ŞAMPİYON ADAYIM URUGUAY PLASEM HOLLANDA, ABD VE İRAN’A DİKKAT
Güney Afrika’da gerçekleşen 2010 ‘Dünya Futbol Şampiyonası’nda, Almanya'nın Oberhausen kentindeki Akvaryumda bulunan ‘Kahin Ahtapot Paul” damgasını vurmuştu. Çünkü Kahin ahtapot Paul, Dünya Kupası sırasında önce Alman Milli Takımı'nın art arda yedi maçının sonuçlarını doğru bilmişti. Daha sonra ise kendisine İspanya ile Hollanda arasında oynanan final maçı sorulmuş, ahtapot Paul İspanya'yı işaret ederek yine doğru bir öngörüde bulunmuştu. Ve ben buna itiraz ederek 9 Temmuz 2010’daki yazımda Hollan’dayı şampiyon ilan etmiştim. Fakat, Ekim 2010’da aramızdan ayrılan Kahin Paul’a yenilmiş ve İspanya şampiyon olmuştu.
Ve Brezilya’daki 20’inci 2014 ‘Dünya Futbol Şampiyonası’nda Ahtapot Kahin Paul yok, ama ben varım ve yine tahminde bulunmak istiyorum.
Bu yıl, Hollanda, Uruguay ve Belçıka son 3’te yer alacaklar. Yani şampiyonluk sıralaması bu 3 ülke arasında gerçekleşecektir ve büyük olasılıkla Uruguay olacaktır ve Galatasray kalecisi Muslera dvleşecektir. Biliyorsunuz; Uruguay Milli Takımı 1930'da düzenlenen ilk FIFA Dünya Kupası'nı kazanma başarısı göstermiştir. 1950'de bu mutluluğu ikinci kez yaşayan Uruguay şu anda eski günlerinden uzaktadır. İşte bu eski dev tekrar uyandırılacaktır. İkinci şansı Hollan’daya veriyorum ve burda da Wesley Sneijder değerine daha da değer katacaktır.
Bir uçuşum da İran ve ABD’nin ilk 3’e girme olasılıkları. Özellikle futbol baronları 1930’dan beri Dünya Kupasına katılan ABD’ye karar vermiş olabilirler, fakat derecesi için bir şey diyemem; her şey olabilir.
Dünya’da futbolu artık futbolcular oynamıyor, futbolun baronları oynuyor. Futbol kuralları değil, onların kuralları belirliyor şampiyonlukları. Bunun nedeni, futboldaki monotonluğu ve kanıksmayı kırmak.
Örneğin sürekli şampiyon olan takımın futbol seyir gücünü azaltığını, yani reytingi düşürdüğünü, bu nedenle yeni şampiyonlar yatarak yeni heyecanları yaratmak olduğunu düşünürler. Örneğin son dünya şampiyonluğunu Brezilya (5), İtalya (4) ve Almanya (3) ve de Arjantin (2) yerine İspanya’nın kazanması. En yakın ve somut örnek ise, son Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde Bayer Münir, Barcelano’nun değil de Atletico Madrit’in final oynaması. Ve de; İspanya LaLiga’da Real Madrit ve Barcelona’nın yerine Arda Turan’ın Atletico Madritin’in 19 yıl sonra şampiyon olması.
Dünya kupasında ilk gol. 19. Dakikada atıldı. Golü atan Fransız Lucien Laurent (10 Aralık 1907 – 11 Nisan 2005)’tir. Kariyerinin tamamını ülkesinde geçirmiştir.
Evet, aynı gün ABD-Belçika maçinda gol atan ABD’den Mc Ghee’ten 4 dakika önce gol atan Lucien Laurent, 1930 FIFA Dünya Kupası'nın ilk golünü atarak Dünya Kupası tarihindeki ilk golü atan futbolcu olmuştur.
Dünya Kupası ilk maçı; 13 Temmuz 1930’ Uruguay’ın Montevideo-Estado Pocitos stadında 3 bin kişi karşısında saat 15:00’te(Eşgüdümlü Evrensel Zaman/UTC 3 saat 30 dakika geri zaman diliminde/bize göre sabah 03:30) oynanmıştı. Maçın hakemi Uruguaylı Domingo Lombardi idi. Maç Raoul Caudron’nun çalıştırdığı Fransa ve Juan Laguo De Serrallonga’nın çalıştırdığı Meksika arasında oynandı ve maçı Fransa 4-1 kazandı.
