristan'dan gelen Türkler için kurulmuş. 150 hane bulunan köyde kışın sadece 90 hane kalıyormuş. 25 Km uzaklıktaki Gökçeada’ya 30 dakikada ulaştık..

Yol boyunca yabani keçilerin inada özdeş tırmanışlarını izledim.. Yamaçlardaki terk edilmiş eski Rum evlerini de.. Gökçeada’nın merkezi eski adı Panayia-Panaghıa olan 3 mahalleden oluşuyor. Çınarlı Mahallesi, Yeni Mahalle ve Fatih Mahallesi. Rum yerleşiminin izlerini görüyorsunuz. 3 mahallede de özgünlüğünü koruyan yerel mimari örneklerini izleyebiliyorsunuz.

Örneğin Çınarlı’da Aya Panayia Kilisesi, 1813 tarihli adanın ilk camisii olan Merkez Camii ve iki eski çamaşırhane, burada özgün mimarının yoğunlaştığın gösteriyor... Fatih Mahallesi Kaleköy yolunun iki yanında konuşlanmış. Metropolitanlık binası, Metropolitan Kilisesi ve Fatih Camii burada.. Yenimahalle, merkeze uzak.. Aya Varvara Kilisesi ve yanında eski bir çeşme bulunuyor. Merkez içeride, daha doğrusu denizi, 7 km sonrası kuzu Limanı’na ulaşarak görebilirsiniz..

Eski Rum yerleşim alanları; Bademli (Giliki), Dereköy (Shınudı-İskinit), Kaleköy (Kastro), Kaleköy Liman (KastroPıer), Tepeköy (Agridia), Zeytinleköy (Aya Teodorı) ve yeni yerleşim alanları, Eşelek, Şahinkaya, Şirinköy, Uğurlu ve Yeni Bademli.. Yetiştirdikleri tarımsal ürünlerin adı verilmiş köylere. Örneğin, Zeytinli ve Bademli. Veya tarihi bir kalıntının adı olan Kaleköy gibi..

Yunanistan’a bıraktığımız yüzlerce adalardan biri olan Semadirek adasını izleyen ve bir tepe üzerine konuşlanmış ve bir zamanlar süngerciliği, meyveciliği ve hayvancığıyla ünlü Bademli (Giliki) köyü ve adı üstünde antik kale kalıntılarının olduğu ve Bademli gibi bir tepeye konuşlanmış Kaleköy(Kastro) Gökçeada’nın cennetten izdüşümü güzelliğini kanıtlayan köyler.

Özellikle Kaleköy’ün hemen altındaki liman’ı ve etrafındaki balıkçı teknelere, önündeki alabildiğine bereketli topraklar ve dağlar bu varsıl görselliği tamamlayan doğa cömertliği.. Bademli ve Kaleköy adanın değil cennetin balkonu adeta.. Hele bir köy var ki, adını coğrafi konumu ve topografyasından alıyor, Tepeköy.. Adanın en yüksek coğrafyasına, yani tepesine konuşlanmış..

Eski adı; Yunanca küçük tarlalar anlamına gelen Agridia.. Bini aşkın nüfusu (1960’lara dek) 50’ye düşmüş.. Barba Yorgo köyüne dönünce canlanır olmuş.. Rum taverna’nın sahibi..Uyanık bir girişimci, çünkü eski Rum evlerini onararak kuru-kuruya kiraya veriyor (Buna İngilizce apart otel diyoruz)..

Bal ve ev şarabı yapımına ivme kazandırmış.. Önceleri; 2 zeytinyağı ve 2 sabun imalathanesi, 9 dokuma atölyesi, 3 kaşar peyniri imalathanesi, 4 marangoz atölyesi bulunan Tepeköy; şimdilerde meydanında devasa yemek kazanlarının kaynadığı, şarapların içildiği, dans edildiği ve iki gün süren ünlü Meyrem Ana Panayiri’nin kurulduğu (15 Ağustos) şenlik yeri. Şenliğe farklı inanç sahipleri (Gayrimüslim diyorlar), yanı Rumlar ve Yunanlılar değil, Türkler de katılıyor ve kardeşliğin evrensel özlerini yansıtıyorlar..

Boşuna demiyorum Gökçeada’ya “Gezegen kardeşliği adası” 1832 doğumlu Evengelismos Teotoku kilisesi burada.. Hemen her köyün asırlık bir çınar ağacı var.. Tepeköy’ün de.. Hem de 625 yaşında.. Bu, antik bir çeşmeden suyu akan ünlü Çınaraltı piknik alanına adını vermiş.. Hemen-hemen her köyde Rum mezarlığına da rastlamak olası..

Bademli ve koruma altında olan 4 köy, yukarıda tanımladığım gibi yazın şenleniyor gelenlerle, kışın şensizleşiyor gidenlerle.. Bu köylerde sürekli kalan kişi sayısı çok az.. Kaleköy’de hiç gelen yok, yani Rum aile yok, çünkü burası tamamen Türklerin olmuş.. Çoğunlukla da Trabzon kökenliler..Yani Temel diye simgeleştirilen Karadenizliler..

Bir şey hep dikkatimi çekmiştir; Temel adının özellikle Trabzon’da kullanılması, gerçek Lazlarda, yani Laz dilini konuşanlarda Temel adı çok az.. Ve bu Temel adının kökeni Rum.. Yani Rumca bir sözcük.. Kaleköy antik kalıntılarıyla varsıl bir yerleşim alanı olduğu için Tarihi Sit Alanı ilan edilmiş.. Balıkçı barınağıyla ünlü, fakat Kuzu limanının inşası buranının işlevini yok etmiş.. Diğer köyler, Türk köyleri ve sonradan inşa edilip yerleşime açılmış köyler.. Rum evleri eski ve eskiliği korunuyor.

Genelde 1700’lü yıllardan kalma yapılar.. Örneğini Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Eşelek Köyü, baraj yapımı için sular altında kalınca Gökçeada’ya aynı adla taşınmış.. Gelirken, eski köydeki tarihi cami minaresini de getirmişler.. Eşelek köyü,Merkeze 8 km, Aydıncık plajina 2 km uzaklıkta . Hemen yakınındaki Güzelcekoy ve Kefalos’ta da denize girilebiliyor.. Gökçeada'nın Dereköy yakınındaki Şahinkaya köy’ü ilk iskana açılan köy.. 1960'lı yıllarda heyelan yaşayana Trabzon'daki Şahinkaya köyünün buraya taşınmasıyla kurulmuş.. Laz köyü diye anılır.. Hatta bir Laz koy’u da var..

Gökçeada’ya gelen Karadenizlilere Laz diyorlar, ama hiçbiri benim gibi Lazca konuşmuyor.. Yanlış bir adlandırma olsa gere, çünkü tüm Karadenizliler için Laz deniyor.. Biz Lazlar ne kadar etkin bir etnik kimlikmişiz meğer.. Merkeze en uzak köy (25 km), Muğla, Burdur ve Erzincan'dan gelen köylüler için inşa edilmiş adanın batı ucundaki Uğurlu köyü. Verimli tarım topraklarına sahip.. Üzüm başat ürün.. En varsıl doğal plajların olduğu yer.

Örneğin Gizli Liman Plajı.. Uğurlu limanı, Gökçeada-Limni (12 mil) feribotları için yapılmış, fakat nedense, ötelenmiş ve büyük balıkçı teknelerinin sığınağı olmuş..Denize girilebiliyor..Turist ve turizm hareketliliği burada da belirgin yoğunlukta.. “Çorak topraklarda bereket tanrısı” olarak betimlenen Imbrasos’un bolluk diyarı Gökçeada, Homerosun İlyada destanında deniz tanrısı Poseidon’un adası olarak söylencelerde yerini alır.. Adada yerleşik düzeni; eski adalıların yanında Rumlar, Trabzon Sürmene’den gelenler, Ispartalı, Samsunlu, Giresunlu, Elazığlılar ve Bulgaristan göçmenleri ve de eski mahkumlar oluşturuyor..

Bilindiği gibi ada 1960’larda açık cezaevini dönüştürülmüş ve 1990’da kapatılmıştı. Eski mahkumların bazıları burayı çok sevdikleri için ailelerini de getirmiş (Önceki Gökçeada yazımda detaylı anlatım var).. 1920’lerde ve 1973 Kıbrıs Barış Harekatında ayrılan Rumlar çoğunluğu kaybetmiş, şu anda değindiğimi gibi 250 kişiyi geçmeyen yaşlı insanlar var.. Çoğu evlerini terk etmiş, yeni-yeni dönüşler yapmaya başlamışlar, fakat kalıcı değiller.. Yeni Bademli, Eski Bademli'nin bitişiğine kurulmuş (1984).. Isparta, Samsun, Trabzon ve Giresun'dan gelen aileler yerleştirilmiş.. Yeni Bademli Turizmin en geliştiği ve hareketli olduğu köy..

