R-CEP’E GÖRE; “3G, 4G, 5G” SİSTEMİNE, “3Y, 4Y, 5Y” SİSTEMİ DEMEMİZ GEREKİR
Evet; R-Cep’in dümdüz mantığına göre; “3G, 4G, 5G” sistemine “3Y, 4Y, 5Y” sistemi dememiz mantıklıdır…
Şöyle ki; “Dünya şu anda 5G’yi konuşuyor. Biz 3G’deyiz. 3G’den 5G’ye hızlıca atlamamız gerekir.” dedi R-cep.
Bunun bir talimat olduğunu öğrendik: Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘4G ile zaman kaybetmemize gerek yok, 5G’ye geçmeliyiz’ sözlerinin talimat niteliğinde olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı’nın 4G yerine 5G sistemine geçilmesi talimatı; GSM şirketlerini 23.7 milyar liralık büyük bir mali yükten kurtardı. Erdoğan’ın temennisi talimata dönüşürse 26 Mayıs’ta yapılması planlanan 4G ihalesi iptal edilecek. İhalede muhammen bedel (Olası fiyat) 3 milyar Euro olarak belirlendi.
GSM şirketlerinin ihaledeki yarışında bedelin en az 3.5 milyar Euro’ya (yaklaşık 10.2 milyar TL) çıkacağı bekleniyordu. İhalenin iptal edilmesi halinde devletin kasasına girecek 10 milyar liranın GSM şirketlerinin cebinde kalacağı ifade ediliyor. Üstelik 4G’nin milli gelirde sağlayacağı ilave büyüme katkısı da boşa düşecek.
Bunun adı “G” değil, resmen “Y”’dir. Bu nedenle Rcep’in cümlesi şöyle olmalıydı: “Dünya şu anda 5Y’yi konuşuyor. Biz 3Y’deyiz. 3Y’den 5Y’ye hızlıca atlamamız gerekir.”
Durmak yok yolmaya devam..
Şaka bir yana, bir oyana(dan) bir bu yana gelelim: Biz “3G” nedir bilmeksizin sadece tuşlara bastık, yiyen puştlar aşkına.. Nedir bu? Evet; “3, 4 ve 5G”? Dahası “G” ne demek. Alfabemizin, yumuşak G’den önce gelen bildiğimiz ve de alınmadığımız 6. G’mi, yoksa üstün teknoloji sembolü mu?
“G”’nin İngilizce açılımı; “Third Generation” imiş ve Türkçe karşılığı ‘önündeki rakamla’ kaçıncı nesil olduğunu anlatıyormuş.
Belli ki; “ 1 çocuktan, en az 3 çocuğa..” derken, “3 Nesilden, 5 Nesile atlayın” demek istiyor Rcep..
5 G nediri de öğrenelim uzman diliyle; “5G hızlı mobil geniş bant internet kullanımı sağlayabilen bir bağlantı teknolojisidir. Yani; Mobil (Taşınabilir, hareketli) İletişim İçin Küresel Sistem (GSM-Global System for Mobile Communications) şebekesi üzerinden yüksek hızda internet erişimine izin veren teknoloji..
Uzmanlar değil de, cep baronları “G”’nin faydalarını şöyle sıralamışlardı: Cep telefonu üzerinden internet bağlantı hızları önce ADSL* bağlantı hızına sonrasında daha yüksek hızlara ulaşacak.
- --Destekleyen telefonlar ile görüntülü görüşme yapılabilecek
- --Daha fazla ve çeşitli multimedia (Video, Resim, Uygulama) içeriklere ulaşım kolay ve hızlı olacak
- --Yine destekleyen cep telefonlarından televizyon seyredilebilecek
- --3G ile birlikte cep telefonu piyasası haraketlenecek ve telefon alırken 3G özelliği belirleyici etken olacak
- --Destekleyen telefonlar modem olarak kullanılarak bilgisayar üzerinden ADSL hızında internete kablosuz olarak ve her yerden bağlanılabilecek
- --Rekabet dolayısı ile İnternet kullanım ücretleri düşecek
- --Türkiye ‘de mobil internet kullanımı hiç olmadığı kadar yükselecek
- --Sadece bilgisayarlar üzerinden yapılabilen birçok işlem artık mobil ortamlardan da gerçekleştirilebilecek.
Yeterli hayat standardında yaşayabilmek için gerekli olan minimum gelir miktarı, yani yoksulluk sınırının “4.014 TL” olduğu, fakat 2014 asgari ücretin net tutarı 846 lira ve de 15 milyon insanımızın yoksul olduğu ülkemde “”G”’nin insanımıza olan faydasını düşünebilir misiniz.