İşte, Dünya Kupası’nın ilk maçı; 13 Temmuz 1930 saat 19:30(Bize göre 01:00)’da Stadyum : Centenario’da Uruguay-Arjantin arasında oynandı. Maçı, Belçıkalı Jan Langenus yönetti.
Dünya Kupası’nın ilk finalinin ilk golü; Uruguay’dan dakika 12’de Pablo Doado attı.
Dünya Kupası’nın ilk finalinin kadroları;
Uruguay: Enrique Ballesteros- Ernesto Mascheroni- Jose Nasazzi-Lorenzo Fernandez- Jose Andrade- Alvaro Gestido- Hector Castro –Pedro Cea- Hector Scarone-Pablo Dorado-Victoriano Santos Iriarte
Uruguay’ı Alberto Suppici, Arjantini Juan Jose Tramutola çalıştırıyordu.
Dünya Kupası’nın ilk maçlarından biri de 13 Temmuz 1930’da Pargue Central stadumyun’da saat 19:30(01:00)’da Arjantinli Jose Macias’ın yönettiği, ABD ve Belçika arasında oynanan maçıdır. ABD’yi Bob Miller, Belçika’yi Hector Goetinck çalıştırıyordu.
Maçı, ABD; Bar Mc Ghee(23 ve 38) ve Bertran Patenaude(68) attığı gollerle 3-0 kazandı.
ABD: Jimmy Douglas-George Moorhouse-Alexander Wood-Raphael Tracy- James Gallagher- Bar Mc Ghee- James Brown- Bertran Patenaude-Andrew Auld- Thomas Florie-William Gonsalves
Belçika: Arnold Badjou- Nikolaas Hoydonckx-Theodore Nouwens - Jean De Clerq -Jean Diddens -Staf Hellemans-Jacques Moeschal- Louis Versyp- Raymond Braine-Bernard Voorhoof- Fernand Adams
Dünya Kupası’nın ilk gol kralı; 8 gol ile Arjantinli Guillermo Stabile’dir.
1930 Dünya Kupası’ndaki diğer İlkleri şöyle sıralıyabiliriz:
- 1 - Arjantin, Meksika'yı 6-3 yenerken, turnuvada 6 gole ulaşan ilk takım oldu. Arjantin'in golcüsü Guillermo Stabile 3 gol birden atarak hat-trick yapan ilk futbolcu unvanını elde etti.
- 2 - Dünya Kupası tarihinde oyundan atılan ilk oyuncu Perulu Mario de Las Casas'tır. Casas, 1930 Dünya Kupası'ndaki Peru-Romanya maçında oyundan atılmıştır.
- 3 - Dünya Kupası’nda düdük çalan ilk hakem Belçika'dan John Langenus oldu.
- 4 - Meksikalı Manuel Rosas ve Filipe Rosas Dünya Kupası oynayan ilk kardeşler olarak tarihe geçtiler. Aynı zamanda Manuel Rosas, Dünya Kupalarında kendi kalesine gol atan ilk oyuncu oldu.
- 5 - 1930 Dünya Kupası'nda ilk penaltı düdüğünü Bolivyalı hakem Saucedo çaldı. Kupa tarihinde ilk penaltı kaçıran oyuncu Arjantin'den Fernando Paternoster olurken, Meksikalı Manuel Rocquetas penaltıyı gole çeviren ilk futbolcu olarak tarihe geçti. Fransa kalecisi Alexis Thepot ise 1-0 kaybettikleri Şili maçında Şilili Guillermo Saavedra'nın 30. dakikada kullandığı penaltı vuruşunu kurtararak penaltı kurtaran ilk kaleci olmayı başardı.
Kısa öyküsü:
Dünya Futbol Kupası, FIFA tarafından her 4 yıl da bir kere yapılan organizasyonudur. İlki 1930 yılında düzenlenmiştir ve o günden bugüne kadar 1942 ve 1946(2. Dünya Savaşı) dışında her 4 yılda bir yapılmıştır.
1930 FIFA Dünya Kupası‘na ev sahipliği yapmak için başvuran İtalya, İsveç, Hollanda, İspanya ve Uruguay’dı. Diğer ülkelere göre bağımsızlığının 100. yılını kutlayacak olan Uruguay’ın teklifi çok cazipti. Bunlar arasında, eğer turnuva ülkelerinde olursa Dünya Kupası’na özel yepyeni bir stadyum yapacaklardı. FIFA, ev sahipliğini bağımsızlığının 100. yılını kutlayacak olan Uruguay’a verdi.