Bitişiğindeki Yıldızköy müthiş bir yer.. Denize girme de koy’unda/koynunda yat, yeter ki rüzgarını iyi ayarla, lodosunu yakala, çarşafını ser.. Türkiye'nin ilk sualtı parkı'nın sınırları içinde yer alan Yıldızkoy çok rüzgar alıyor.. Ekmek fırını bir burada var, bir de Gökçeada merkez de..

En önemlisi; ilk sistemli arkeolojik kazısı olma unvanını taşıyan yer olması ve Yeni Bademli Höyük çalışmalarında yöre yerleşiminin M.Ö 5000’lere dayanan Erken ve Geç Tunç çağlarına ait bulguların ortaya çıkması..

Genelde Tarım ve hayvancılık egemen.. Doğa zenginliği de beraberinde Turizm’i getirmiş.. Kaymakam Kemalettin sakin, Gökçeada’da, organik tarımı yoğunlaştırıp, Organik Ada haline getirmeyi düşleyenlerden.. Güneşin Türkiye topraklarında en son battığı Gökçeada’da her şey organik olacakmış. Zaten 8 yıldır organik üretim yapılıyormuş, amaçlarının yaygınlaştırmak olduğunu savlıyor. Bunu için çiftçileri destekleme programlarının başlatılacakmış..

Arıcılığın, Zeytinciliğin, hayvancılığın organik üretim sürecine geçileceğini söylüyor.. Sözde Kırsal Kalkınma Projelerini uygulayacakmış.. İyi de organik olan Böğürtleni neden yabanıl bırakıp yaygınlaştırmıyorsun? Karadutu.. Akça armudu… Gökçeada Plajları ve harika koylarıyla dikkati çekmeye başladı.. Bakir bu alanlar, kıyı korsanlarınca ne zaman talan edilir bilmem.. Sözü fazla uzatmayayım; Gökçeada tümüyle SIT alanı ilan edilmeli.. 

Evet, evet, Dünyanın ilk SIT adası ilan edilecek bir doğa varsıllığına sahip.. Sadece Güneyi ile değil, rüzgar alan Kuzeyi ile birlikte mükemmel bir doğaya sahip.. Gökçeada’nın etrafı dağlarla çevrili, dağlar rüzgarı kestiği için ortası çukur alan yeşil.. Düşünün; Aydıncık (Kefaloz) Plajı, Yuvalı Plajı, Kuzeyde sualtı parkı içinde yer alan ve akvaryum gibi denizi olan Yıldızkoy ve onlarca Bakır koylar.. Örneğin Laz koy, bizim kaldığımız MEB eğitim ve dinlenme tesisleri yanında, Adalet ve Sağlıkçıların tesislerinin olduğu güneydeki Yuvalı koy, batıdaki Gizli liman (Uğurlu) ve kuzeydeki Marmaros koyu.. 

Çeşme -Alaçatı sonrası Sörf’ün en iyi yapıldığı yer olarak Gökçeada-Aydıncık Bölgesi gösteriliyor.. Ayrıca; Aydıncık’ı Uğurlu’ya bağlayan yolun sağındaki Kokina’da yer alan Kaya Mezarı, Kuzu Limanının hemen solunda yer alan Kaşkaval Burnundaki Peynir Kayalıkları, Aydıncık sahilinin hemen yanı başındaki Tuz Gölü. Tuz gölüne ilk gidenler Zulu kabilesiyle karşılaşıyor. Zuluların burada işi ne?

Tuz gölü yazın çekilince simsiyah jölemsi bir çamur bırakıyor. Gelenler tüm vücutlarını bu çamurlar kaplıyor ve zulu kabilesi gibi dolanıyorlar; yarım saat kuruttuktan sonra da yıkıyorlar; başta sedef hastalığı olmak üzere bazı deri ve romantizmal hastalıklara iyi geliyormuş. ile Dereköy sonrası gidilen Marmaros Koyunun 7. km’deki Marmaros Şelalesi Gökçeada doğasını varsıllaştıran görsellikler..

Ülkemin en batı noktası, en geç güneşin battığı, dünyada su rezervi bağlamında 4. sırada yer alan, en varsıl doğası ve deniz ürünlerine sahip ve de doğası en az bozulmuş Gökçeada için SIT adasına dönüştürme önerimin ne kadar haklı öneri olduğunu göstermiyor mu? Darbe kurguları kampa da yansır oldu.. Cumhuriyet gazetesi gelmemeye başladı.. Görevli, zıpırla takıştık..

ABD’nin ünlü gazetesi Wall Street Jornal; “..Türkiye laikliği; laik, liberal, demokrat İtalya gibi değil, daha çok otoriter yari laik Ürdün gibi olacak..” diyor.. Bence Ürdün kadar bile olamayacağı, bu susmalar ve kusmalar sürdüğü sürece..

Ürdün Kralının eşi ile, bizdeki kraldan kralcıların eşlerinin görüntülerini yan-yana koyun ve gerçeği görün.. Bugün Temmuz’un 10. günü; bir sonraki güne yüklü gün..Günlerden Cuma.. Yarın Ada’dan ayrılıyoruz.. Kuzu Limanı’ndan saat 09:30’da hareket ettik.. 1.Kaptan Niyazı Bektaş ile tanışıyoruz. Adanın bir özelliğinden söz ediyor. Ada coğrafi boylamların dışında (126.81 ve 125.40 doğu boylamları arasında) imiş..

Çanakkale boğaz ulaşımında Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) ötelenmiş, dahası özel değil de yarı özerk sektör devreye sokulmuş. Şirketin adı Gestaş.A.Ş..TDİ’sinden kimse var mı bilmiyorum, fakat yönetiminde Çanakkale Sanayi odası başkanı, Belediye ve İl Özel İdare başkanlarının olması, Gestaş’ı bana göre yarı özerk kuruluş haline getirmiş. Özerkleştirmeye örnek; yani, özelleştirmeye seçenek olarak kamu-özel sektör ortaklığının kurumsallaştırdığı özerkleştirmeye....

Norveç’ten, 105 araç ve 400 yolcu alabilen “Gökçeada 1” gemisini satın alarak ulaşımı kolaylaştırmış.. Ücretler boğaz geçiş fiyatlarına endekslenmesi ve düşürülmesi ulaşım kolaylığının özdeksel boyutunun göstergesi.. Saat 11:50 Kabatepe’deyiz.. İbrahim Beyler’den Ecebat’ta ayrıldık. Biletimizi aldık ve beklemeye başladık..13:06’ da da Eceabat’tan Metro Turizm ile birlikte Arabalı vapurla Çanakkale’ye geçiyoruz..

Buradaki dinlencenin sonunu getirdik, iyi dostlar edindik..

Şu bilinsin ki; asla ülkemin sonunu kimse getiremeyecek.. Darbeli Gökçeada gez-gör-yaz etkinliği buraya kadar… Ayvalık’a doğru yolculuk başladı..10/07/2008

Anahtar kelimeler: Fethullah Gülen,Devleti ele geçirmek,Anneler,Darbe,Kriz-pandemi,Katolik nikahı,Korku imparatorluğu,Gez-gör-yaz,Gökçeada,15 Temmuz,Fetö tehditleri,Rüyam,Nurettin Veren,

