BİLGİSAYAR KULLANMASINDAKİ ÖNEMLİ KURALLAR
4 Ekim 2017 tarihine dek 209.477 kez okunan 30 Haziran 2009 günkü yazıma tekrar yer vermek istiyorum. Çünkü MilliyetBlog ”Hitlerin kitap yakmasına” benzer duruşla M.Blog sayfamı kararttı.
Nedeni yayın çerçevelerine uymamam. Yayın çerçeveleri de RCEP ideolojisine karşı çıkmamak. Bu nedenle yazıyı Fasce’te ve “Blogger Teknopolitikalar Platformunda” tekrar yer veriyorum..
"HÜSEYİN KILIÇ" mailto:grupemailcisi@gmail.com'dan yeni bir eposta ile beni uyardı. Ben de bu yazıyı derledim:
30 Haziran 2009
Merhaba arkadaşlar, Bunu bazılarımız biliyor ama bilmeyenler de çok. Ama önemli bir konu bence. Konuya şöyle gireyim.
İnternette bir siteye ilk girdiğinizde o site normal şekilde açılır. Ama o siteye ikinci kez girdiğinizde o site ilk girdiğinizden çok daha hızlı bir şekilde açılır.
Bunun nedeni sudur: Bilgisayarınız sizin girdiğiniz sitelerin düzülüş seklini ve sitede her girdiğiniz sayfadaki resimlerin bir kopyasını kendi içinde kaydeder. Bunun nedeni ise, o sitelere bir sonraki girişinizde bilgisayarınızın bunu algılayıp o girdiğiniz yerlerin daha hızlı açılmasını sağlamaktır.
Anlayacağınız, bilgisayardan biraz anlayan birisi, eğer isterse sizin hangi siteleri gezdiğinizi, ne tur şeylerle ilgilendiğinizi anlayabilir.
Ayrıca herhangi bir siteye girmek için site adresinizi yazdığınızda bilgisayar o site adresini de kaydeder. Mesela http://www.google.com/ a girdiniz. Daha sonraki bir zamanda http://www.g/ yazdığınızda bilgisayar hemen adresi algılayacak ve http://www.google.com/ yazısı siz http://www.g/ yazdığınız anda ortaya çıkacaktır. Bu sadece bir örnekti. Bu örnek her site için geçerlidir. Daha önce girdiğiniz siteler, siz tekrar girmek istediğinizde adresin tamamını yazmadan bile adres çubuğunda belirecektir.
Bunları önlemenizin bir yolu var:) Nereleri gezerseniz gezin 3-4 tıklamayla hem gezdiğiniz site adreslerini, hem de girdiğiniz sitenin, internette açtığınız resimlerin bütün internet kayıtlarını kaldırabilirsiniz. İçiniz rahat olsun yani:)
Bilgisayar sizin gezdiğiniz sitelerdeki resimleri ve sitelerin düzülüş seklini windows klasörü içinde bulunan Temporary Internet Files, yani Türkçe adıyla geçici internet klasörüne kaydeder.
Bu arada anlatacağım şeyi internete yeni girmeye başlayan en alt seviyedeki insanlar için anlatacağımdan bu anlatış tarzım size komik gelmesin:)
Masaüstündeki Explorer simgesine tıklayın. Masaüstündeki mavi e harfi olan internete girdiğiniz simgeden bahsediyorum.
Bu internet sayfasında Araçlar dan Internet seçeneklerini tıklayın. Karşınıza bir kutu çıkacak. Bu kutu çıkar çıkmaz kutunun genel kısmını göreceksiniz. Bu genel kısmında 3 bolum var. Bu bölümleri yazarak açıklamasını yapayım.
a-) Giriş sayfası: Giriş sayfasında gördüğünüz adres kısmına hangi site adresini yazarsanız, her internete girişinizde bilgisayarda ilk olarak o site açılır.Yani oraya yazdığınız internet sitesini açılış sayfası yapmış olursunuz. Ben sürekli gmaile girdiğimden gmailin sitesini oraya yazdım. Özellikle girdiğiniz bir site varsa önce o siteye girin, site açılınca adres kısmındaki adresi kopyala yapıştırılan bu giriş sayfası kısmına yapıştırın
b-) Temporary Internet Files (Geçici internet dosyaları) : Bilgisayarınız sizin girdiğiniz sitelerin düzülüş seklini ve sitede her girdiğiniz sayfadaki resimlerin bir kopyasını kendi içinde kaydeder. Bunun nedeni ise, o sitelere bir sonraki girişinizde bilgisayarınızın bunu algılayıp o girdiğiniz yerlerin daha hızlı açılmasını sağlamaktır. İşte bahsettiğim girdiğiniz sitelerin düzülüş seklini ve sitede her girdiğiniz sayfadaki resimlerin kaydedildiği kısım burasıdır. Burada dosya sil tıklayın. Bir onay kutusu çıkacak. Tüm çevrimdışı içeriği sil kutusunu da işaretleyip tamam deyin. Böylece girdiğiniz sitelerden bilgisayarın kaydettiği resimler ve hareketli video falan tamamı silinir. Yine bu kısımda bulunan tanımlama bilgisi sil deyin ve çıkacak onay kutusuna tamam deyin. Böylece girdiğiniz site kayıtları da silinir.
c-)Geçmiş: Az önce demiştik ki bilgisayarınız sizin her girdiğiniz site adresini kaydeder. İste o sitelerin kayıt edildiği kısım burasıdır. Burada geçmişi sil düğmesine tıklayın. Yine bir onay kutusu çıkacak. Silmek istediğinizden emin misiniz diye soracak. Evet deyin. Böylece eski girdiğiniz sitelerinde kayıtları silindi.