1930 Dünya Kupası’nın tüm maçları sadece başkent Montevideo’da, turnuva için özel olarak yapılan 100.000 kişilik Estadio Centenario stadyumunda oynandı. Ancak her maç burada oynanacak diye vaad edilmesine rağmen stadyumun yapımı yetişmediği için 8 maç burada oynanmadı.
1930 Dünya Kupası’na sadece 13 ülke katılmıştı ve bu ülkeler ön eleme oynamadan direk davetli olarak turnuvaya katılmışlardı. Turnuvaya katılan takımlar ise;Güney Amerika’dan: Arjantin, Brezilya, Bolivya, Paraguay, Şili, Peru, Uruguay Avrupa’dan: Belçika, Fransa, Yugoslavya, Romanya Kuzey Amerika’dan: ABD, Meksika.
Avrupa’dan katılacak ülkelere FIFA Başkan’ı “Conte Verde” isimli bir gemi tahsil etti. Romenler İtalya’da Genoa’dan, Fransızlar Nice yakınlarındaki Villefranche-sur-MER’den, Belçikalılar ise Barcelona limanından Conte Verde’ye bindiler. Yugoslavlar ise Marsilya’dan buharlı gemiyle yola çıktılar.15 gün aralıksız denizde yolculuk yapan Rio de Janerio’da durup Brezilya milli takımını da aldılar ve Uruguay’a doğru yol aldılar.
- Grup 1 - Arjantin-Şili-Fransa-Meksika (Ölüm Grubu)
- Grup 2 - Yugoslavya-Brezilya-Bolivya
- Grup 3 - Uruguay-Romanya-Peru
- Grup 4 - ABD-Paraguay-Belçika
Yarı Final:
Arjantin ABD’yi 6-1 gibi farklı bir skorla mağlup ederek dünya kupası tarihinin ilk finalisti oldu. Arjantin adına golleri Monti, Scopelli, Stabile(2) ve Peucelle(2) attı. ABD’nin tek golünü ise Brown attı.
Uruguay ise Yugoslavya’yı 1-0 geriye düştüğü maçta, 6-1 yenerek adını finale yazdırdı. Ev sahibi takım kupaya artık çok yakındı. Uruguay’ın gollerini P. Cea(3), Anselmo(2) ve Iriarte attı. Yugoslavya’nın tek golü ise Branislav Sekulic’ten geldi.
Final:
En baştan beri favori gösterilen iki takım Uruguay ve Arjantin finalde karşılaşacaktı. İki takım arasında 1928′de oynanan son maçı Uruguay 2-0 kazanmıştı.
Arjantin’den maç için 15.000 taraftar botlarla geldi ve stadyumda toplam 93.000 kişi maçı izledi. İlk yarı Arjantinlilerin topuyla, 2.yarı Uruguaylıların topuyla oynandı.
Uruguay maça hızlı başlamıştı henüz 12. dakikada Pablo Dorado’nun golüyle 1-0 öne geçmişlerdi ama 8 dakika sonra Carlos Peucelle skoru eşitlemişti 1-1. Bu golden 17 dakika sonra 37. dakikada Guillermo Stabile’nin golüyle Arjantin 1-2 öne geçmişti. İlk yarı bu sonuçla bitmişti. Uruguaylılar üzgündü.
İkinci yarı Uruguay yine 12. dakikada bir gol buldu. 57. dakikada Pedro Cea skoru 2-2 yaptı. Bu golle birlikte hızlanan Uruguay ev sahibi olmanın verdiği avantajla saldırmaya başladı. Nitekim Santos Iriarte 68’de Uruguay’ı 3-2 öne geçiren golü attı. Taraftarlar coşmuştu. Arjantin beraberlik yükleniyordu ama 89. dakikada Arjantin’in ve maçı bitiren golü Hector Castro attı 4-2.
Finali Uruguay 4-2 kazandı ve ilk dünya kupasının sahibi oldu. İlk kez görücüye çıkan kupayı daha sonra kupaya ismini de verecek olan FIFA başkanı Jules Rimet’ten alan Uruguay, ismini ilk Dünya Şampiyonu olarak tarihe yazdırmıştır.
Şevket Çorbacıoğlu
Teknopolitikalar platformu
evesbere@gmail.com
0506 609 00 32
Yorumlar
Yorum Gönder