ŞEVKET ÇORBACIOĞLU
GEZ-GÖR-YAZ

Yorumlar

Konular-Yazılar

18 Mart Çanakkale zaferi2 19 Mayıs17 19 Mayıs çocuklarının Sakarya zaferi1 19 MAYIS TURNUVALARI SAMSUNSPOR1 1977 katliamı5 2 Temmuz 19931 20. yüzyıl ideolojileri metal yorgunu1 2002 seçim1 2018 seçim vaatleri1 2023 Seçim1 21 Temmuz 20041 21.YY KEMDİ İDEOLOJİSİNİ YARATMALI1 22 Ağustos 20101 23 Ekim 20111 23 Nisan12 27 Mayıs devrimi41 27 Nisan1 27 Nisan e-muhtırası10 27-28-29 Temmuz 2021 yangınları5 28 ŞUBAT1 29 Ekim2 3 BÜYÜKLER 4.SEZON KİM ŞAMPİYON?!1 3 büyükler operasyonu1 3 BÜYÜKLER; 3 KÜÇÜKLERE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR MU?1 3 ÇOCUK1 3 fidan1 3 KEZ KALEMİZE GELEBİLEN B.MUNİH 3 GOL ATTI VE DE BURUK’UN TEK HATASI ULUSLARARASI DENEYİMİ OLAN ANGELİYO’YU DEĞİL DE DENEYİMSİZ KAZIM’I OYNATMASIYDI1 3 SEZONDUR SIRAYA KONAN ŞAMPİYONLUKLAR1 3. Havalimanı3 30 Ağustos7 30 Mart seçimleri1 4 MEVSİMİ BOZANLARA ŞİİR1 4+4+411 40 MİLYAR1 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu1 6 GOL1 6 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞUNU EVLENDİRENLER1 65 yaş üstü corona1 696 sayılı KHK1 7.7 DEPREM DEĞİL BU KIYAMET TİR CEHENNEMDİR BUNU SEN YARATTIN ÜLKEYİ İNŞAAT SEKTÖRÜ İLE KALKINDIRACAĞIM DİYEREK1 75 ve 100.Yılında kim şampiyon oldu!!??1 8 Mart Dünya kadınlar günü2 A.O.Ç.2 Abant gezisi1 ABD 6.FİOSUNU KIBLE YAPANLAR VE ABD'Yİ SAVUNANLAR ŞİMDİ ABD DÜŞMANI OLDU AMA ABD'NİN ORTASINDA GÖKDELENİ VAR1 ABD politika1 ABD-TÜRKİYE gerilimi1 Abdulhamit torunu1 Abdulkadir Selvi1 Abdullah Gül3 ABDÜLKADİR SELVİ ABDÜLKADİR SELVİ ABDÜLKADİR SELVİ1 Ad verme töreni1 ADANA BABAMIN İLK GURBETİ1 ADANA DEMİRSPOR DARBESİ1 Adana gezisi1 Adana yangını2 ADANA'NIN YOLLARI TAŞTAN1 ADANA'YA GİDEK Mİ1 ADI DUYULUNCA RAKİPLERİ KORKAN OKAN1 ADI ICARDI SÜREKLİ GOL ATARDI GALATASARAY DURUDURULMAZ GİBİ1 Adnan Kahveci2 Adnan Menderes72 Afad1 Afganlar29 Afrikalı Aydın John Kenyatta1 Agora Meyhanesi1 Ağustos böceği hikayesi1 AHA1 Ahfeş'in keçisi1 AHMET ÇALIK1 Ahmet Davutoğlu56 Ahmet Hakan Coşkun3 Ahmet Özal2 Akil insanlar1 Akkuyu nükleer santral13 AKP1 AKP ilkesi1 AKP YANLIŞ ADAY GÖSTERDİ1 akp'LİLER EFSUNLU MU1 Akrabalarım-dostlarım1 alamet-i farika nedir?1 Alanya1 Alev Alatlı1 Ali Ağaoğlu1 Ali Semerkandî1 Allah ile aldatmak2 Allahını seven üzerime toprak atsın1 Almanya1 ALT LİGİN EN ALTINDAKİNE ELENEN ASLAN GALATASARAY1 Altın direnişi1 ALTINBOYNUZ'U BOYNUZLAMIŞLAR1 Altınova gezisi4 ALTIPARMAK1 ama kim?!1 Amentü1 Amiraller2 Anacığım1 Anarşist olmak3 Anarşist olmamak1 Anasına babasına bakmaz ite bakar1 Anayasa1 Anayasa değişikliği1 ANAYASA İNAŞSINDA MÜHENDİS VE MİMAR YANINDA DÜZ İŞÇİ VE KALİFİYE USTA DA GEREKLİ1 Anayasa Tarihi1 Anıtkabir1 Ankara17 Ankara beton cangılı2 Ankara bilim kurgu kenti1 Ankara derelerin ıslahı10 Ankara dolmuş sorunu1 Ankara Manifestosu1 Ankara Papazın Bağı1 Ankara saldırısı2 Ankara su sorunu1 Ankara trafik sorunu1 Ankara-Ulus1 Ankaralılık1 Ankaranın en uzun sokağı1 Anneler33 Anneler günü11 Annem62 Anonim şirket1 Anzak askerlerine atfen1 aptallık vergisi1 araba modern silah1 Arabayı at gibi sürmek1 Araf Suresi’nin 7/1791 Araplar2 Archimets2 ARDA TURAN1 ArdaTuran1 Arhavi65 Arhavi köyleri1 Arhavi projelerim1 ARHAVİ VE DÜNYA1 Arhavi ve Laz gerçeği1 Arhavide sel3 Arhavili lazlar1 Arhavispor1 ARHAVİSPOR ŞAMPİYONLUĞU HAK ETTİ2 Arhaviye aşık eden kişiler1 Arhavli olmak1 Arşiment2 Artvin3 Artvin berta köprüsü1 Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfı15 Artvin kurtuluş1 Artvin Tanıtım Günleri3 Artvin-Arhavi sorunları1 Artvin-Cerattepe10 Asal sayı3 ASELSAN9 ASLAN KARTAL'IN KANATLARINI1 ASLI BAYKAL HAKLI MI? ATAÇ BAYKAL1 ASLI BAYKAL SİYASET OYUNLARINA GELMEMELİ1 ASLI BAYKAL'IN CHP'DEN İSTİFASINI NASIL OKUMALI1 Astroloji4 Aşı mitingi1 Atasözleri2 Atatürk42 ATATÜRK ARMASI1 ATATÜRK DEVRİMLERİNİ ANLATIRKEN ATATÜRK'Ü ANMAMAK1 Atatürk evrensel değerleri2 Atatürk Havalimanı7 Atatürk İnkılapları1 Atatürk Orman Çiftliği1 Atatürk ve Cumhuriyet1 Atatürk'ün "Evrensel Kurtuluş Felsefesi"ni yok sayamazsınız!!!2 Atatürk'ün veciz duruşu karşısındaki aciz duruşlar1 Atın sırtından attığı1 Atilla Kart6 Atilla Taş1 Atma Rcep1 Atmosfer kirliliği2 AVCI FIRTIN VAR DEDİ FIRTINAYA YAKALANDI1 Avrupa başarısı1 Avrupa durduramıyor GS yi çünkü TFF ve MHK'leri yok1 AVRUPA KUPALARİNDA EN ÇOK PUAN TOPLAYAN 10 TÜRK TAKIMI ARASINDA 34 PUANLA 6.OLAN ATATÜRK ARMALI VE DE BALKAN ŞAMPİYONU SAMSUNSPOR'UN YAKASINDA NEDEN AY YILDIZ YOK!!!???1 Avrupa parlamentosu10 Avukatlar günü1 Avusturya1 Ayağı kesik güvercin1 Ayasofya25 Ayazmend gezisi1 Aydın Muratoğlu1 Aydınlar dilekçesi2 Ayet-el Kürsi1 Ayetlere tersine mühendislik1 Ayır1 Ayni hakemin Galatasaray'ı da katletmesi1 Ayşe Kulin1 Ayşen Gruda1 Ayvalık1 Aziz Nesin32 Aziz Sancar1 Aziz Yıldırım93 Baba Vanga kehanetleri1 Babaannem2 Babalar günü1 Babam2 Bacasız Endüstri1 Bakara makara1 Balat1 BALKON TARIMI1 Balyoz57 Bana yapılanlar1 Barajlar genel bilgi1 BARCELONA GALATASARAY1 BARCELONA VE GALATASARAY1 Basımevi1 Basın metni1 Baş ağrısı1 Başakşehir1 Başarısızlıklardan öğrenme1 Başçavuş sokak16 Başı yerden kalkmayan insanlar1 Başıbozuk paşası1 BAŞKAN YÜKSEL YILDIRIM1 Başkanlık sistemi71 Başkent amblem1 BAŞKOMUTAN1 BATAN FUTBOLUN MALLARI BURADA GEL SEN DE AL1 Batı Anadolu Fay Hattı1 Batıkent4 Batıkent Botanik Bahçesi2 BATIKENT: "BOTANİK KENT" OLABİLİRDİ1 Batılılar-Afrika1 BAZEN DE YILDIZLARININ OYUNUYLA…1 Bedri Baykam2 Beka sorunu2 Ben ne yaptım?1 BEN SÖYLEYİNCE DARBE SEN SÖYLEYİNCE DEMOKRASİ1 BENCE MESSİ MARADONA DAN DAHA BAŞARILI1 Benim haykırışım14 Beraber yürüdük biz bu yollarda1 Beritan aşireti5 Berkin Elvan9 Beşar Esat21 Beşiktaş10 Beyazıt Öztürk1 Beyin kanaması1 Biat kültürü-Aleaddin Şenel1 Bilgi paylaşımı3 Binali Yıldırım1 Bir çift kadın memesi4 BİR GOMİS YETER Mİ? GALATASARAY SALT GOMİS İLE OLMAZ GALATASARAY DA KATILMALI GOLLERE...1 Bir Lale Orta düştü futbolumuzun ortasına1 BİRİNCİ KANAL İSTANBUL RİSKLERİ1 Biz bu boku niye yedik?1 BJK2 Blog yazma işi1 Bloglara yorumlarım1 BOEY FAYDASIZ DİYENLERE KAPAK OLSUN1 Bor1 Boyun ağrısı1 Bozkurt sel felaketi1 Böl-yönet1 Bölünmüş yol15 Bu görüntü siyasi rantın seçim versiyonu..1 BU MAÇ BUNU GÖSTERDİ!!1 BU ÜLKENİN EZENLERİ VE EZİLENLERİ..1 Bulaşıcı hastalıklar2 Burak Elmas2 Burçak Çubukçu2 Burçlar6 Bursaspor1 Bülent Arınç43 Bülent Ecevit46 Büyü ve sihir1 Büyükada7 Can Dündar22 Cansel Malatyalı1 CEHENNEMLERDE YANASIN..1 Celal Şengör1 Cem Uzan1 CEMAAT1 CENNET ÜLKE'Mİ CEHENNEME ÇEVİRENLER1 Cennetin izdüşümü1 Cerablus4 Cerattepe mücadelesi24 CESARET1 Cesur Yeni Dünya1 Ceviz ağacı3 Che Guevara5 CHP66 CHP mitingler1 CHP neden suskun1 CHP olağan kurultayı1 CHP ÖZELEŞTİRİSİ ÜVEY ELEŞTİRİ VE KARALAMA ASLA DEĞİLDİR1 CHP ÖZELEŞTİRİSİ YIKICI DEĞİL YAPICIDIR1 CHP'yi bitirme süreci1 CHP'yi yazmak1 CIA ajanı1 Confidential3 Corona günleri1 Corona virüs11 Covid delta varyantı1 Covid savları13 Covid-19 Delta1 Covid-19 için öneriler2 COVİD-19 TÜCCARLARI1 COVİD-19 VE FUTBOL1 Covid-19 Virüs6 Cumhur ittifakı8 Cumhuriyet Bayramı1 Cumhuriyet gazetesi2 Cumhuriyetimizin 501 CUMHURİYETİMİZİN YÜZÜNCÜ YILINDA GALATASARAT ŞAMPİYON1 Cumhuriyetin ilanı1 Cyborg3 Çağcıl kent nasıl olmalıdır?1 Çalışan gazeteciler günü1 Çanakkale şehitleri1 Çay1 Çay nasıl demlenir1 Çay neden önemli1 Çaykur Rizespor1 ÇED54 Çevre duyarlılığı1 Çevre temizliği1 Çeyrek akıl Eyüp1 Çığlık1 Çığlıklarım2 Çılgın projeler6 Çocuk Milletvekili1 Çocukları kör karanlıkta okula göndertmek neyin eğitimi?! İçimizdeki 4 mevsimi bozduğumuz noktada kendimizin ve kentimizin de iklimini bozduk!1 çok derin futbol1 Çukur dizisi1 Çukur ormanı1 ÇÜRÜK BİNALAR DEĞİL ÇÜRÜK YAPI YAPANLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ..DEPREM MANİFESTOSU1 çürük binaları değil çürük binaları yapanları güçlendiriyoruz..1 D&R1 Dadybra1 Dani Rodrik3 Darbe3 Darbe hazırlıkları1 Darbe kurgucusu Hande Fırat1 Darbe kurgusu1 Darbe Mısır1 Davranışsal ekonomi1 DED1 Demokrasi3 Demokrasi manifestosu1 Demokratik açılım1 Demokratik devlet1 Deneme yanılma1 Deniz Baykal31 Deniz feneri16 Deniz Gezmiş16 Deniz Som1 Deprem17 DEPREM ALANINA SEÇİM KÜRSÜSÜ1 Deprem manifestosu9 Deprem manifestosu önemi1 Deprem önlemleri1 Deprem programında ne demeli? Çok yaşa padişahım1 DEPREM TARTIŞMALARINDA KANAL İSTANBUL1 DEPREM TOPLANMA ALANI DOLAR TOPLAMA ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ1 Deprem vergileri nerede harcandı?1 DEPREMİ DEPREMLERDE TARTIŞANLAR1 Depremi unutmama ve doğal afet günü1 DEPREMİN DEPİVERMESİNİ RANTA DÖNÜŞTÜRENLER1 Depremleri sadece depremlerde değil sürekli gündemde tut1 DERE TAŞKINLARI1 Ders notlarım1 Dever nedir?11 Dever olgusu2 Devlet bahçeli1 Devlet Bahçeli bile mahir ünal'in densizliğine çıldırdı1 Devlet ihale yasası2 Devlet yönetimi12 Devleti batırma projesi1 DİE1 Dikey yapılaşma6 Diktatör nasıl olunur?1 Dilipak2 DİN VE IRK SENTEZİ..1 Dinler ve dinleyenler1 DİPLOMA ÇADIR 350 BİN KONUT VE MUHARREM İNCE İNTİHARI1 Diyanet34 Dizayn42 Diziler1 DNS amacı nedir?1 DOĞA GÜCÜ YAPAY İNSAN GÜCÜ1 Doğa konseyi1 DOĞA VE DOĞAN1 DOĞA VE DOLAR1 Doğal afet29 Doğal Hayatı Koruma Vakfı1 Doğal yalan-doğalgaz gazı vermek1 Doğanın dengesi1 Doğanın yok oluşu1 DOĞAYA VE DOĞANA SAYGI1 Doğu Anadolu Fay Hattı1 Doğu Karadeniz Gerçeklerin 27 yıl önceki Gez Gör Yaz öyküsü1 Doğu Perinçek2 Dokunan yanar1 Dolar yeşili1 Domuz gribi2 Dostlar buluşmalar1 Doyum döner1 DÖNEKLİK İLE UZLAŞIYI KARIŞTIRMAMAK GEREK1 Dönüş vanası1 DÖNÜŞLERİN DE ASALETİ VARDIR BUNU BOZMAK DÖNEKLİKTİR VE 2002 SONRASI KURUMSALLAŞMIŞTIR1 Dövize endeksli hesap DEH1 Dries Mertens1 Dua1 Duvara konuşmak1 Duygu Asena1 DÜĞÜN2 DÜNYA DEVİ VE DÜNYA MARKASI KARŞI KARŞIYA1 DÜNYA FUTBOLU PETROL BARONLARININ VE OLIGARKLARIN ELİNDE1 Dünyanın merkezi İstanbul1 DÜŞÜNCE DEĞİŞİKLİĞİNDEKİ KESKİN VIRAJ KİMLİKLERİ UÇURUMA SAVURUR1 Düşünenler-peşinden koşanlar1 Düzce10 Düzce su felaketi1 Düzensiz göç1 E-ret1 ECECAN-BURAK2 ECEVİT DEPREM BÖLGESİNE GİTMEMİŞ..CEVİZOĞLU'NUN KIRDIĞI CEVİZ BİNİ AŞTI..DEPREM BÖLGESİNE GİTMEDEN GEÇECEKLERİ GÜZERGAHLARI ASFALTLATANLAR..1 EGOSANTRİK TERİM VE OYUNCULAR1 Eğitim sistemi8 Ekonomik kriz kitabı1 Ekrem İmamoğlu35 Ekrem İmamoğlu yasağını nasıl okumak gerek1 Ekrem İmamoğlu'na önerim2 EKREM İMAMOĞLU'NUN EKMEĞİNE OY SÜRDÜ1 Elazığ depremi1 ELEKTRİĞE %5 ZAM POSTMODERN BİR TEKAFİL-İ MİLLİYE'DİR1 Elektrik kayıp-kaçak oranı3 elektronik genel kurul1 Ellerde ağrı1 Elmadan değirmenlerim1 Emre Belözoğlu39 EN GÜZEL HEDİYE HEDİYE ALMAKTIR..1 ENERJİ ALANLARI2 Enerji yatırımları yeterli enerji üretir projeleri midir?1 ENFLASYON1 Engin Arık1 Entegre havza yönetim planları1 ERBAKAN1 ERBAKAN EV HAPSİNE ÇARPTIRILDI!!1 ERBAKAN