20. yüzyılın yeni yıllarını geç, oradan sana bir adet bile yeni bir şey gelmedi. Peki; 21. yüzyılın 10 yeni yılında sana yeni bir şey geldi mi? Gelmedi!
İyi de gelecek olan 11’inci yeni yılda bir şey gelecek mi? Zannetmiyorsun değil mi?
Belli ki Kayahan Acar’ın şu dizelerine takılacaksın yeniden; Demek yine bana hüsran Bana yine hasret var Yine bana esmer günler düştü eyvah Fakat , yeni yüzyılın 11’inci yılında bir gruba inciler gelirken, sana, cenneti paylaşmak istediğini söyleyen, fakat incilerini asla paylaşmayan dinciler geldi erzak ile, kömür ile; türban takman için, taktırman için, oy atman için, attırman için. Ve sen bunu “Yeni” zannederek sevindin.
Sevindin sevinmesine de, yoksulluk yazgını değiştirecek gerçek “Yeni” olup olmadığını algılayamadın, algılayamayacaksın da. Evet; Kapıdaki yeni yıl, yeni şeyler getirdi diye mi düşünüyorsun? Yeni bir yol mu belirleyecek senin için? Yeni bir gömlek, ayakkabı, çok zorlarsa kendisini yeni bir elbise dışında ne getirebilir ki? Yıllardır yaşadığın onurlu, erdemli küçük mutluluklar işte.
Bıktırdı değil mi bu küçük mutluluklar? Yeni bir evi bırak, bir araban olacak mı? Yeni eziyetlere neden ‘yeni bir ücret zammı’, yeni borç… Kapında yeni alacaklı. Beslemek zorunda olduğun için ‘harcamalarını besleyecek’, yeni bir boğaz, yani doğum. Ama şunları yapabilirsin, yeni adına; yeni parti kuranların peşinden yeni bir koşuya başlayabilirsin, yeni bir bilet alabilirsin, ama asla yeni bir iş kurmak bir yana, yeni bir işe giremezsin.
En önemlisi yeni bir kazık yiyebilirsin, dostundan, partinden, başkanından, kardeşinden, eşinden, çocuğundan. Yeni yıl stres yüklüdür hep senin için ve bu stres, ’senin annenlerde, benim annemlerde kutlayalım’ tartışmasıyla başlar. Kısacası; yeni yılda yeni-yeni sıkıntılara girersin ancak. O mu? Onun derdi, senin derdinden büyük, çünkü o senden çok büyük.
Bu nedenle stresi de senin stresinden büyük. Barbados-Karayipler, Bora Bora-Thaiti, Musha Cay-Bahamalar, Mustıque Adası-Karayipler, Hawaii-Amerika, Fiji ,Bali Adası-Endonezya, Zanzibar Hindistan. Bora Bora Pasifik, Vancouver / Pasifik Okyanusu, Barbados Adası / Atlas Okyanusu. Oahu Adası / Pasifik Okyanusu, Hvar Adası/Akdeniz, Atlas Okyanusu’nu Antil denizinden(Karayip) ayıran Batı Hint adaları (Büyük ve Küçük Antil adaları), Hint Okyanusu Afrika Kıyısındaki Seyşeller, Hint Okyanusu Maldiv Adaları arasında yapacağı tercihlerinde, yeni yıla gireceği yeni yerlerin Seçimini yapmak onda büyük stresler oluşturuyor.
Eee bir de Tsunami gerilimi var. Eğer bir de işin içine yeni yılda yeni sevgili ile yeni romantizm yaşamak istiyorsa, çıksın işin içinden, çünkü; En Romantik Olanını seçmek zorundadır; Tahiti, Roma, Paris, Bahamalar, Hindistan, Havai, Karayıp Adaları gibi.