Üstelik uzmanlar; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın cep telefonunda iletişimi hızlandıracak 4G yerine 5G’ye geçilmesinde, Türkiye’nin altyapı olarak henüz hazır olmadığını belirtiyorlar. Tıpkı enerji iletim şebeke yetersizliği gibi, öncelikle fiber altyapının dünya standartlarına getirilmesi gerekiyormuş.. Çünkü; ülkemizde yurt çapına yayılmış toplam 61.000 civarında baz istasyonu varmış.
Bu nedenle; fiber şebekelerin hızla yaygınlaştırılması gerekiyormuş. 4G veya 5G teknolojilerinin verimli olarak kullanılması için gerekli olan fiber şebeke uzunluğu, mevcut fiber şebekesinin bu ihtiyacı karşılamaktan çok uzak olduğunu vurguluyorlar. Teknoloji devleri bile 5G’ye hazır değilken, Erdoğan’ın “İki sene bekleriz, 5G’ye geçeriz.” Değerlendirmesi külliyen yanlış gözüküyor. Düşünün; Avrupa Birliği’ndeki GSM operatörlerinin çoğuna göre ise AB 5G kullanımına 2020-2025 arasında geçebilecekmiş.
Yine uzmanların belirtiğine göre; "3G’nin teknolojik temeli CDMA**(Code Time division multiple Access
- - Kod Bölmeli Çoklu Erişim)’dir. Buna karşılık 4G, OFDM***(orthogonal frequency division multiplexing
- - Dikgen Frekans Bölüşümlü Çoğullama) modülasyonu ile uçtan uca IP (full IP) sunuyor.
Dolayısıyla 3G'ye göre 4G bir teknolojik ilerlemeden ziyade bir “Evrim” niteliğindedir. Bu niteliği ile 4G, gelecek mobil teknolojiler (5G) için de bir altyapı oluşturuyor. 5G, 4G gibi temel bir teknoloji “evrimi” getirmeyecek. 5G daha ziyade uygulamada olan teknolojilerin bir arada, verimli ve uyumlu bir şekilde kullanılmasını sağlayacak bir teknolojik ilerlemeyi ifade ediyor"
Ama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "5G'ye Geçelim" çıkışı da şaşkınlık yarattı. Küresel İstatistiklere göre mobil haberleşme alanında her 10 yılda bir yeni bir jenerasyon geliştirilirken, her jenerasyon ortalama 20 yıl hizmet sunmaya devam etmektedir. Belli ki teknolojiyi; özümsemeden, algılamadan cahil ve de özdeksel çıkar doğrultusunda yaşama geçiriyoruz.
- *: ADSL (Asimetrik Sayısal Abone Hattı-Asymmetric Digital Subscriber Line); Standart bakır telefon telleri üzerinden daha fazla verinin transfer edilmesine imkan vermek için geliştirilmiştir. Asimetrik kelimesi, veri alım (download) ve veri gönderim (upload) hızlarının birbirinden farklı olduğunu göstermektedir. Bu teknoloji, data ve ses şebekelerini aynı anda kullanmamıza olanak sağlar.
- **: CDMA teknolojisi kablolu, yani ev ve iş yerindeki sabit telefonların sim kartsız ve kablosuz kullanılabilmesini sağlamaktadır. CDMA normal sabit telefon abonelerinin bu telefonları sim kartsız klasik cep telefonları gibi yanlarında gezdirebilmelerini ve Ülkenin her yerinden kullanabilmelerini sağlayan bir sistemdir.. CDMA teknoloji sayesinde yüksek hızda veri kablosuz olarak taşınabilmektedir. CDMA teknolojini kullanarak ulaşılabilen en yüksek veri transferi 167 Gbit / saniye ile yapılmıştır. CDMA özellikle çok yüksek hızlarda İnternet bağlantılarının taşınmasında kullanmaktadır (Vikipedi).
- ***: OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) - Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklama, Yayılı Spektrum'dan daha verimli bir teknolojidir.
Bir sinyalin, birçok küçük sinyale bölünerek farklı frekanslarda ve eş zamanlı olarak gönderilmesidir. Yüksek aktarım kapasitesine ihtiyaç duyulan durumlarda kullanılır.
- http://blog.milliyet.com.tr/akli-yok-kullanmaya--akilli-telefon-iphone-6-plus-ile-gider-icmaya/Blog/?BlogNo=475235
- http://blog.milliyet.com.tr/ayranimiz-yok-icmeye-3gile-gideriz----/Blog/?BlogNo=197633
- http://blog.milliyet.com.tr/teknoloji-kulturu-ve-cep-telefonlari/Blog/?BlogNo=92803
Teknopolitikalar platformu
evesbere@gmail.com
0506 609 00 32
Yorumlar
Yorum Gönder