VE ERDOĞAN 28 ŞUBAT'IN NERESİNDE İDİ ŞİMDİ NEREDELER!?..28 ŞUBAT DAVALARIYLA SÖZDE ERBAKAN'IN İTİBARI KURTARILACAKTI..1 Erdal İnönü15 Erdem Gül4 ERDOĞAN2 Erdoğan mı Bay Kemal mı1 Ergenekon64 Ergenekon başlangıç noktası1 ERKAN BAŞ KAZAK GİYEMEZ1 Erman Toroğlu73 ERMAN TOROĞLU SAHTEKAR VURGUSU1 Ermeni meselesi4 Ertuğrul Günay16 Ertuğrul Özkök2 Esin kaynağı1 Eşek1 Evlilik töreni1 Evrensel Atatürk ve felsefesi3 Evrensel birleştirici kimlik1 Evrensel değerler42 Evrensel kimlik1 Evrensel kurtuluş felsefesi47 Eymir gölü5 Fadıl Akgündüz2 Faiz caiz mi?1 Fal1 Falcılık1 Farkındalık1 Fas1 Fatih Altaylı1 Fatih Terim4 FATİH TERİM1 Fatih'in tablosunu saraydan kaçırma1 Fatma Betül Sayan Kaya1 Faydasız1 Fecr1 FEM1 Fen liseleri1 Fenerbahçe15 FENERBAHÇE NEREYE KOŞTURULUYORLAR?1 FENERBAHÇE VE LALE ORTA ORTASI1 FENERBAHÇE'NİN HAYALİ YILDIZ AVCILIĞI1 Fenike gezisi1 Ferguson1 Fethi Sekin1 FETÖ eylemleri3 Fetö tehditleri1 Fetullah Gülen64 Fetullah Gülen savaşı1 Fetullah Gülen terör örgütü1 FIFA SIRALASI SONUNCUSU FAROE ADALARI VE ULUSAL TAKIMIMIZ1 Fırsat maliyeti2 Fidel Castro3 FİKRET ÇORBACIOĞLU1 Fikri Sağlar2 FİLENİN SULTANLARINA KAFİR DE! VAKIF TECAVÜZLERİNE SES ÇIKARMA1 First Lady Bettina Wulff1 Fitch3 FİYAT BELİRLEMELERİ1 Foreign Policy dergisi1 Fransa1 FRANSIZ KALMAMAK İÇİN "BİR LİSAN BİR İNSAN"1 Fransızca öğrenme kolaylığı1 Fransızca ve İspanyolca öğrenelim hep beraber..1 Fredrik Midtsjö1 Fuat Avni9 FUAT ÇAPA'NIN ÇABASINA ALKIŞ1 FUTBOL1 FUTBOL BU; BAZAN TAKIM OYUNUYLA KAZANDIRIR1 FUTBOL FUTBOL OLMAKTAN VE ÇİLEDEN ÇIKTI1 Futbol simsarları2 FUTBOL YATAĞINA DOLAN İNSANAT ARTIKLARI FUTBOLU KİRLETİYOR1 FUTBOLDA OLİGARŞİ1 FUTBOLUN YENİ EFENDİLERİ SAMSUNSPOR'UN AMBLEMİNDEN RAHATSIZ1 GALATASAR VE ZANİOLO VE İLKLERİN TAKIMI OLDUĞUNUN KANITI YENİLMEZLİK REKOR1 GALATASARAIN SAHA İÇİNDEKİ OYUNU SAHA DIŞINDAKİ OYUNLA ENGELLENİYOR1 Galatasaray364 GALATASARAY BARCELONA AŞKIN KARTAL'I YENDİ1 GALATASARAY BAŞARILI FUTBOLUYLA VEDA EDEREK UEFA AVRUPA LİGİ'NE HAREKET ETTİ1 GALATASARAY BAŞKAN ADAYI1 GALATASARAY BU SAATTEN SONRA DURDURULAMAZ1 GALATASARAY DURDURULAMIYOR FAKAAAAT....1 GALATASARAY DURMUYOR..SACHA BOEY GOL DA ATMAYA BAŞLADI1 GALATASARAY EFORUNU BAYERN MAÇINDA BIRAKMIŞ HATAY'A GETİREMEDİ1 GALATASARAY GÜMRÜĞE TAKILDI BİRİLERİNİ GEÇEMEDİĞİ İÇİN1 Galatasaray Güneş'i kararttı1 Galatasaray hakeme karşın Trabzonspor'u Icardi ile yendi1 GALATASARAY HATA MAÇINDA HATA YAPMADI FAKAT ALİ KOÇ HATA ÜSTÜNE HATA YAPIYOR1 GALATASARAY İNİŞE GEÇER DİYENLERİ UMUTSUZLUĞA İTTİ..1 GALATASARAY KORKUSU1 GALATASARAY KUPADA DA LİG'DE DE GOMİS İLE VAR!! İYİ DEĞİLKEN DE KAZANIRSAN ŞAMPİYON OLURSUN!1 GALATASARAY LAZİO1 GALATASARAY MARSİLYA'DA TESLİM OLMADI1 GALATASARAY OPERASYONU DEĞİL FUTBOLU SEVER1 GALATASARAY PALABİYİK PALASI İLE DOĞRANDI1 GALATASARAY ŞAMPİYONLUK ŞARKILARINI SÖYLETMEYE BAŞLADI1 Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligine koşuyor1 Galatasaray ve Lale Orta1 GALATASARAY YENİ YILA LİDER GİRDİ1 GALATASARAY'DA OKAN BURUK1 GALATASARAY'DAN HAYLİ KORKUYORLAR1 GALATASARAY'I DURDURAMIYORLAR1 Galatasaray'ı eleştirmesi sevgisinin isyanı idi..1 GALATASARAY'I İHRAÇ EDİN BU KADAR YORMAYIN KENDİNİZİ1 GALATASARAY'I NE HAKEMLER NE DE DİREKLER DURDURABİLİYOR1 GALATASARAY’IN 2-0'DAN GERİ DÖNÜŞÜ GRUPTAN ÇIKACAĞININ İŞARETİ1 GALATASARAY'IN AVRUPA HAFIZASI BAŞARI GETİRİYOR DA BUNU AVRUPA HAZMEDEMİYOR GİBİ1 Galatasaray'in Okan sesleri1 GALATASARAYIN CORONA VİRÜSÜ İLE UĞRAŞMASI VE FUTBOL VİRÜSÜ1 Gandhi Kemal1 GDO2 Geleneksel tıraş1 GENÇLERBİRLİĞ VE KONYASPOR1 genel kurul1 Geniş aile1 Geniş aile bireylerim2 George Bernard Shaw1 GES1 Getto55 Gez-gör-yaz15 GEZDİM GÖRDÜM YAZDIM5 Gezegenimizi hangisi ele geçirir?1 GEZERİM GÖRÜRÜM YAZARIM1 Gezi eylemcileri6 Gezi parkı halk hareketi62 Gezi şifresi1 Gezilerimiz2 Gırgır dergi2 GOMİS VE DİĞERLERİ1 GOMİS VE GALATASARAY ADANA DEMİRSPOR1 Göçmen politikası1 Gökçeada7 GÖKHAN ZAN VE ÜNAL KARAMAN'IN SİYASETE TRANSFERLERİ1 GÖRSEL KİRLİLİK1 Gösteri namazı1 Graham Fuller1 Greenpeace5 Greenwich2 Gtech2 Guggenheim Etkisi1 Guus Hiddink2 Güldüşümlerim7 Güldüşün çorbası9 Günaydın1 Gündemlerin efendisi30 Güngör Uras3 Gürsel Tekin15 Gürültü kirliliği29 HABİTLARA SAYGI1 Hagi92 Haiti depremi1 HAK EMEN HAKEM ÖRGÜTÜ TFF1 hak emen hakemler1 Hak emenler iş başında..1 Hakan Şükür1 HAKEMLERİ KORUYACAKLAR YA BU SEFER TOPU YAYINCI KURULUŞA ATTILAR1 Haliçte yaşayan simonlar1 Halifelik5 Hamza Yiğit Akman1 Hanefi Avcı4 Harem1 Harf devrimi4 Haris Seferovic1 Hasan Cemal1 Hasan Sıtkı Özkazanç1 Hava kirliliği7 Haydarpaşa Manhattan1 Haydarpaşa tren garı2 Haymana Kaplıcası1 Hayrünnisa Gül1 Hedef 2023 sloganı1 HER BAŞARISIZLIK SONRASININ RUTİN KAOS TEKRARLARI1 HES3 HES izin1 Hes-savar doğa projeleri2 HESLER21 HESLER SALDIRGANLARI BESLER1 Hıncal Uluç33 Hıncal Uluç da ışıklara yol aldı1 Hızlı tren kazası5 Hicr1 Hidrolik enerji4 Higgs bozonu1 HİJYEN ERDOGAN VE PANDEMİ1 Hilafet2 HİLAFET MI DEDİN!? HADE BE ORADAN!!!1 Hint varyantı1 Hitit güneşi5 Hitler Almanyası6 Hollanda4 Hopa fekaleti1 HOŞGÖRÜ EVRENSEL BARIŞIN KATALİZORUDUR1 HOŞGÖRÜ VE İNSAN OLMANIN ERDEMİ1 HURDA ÇELİK HURDA EV1 Hülle nedir?1 Hülya Koçyiğit6 Hürrem1 HÜSEYİN EROĞLU HÜSEYİN KALPAR BAŞARISINI YAKALAR MI?1 Hüseyin İnan11 Hüseyin Sağ1 Icardı1 ICARDI2 ICARDI BU ELBET YIKARDI1 ICARDI MUSLERA