Yeni yer seçimi yaptı diyelim, yeni yıla yeni sevgiliyle mi, eskisiyle mi girmenin derdi başlıyor. Allah böyle derdi düşmanıma değil, dostuma versin, yani yoksuluma, yani sana-bana…
Soruyorum size, siz olsanız ayni gerilimi yaşamaz mısınız, bunların içindeki seçim yüzünden? Sen ise, bir şekilde de olsa yeni yıla yeni umutlarla girmeye çalışırken, yeni yılın başındaki yeni zamlarla bu umutların da Karayıp açıklarında sulara gömülüveriyor.
Yeni yıl kapıda beklerken aklıma geliverdi; son 10 yılın 10 yeni bulgusu:
- 1- ADSL On yıl öncesinde internete telefon kablosu üzerinden numaraları tuşlayarak bin bir zahmetle giriliyordu. Geniş bantlı internet ağı olarak bilinen ADSL sayesinde internet hem hızlandı hem de kolaylaştı.
- 2- Apple İMac: Steve Jobs 1998’de tasarladığı iMac’ini internete en hızlı bağlanan Macintosh’u olarak lanse etti. Fonksiyonel, elegant İMac, yeni PC’lere ilham kaynağı oldu.
- 3- Apple iPhone: Apple’ın 9 Ocak 2007’de piyasaya sunduğu gelişmiş müzik çalar ve internet bağlantısı özellikleri bulunan çok fonksiyonlu cep telefonu, kısa sürede 30 milyondan fazla sattı. iPhone 3G, Türkiye’ye GSM Operatörü Turkcell tarafından satışa sunulmak üzere 2008’de getirildi.
- 4- Apple iPod: Apple 2001’de MP3 formatında, içinde bin şarkıyı depolayabilen ilk iPod’unu çıkardığında elektronik piyasasında devrim oldu. iPod’un şu anda iPod Classic, iPod Touch, iPod Nano ve iPod Shuffle modeli bulunuyor.
- 5- Facebook: Harvardlı Mark Zuckenberg’in ardaşlarıyla iletişim kurması için, 4 Şubat 2004’te kurduğu Facebook’un, 250 milyondan fazla üyesi bulunuyor. Microsoft, 2007’de; Facebook’un yüzde 1,6’lık hissesini 240 milyon dolar ödedi.
- 6- Google: Larry Page ve Sergey Brin’in 1998’de kurduğu Google, 2000’de, dünyanın en sık kullanılan arama motoru haline geldi. Bugün Google’da e-mail, alışveriş sitesi, harita servisi, blog platformu, web tarayıcısı, çeviri gibi pek çok arama motoru yer alıyor.
- 7- GPS: Amerikan hükümeti ordu için geliştirilen uyduyla yer belirleme sistemini 2000’de sivillerin kullanımına açtı. O günden sonra yolda kaybolanların sayısı azaldı.
- 8- TiVo: İçinde hard disk barındıran, dijital yayınları kaydeden, yeni nesil video olan TiVo ilk kez 1999’da tasarlandı, 2003’te satışa çıktı. Bugün dünyada 80 milyonun üzerinde kullanıcısı var.
- 9- Wi-Fi: ‘Wireles Fidelity’ kelimelerinin kısaltması olan Wi-Fi kablosuz bağlantı anlamına geliyor. İlk kez 2000 Ocak’ta kullanılan teknoloji, kısa sürede yaygınlaştı. ABD’de bilgisayar kullanıcılarının yüzde 40’ı bu sistemi tercih ediyor.
- 10- Windows XP: Microsoft’un 2001’de Windows NT ve Windows 2000 çekirdekleri üzerine kurduğu Windows XP, dünyada en çok kullanılan işletim sistemi oldu. Bu son 10 yıldaki 10 yeni bulgunun hangisi sana yeni şeyler, yeni başarılar, yeni mutluluklar getirdi.
Bir 11. bulgu var ki, 21, yüzyılın 11. yılında yeryüzündeki barışı ve senin Umutlardaki mutluluklarını, düşlerini tümden silecek bulgu.
