Süper lige çıkması engellenen samsunsor’un kuruluş tarihi 1919 olarak değiştirilmeli göğsüne de ay yıldız takılmalıdır:
Bu yazıyı aşağıdaki haber nedeniyle kaleme aldım: “Samsunspor Kulübümüzün 49 uncu kuruluş günü 30 Haziran 2014 Pazartesi günü kutlanacaktır. Bu maksatla ilk tören Atatürk Anıtında saat 11:00 da yapılacaktır.”
Ben de buruk bir şekilde kutluyorum; çünkü; Samsunspor’a haksızlık Mersin İdman Yurdu yaptığı 18 Mayıs 2014 günkü Play Off finalinde yapılmadı, öteden beri yapılmaktadır.
Örneğin; Balkan şampiyonu olmasına karşın göğsüne Ayyıldız’ın takılmaması ve de Kuruluş tarihinin düzeltilmemesi, bana göre Samsunspor’a yapılan en büyük haksızlıktır...
Balkan Kupası’nı kazanan 3 Türk takımınından biri (1967 FB ve 1992 Sariyer) olan Samsunspor’un göğsüne Ayyıldız takılmalıdır: “Avrupa’da Galatasaray’dan önce kupa kazanan (1993/94 Balkan kupası) İstanbul dışındaki tek takım olan Samsunspor’un neden göğsünde Ayyıldız yok?”
Balkan takımlarıyla yapılan maçlar uluslararası maç olmuyor mu? Bana kimse ‘Balkan kupası organizasyonu UEFA-FIFA organizasyonu değil demesin. Eğer bizler UEFA-FIFA ölçütlerine göre Ayyıldız takıyorsak, özellikle FIFA’nın bu yanlışı düzeltmesi gerekir. Eğer böyle bir ölçüt yok da biz kraldan kralcı duruş sergiliyorsak, hiç vakit geçirmeksizin bu yanlış düzeltilmelidir.
Düşünün; 1960'tan sonra kurulmuş olan kulüpler Ayyıldız’ı kendi logolarına bir neden olmaksızın almışken, özellikle İstanbulspor'un da orijinal logosunda Ayyıldız olmamasına karşın sonradan eklenmişken, hatta bazı amatör kulüp takımlarının logolarında bile Ayyıldız görülürken, Balkan kupası kazanan Samsunspor’un Ayyıldız’ı yok…
İkincisi; Samsunspor’un kuruluş tarihinin de 1919 olarak değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Çünkü; Samsunspor'un tarihi 1919 yılında kurulmuş olan Samsun İdman Yurdu'na dek uzanmaktadır. Tahir Usta'nın önderliğinde kurulan bu kulübün renkleri sarı-kırmızıdır. 1926’da Samsunspor adını almıştır.
Aynı dönemde daha sonra Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'nın kurucu üyelerinden olacak olan Bafra Kızılırmak ve Çarşamba Yeşilırmak kulüpleri kurulmuştur.
Çarşambaspor (1923) ve Bafraspor (1930) bile tarihsel kökenleriyle kuruluş tarihlerini almasına karşın-ki doğrudur-neden; Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor ve Bursaspor'dan sonra en başarılı Türk takım olan Samsunspor kuruluş tarihi olarak 1919 tarihini almasın.
İlgilileri ve yetkilileri bu konuda harekete çağırıyorum. Özellikle Samsunlu olan önceki Spor ve Gençlik Bakanı Suat Kılıç ve şimdiki Spor ve Gençlik Bakanı Akif Kılıç’ın konuyla ilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum.
Samsunspor'un resmî kuruluş yılı 1965 olarak kabul edilmesine karşın kulüp daha öncesinde de amatör olarak fiili olarak varlığını sürdürmekteydi. 1935 yılına ait fotoğraflar siyah beyaz renk forma giyen Samsunsporlu futbolcuları göstermektedir.
Tarihçi Baki Sarısakal olguyu daha ileriye taşımaktadır: Samsun bir garip kent oldu. Yapılan yanlışları kanıtlarıyla ortaya koyuyorsunuz. Yetkililerden ses çıkmıyor. Bilgi noksanlıkları sonucu yapılan işleri zamana yayarak unutturmaya çalışıyorlar.
Örnek mi istiyorsunuz işte size örnekler; Samsunspor’un kuruluş yılı kulübün resmi kayıtları dahil olmak üzere 1965 olarak gösterilir. Baki Sarısakal Kulübün 1927 yılında kurulduğunu belgeleriyle ortaya koyarak, Samsunspor kulübünü uyarıp bu tarihin federasyona müracaat edilerek onaylattırılmasını ister. Kendisine o zamanlar kurulan Samsunspor’un amatör olduğunu söylerler. Ya algıdan yoksunuz, ya da algısızlık dokularımıza işledi farkında değiliz.