BARDAKÇI TORERİA NELSON KEREM YUNUS OLIVERA VE OKAN BURUK VE DE DURSUN ÖZBEK YÖNETİMİ1 ICARDI YIKARDI VE DE YIKTI...GALATASARAY SAHADA DEĞİL DE SAHA DIŞINDA BİTİRMEYE ÇALIŞILACAK GİBİ1 ICARDİ ASİST KRALI DA OLACAK GİBİ çünkü ADAM ATAMAYINCA ATTIRIYOR!!1 Ilımlı İslam projesi1 IMF1 Irkçılık1 Isınmada tasarruf yöntemi1 Işıklara yolculuk1 IŞİD1 İBO ŞOV VE CELAL KILIÇDAROĞLU1 İbrahim Müteferrika1 İbrahim Özden Kaboğlu1 İbrahim Tatlıses2 iç savaşa hazırlık1 İçerik çalmama uyarısı1 İçerik üreticisi1 İdam1 İdeolojiye endekslemek1 İKİNCİ KANAL İSTANBUL1 İKTİDAR A PLANI DIŞINDA B VE C PLANINI DEKLARE EDERKEN MUHALEFETİN A PLANI BİLE TARTIŞILIR..1 İktisat bilimi2 İlber Ortaylı1 İlhan Selçuk'u aramızdan ayrıldı1 İlk alan çalışmam1 İlk deprem manifestosu1 İlk Tarım Kredi Kooperatifi1 İlker Başbuğ26 İltizam-Mültezim1 İMAM2 İmam-ı Azam1 İmamoğlu yasağı Erdoğan ın minareli süngülü yasağı ile örtüştürmek yanlışlığı1 İMPARATÖR DERKEN1 İmrahor vadisi1 İNCE İNCE GİDİNCE1 İnfaz yetkisi1 İnsana dokun-yüreğine dokun-kalbine dokun1 İnternet1 İnternet nedir?1 İRTİCA1 İslam burjuvazisi1 İslam yeşili1 İsmet Berkan1 İsmet İnönü2 İsmet Özsoylu1 İspanya gezisi2 İspanyol gribi3 İsrail3 İstanbul gezisi3 İstanbul Havalimanı2 İSTANBUL HÜZNÜ AZALTILIYOR1 İstanbul silüeti61 İSTANBUL-ÇATALCA RESİMLERİ1 İSTANBUL'DA DOĞAYA VE DOĞANA SAYGI1 İstifa kurumu1 İstihdam yalanı1 İstiklal Marşı1 İSTİNAT DUVARLI ANROŞMAN1 İstismar1 İsviçre1 İş hukuku1 İşsizlik16 İtalya4 İttifak dışı partiler1 İzmir-Karaburun gezisi1 Jeo Biden2 JES1 JET EGZOZLU ARAÇLAR1 Juan Mata1 Kabahatler kanunu1 Kabahatli kentli2 Kaçak elektrik3 Kaddafi nasıl öldü?1 Kader değiştirmek1 Kadir Mısıroğlu1 KAFATASI1 Kafkas usulü çay1 Kahrolsun deprem alanına giren muhalefet mı diyelim..1 Kalıcı önlemler18 KALLEŞ ÖLÜM1 Kamilet Vadisi12 Kanal İstanbul18 Kanal İstanbul-Musilaj2 Kanunî Sultan Süleyman1 Kaostan beslenenler1 Kapisre deresi7 Kapkara1 KAR BEYAZI ŞİİR1 KARA BEYAZI HAYATLAR İÇİN ŞİİR1 KARA PARA1 Karadeniz yollar1 Karagümrük maçında MHK Galatasaray ın ağzına bir parmak bal çalmış olmasın1 KARAMSALLIK TESLİMİYETTİR1 KARAMSARLIK KÖTÜYE ALAN AÇMAKTIR..1 karar organı1 karar yeter sayıları1 Karargâh rahatsız1 Karbondioksit-oksijen eşitliği1 Karl Marx5 Karşı duruş33 Karz-ı hasen1 Kaset komplosu3 KASTAMONUSPOR GALATASARAY MAÇINDA 25 DAKİKA DİRENÇ GÖSTEREBİLDİ1 KATAR FUTBOLA NE KATAR1 Katolik nikahı1 Kaya gazı1 KAYSERİ MAÇINDA GALATASARAY'İN 1 PENALTISI 1 DE GOLÜ VERİLMEDİ 3 PUAN RAKİBİNE VERİLDİ1 Kazım Koyuncu2 Kazımcan Karataş1 Kazuistik anayasa1 Kebabçı1 Kehanetlerim1 Kemal Kılıçdaroğlu28 KEMAL KILIÇDAROĞLU NUN SİYASİ ANATOMİSİ1 Kemalpaşa1 Kenevir1 KENT TARIMI1 KENT-KOOP3 Kentini dinle1 Kentsel dönüşüm37 KEREM2 KEREM AKTÜRKOĞLU1 KEREM KINIK VE 12 ŞİRKETİ VE DE DFB'NİN KURULMASI1 KHGM1 KILIÇDAROĞLU GÜNDEMSİZ DİYENLER1 Kılıçdaroğlu Manifestosu4 KINA2 Kırık sandalye2 Kırılma noktası19 Kıtlık bilimi1 KIYAMETİN YAŞANDIĞI DEPREM BÖLGESİNDE MESCİT Mİ ÖNEMLİ ÇOCUK BEZİ VE MAMASI MI?1 Kızılay1 Kızılderililerin atasözü2 Kilo problemi1 KİM FETÖCÜ ÖCÜ???!!!1 Kişisel görüşlerin dinleştirilmesi1 Kitaba yazacaklarım2 Kitabım1 Kitaplar1 Kitapyurdu1 Klasik tıraş1 Kloz1 Koalisyon1 Komplo teorisi17 Konfüçyüs2 KONYASPOR1 korkmuyorum6 Korku imparatorluğu21 Korona1 KÖHES4 KÖPRÜ1 Kötek2 Kötü uygulama1 Kötülük1 Köy enstitüleri10 KÖYÜM SİDERE DERESİNDEKİ BU TAŞ DÜŞSÜN KAFANIZA KAFASIZLAR..1 Kriz raporu2 Kriz-pandemi93 kronik subdural hematom2 KSH1 Kuğulu park3 Kur'an şifreleri1 Kurgu6 Kurtlar vadisi karakterleri1 Kurtuluş destanı26 KUŞAKLARLA KUŞAK GEÇMEK1 Kuşkularım2 KUTLARIM1 KUTSAL RİTÜEL EVLİLİK1 Kuzey Anadolu Fay Hattı1 Kuzey Marmara otoyolu9 Küba13 KÜÇÜCÜK ZORBAY KÜÇÜK1 Küresel efendiler5 Küresel ısınma11 Küresel sömürü denklemi: “AB+ABD=ARBD”16 Küreselleşme aldatmacası4 Kürtler65 Kütahya-Simav depremi1 Laik devlet6 Laiklik1 Larry Diamond1 Laz dilbilgisi1 LAZ LOBİSİ NEDEN YOK!?1 Lazca1 Lazlar13 Le Figaro1 Leo Dubois1 Levent Üzümcü1 LİDER ÇIKAR İNŞALLAH1 LİGDE TRABZON'A 5 ATAN ALANYA ELENDİ1 Lizbon1 Lokomativ Moskova1 LÖSANTE1 Lösemili Çocuklar Vakfı1 LÖSEV1 Lucas Torreira1 LÜTFÜ SAVAŞ VE HATAY LÜTFÜ SAVAŞ VE HATAY1 M.Akif Ersoy1 Macaristan1 Maça bombalı saldırı1 MADEN İŞÇİSİ MAHPUS1 MADENCİ SERBEST1 MADENLER1 Madımak10 Madımak-Auschwitz-Reistag1 Mahir Çayan1 Makarnacılar10 Malazgirt savaşı7 Manavgat8 MANCHESTER UNİTED GALATASARAY’I HAŞAT EDER DİYEN E.TOROĞLU’NU DA DEVİRDİ!!!1 Manisa-Soma2 Mansur Yavaş21 Maraba kültürü ve ağa17 Marcao olayı1 Marduk8 marka spor ayakkabı1 Market zincirler1 Marsilya1 MATA HATAYSPOR'U MAT ETTİ1 matbaanın geç gelmesi2 Matematik nedir?1 Mathias Ross1 Matthıas Ross1 Maval okumak12 Maya takvimi kıyamet1 Mayasızlar1 Mayınlı alanlar8 MECZUP1 Medyan nedir?1 Mehmet Barlas4 Mehmet Özhaseki1 Melih Gökçek30 Meral Akşener11 MERAL AKŞENER TARİH YAZMADI TARİHTEN SİLDİ KENDİSİNİ İYİ GELEN AKŞENER GERİ DÖNDÜ1 Merkez Bankası1 Merkezkaç kuvveti8 Mersin Gazi çiftliği1 Mersin gezisi1 Mersin-Alata1 MERT İNSAN MERTENS'İN HARİKA GOLÜ1 MERTENS MEST ETTİ MERTENS ALANYA'YI BİTİRDİ1 Mesleki sorumluluk sigortası5 MESSİ MEST ETTİ ARJANTİNLİLERİ1 Mesut Yılmaz15 Metal yorgunluğu3 METE YARAR KİME YARAR!!??1 Metin Oktay3 MHK1 Mılot Rashıca1 Milenyum kupası1 MİLENYUM KUPASI VE GALATASARAY1 Millet ittifakı6 MİLLET