Barışı savaşla getiriyorum diyerek, barışı savaş kadar tehlikeli hale getirecek bir bulgu: “Gelecek bilimciler, 21. yüzyılın ikinci on yılının ‘mekanik ordunun’ yükselişine tanık olacağını, bu yükselişin özel ve kamu hayatını internet kadar sarsacağını söylüyorlar.
California’daki düşünce kuruluşu Gelecek Enstitüsü’nün başkanı ve gelecek bilimci (fütürolojist) Marina Gorbis, yakın zamanda robotların giderek artan bir biçimde, savaşlardan çalışma yaşamına ve hatta mutfağımızın düzenlenmesine kadar her şeye egemen olacağını belirtti.”
2010’ yılı, dolardan çok seni dikkate almış gibi. Gelin o bulgulara bir göz atalım: Yaşamın ilk bir ay içindeki erken doğan bebek ölümlerini azaltan; NeoNurture/Kuvöz (ABD)
- - İlk yapay hücre (ABD)- Hemen hemen susuz çalışan çamaşır makinesi (İngiltere: Düşünün salt ABD’de bir milyon lt su tüketiliyor çamaşırların temizlenmesi için)
- - Cankurtaran robot(ABD)- Plastik kürk manto (Fransa)- İngilizce öğreten robot (G.Kore)- Sguare: Ödeme platformu (ABD; akıllı telefonlara takılan küçük manyetik kart okuyucusu aracılığıyla herkesin kredi kartlarını işlemden geçiriyor)
- - Laboratuarda geliştirilen akciğer- Yalan söylemeye programlanmış robotlar (ABD)- Otoyallara gömülü şarjörler (G.Kore bulgusu: Yolu kullanan elektrikli araçlara enerji nakletmek için yollara gömülü elektrikli şeritler.)
- - Trafiği engellemeyen otobüsler (Çin)
- - Hem elektrik motorlu, hem pedallı otomobil (Macaristan)
- - Her şekle giren silikon yapıştırıcı (Galler)
- - E-Bacak/robotik protez (Felçli hastaları, yapay zekadan faydalanarak kullanıcının kol hareketini okuması ile ayağa kaldırıyor)
- - Elektrikli araçlar için otomatik şarj istasyonları (ABD)
- - Boş plastik şişelerden yapılan tekne (İngiliz macera ekibi)- 2500 mt’ye çıkan sırt jeti (Yeni Zelanda). Genelde insanlarımız umutsuzluklarını kalıcı kılan, yeni umutlara kendini hazırlarken, ülkede olanlar bir yana, Ankara’da neler oluyor? Ne olacak; katlı kavşak mantığı kentliye saldırılarını sürdürüyor ve de en sakin insanı bile çileden çıkarabiliyor! İnsanların yaşlısı ve genciyle, bir umuttur diyerek ‘Yeni Yılı’ evlerinde, vitrinlerinde, sokaklarında ve caddelerinde karşılamak için oluşturdukları, ışıklı görsel şölenlere ve bu şölenin simgesi ‘Yılbaşı ağaçlarına’ saldırmak.
Tunalı’da, Bahçeli’de ve Kızılay’da ev-ev, sokak-sokak, cadde-cade ve esnaf-esnaf gezip; “Ağaçlardaki ve yoldaki süsleri üç gün içinde ya siz sökersiniz, ya da gece biz toplarız”. bildirisi dağıtıldı katlı kavşak mantığınca. Ve yeni umutsuzluğun kaynağı, her yeni yılın geleneksel yeni umutları da yok edildi.
Yoksul ama onurlu, erdemli ve şerefli, “Eskimeyen, fakat yenilenmeyen ve sadece umutsuzlukları tazeleyen” yeni umutlar diyerek, gelecekte nice nitel yeni yıllar umuduyla sevgi ve saygılar.
Şevket ÇorbacıoğluTeknopolitikalar platformu
evesbere@gmail.com
0506 609 00 32
Yorumlar
Yorum Gönder