1903 yılında kurulan Beşiktaş, 1905 yılında kurulan Galatasaray, 1907 yılında kurulan Fenerbahçe amatör olarak kurulmamışlar mıydı? Bu gerçeği algılamamakta niçin ısrarcıyız. En önemlisi, Türkiye’de profesyonel futbol 1959’da başlamadı mı? Bu dümdüz mantığa göre, tüm futbol takımlarımızın doğum tarihlerini 1959 sonrası kuruluş tarihleri olarak kayda alalım.
Samsun'da futbolun geçmişi 1909 yılında Samsun Liman Reisi ve oğulları Haydar ve Faruk Bey’lerin kurduğu Tenkir-i Efkâr Gençler ‘Gençleri yükseltme’ Kulübü'ne dek uzanmaktadır. Samsun'un ilk futbol kulübü olma özelliğini taşıyan bu kulüp Rum ve ermeni gençlerinden oluşuyordu ve Balkan Savaşları'nın patlak vermesiyle de faaliyetlerine son vermişti.
1919 yılında ise kent tarihinin ikinci kulübü kurulmuştur: Samsun İdman Yurdu. Tahir-Mahmut Usta kardeşlerin önderliğinde kurulan bu kulübün renkleri sarı-kırmızıydı. 1921 yılında ise Samsun İdman Yurdu'nun dışında faaliyet gösterecek ikinci bir futbol kulübü kuruldu.
Bu kulübün adı Alyıldız İdman Ocağı, kurucusu ve ilk başkanı ise Gıyas Bey'di. 1923 yılında kurulan Zaferi Millî İdman Derneği, Samsun'daki üçüncü faal futbol kulübü olmuştur. Kırmızı-beyaz renkli bu kulübün ilk başkanı ise İsmail Hamami Bey'di. Aynı dönemde, daha sonraları Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'nın da kurucu üyelerinden olacak olan Bafra Kızılırmak ve Çarşamba Yeşilırmak kulüpleri kurulmuştur. Böylece kulüpler arasındaki ilk resmî karşılaşmalar da oynanmaya başlanmıştır.
İleriki zamanlarda ise Cumhuriyet Kızılırmak ve Gençler Birliği kulüpleri de kuruldu ve ittifaka dahil olmuştur. 1926 yılında Zaferi Millî İdman Derneği tüzüğünde ve adında değişikliklere giderek Türkocağı Spor Şubesi adını almıştır. 1927’de ise Türkocağı Spor Şubesi ve Alyıldız İdman Ocağı birleşerek Nuri Bey'in başkanlığında Samsunspor Kulübü kurulmuştur.
Süreç içinde yeni takımlar kurulmuş ve 1965’e gelinmiştir. 1965 yılında Samsun'da bulunan beş amatör mahalli lig takımı olan 19 Mayıs, Fener Gençlik, Akınspor ve Samsun Galatasaray Gençlik kulüpleri Samsunspor'a katılarak dönemin Ticaret Bankası vekili Kadri Ersan'ın kulüp başkanlığında kırmızı-beyaz renkleri benimseyen Profesyonel Samsunspor futbol takımı kurularak Türkiye 2. Futbol Ligi'nde yer almaya başlamıştır.
Samsunspor'u oluşturan kulüplerin birleştiği tarih olan 1927 kulübün esas kuruluş yılı olmasını önermek çok mantıklı, çünkü; Çarşambaspor (1923) ve Bafraspor (1930) bu doğru mantıkla kuruluş tarihleri belirlenmiştir. Fakat Samsunspor’un kuruluş tarihi olarak resmî kuruluş tarihi, profesyonelliğe başvurduğu tarih olan 30 Haziran 1965 olarak kabul edilmiştir.
Ben olguyu, yani kuruluş tarihini 8 yıl daha geri götürerek, Samsunspor’un kuruluş tarihini 19 Mayıs 1919 olarak belirlenmesini söylüyorum. Nedeni; Samsunspor'un tarihi 1919 yılında kurulmuş olan Samsun İdman Yurdu'na dek uzanmaktadır. Tahir Usta'nın önderliğinde kurulan bu kulübün renkleri sarı-kırmızıdır. 1921 yılında kurulan sarı lacivert Alyıldız İdman Ocağı ilr birleşerek 1927’d Samsunspor adını almıştır.
Üstelik, Ulusal Kurtuluş Savaşının ilk adımının atıldığı tarih olan 19 Mayıs 1919’u sigeleyen Atatürk Heykeli Samsnspor takımının armasıdır. Evet; Atatürk’ün silah arkadaşları ve Anadolu insanıyla başlattığı ‘Kutsal Ulusal Bağımsızlık Savaşının’ ilk adımını attığı Samsun’daki tarihi sembolize eden Samsun Gazi Parkındaki Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün At üstündeki Heykeli Samsunspor’un arması olarak belirleniyor da, neden 19 Mayıs 1919 Samsunspor’un kuruluş tarihi olarak belirlenmiyor!?
Ve Samsunspor’un Süper Lig hakkı gasp edildi: Eski efsane başkan İsmail Uyanık, Samsunspora bir gün mutlaka projelerimle döneceğim deyince mevcut yöneticilerinden Nihat Soğuk ‘Samsunspor yalnız kalmaz’ diyerek tepki gösterdi.