İTTİFAKI NEDİR NE DEĞİLDİR..1 Milletimizle alay etmeyin!1 Milletvekili dokunulmazlığı13 MİLLETVEKİLLİĞİ Mİ MİLLETİN VEKİLLİĞİ Mİ!?1 Milli Piyango şaibe3 Milliyetblog yazılarım2 MİT54 Mod nedir?1 Modern kölelik2 Modern tıraş aletleri1 Moğollar4 Monaco35 Montrö sözleşmesi2 Motorlu kuryeler1 MPİ Genel Müdürü İhya Balak3 Muammer Kaddafi5 Muaviye-Küfeli-Hz. Ali1 Mucur1 Muhalif duruş2 MUHARREM İNCE7 MUHARREM İNCE KALIN OYNUYOR OY OY DİYE İNLEYENE KATKI VERMEK ADINA1 Muhsin Yazıcıoğlu1 Muhteşem Yüzyıl dizisi10 Murat Bardakçı7 Murat Karayalçın34 Muru3xi1 Musilaj1 MUSLER SAKATLANDI1 MUSLERA1 Mustafa Balbay31 Mustafa cengiz1 Muvazzaf5 Mümtaz İdil1 Müslüm Gürses1 Nabi Avcı1 Naci Görür2 Nagehan Alçı2 Nasıl Galatasaraylı oldum?1 National Geographic3 Nazım Hikmet26 Nazlı Ilıcak17 Ne düşünüyorsun?1 Ne istediniz de vermedik1 Ne oldu?1 Necdet Hoşcan1 NEDEN SÜPER KUPA SAMSUN'DA DEĞİL DE ARABİSTAN ÇÖLLERİNDE1 Negatif bilgi1 Negatif uzmanlık1 New York Times10 NİCE NİTEL BAYRAMLARA1 NİCELERİ AKADEMİLİ1 Nicolae Ceaușescu1 NİKAH1 NİYE BİR ALANYASPOR OLMASIN!!??1 NOBEL BENİM HAKKIM HAKKI!!1 Nuh tufanı10 Nur Suresi 30-31. ayetler3 Nuray Mert12 Nurettin Veren2 Nurettin Yıldız3 Nuri Asan1 Nush ile uslanmayanı etmeli tekrir-tekrir ile uslanmayanın hakkı kötektir1 Nükleer1 Nükleer enerji1 Nükleer santral46 Nükleer tehlike1 OFLU HOCALAR OKUMASIN OFSPOR'U1 Ofspor1 OFSPOR NEREDE İSE GALATASARAY'I ELİYORDU1 OGG1 OKAN BURUK İLE GALATASARAY ARTIK KORKUTUYOR1 OKAN BURUK1 Okan Buruk 5 kez üst üste maç kazanarak Galatasaray'ı 17.kez Şampiyonlar Ligi'nde1 OKAN BURUK ANTALYASPOR'A BURUKLUK YAŞATTI..FUTBOLUMUZU OLİGARKLAR VE 7 BÖLGELİ LİG ÖNERİSİ1 OKAN BURUK REKORLARA DOYMUYOR1 OKAN BURUK VE ÖĞRENCİLERİ İLLE DE ICARDI SÜPER LİG'İ YIKARDI VE DE YIKTI DA!! FB'Yİ GS'İN DEPLASMANDA 3-0 YENMESİ AYRİ BİR HARİKA1 Okan Buruk'u istemeyenlere kötü haber1 Okan Emre'yi 7 bitirdi1 Okan içerde sinmiş Danimarkalıları üzdü1 Oktay Ekinci4 Okumak1 Ola1 Oligark15 One Munite6 OnPunto1 Opsiyon1 Orantısız yağdanlıklar1 ORDAN BURDAN PARDON MARDON..1 Orduspor1 Orhan Gencebay1 ORHAN PAMUK MU YOKSA ATATÜRK MU AĞIR GELİR1 Osama1 Osmanlı11 Osmanlı yönetimi6 Oturarak çalışmak1 Oturuş ergonomi1 Oy depoları1 OYUN VE KOYUN1 OZAN KABAK1 Öğrenilmiş çaresizlik1 Öğretmen27 Ölüm4 ÖLÜM GERÇEKTEN ADIN KALLEŞ1 Ömer Çelakıl2 Ömer Dinçer2 Önerim var15 ÖSO1 Öteki dünya önlemleri1 ÖYLE BİR KALECİ Kİ ICARDİ'YE BİLE GOL ATTIRMADI1 Özel istihdam büroları1 Özelleştirme40 Özer Akdemir1 Özgün çalışma11 Özgür düşünce53 ÖZGÜR ÖZEL SİYASET OYUNLARINI BİLENLERİN SİYASİ TİMSAHLARIN OLDUĞU HAVUZA İTİLENDİR1 Özhan Canaydın1 PageRank1 Papazın bağı nereden geliyor?1 PARTİLİ CUMHURBAŞKANI SÖZÜ DOĞRU DEĞİL1 Patalojik sorun1 PDY5 Pearl Harbor3 Pedofili1 PEHLİVANLARA ÖDÜL FİLENİN SOLTANLARINA LGBT1 PELE1 Pelikan1 Pelin Çift1 Pers1 Petek ısınma sorunu1 PETROL VE FUTBOL1 Peygamberler1 Pherma-sharp1 Pınar Selek1 Pierre Loti1 Pierre Webo1 Pisa Kulesi1 Pisagor4 Piyangolar1 Plansız yapılaşma1 Polo Dayı1 POLONEZKÖY1 Portekiz gezi1 Portekiz gezisi8 Porto1 Poşet meselesi4 PROF. ATAÇ BAYKAL1 Prof.Dr. Bülent Arı2 Prof.Dr. Ioanna Kuçuradi1 PROJE1 Pukiya1 Rant14 Rantsal dönüşüm5 Raşa1 Recep Yazıcıoğlu1 Referandum9 Reglaj ayarı1 Reina saldırısı1 Rejim1 Rektör Melih Bulu1 Reptilian1 RES16 Reşat Nuri Güntekin1 Reyting kaygısı2 Rıdvan Dilmen14 Rıza Sarraf6 Ribery1 Richard Feynmann1 RİZE ARTVİN HAVAALANI ARTVİN İÇİN HAVA RİZE İÇİN ALAN1 Rize felaketi3 Rizespor katledildi1 ROK2 Romantik bir hafta sonu1 Rothschild1 Rus bakışı1 Rus büyükelçisi vuruldu2 Rus uçağı düşürülmesi1 Rüyam1 SABRIN SABRINI TAŞIRAN SABIR SABIR OLMAKTAN ÇIKAR TESLİMİYETE DÖNÜŞÜR1 SACHA BOEY1 Safranbolu gezisi1 Sağlıksız kent politikaları1 SAHA İÇİNDE KAZANAN GALATASARAY SAHA DIŞINDAKİ OYUNLARA ASLA KULAK VERMEMELİ1 Sahte fatura1 Salgın hastalıklar1 Salgınlar2 Sami Karaören3 Samsun 19 Mayıs Lisesi29 SAMSUN ŞAMPİYONLUĞU HAK EDEN BİR KENT1 Samsun'un tarihi 19 mayıs 19191 Samsunspor157 SAMSUNSPOR AMBLEMİ1 SAMSUNSPOR BAŞKANI TAKIM YERİNE FUTBOLCU ALMALI!!!1 SAMSUNSPOR İYİ GİDİYOR HÜSEYİN EROĞLU İLE1 Samsunspor morard1 SAMSUNSPOR SEMT İ KUTSAL EYÜP TAKIMI EYÜPSPOR U PERİŞAN ETTİ. SAMSUNSPOR UN ÇALIŞTIRICIS HÜSEYİN EROĞLU1 SAMSUNSPOR SİVAS'TA İYİ BAŞLADI1 Samsunspor'u birileri aşağı çekiyor1 SAMSUNSPOR'UN 14 MAÇI1 Samsunspor'un armasına saldırmak1 SANIK SANDALYESİNE OTURTULMASI GEREKEN 20 YIL İKTİDARDA OLAN MUKTEDİRDİR1 Sansür16 Sapadere kanyonu1 Sapıklıkla suçlamak1 Saray darbesi1 SARAYDAN TABLO KAÇIRMAK1 Sarı inek2 sarı saçından güç alan Icardi attı üç puan geldi1 Sarp1 Sayısal Oyunlar4 Seçim hile1 SEÇİM HİLELERİNİN ANATOMİSİ1 Seçimlerde hile24 SEÇİN YAZMACA BUNLAR1 Seçmen profili1 SEÇSİS1 SED1 Sedat Peker11 SEFEROVİÇ1 Selahattin Demirtaş1 Selin Sayek Böke3 SEO-SERP1 SERGEN YALÇIN1 Sergio Oliveira1 Serhıy Perkhun1 SERİ FARKLI YENİLGİLER1 Seslendiklerim1 Sevgililer günü2 sevr anlaşması1 Seyduna21531 Seyit onbaşı1 Sezen Aksu8 Sırt ağrısı1 side1 SİDERAYEPE3 Sidere29 SİDERE DERE ISLAHI İÇİN ANROŞMAN ÖNERİSİ1 SİDERE NİN ALTINI ÜSTÜNE GETİRMEK Mİ İSTENİYOR? SİDERE'DE ALTIN1 Sidere vadisi8 SİDERENİN DOĞASINA VE DOĞANINA DOKUNMA!1 SİHA2 Sincan1 Siyanür4 Siyaset meydanı2 Siyaset yapmayın2 Siyaseten katl2 Siyasetin helalleşmesi1 SİYASİ DEPREMDEN YIKIM BEKLEYENLER YIKILDI1 