Not: Bu yaptığınız işlemlerinin hiç birinin bilgisayarınıza zararı yoktur. İçiniz rahat olsun yani:) Sadece eski Internet kayıtlarını siler. Bu işlemleri yapmanızın bir faydası da bilgisayarınızı geçici Internet dosyalarından kurtararak bilgisayarınızın biraz daha hızlanıp kendine gelmesini sağlar.
NOT: Yukarıda anlattıklarım internet tarayıcısı olarak internet explorer 6 sürümünü kullananlar içindi. İnternet tarayıcısı olarak internet explorer 6 değil de, son surum olan internet explorer 7 sürümünü kullananlar varsa, yine aynı yoldan bu işlemleri yapacaklar. İnternet explorer 7 kullananlar burayi da okuyup dikkate alsınlar.
İnternet explorer 7 kullananlar da bu yazımın en başında anlattığım gibi bir internet sayfası açıp araçlardan internet seçeneklerine girecekler. Çıkan kutudan gözatma geçmişi bölümündeki sil düğmesine tıkladığınızda, karşınıza yukarıdaki anlattığım şeylerin olduğu bir silme kutusu çıkacaktır.
Burada bulunan Geçici internet dosyaları, tanımlama bilgileri, geçmişi sil, formları sil ve parolaları sil kategorilerinden istediklerinizi silebilirsiniz. Ama tavsiyem hepsini silmenizdir. Bu kutunun en altında bulunan tümünü sil düğmesine tıklarsanız, iki cümle önceki bahsettiğim geçici internet dosyaları, tanımlama bilgileri, geçmişi sil, formları sil ve parolaları sil kategorilerin hepsinin tamamını bir kerede siler ve tek tek silmenize gerek kalmaz.
Ayrıca yine bu kutunun en altında bulunan tümünü sil düğmesinin yanında bulunan gözatma geçmişini silme hakkında yazan yazıya tıklarsanız, windows size bu bolum hakkında ayrıntılı bir bilgi sayfası gösterecektir.
not: Google’den geçici internet dosyaları yazarak arama yaptığınızda da bu konuyla ilgili bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Ama yukarıda anlattıklarımı yapmanız yeterli olacaktır.
Google de daha önce arama yaptığınız kelimeleri silmek: Bu anlatacaklarım şu an google için geçerli değil. çünkü google sistemini değiştirdi. googlede arama yapmak istediğinizde, siz aratacağınız kelimeyi yazdığınız anda otomatik olarak altta en çoık girilen siteleri sıralıyor. ama kısa süre öncesine kadar bu uygulamayı google başlatmamıştı. Ama bu anlatacaklarımı diğer arama motorlarında ve her tür arama yapılan, kullanıcı adı girilen kutucuklarda uygulayabilirsiniz.
googleye girin. İlla google şart değil, daha önce arama yaptığınız her türlü site ve forum sayfalarının kullanıcı adı kısımları ve her türlü sitede bulunan arama kutuları olabilir. Diyelim ki ali adını daha önce aratmıştınız. Google arama kutusuna a yazınca daha önce a aile arattığınız bütün kelimeler ve de ali ismi altta çıkar. ali ortaya çıktığında (ya da silmeyi düşündüğünüz kelime) fareyi silmek istediğiniz kelimenin üzerine getirin, böylece silmek istediğiniz kelimeyi seçmiş olacaksınız. rengi maviye dönecek. Bu durumdayken ye basın, ali (ya da hangi kelimeyi silmek istiyorsanız) silinecektir:)
Eğer google arama kutusunda farenin imleci yanıp sönerken fareyle google arama kutusuna tekrar tıklarsanız, daha önce arama yaptığınız tüm kelimeler altta ortaya çıkacaktır.
Sahip olduğunuz ve faydalandığınız bilgileri, mail listenizdeki diğer arkadaşlarınızla paylaşınız.
Konfüçyüs bilgi konusunda der ki; "Sende bir yumurta var, bende bir yumurta var. Ben yumurtamı sana verdim, sen yumurtanı bana verdin. Sende bir yumurta var, bende bir yumurta var. Ama, Sende bir bilgi var, bende bir bilgi var. Ben bilgimi sana verdim, sen bilgini bana verdin. Bende iki bilgi var, sende iki bilgi var.”
Biz de bu düşünceyle bilginin yayılmasına yardımcı olmalıyız.
ŞEVKET ÇORBACIOĞLU
TEKNOPOLİTİKALAR PLATFORMU
evesbere@gmail.com
GSM. 0506 609 00 32
Yorumlar
Yorum Gönder