Ardından da bende kendisine: “Dalga mı geçiyorsun.. Asaletini bozarcasına bıyığını kazı AKP’ye yanaş, Samsunspor yönetimine gir, isim yap (milletvekili olma adına) ve Samsunspor'u yerinde saydır, hiç mi çekinme yok?! 2 spor bakanı çıkaran bir kent süper lige çıkamıyor, ondan sonra İsmail Uyanık' a göndermede bulunuyorsunuz, çıldırmak elde değil.. Samsunspor sahipsiz kalmazmış, resmen yalnız bıraktınız ve bir mafya grubuna yenilerek süper Lig’den ettiniz Samsunluları, utanın-utanın..” diyerek tepki verdim.
Yaşananlar nedeniyle herkes tepkili. Hıncal Uluç bile. Hıncal bey benim 19 Mayıs 2014 tarihli yazım sonrası ‘Sabah’taki köşesinde benzer şeyler söyledi: İşte Hıncal uluç'un Samsunspor, Mersin İdman Yurdu finalinde yapılan haksızlığa isyan eden köşe yazısı (21 Mayıs 2014);
“Samsunlu olmak.. Dünya ayıbı bir kararla, federasyon bir takımın kaderi olacak Süper Lig'e yükselme maçını tek taraflı oynatma kararı aldı. Mersin'in tüm seyircisi maça girecek, ama Samsun'dan sadece kadın ve çocuklar içeri alınacaktı. Maçı TRT yayınlıyor diye bakıyorum.. Altan Tanrıkulu kardeşim ahkam kesiyor.."
Ben saat 3.5'ta ordan geçiyordum. Samsunlu erkekler de gelmiş. Senin girmen yasak, niye geldin kardeşim?." Yahu adam, karısını, kızını, kız kardeşini, çocuğunu getirip, götürmesin mi maça?. Fener cezalı olduğu maçlarda ayni stadın etrafına 40 bin kişi yığarken, niye sorulmadı bu sorular.. Bazı Samsunlular, alınlarında yazmıyor ya..
Bilet alıp girmişler içeri, Mersin tarafından... Sonra da o tribünden, boş tribüne atlamışlar. Samsunlu oldukları ortaya çıkmış. Haydi polis üzerlerine... Altan gene ahkam kesiyor. "Efendim kural var. Senin bu maça girmen yasak. O zaman polis çıkarır.." "Yahu bu nasıl kural, nasıl eşitliktir" demiyor Altan..
Aklına bile gelmiyor.. "Geçen hafta bu stada girmesi yasak olan kişi, girip bir de televizyonlarda şov yaptı. Polisin gıkı çıkmadı. Şimdi ayni federasyonun ayni yönetmeliği ile ceza alan Samsunlu vatandaşa aslan kesiliyor, polis.. Bu nasıl hak, hukuk, eşitlik düzenidir?. Cezalı Aziz içerde, cezalı Samsun Mehmet ite kaka, copla dışarda.. Fark?." diye sormuyor, sevgili kardeşim... Niye? Fenerli kafası budur işte.. Öyle şartlanmıştır beyinler... Gazeteler ellerindedir. Televizyonlar ellerindedir. Keseri hep kendilerine yontarlar... Bakın bugün çarşamba... Bu insanlık dışı haksızlığın altını çizen tek, bir tek spor yorumcusu oldu mu? Olmaz.. Olanı da sustururlar zaten... Ben Samsunspor Kulübü yönetiminin yerinde olsam, Anayasa Mahkemesi'nden başlar, FİFA, CAS'a kadar her yere gider, hakkımı arar, bu aleni haksızlık ve eşitsizliği dünyaya teşhir ederdim..”
TRT’nin yllardır spor sunuculuğunu yapan Erdoğan Arıkan “Samsunspor’a Play Off finalinde yapılan büyük yersızlk idi” diyerek eleştiri getirdi.
Ceza yersiz değil yerli idi, yer de mafya ile harmanlanmış M.İ.Y idi ve çok kirli idi... Beni öfkelendiren Samsun yöneticisi ve sorumlularının suskunluğuna kentin suskunluğunun eklenmesi. Önümüzdeki yıl da ikinci lige düşer ve o statta dinden geçinirken futboldan geçinmeye başlayanlar R-cep gösterileri yaparlar... Bir kent ba kadar yobazlaşmaz.. Trabzon'u geçtiler.. AKP'ye yakın duruşuyla TRT’de dikkati çeken Erdoğan Arıkan dürüst ise bunları dile getirsin.
Hıncal hocam; büyük olasılıkla birileri Samsunspor’daki Atatürk ambleminden raratsız oluyor.
http://blog.milliyet.com.tr/samsunspor-un-super-lig-yolunu-kestiler/Blog/?BlogNo=461473
Teknopolitikalar Platformu
evesbere@gmail.com
GSM: 0506 609 00 32
Yorumlar
Yorum Gönder