SİYASİ KARAKTER YOK İSE..1 Siyasi rant aracı23 siyasi rant otomobilleri1 Siyasi suikast13 Siyasi üstünlük1 Sneijder185 Sol argüman2 SOL SOL İLLEDE TEK ÇATI SOL1 Solcu musun sağcı mı yoksa yağcı mı?! Sol yanlarımızı acıtanlar!!1 SOLDA CHP TEK ÇATI OLMALI1 SOLMAK VE EVRENSEL OLMAK İSTİYORSAN SOL!!!1 Solun tasfiyesi1 Soma katliamı3 Son viraj3 Son yazım-11 Son yazım-21 Son Yazım-31 Soner Yalçın5 Sorumsuz Hayvansever2 Soruyorum163 Sosyal hukuk devleti4 Sosyal patlama risk haritası5 Soytarı31 Spor eleştiri1 Srebrenica katliamı1 Stephen Hawking4 Stratejik önem8 Stres ve alkol3 Su akar Türkler bakar1 Su akar yatağını bulur1 Su debi ayarı1 SU SAVAŞLARI5 Suçlamalara karşı gerçekler1 Sultan Ahmet4 SUPER KUPA DURUŞU SÜPER SOPA İSTİYOR..FENERBAHÇE DEĞİL DE ALİ KOÇ NE YAPMAK İSTİYOR1 Suriye18 Süleymanşah Türbesi2 Sümela manastırı1 SÜPER LİG'E KOŞAN SAMSUNSPORU TUTANA AŞKOLSUN1 Süper loto4 Sürdürülebilirlik3 Sütyen Tarihi1 Şafak Sezer2 Şangay beşlisi1 Şans Oyunları1 Şans Topu3 ŞENOL GÜNEŞ2 ŞEREFSİZ SENSİN1 Şeriat1 Şevket1 ŞEYH BEDRETTİN DESTANINI YAZAN NAZIM HİKMET1 Şeyh Said isyanı1 Şeyhler16 Şiir2 ŞİİR VE ERDOGAN1 Şike101 Şike kronolojisi1 Şili depremi18 Şirince3 şirket yönetimi1 ŞUTBOL2 ŞUTLUYORUM-Futbol706 ŞÜKRİYE TUTKUN TUTUŞU1 Tahir Kıran1 TAKLACAI MERT YANDAŞ'IA ÖVGÜ ICARDI'YA SÖVGÜ HADE BE ORDAN1 Taksim meydan savaşı2 Taliban6 Taliban erkeklerinin bazıları neden yüzünü saklıyor? Makyaj1 Taliban yöneticisi1 TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE DİYEN DENİZLER IŞIKLARA GÖNDERİLİNCE TAM BAĞIMLI TÜRKİYE OLDUK1 Tanju Özcan1 TARAFLILIK CIVIK YAĞDANLIĞA DÖNÜŞTÜ1 Tarık Akan6 Tarifeli uçuş nedir?1 Tarih tekerrürden ibarettir1 Taşeron sistem1 Taşeronluk sözleşmeleri1 Taşımalı eğitim1 Taşımalı siyaset1 Taşkınlar54 TAŞKINLARI FIRSAT BİLEN RANTÇILARIN TAŞKINLIKLARI1 Tekâlif-i milliye nedir?1 TEKBİR DEĞİL YARDIM GETİR1 Tekel1 Tekel işçileri17 Televole kültürü31 Televole yangını1 Tema vakfı5 Tembellik yok üretmek var1 Temel Fransızca4 Temel İspanyolca6 Terim2 TERİM İLE GALATASARAY RESMİ1 Terör9 tevâfuk1 Tevfik Fikret1 TFF4 tff ve mhk1 TFF VE MHK ALİ PALABİYİK'A ASLAN'I DOĞRATTI MI DİYELİM??!!1 TFF VE MHK OLMAYINCA FUTBOL GÜZEL1 TFF-İBB- FUTBOLDAN GEÇİNENLER1 THY1 Tıraş keyfi1 Ticaret-Siyaset-savaş1 Timsah1 Timsah gözyaşları2 TL sembol1 TMMOB72 TOGG1 TOKİ2 TOKİ MOKİ...YOL1 TOPÇU VE VEFAKAR SEYİRCİYİ KUTLARIM..1 Toprak ağası1 Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası1 Torba yasa7 Toryum10 Trabzon Ayasofya1 Trabzonspor10 TRT4 TRT TARİHİ DİZİLERDEN FIRLAMA TUHAF SAÇLI YENİ OSMANLI TİMİ1 TRT VE YANDAŞ KANALLAR SÖZDE İKTİDARIN İCRAATLARINI ANLATAN DİZİLERDE YARIŞIYOR1 TRT=trt1 TSK1 Tuncay Özkan7 Tuncel Kurtiz1 Turgut Özal2 Turist Ömer1 Tutsak lümpen gençler1 Tuzun kokması15 TÜİK2 TÜM ULUSUN YENİ YILINI KUTLARIM1 Tünaydın1 Türban12 Türbanlı polis1 Türbanlı zabıta1 Türk nasıl olunur?1 Türk-kürt faşizmi1 Türkan Saylan3 Türkçe dışındaki dillerde içerik üretmek1 Türkçe Fransızca İspanyolca sözlük1 TÜRKEVİ1 Türkiye başarısızlığı1 Tütün1 Tüzük Kurultayı Manifestom1 Uçurtma aşkı1 Uğur Mumcu23 Ulusal gereklilikler1 ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞININ KAHRAMANLARINI İDEOLOJİLERİNE ENDEKSLEYENLER1 ULUSAL TAKIM1 Ulusal varlık fonu1 Uluslararası iktidar alanı1 UNESCO29 UNESCO dünya mirası listesi1 UnutMADIMAKlımda1 UYARIMDIR5 Uzatmalı Covid1 UZLAŞI DA BARIŞ VARDIR DÖNEKLİKTE İNKAR VE İHANET..1 Uzun covid nedir?1 Üç fidan4 ÜKEM FUTBOLU KAFASINDA PATLAYAN SOPA1 Ülkenin ticarethane gibi yönetilmesi1 Ümit kocasakal1 Ümit Öztürk1 Üniter devlet1 Ürdünlü Ebu Musab Zerkavi1 ÜRKENLER1 Üzerih Garih1 Vedat Dalokay1 Vefat1 Venedik tacirliği1 Viyana1 VPN nedir?1 Washington Post1 Wikileaks2 YA SEV YA TERK ET ANLAYIŞI1 Yaban1 Yabancı durmak1 Yakup Kadri Karaosmanoğlu1 Yalçın Bayer18 Yalnız Kurt1 Yangın1 Yangından önce abant1 YANLIŞLAR İNSANI YALNIZ BIRAKIR1 Yap-işlet modeli1 YAPI DENETİMİ1 YAPI SINIFI1 Yapısal reform1 Yarbay Thomas Edward Lawrence1 Yarı başkanlık1 Yasaklanmış öğrenme fırsatları1 Yaşadıklarım1 YAŞAMDAN KOPRIANLAR YARALILAR DEĞİL YAŞAMDAN KOPARAN HURDA EVLERİN SAYILMASI VE YENİ TALAN YALAN SÜRECİ1 Yaşar Büyükanıt5 Yaşar Nuri Öztürk3 Yaşınılabilir kentler1 Yaşlılık sendromu1 Yatay yapılaşma2 Yatırım fonları1 YAZAN MÜHENDİS YAZIYOR1 YAZAN MÜHENDİS'İN BİRİKEN YAZILARI1 YAZSAN NE OLUYOR Kİ YİNE" BENİM OĞLUM OKUR DÖNER DÖNER OKUR"1 YEBİ YIL YENİ İDEOLOJİ1 Yemeksepeti1 Yeni dünya düzeni12 YENİ MORİNHO MONTELLO MU?1 Yeni proje-Fatih Terim1 YENİ YIL1 YENİ YIL YİNELİKLER DEĞİL YENİLİKLER GETİRSİN1 Yeni yollarda kazalar neden olur?1 Yere Batan Sarnıcı-Milyon taşı1 Yerel yönetimde aday1 YERİN ALTI MADEN EMEKÇİSİNİN YERİN ÜSTÜ MADENCİNİN1 yerli otomobil1 Yeşil sermaye1 Yetenek kazanmak1 Yeter be!1 Yeter söz milletindir1 YGS şifre1 YHT1 Yiğit Bulut1 yok böyle Icardi ve Kerem1 Youtube tüccarları1 Yörükler1 Yumuşak karın1 YUNUS1 YUNUS AKGÜN1 YUNUS AKGÜN VE TERİM1 Yusuf Aslan10 Yusuf Demir1 YÜKSEL ÇORBACIOĞLU CHP ADAY ADAYI1 YÜKSEL YILDIRIM2 Yürüyen virüsler1 Zeki Alasya6 Zeki olmayan ahlaksız1 Zigana Yaylaları1 Zirveye giden yol1 Ziya Gökalp1 Zorba1 Zorbay1 zorunlu organlar1 Zülfü Livaneli6
Daha fazla göster

1829 Adet Yazı Arşivi

Daha fazla göster

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *